Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...kolumny w dobrym systemie "znikaja" a przynajmniej powinny. Zamykasz oczy i nie jesteś w stanie zlokalizować kolumn.

Czyli mój system jest całkiem dobry.

33 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ty masz na razie zestaw stereo z subem i kiepską akustykę którą korygujesz DSP.

W związku z powyższym wytykając mi kiepski system spudłowałeś.

-----

19 minut temu, szpakowski napisał:

Im lepszy system tym iluzja sceny w 3D lepsza

Lepszy system jest lepszy, ot i cała Twoja wiedza.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tu tylko egzorcysta może pomóc.

Wystarczy przeczytać o czym piszę - to bardzo proste jest, i albo wykazać błąd, albo przyznać rację.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Rzrcz w tym, że zamiast słyszeć dwa bardzo podobne psy po jednym w każdej kolumnie, mózg popełnia błąd i tworzy iluzję jednego gdzieś pomiędzy.

... i tak za każdym razem kiedy jest jeden perkusista, wokalista, gitarzysta itd. 
Jak jeszcze dodać do tego istnienie wielogłośnikowych ZG albo ścianę kolumn, nagłośnienie w kinie albo w katedrze 😵.
Jak żyć... no jak?

Minęło już troche czasu: ma ktoś jakaś teorię potwierdzajacą, że źródła pozorne są wytworem hi-fi a nie pomyłką mózgu?

-----

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jak żyć... no jak?

Jak to jak - normalnie. Jak powiedział jedyny profesjonalosta w tym wątku realizatorzy świadomie i celowo nas oszukują, znając mechanizm mogą z nagrań monofonicznych zrobić w steteo z taką lokalizację, jaką tylko chcą. Warto jednak zrozumieć jak to się dzieje.

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czego Ci szczerze życzę 😉 .

Na razie to wszyscy argumentujecie brakiem chęci zrozumienia i prywatą niskich lotów.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Na razie to wszyscy argumentujecie brakiem chęci zrozumienia i prywatą niskich lotów.

Zrozumienia czego? Że słyszę jednego psa mimo np. 4 ZG? 
Może pochyl się nad własnym rozumowaniem i zastanów się dlaczego tak się dzieje. 

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wystarczy przeczytać o czym piszę - to bardzo proste jest, i albo wykazać błąd, albo przyznać rację.

Odbijam - wskaż błąd albo przyznaj rację.

11 godzin temu, danadam napisał:

Hm... z ciekawości, na tym obrazku kwadraty A i B mają ten sam kolor, ale my je "widzimy" jako różne. Czy w tym przypadku mózg się myli, czy nie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli mogę.
I tak i nie. 🙂

Jeśli traktowalibyśmy mózg jako narzędzie pomiarowe, to oczywiście musielibyśmy uznać, że nie działa poprawnie, źle mierzy czy się myli czy cokolwiek.
Ale mózg wyewoluował w procesach mających zapewnić organizmowi kontrolę nad ciałem i monitorowanie ciała i środowiska. Patrząc z tego punktu widzenia, ta iluzja jest obrazem niezwykłego przystosowania. Mózg potrafi zachować ogólne właściwości obrazu i jego detali pomimo różnic w jasności. To może pozwalać rozróżniać obiekty częściowo ukryte w cieniu, a częściowo oświetlone. To cecha przystosowawcza. Nie traktujmy mózgu jako komputera. Zawsze patrzmy na tło ewolucyjne.

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Odbijam - wskaż błąd albo przyznaj rację.

Wskazałem: dwa bardzo podobne dźwięki dochodzące z dwóch różnych źródeł mózg błędnie uznaje jako pochodzące z jednego źródła, mózg wytwarza błędną lokalizację tego nieistniejącego źródła zwaną źródłem pozornym.

-----

17 minut temu, Junoxe napisał:

...ta iluzja jest obrazem niezwykłego przystosowania. Mózg potrafi zachować ogólne właściwości obrazu i jego detali pomimo różnic w jasności...

...czego nie potrafi aparat fotograficzny, i choć w realu widzimy wszystko dobrze, to na zdjęciu albo w cieniu wszystko czarne, albo w świetle białe.

51 minut temu, szymon1977 napisał:

mózg wytwarza błędną lokalizację tego nieistniejącego źródła zwaną źródłem pozornym.

Ale to kolumny i elektronika wytwarzają dźwięki które mózg w ten sposób interpretuje. Żeby były tak zinterpretowane muszą być odpowiednio wytworzone. Niektóre systemy w tej samej akustyce grają płaską i płytką sceną nie wytwarzając dobrze zarysowanych i umiejscowionych źródeł pozornych. Dobre systemy rodem z Hiendu potrafią wytworzyć świetnie rozciągniętą w 3d scene stereo gdzie precyzyjna lokalizacja źródeł pozornych nie stwarza najmniejszego problemu. 

Tak więc to elektronika z kolumnami wytwarzają pozorne źródła dźwięku, mózg tylko odpowiednio to interpretuje. Jest to prawidłowa interpretacja, ponieważ dźwięki wydobywające się z kolumn zostały właśnie w taki sposób wytworzone by mózg je tak zinterpretował. 

