Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, colcolcol napisał:

To nie są zjawiska fizyczne a psychoakustyczne. 

Dobrze wiedzieć. Wprawdzie u mnie na wydziale fizyki jakaś połowa instytutu akustyki zajmuje się akustyką słuchu, ale na pewno wiesz lepiej. Na pewno masz też jakieś wsparcie.

56 minut temu, colcolcol napisał:

Mniej bardziej z zaprezentowanego filmu interesuje negowanie istnienia i podważanie znaczenia tego co zaznaczyłem. Ciekawe, bo jet na poziomie tak gloryfikowanych najwyższych harmonicznych. 

Nie wiem, kto tam podważa i neguje. Widocznie nie zrozumiałeś, jak zwykle.

nagrywamy.com

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

bardziej ciekawe jest brzmienie szeptu

Szczęk kluczy też może być ciekawym sygnałem testowym. Brzmienie pewnie nie będzie przyjemne, ale może dać wiele ciekawych obserwacji. Pisał o tym @przemak  przy okazji testów z systemami redukcji szumów w magnetofonach analogowych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 godzin temu, przemak napisał:

Harmoniczne decydują o barwie dźwięku. W pewnym sensie też o częstotliwości podstawowej, ponieważ wzmacniają częstotliwość podstawową i stwarzają wrażenie jej istnienia nawet, gdy jej nie ma.

6 godzin temu, colcolcol napisał:

„Tak, dla wzorca gitary basowej czyli Fender Precision Bass. W przypadku innych modeli będzie zwykle więcej wyższych harmonicznych.

Czy w takim razie, pomijając wiele innych czynników które decydują o brzmieniu/barwie jak się domyślam, więcej wyższych harmonicznych w przypadku innego modelu gitary zadecyduje o innej jej barwie dźwięku?

Tak, gitary różnią się brzmieniowo i niejednokrotnie dopiero się odpowiednio do gatunku.

Natomiast te harmoniczne jak podstawowy ton modyfikuje się ma potrzeby miksu..Ale charakter samej gitary ma swój wpływ na barwę. 

Edytowane przez Ajothe
Teraz, audiofon napisał:

„Tak, dla wzorca gitary basowej czyli Fender Precision Bass. W przypadku innych modeli będzie zwykle więcej wyższych harmonicznych.

Czy w takim razie, pomijając wiele innych czynników które decydują o brzmieniu/barwie jak się domyślam, więcej wyższych harmonicznych w przypadku innego modelu gitary zadecyduje o innej jej barwie dźwięku?

Oczywiście. Miejsce mocowania przetwornika ma duże znaczenie. W precisionie jest ona dobrane idealnie 😉 co nie oznacza, że nie można inaczej. Poza tym jest możliwość łączenia sygnału z dwóch przetworników, a ponieważ zwykle robi się to pasywnie, to dołu jest jeszcze mniej. Na przykład precision z dodanym przetwornikiem jazz, czyli jakby odpowiednik jazz bassa, na dwóch różnych przetwornikach wygląda tak:

precel.gif

nagrywamy.com

7 minut temu, Ajothe napisał:

Liczy się też, w którym miejscu szarpie się strunę 😁 

To jest oczywiste, nikt nie gra na przetworniku przy mostku szarpiąc strunę w środku. Ale to już by było za dużo stopni swobody. W moich przykładach staram się wydobyć jak najwięcej dołu.

Do tego wszystkiego jeżeli chodzi o bas trzeba dodać charakterystykę wzmacniacza i kolumny basowej, bo to z kolumny wydobywa się dźwięk, jaki basista chce mieć. A pasmo przenoszenia może zaskoczyć - oto przykład nowoczesnego pieca z piętnastocalowym głośnikiem w obudowie BR:

tc-mic2.jpg

I to nie jest zły wzmacniacz 😉

nagrywamy.com

10 minut temu, przemak napisał:

oto przykład nowoczesnego pieca z piętnastocalowym głośnikiem w obudowie BR:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmmm... to dlaczego na monitorkach schodzących do 50Hz basu brakuje, a po dołożeniu sub-a już nie?

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Gdybyś je dał pod węzłem koumunikacyjny to być może.

BTW ten wątek jest do obalania audio mitów a nie ich promowania, więc wyjaśnij na co by pomogły, w jaki sposób, jaki byłby efekt i dlaczego. Tłumacz miszczu!

Mistrzuńku naucz się kurcze czytać...

Tak w moim mieście jest masa takich domów gdzie takie podstawki by pomogły ale jak byś wiedział to najkorzystniej jest tłumić wibracje i hałas u jego źródeł a najlepiej nie wpuszczać go do naturalnego środowiska

Poszukaj sobie o budowaniu nowoczesnych torowisk tramwajowych i dlaczego tak drogo...

1 godzinę temu, przemak napisał:

To jest oczywiste, nikt nie gra na przetworniku przy mostku szarpiąc strunę w środku. Ale to już by było za dużo stopni swobody. W moich przykładach staram się wydobyć jak najwięcej dołu.

