Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

🙂

🙂

Zdefiniuj: co to znaczy, że element systemu audio (np wzmacniacz) jest neutralny (nie mylić z naturalny)?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Redaktorzy
8 minut temu, szymon1977 napisał:

Zdefiniuj: co to znaczy, że element systemu audio (np wzmacniacz) jest neutralny (nie mylić z naturalny)?

To coś pomiędzy PO a PISem.

😄

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, szymon1977 napisał:

przeczytaj moje wpisy w dyskusji z Lechem i sam wyciągnij wnioski i je napisz

40 minut temu, Lech36 napisał:

Miliony much nie posługują się techniką. One oceniają subiektywnie, chyba tak jak audiofile 😉.

Ty to masz cierpliwość, szacun, naprawdę.

55 minut temu, slawek.xm napisał:

tak to jest temat na ktory można dyskutować ... muchy 🙂

Tak to jest jak się nie zrozumie metafory i nie ma się nic sensownego do powiedzenia.

Zawsze jesteś taki miły?

PS Jeśli twierdzisz, że kolega @szymon1977 jest w błędzie w jakimś temacie, fajnie by było, gdybyś wskazał ten błąd. Samo napisanie, że pisze bzdury to trochę mało. 

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

przeczytaj moje wpisy w dyskusji z Lechem i sam wyciągnij wnioski i je napisz

Czytam i dlatego pytam, bo odniosłem wrażenie, że trafienie z brzmieniem w subiektywny gust, którym to audiofile się dowartościowują nazywając NATURALNOSCIĄ brzmienia systemu, pomyliłeś z NEUTRALNOSCIĄ elementu, którą to bez problemu można zdefiniować w sposób obiektywny i zgodny ze znaczeniem użytych w określeniu słówek.

Ps.

Ja tam nie sciemniam o naturalnym brzmieniu - mój system gra mi fajnie i nie szukam na razie innego.

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czytam i dlatego pytam, bo odniosłem wrażenie, że trafienie z brzmieniem w subiektywny gust, którym to audiofile się dowartościowują nazywając NATURALNOSCIĄ brzmienia systemu, pomyliłeś z NEUTRALNOSCIĄ elementu, którą to bez problemu można zdefiniować w sposób obiektywny i zgodny ze znaczeniem użytych w określeniu słówek.

Nie, mylisz się. Jeśli taki światowej klasy konstruktor kolumn twierdzi, że nie ma czegoś takiego jak neutralność, to ma rację.

😄

43 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ja tam nie sciemniam o naturalnym brzmieniu - mój system gra mi fajnie i nie szukam na razie innego

Albowiem NATURALNE może być nagranie.

NEUTRALNY może być sprzęt odtważakący.

Gość

(Konto usunięte)
52 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ps.

Ja tam nie sciemniam o naturalnym brzmieniu - mój system gra mi fajnie i nie szukam na razie innego.

Szymon , nie ma neutralnych systemów

choćby dlatego , że każdy system brzmi inaczej

czyli z punktu widzenia audiofila tzw neutralność jest tylko subiektywnym porównaniem do innego systemu

pod kątem technicznym też nie można mówić o neutralności bo nie ma np dwóch konstrukcji kolumn o takim samym przebiegu pasma

aby można bylo mówić o neutralności systemu musiałby być jakiś wzorzec do ktorego można by się odnieść a skoro takiego wzorca nie ma to mowienie o neutralności jest bez sensu

Edytowane przez slawek.xm

Szymon , nie ma neutralnych systemów

Ale ja pytałem o teoretyczną definicję NEUTRALNEGO  elementu, a nie pokazanie neutralny system w praktyce.

aby można bylo mówić o neutralności systemu musiałby być jakiś wzorzec

Wzorzec wystarczy, że istnieje teoretycznie.

każdy system brzmi inaczej

czyli z punktu widzenia audiofila tzw neutralność jest tylko subiektywnym porównaniem do innego systemu

I to za dużo, bo każdemu gra inaczej a jak już w gust trafi, to twierdzi, że właśnie u niego jest NATURALNIE (nie mylić z neutralnie).

8 godzin temu, Lech36 napisał:

Tylko że takie rozwiązanie zaburza neutralność, trzeba mieć tego świadomość. To oczywiście nic złego, brak neutralności bywa przyjemny, ale rzadko.

To sobie podłącz bezpośrednio pod te swoje 400W.

Max proste: skropiony swiecona woda przez Szpakowskiego
51 minut temu, slawek.xm napisał:

nie istnieje

a jeśli się ze mną nie zgadzasz to poproszę o ten wzorzec

Ależ proszę bardzo miły panie: na początek polecam Wiki Słownik, a teoretyczny wzorzec neutralności elementu najlepiej stworzyć dla kabla: sygnał na końcu musi być identyczny z sygałem na początku.

Niestety im bardziej skomplikowany element systemu, tym trudniej stworzyć dla niego teoretyczny wzorzec neutralności, ale wydaje mi się, że nawet dla kolumn jest to możliwe.