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Wskazałem: dwa bardzo podobne dźwięki dochodzące z dwóch różnych źródeł mózg błędnie uznaje jako pochodzące z jednego źródła, mózg wytwarza błędną lokalizację tego nieistniejącego źródła zwaną źródłem pozornym.

Błąd w twoim rozumowaniu polega na tym iż traktujesz kolumny ( zestaw stereo ) jako dwa elementy. To nie są dwa psy. 
To system jako całość mający na celu reprodukcję "sceny". Wciskając mono scena zniknie i jeśli będziesz symetrycznie ustawiony do kolumn psa będziesz słyszał na środku. Przekręcając balans/równoważnik w którąś ze stron będziesz słyszał psa ze strony która będzie głośniejsza. Jeśli na scenie po której biega pies i szczeka ustawimy dwa mikrofony które będą rejestrować dwa oddzielne kanały to będziesz to słyszał na zestawie stereo i nie będziesz mieć problemu ze zlokalizowaniem w którym miejscu sceny szczeka pies. To nie jest żadne wytworzenie błędnej lokalizacji a odwzorowanie lokalizacji przez zestaw audio. 
Wróć do tych otwartych okien. Bezbłędnie usłyszysz jednego psa mimo, że fala dźwiękowa wchodzi dwoma oknami. 

13 hours ago, danadam said:

Hm... z ciekawości, na tym obrazku kwadraty A i B mają ten sam kolor, ale my je "widzimy" jako różne. Czy w tym przypadku mózg się myli, czy nie?

Ukryta Zawartość

1 hour ago, Junoxe said:

Ale mózg wyewoluował w procesach mających zapewnić organizmowi kontrolę nad ciałem i monitorowanie ciała i środowiska. Patrząc z tego punktu widzenia, ta iluzja jest obrazem niezwykłego przystosowania. Mózg potrafi zachować ogólne właściwości obrazu i jego detali pomimo różnic w jasności. To może pozwalać rozróżniać obiekty częściowo ukryte w cieniu, a częściowo oświetlone. To cecha przystosowawcza. Nie traktujmy mózgu jako komputera. Zawsze patrzmy na tło ewolucyjne.

Chyba jestem jakimś atawistą, bo naprawdę A i B widzę w tym samym kolorze, bez wysiłku/mrużenia oczu czy innych takich.

Ukryta Zawartość

27 minut temu, Sznup napisał:

Dobre systemy

Kumplowi pożyczyłem DACa i od samego podłączenia był zdziwiony jaką ma stereofonię, przestrzenność, scenę itd w porównaniu do małego gów...ienka za 50PLN. 

Godzinę temu, Sznup napisał:

Ale to kolumny i elektronika wytwarzają dźwięki które mózg w ten sposób interpretuje. Żeby były tak zinterpretowane muszą być odpowiednio wytworzone. Niektóre systemy w tej samej akustyce grają płaską i płytką sceną nie wytwarzając dobrze zarysowanych i umiejscowionych źródeł pozornych. Dobre systemy rodem z Hiendu potrafią wytworzyć świetnie rozciągniętą w 3d scene stereo gdzie precyzyjna lokalizacja źródeł pozornych nie stwarza najmniejszego problemu. 

Tak więc to elektronika z kolumnami wytwarzają pozorne źródła dźwięku, mózg tylko odpowiednio to interpretuje. Jest to prawidłowa interpretacja, ponieważ dźwięki wydobywające się z kolumn zostały właśnie w taki sposób wytworzone by mózg je tak zinterpretował. 

W zasadzie tak. A teraz dla ułatwienia wyobraźmy sobie słuchawki. Co do jednego wszyscy chyba jesteśmy zgodni: hifi wytwarza dwa podobne dźwięki a my słyszymy jeden. Gdzie i kiedy te dwa dźwieki łączą się w jeden? Dopiero w mózgu. I własnie w rym rzecz, że źródła pozorne są wytworem mózgu a nie hifi.

-----

46 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To nie jest żadne wytworzenie błędnej lokalizacj...

Prawidłowo to powinieneś usłyszeć dwa psy siedzące w po jednym w każdej kolumnie, że łyszysz jednego do pomyłka mózgu... a że ta pomyłka jest wykorzystywana do tworzenia złudzenia dźwięku 3D to już inna sprawa.

46 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Błąd w twoim rozumowaniu polega na tym iż traktujesz kolumny ( zestaw stereo ) jako dwa elementy.

To nie żaden błąd tylko fakt, że źródła dźwięku są dwa w kolumnach a nam się wydaje, że jest ich wiele tam, skąd słyszymy instrumenty. Tych źródeł dźwieku nie ma, wydaje nam się, że są i dlatego są to źródła pozorne. Hifi ich nie tworzy - tworzy je przez pomyłkę mózg.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

To nie żaden błąd tylko fakt, że źródła dźwięku są dwa w kolumnach a nam się wydaje, że jest ich wiele tam, skąd słyszymy instrumenty. Tych źródeł dźwieku nie ma, wydaje nam się, że są i dlatego są to źródła pozorne. Hifi ich nie tworzy - tworzy je przez pomyłkę mózg.

Na pewno dwa?  Jak kolumna ma cztery głośniki to ile jest źródeł? 

Wysiadam 😁

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Gdzie i kiedy te dwa dźwieki łączą się w jeden?

W powietrzu jeśli są zgodne w fazie 😉 

13 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Zwłaszcza w słuchawkach 🙂 Jeśli to by wypełniało zjawisko, to nie słyszałbyś z jednej kolumny psa a z drugiej kota, tylko psokota gdzieś po środku.

Godzinę temu, Gabaryton napisał:

Chyba jestem jakimś atawistą, bo naprawdę A i B widzę w tym samym kolorze, bez wysiłku/mrużenia oczu czy innych takich.

Hmmm...

26 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wysiadam 😁

Dopiero teraz ? 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, szymon1977 napisał:

tylko psokota gdzieś po środku.

W radio mono psa i kota słyszysz jako psokota? 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Dopiero teraz ? 😉 

Jestem wytrwały 😁

44 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:
53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Gdzie i kiedy te dwa dźwieki łączą się w jeden?

Błąd, zupełne niezrozumienie.  Łączą się zawsze, nawet w przeciw fazie i również z tymi odbitymi od ścian, podłogi itd... niestety.

Szymon w sprawie słyszenia/niesłyszenia 3D ma rację.

Rozróżniamy sztuczną scenę i lokalizujemy źródła pozorne głównie na podstawie różnic w czasach dotarcia sygnału do naszych uszu - lewego i prawego. Mózg nie przetwarza jednego, zinterferowanego sygnału dźwiękowego a dwa w przypadku dwóch kolumn. Dlatego tak ważna w budowaniu sceny czy holografii jest akustyka i symetryczność lewego i prawego kanału. Wszelkie opóźnienia w czasie, zmiany fazowe wpływają na rozmycie sceny.

Jeżeli macie kota czy psa klaśnijcie na niego kiedy będzie w pewnej odległości. Pierwsze co zrobi, to odwróci głowę. Zrobi tak niemal każde żywe stworzenie. Odwrócenie głowy ma na celu zmianę odległości uszu od wstępnie wypozycjonowanego źródła i oczekiwanie na powtórny, potwierdzający pomiar. 

Edytowane przez colcolcol
dopisek.
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dopiero w mózgu. I własnie w rym rzecz, że źródła pozorne są wytworem mózgu a nie hifi.

Czy fale dźwiękowe z poszczególnych źródeł dźwięku docierają bezpośrednio to twojego mózgu czy uszu? Nie odbijają się nakładają się itd. Nie zastanawia cię fakt, że jedne urządzenia powodują, że w mózgu wytworzy się super scena z super lokalizacją a z innego urządzenia płaska, gdzie wszystko się zlewa?

17 minut temu, colcolcol napisał:

Rozróżniamy sztuczną scenę i lokalizujemy źródła pozorne głównie na podstawie różnic w czasach dotarcia sygnału do naszych uszu - lewego i prawego. Mózg nie przetwarza jednego, zinterferowanego sygnału dźwiękowego a dwa w przypadku dwóch kolumn. Dlatego tak ważna w budowaniu sceny czy holografii jest akustyka i symetryczność lewego i prawego kanału. Wszelkie opóźnienia w czasie, zmiany fazowe wpływają na rozmycie sceny.

Zasadniczo tak wygląda ten proces "patrząc od strony mózgu". Jednak analizowany i przetwarzany sygnał musi być wytworzony przez jakieś urządzenie, do tego w odpowiedni sposób. Urządzenie może go wytworzyć bardzo dobrze i mamy wtedy wrażenie super sceny a może wytworzyć ...jowo i wtedy scena również będzie ...jowa. 

Gdyby to zależało tylko od naszego mózgu wszystkie urządzenia grały by taką samą sceną.

Edytowane przez Sznup
Godzinę temu, colcolcol napisał:

Błąd, zupełne niezrozumienie.  Łączą się zawsze, nawet w przeciw fazie i również z tymi odbitymi od ścian, podłogi itd... niestety.

To ironia na tak zadane pytanie. Interferencja to zjawisko powszechne.
Równie dobrze mogą się nie łączyć a i tak będę słyszał psa i kota a nie psokota. 

W końcu ktoś poza mną pisze na temat - super!

Dzięki @Kalasanty Ciaputko to Twoja zasługa 🙂

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

musiałbyś głosniki /słuchawki wszczepic bezpośrednio do mózgu by Twoje wywody miały sens 🙂

Nie, wystarczy założyć słuchawki na uszy żeby fale z obu kanałów nie miały szansy się spotkać: fale się nie spotykają i nie miksują, a jednak nie słyszę dwóch osobnych dźwięków a tylko jeden. Dlaczego? Mózg dwa dźwięki łączy w jeden.

3 godziny temu, Sznup napisał:

Gdyby to zależało tylko od naszego mózgu...

Ktoś poza Tobą wpadł na pomysł, że tylko?

• Pokaż nowe odpowiedzi