Do tego wszystkiego jeżeli chodzi o bas trzeba dodać charakterystykę wzmacniacza i kolumny basowej, bo to z kolumny wydobywa się dźwięk, jaki basista chce mieć. A pasmo przenoszenia może zaskoczyć - oto przykład nowoczesnego pieca z piętnastocalowym głośnikiem w obudowie BR:

Ukryta Zawartość

To chyba zarobkowo na estradę! ta górka na 100Hz służy do masowania wątroby pijanym widzom i myślą że basu jest do woli

W referencyjnych systemach to się nazywa uśmiech dyskoteki...

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

30 minut temu, ASURA napisał:

To chyba zarobkowo na estradę! ta górka na 100Hz służy do masowania wątroby pijanym widzom i myślą że basu jest do woli

W referencyjnych systemach to się nazywa uśmiech dyskoteki...

Tyle o tym wiesz co o nacinania płyt z czterokrotnie niższą prędkością, czyli nic. Ale pisz, nie krępuj się. Szymon się nie krępuje i ma wyniki. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, ASURA napisał:

Tak w moim mieście jest masa takich domów gdzie takie podstawki by pomogły

Powtórzę pytanie:

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

...więc wyjaśnij na co by pomogły, w jaki sposób, jaki byłby efekt i dlaczego. Tłumacz miszczu!

-----

30 minut temu, przemak napisał:

Szymon się nie krępuje i ma wyniki. 

Nie porównuj mnie z nim! Ja piszeę głupoty żeby ktoś madrzejszy mnie z nich za rękę wyprowadził (co  bywa, że Ty robisz choć udajesz, że moich wpisów nie czytasz) - on by w głupocie świat pogrążać.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie porównuj mnie z nim! Ja piszeę głupoty żeby ktoś madrzejszy mnie z nich za rękę wyprowadził (co  bywa, że Ty robisz choć udajesz, że moich wpisów nie czytasz) - on by w głupocie świat pogrążać.

przemak czyta Twoje komentarze, ale udaje, że nie czyta bo mu głupio. Skończył studia w tym kierunku. Lata praktyki i doświadczenia, ale i tak nie ma startu do Ciebie i Twojej wiedzy. Udałeś się z tym „udajesz” 😁

8 minut temu, audiofon napisał:

...nie ma startu do Ciebie i Twojej wiedzy.

Przestań, ani to śmieszne, ani prawdziwe.

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

śmieszne trochę jest 🙂

Ani trochę: nie masz nic do powiedzenia - powiedz coś o szymonie. To zwykły troling jest.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Przestań, ani to śmieszne, ani prawdziwe.

Szymon. „udaje, że nie czyta” 😂 Nie czepiam się, ale dowaliłeś do pieca równo 😁

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, szymon1977 napisał:

Ani trochę: nie masz nic do powiedzenia - powiedz coś o szymonie. To zwykły troling jest.

czasem naprawde trudno się powstrzymać , zwłaszcza gdy ilość wniosków od czapy jest przerażająca

i piszę ogolnie a nie pod Twoim adresem

51 minut temu, slawek.xm napisał:

czasem naprawde trudno się powstrzymać , zwłaszcza gdy ilość wniosków od czapy jest przerażająca

Ty, Lech, Przemak czy kilku innych owszem, ale gdy pisze to ktoś, kto twierdzi, że... eee... szkoda słów. A akurat Wy tego zazwyczaj nie robicie. Jakich bym bzdur nie wypisał to pomagacie zrozumieć.

-----

54 minuty temu, audiofon napisał:

Szymon. „udaje, że nie czyta” 😂 Nie czepiam się, ale dowaliłeś do pieca równo 😁

Ale taka prawda: najpierw pisze, że nie czyta bo ma mnie w ignorach, póżniej komemtuje to co przeczytał bo ktoś zacytował. BTW dziekuję.

Edytowane przez szymon1977

11 godzin temu, przemak napisał:

Tyle o tym wiesz co o nacinania płyt z czterokrotnie niższą prędkością, czyli nic. Ale pisz, nie krępuj się. Szymon się nie krępuje i ma wyniki. 

Ty dla odmiany siedzisz na forum 

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale taka prawda: najpierw pisze, że nie czyta bo ma mnie w ignorach, póżniej komemtuje to co przeczytał bo ktoś zacytował. BTW dziekuję.

Przemak komentuje czyjś komentarz do twojego postu. Też miałem ciebie w ignorowanych ale niestety zawsze ktoś skomentuje jakiś twój wpis więc nie sposób tego nie czytać. 

14 minut temu, ASURA napisał:

Ty dla odmiany siedzisz na forum 

Ale w odróżnieniu od Ciebie nie piszę bzdur. 

Będzie to nacinanie 1/4 czy nie? 

@szymon1977 gdybym czytał to bym czytał, nie mam problemu żeby się do tego przyznać. Ale nie czytam. Odpowiadam, gdy zaczyna się wylewać z cytatów i ilość szumu przekracza granice. I tak z tego nic nie bierzesz, ale może inni się opamiętają. 