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

tak to jest temat na ktory można dyskutować ... muchy 🙂

Zaznaczyć należy, że to audiofil @szpakowskinie mając nic do powiedzenia przekierował temat na muchy (a właściwie ich pożywienie), ale nawet tym błędnym porównaniem pokazał, że w temacie błądzi.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

tym błędnym porównaniem pokazał, że w temacie błądzi.

Jak zwykle nie zrozumiałeś, co mnie zupełnie nie dziwi ... wręcz zdziwił bym się gdybyś zrozumiał ... 

W porównaniu którego użyłem chodziło o to, że nie zawsze większość ma rację, nawet tak liczna większość. Nasz punkt widzenia zmienia się ze względu na punkt odniesienia. Nasze doświadczenia mogą całkowicie zmienić nasze postrzeganie ... nawet na diametralnie inne niż posiada całe audiofilskie środowisko. 

Tego z góry zakładam też nie zrozumiesz ... 

Gość

(Konto usunięte)
33 minuty temu, szymon1977 napisał:

teoretyczny wzorzec neutralności elementu najlepiej stworzyć dla kabla: sygnał na końcu musi być identyczny z sygałem na początku.

problem w tym , że samego kabla nie usłyszysz musi mu towarzyszyć reszta systemu

a ten sam kabel w różnych systemach zagra rożnie

i kólko znow się zamknęło

jest tyle zmiennych od  żródła do kolumn , że nigdy tego do końca nie ogarniesz

a jak chcesz poświęcić życie na stworzenie neutralnego wzorca brzmienia to proszę bardzo , ja tam wolalbym strzelić sobie w główkę , ktora takie nonsensy wymyśliła🙂

19 minut temu, slawek.xm napisał:

a jak chcesz poświęcić życie na stworzenie neutralnego wzorca brzmienia to proszę bardzo , ja tam wolalbym strzelić sobie w główkę , ktora takie nonsensy wymyśliła

Ty to wymysliłeś aby stworzyć wzorzec neutralnego brzmienia, ale choć ostatnio kulturą wypowiedzi dołujusz, to za merytorykę Cię szanuję i w główkę nie strzelę. BTW naturalne brzmienie jeszcze rozumiem, ale brzmienie neutralne - co to takiego?

Gość

(Konto usunięte)

Ty to wymysliłeś aby stworzyć wzorzec neutralnego brzmienia, ale choć ostatnio kulturą wypowiedzi dołujusz, to za merytorykę Cię szanuję i w główkę nie strzelę. BTW naturalne brzmienie jeszcze rozumiem, ale brzmienie neutralne - co to takiego?

przez wszystkie przypadki "odmieniam " tezę , że neutralne brzmienie nie istnieje

więc nie wymagaj ode mnie bym wymyślal na Twoje czy Lecha potrzeby bezwartościowe filozoficzne dyrdymaly

a przy okazji czym Cię obrazilem , że odnosisz się do mojej kultury wypowiedzi?

13 minut temu, slawek.xm napisał:

przez wszystkie przypadki "odmieniam " tezę , że neutralne brzmienie nie istnieje

Tylko po co, skoro mowa nie o neutralnie brzmiącym systemie, a neutralnym dla sygnału elemecie toru?

...nie wymagaj ode mnie bym wymyślal na Twoje czy Lecha potrzeby bezwartościowe filozoficzne dyrdymaly...

Właśnie chciałbym, abyś przestał to robić.

...czym Cię obrazilem...

Sugerując mi strzelenie sobie w główkę z powodu bzdury, której Ty sam jesteś autorem. Ale czy mnie obraziłeś? Raczej nie, pyskowanie źle świadczy o pyskującym.

Gość

(Konto usunięte)

Sugerując mi strzelenie sobie w główkę z powodu bzdury

pisałem o swojej nie o Twojej 🙂

9 minut temu, szymon1977 napisał:

bzdury, której Ty sam jesteś autorem

zmyślasz , to Ty i Lechu upieracie się przy neutralności

ja tylko piszę , że to bzdet od początku do końca poza tym nieweryfikowalny w żaden posób

ani uchem ani pomiarem

Neutralne brzmienie jest wtedy jak słuchasz sobie czegoś i wtedy pojawia się neutralne brzmienie i w niczym nie przeszkadza, bo jest neutralne...ideał to cisza.

A może naturalne, czyli tak jak brzmi dźwięk np. instrumentu - to oczywiście też niemożliwe.

Pozostaje ostatnia możliwość, że to kwestia opinii kiedy coś jest neutralne i naturalne np. jak podłącze sobie słuchawki bezpośrednio do wzmacniacza mocy to mam neutralne, a przez dzielnik już nie mam.

Kolejnym przykładem jest dźwięk z winyla - lepszy niż wszystko inne, bo j.w. są takie opinie i już.

Opinie też są różne można mieć opinie o swoich doświadczeniach, co one oznaczają, ale można mieć też o cudzych doświadczeniach i cudzych opiniach.

Z tego wynika, że nie ma absolutnie żadnej możliwości, że będzie zgoda w opiniach.

Czy sprzęt lampowy, czy coś dobrze wypadające w pomiarach THD jest bardziej neutralne?

I teraz odpowiedź jest niezwykle prosta - lepsze są lampy w odsłuchu, bo do pomiarów się nie nadają, a w pomiarach są lepsze te zrobione do pomiarów, bo do odsłuchu...no...właśnie nie - opinie można mieć dowolne i dlatego to co dobre w pomiarach zawsze gra genialnie i dlatego to jest neutralne brzmienie.

Przechodzę do wniosków końcowych - czy odnosicie wrażenie, że w domu macie prawdziwych muzyków grających na prawdziwych instrumentach? Jeśli tak, to mój wywód miał sens, jeśli nie - nie macie dźwięku neutralnego.

21 minut temu, slawek.xm napisał:

zmyślasz , to Ty i Lechu upieracie się przy neutralności

Teraz to już kłamiesz: ja nie pisałem ani słowem o neutralnym systemie, to Twój wymysł.

21 minut temu, slawek.xm napisał:

pisałem o swojej nie o Twojej 🙂

Wybacz, nie pomogę. Dam Ci szansę poprawy.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Teraz to już kłamiesz: ja nie pisałem ani słowem o neutralnym systemie, to Twój wymysł.

Wybacz, nie pomogę. Dam Ci szansę poprawy.

myślę , że należy przerwać bo dyskusja staje się bezsensowna 🙂

miłego wieczoru

6 minut temu, slawek.xm napisał:

Jak zwykle ... 😉 Spodziewałeś się czegoś innego? 😉

33 minuty temu, slawek.xm napisał:

miłego wieczoru

Wystarczy, że skończysz przepychanki a zaczniesz pisać z sensem. Dasz radę.

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

bezwartościowe filozoficzne dyrdymaly

Jest wprost przeciwnie: bo nawet, jeżeli cel jest w praktyce nieosiągalny, to jego teoretyczne zdefiniowanie może nadać właściwy kierunek poszukiwań i pomóc uniknąć błądzenia. Dlaczego np wzmacniacz w systemie nie miałby być neutralny, skoro neutralny być może? Wszak odstępstwo od neutralności to jak antyaudiofilskie gałki bass/treble. Szukanie swojego brzmienia należy zacząc od elementu, który neutralny być raczej nie może czyli duetu kolumny-akustyka... choć jeśli wspomóc się DSP podobno efekty oszałamiające.

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

nieweryfikowalny w żaden posób

ani uchem ani pomiarem

Uchem nie, ale porównanie wykresu przad i za elementem może conieco powiedzieć o neutralności elementu.

13 hours ago, slawek.xm said:

a ten sam kabel w różnych systemach zagra rożnie

i

Niestety nie. Wpływ kabla na sygnał, wyjąwszy nieliczne przypadki jest bliski zeru, tzn. pod progiem ludzkiej percepcji.

Systemy grają różnie. Kable nie grają. Przesyłają sygnał 🙂

13 godzin temu, slawek.xm napisał:

ja tylko piszę , że to bzdet od początku do końca

Już sama w sobie norma hifi dla kolumn +/-3dB to krok w strone neutralności, jeszcze większy krok to zrobienie akustyki pomieszczenia żeby w miejscu odsłuchu zbliżyć pasmo do płaskiego, a Ty mówisz "bzdet"? Wow!

13 godzin temu, J.Jerry napisał:

Przechodzę do wniosków końcowych - czy odnosicie wrażenie, że w domu macie prawdziwych muzyków grających na prawdziwych instrumentach? Jeśli tak, to mój wywód miał sens, jeśli nie - nie macie dźwięku neutralnego.

Pudło! Jeśli miałbyś system NEUTRALNY, to w miejsu odsłuchu miałbyś +/-0dB 20-20000kHz, idealnie zgraną fazę i pewnie jeszcze kilka innych warunków. Usłyszałbyś wtedy muzykę tak, jak nagrano ją na płycie. Czy instrumenty zabrzmiałyby NATURALNIE? To zależy jak je nagrano na płycie, ale biorąc pod uwagę, że nawet każda z trzech płyt mojego ulubionego zespołu nagrana jest inaczej, do tego są różne miksy na hires, cd czy streaming, jeszcze inaczej ze względu na swoje ograniczenia brzmi czarna płyta, to raczej marne szanse.

BTW jak słucham Laura Fygi to mam wrażenie, że śpiewa tuż przede mną, a publicznośc bije brawa gdzieś obok mnie, ale ani o neutralnosć ani naturalność swojego systemu nie posądzam. Jak za te kasę gra tak jak mi pasuje i to wszystko.

• Pokaż nowe odpowiedzi