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

Będzie to nacinanie 1/4 czy nie? 

Pewnie że nie bo fachowców trzeba by było z cmentarza wykopać a sprzęt jest zużyty i nikt nowy nie potrafi takiego zrobić bo fachowcy w tej technice odeszli do lamusa

Nowe vinyle nie trzymsją tej klasy tłoczenia co kiedyć Atlantic, Geefen Records ,etc

3 minuty temu, ASURA napisał:

Pewnie że nie bo fachowców trzeba by było z cmentarza wykopać a sprzęt jest zużyty i nikt nowy nie potrafi takiego zrobić bo fachowcy w tej technice odeszli do lamusa

Nowe vinyle nie trzymsją tej klasy tłoczenia co kiedyć Atlantic, Geefen Records ,etc

Czyli nie będzie przykładu czyli piszesz bzdury. Wiadomo. Teraz możesz przejść do wzmacniaczy basowych. 

nagrywamy.com

Następny DAC z pomiarami bliskimi rekordowych z firmy SMSL, cena jeszcze nie jest znana, ale wszystko wskazuje że też może być sensacyjna o ile na finiszu jakiś księgowy nie doda audio narzutu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

14 minut temu, Lech36 napisał:

Następny DAC z pomiarami bliskimi rekordowych z firmy SMSL, cena jeszcze nie jest znana, ale wszystko wskazuje że też może być sensacyjna o ile na finiszu jakiś księgowy nie doda audio narzutu:

Ukryta Zawartość

Widzisz Lechu, tylko miałem Toppinga D90 z jego rekordowymi pomiarami - Sinad 120dB - tylko co z tego jak gubił detale, zaokrąglał dźwięki, miał za dużo basu, nie miał takiej przestrzeni i przede wszystkim grał znacznie mniej naturalnie niż Rme Adi które ma Sinad tylko 115dB.

Niestety ta tabelka nadaje się wyłącznie do odrzucenia 1/4 może 1/3 z dołu stawki jako urządzeń kiepsko skonstruowanych, a same pomiary z góry stawki nic nie mówią o jakości dźwięku 😑

Dodatkowo zamiast fascynować się chińczyzną to lepiej już wziąć jakiś interfejs profesjonalny coś np. od Scarlett gdzie w podobnej cenie do chifi kupisz coś co będzie grało - muzycy to taki wredny w przeciwieństwie do fanów aesera narodek, że mają w d..e pomiary, w przeciwieństwie do audiofiluf nie lubią przepłacać, a to za to lubią wysoką jakość dźwięku, którą na dodatek jakoś potrafią ocenić/docenić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

39 minut temu, marcinmarcin napisał:

Widzisz Lechu, tylko miałem Toppinga D90 z jego rekordowymi pomiarami - Sinad 120dB - tylko co z tego jak gubił detale, zaokrąglał dźwięki, miał za dużo basu, nie miał takiej przestrzeni i przede wszystkim grał znacznie mniej naturalnie niż Rme Adi które ma Sinad tylko 115dB.

To masz prosty wybór wybierasz RME 😉

1 godzinę temu, przemak napisał:

Czyli nie będzie przykładu czyli piszesz bzdury. Wiadomo. Teraz możesz przejść do wzmacniaczy basowych. 

To Ty piszesz bzdury i się podparłeś wykresem z górą charakterystyki na 100Hz pisząc że to jest dobre…

Dobre być może jest w Twoich produkcjach dla osób lubiących unc, unc,unc

Życie pisze za nas muzykę i prozą życia jest że nie robi się tego co się chce tylko co się musi stąd może ? tak doceniana przez Ciebie górka ; innego wytłumaczenia nie widzę

40 minut temu, marcinmarcin napisał:

Niestety ta tabelka nadaje się wyłącznie do odrzucenia 1/4 może 1/3 z dołu stawki jako urządzeń kiepsko skonstruowanych, a same pomiary z góry stawki nic nie mówią o jakości dźwięku 

Wiem, o jakości dźwięku decyduje tylko słowo pisane w opiniach na forum 😉.

42 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Dodatkowo zamiast fascynować się chińczyzną to lepiej już wziąć jakiś interfejs profesjonalny coś np. od Scarlett gdzie w podobnej cenie do chifi kupisz coś co będzie grało - muzycy to taki wredny w przeciwieństwie do fanów aesera narodek, że mają w d..e pomiary, w przeciwieństwie do audiofiluf nie lubią przepłacać, a to za to lubią wysoką jakość dźwięku, którą na dodatek jakoś potrafią ocenić/docenić

Używam w jednym systemie, tym postawionym w celach badawczych, sprzętu z rynku PRO, pomiary mnie aż tak nie fascynują, ale jeszcze mniej zwracam uwagę na słowo pisane na różnych forach oceniające brzmienie.

P.S. Jeżeli cena się potwierdzi to chyba kupię ten przetwornik w celach badawczych 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi