Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Piopio napisał:

Ale mi udowadniasz, że nie ma różnic na podstawie odsłuchu u Lutka.

Przecież w wątku wielkopolskim była na ten wzmianka, że różnice były. To był początek spotkania. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

@Lech36 już się gubi w tym co pisze ...

Ty mówisz/piszesz że się nie gubisz 😉?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 minut temu, slawek.xm napisał:

a.... czyli wszystkie kolumny mają taką samą zwrotnicę....

Trend można stwierdzić na zwrotnicy przykładowej. Doświadczony interpretator, taki jak np. Ty wyciągnie z takiego pomiaru właściwe wnioski nawet dla innych zwrotnic mogących pojawić się w innych ZG.  

7 minut temu, Tajitsu napisał:

Jako fan Led Zeppelin napiszę tak:

Też lubię czasem ich posłuchać, mam nawet na DVD nagrany zbiór z ich starych koncertów. Dawno nie słuchałem, trzeba będzie odświeżyć pamięć 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Lech36 napisał:

Trend można stwierdzić na zwrotnicy przykładowej. Doświadczony interpretator, taki jak np. Ty wyciągnie z takiego pomiaru właściwe wnioski nawet dla innych zwrotnic mogących pojawić się w innych ZG.  

od kiedy to jestem dla ciebie takim autorytetem? 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

od kiedy to jestem dla ciebie takim autorytetem?

Dlaczego nie miałbyś być? W kwestiach w których nie używasz subiektywnych metod opartych o wadliwe procedury do przekonania adwersarza jak najbardziej możesz być. 

48 minut temu, szpakowski napisał:

...udowadnianie zazwyczaj absurdalnych tez Szymona...

Ty kolego @szpakowskibez wątpienia nie udowodnisz. Jak mógłbyś udzielić odpowiedzi skoro przerasta Cię zrozumienie pytania? Pozostaje Ci śmiać się, bodobnie jak kiedyś śmiali się z Kopernika.

-----

41 minut temu, slawek.xm napisał:

pomiary wzmacniaczy mozna olać bo w momencie obciążenia ich konkretną kolumną z jej zmienną impedancją pojemnością i kątami fazowymi wzmak dostaje takiego pierdolca , ze nie da się tego odzwierciedlić na sztucznych pomiarach

Czyli choć de facto żaden wzmacniacz nie ma swojego brzmienia, to już dwa wzmacniacze po obciążeniu tymi samymi kolumnami dostaną innego "pierdolca" i w efekcie otrzymamy inny dźwięk - dobrze rozumiem?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Lech36 napisał:

subiektywnych metod opartych o wadliwe procedury

Lechu w audio nie ma ani obiektywnych metod ani opinii

ostateczny werdykt zawsze wydajemy na podstawie odsłuchu , który zawsze jest subiektywny

nawet trzech słuchających razem tego samego systemu z racji różnych kątów odsłuchu w stosunku do osi konstrukcji kolumny może słyszeć inny dźwięk nie mówiąc już o samych różnicach słuchu między nimi

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Czyli choć de facto żaden wzmacniacz nie ma swojego brzmienia, to już dwa wzmacniacze po obciążeniu tymi samymi kolumnami dostaną innego "pierdolca" i w efekcie otrzymamy inny dźwięk - dobrze rozumiem?

tak

7 minut temu, slawek.xm napisał:

tak

Dzięki. Od kilku lat powtarzam tę kwestię, ale dopiero teraz Ty ją potwierdziłeś.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Pozostaje Ci śmiać się, bodobnie jak kiedyś śmiali się z Kopernika.

😂😂😂  Kolega ma lekko przerośnięte ego 😅 

8 minut temu, slawek.xm napisał:

Lechu w audio nie ma ani obiektywnych metod ani opinii

W przypadku pomiarów są metody obiektywne, można się spierać tylko co do warunków brzegowych dla pomiaru. Opinie słowne oczywiście nie muszą być obiektywne, należy w stosunku do takich zachować dużą rezerwę, nawet jak wypowiadają je ludzie którzy mówią o sobie że są doświadczeni.

11 minut temu, slawek.xm napisał:

nawet trzech słuchających razem tego samego systemu z racji różnych kątów odsłuchu w stosunku do osi konstrukcji kolumny może słyszeć inny dźwięk nie mówiąc już o samych różnicach słuchu między nimi

Zgadza się, dlatego ważną kwestią jest to zjawisko akustycznej filtracji grzebieniowej, które przy różnych kątach może mieć różne nasilenie.

16 minut temu, Sznup napisał:

😂😂😂  Kolega ma lekko przerośnięte ego 😅 

Nie porównałem siebie do Kopernika tylko kolegę @szpakowskido śmiejacych się nie niego... choć biorąc pod uwagę dystans jaki nas dzieli nie byłoby przesadą, gdyby zwracał się do mnie "Koperniku". 

Jest żar.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Lech36 napisał:

Zgadza się, dlatego ważną kwestią jest to zjawisko akustycznej filtracji grzebieniowej, które przy różnych kątach może mieć różne nasilenie.

duzo wazniejsza kwestią są róznice w fazowym zgraniu głosników , tylko w osi konstrukcji zgranie jest lub powinno byc idealne poza osią konstrukcji zmiany fazy akustycznej powoduja ,ze charakterystyka przebiega inaczej niz na osi głównej

np

obraz.thumb.png.499f9fe200114e864fa591452ba30c04.png

wystarczy ,ze jeden słuchający będzie wysoki drugi niski a trzeci osunie się w fotelu

i będa słyszeć np zieloną, czarną czy czerwoną charakterystykę... a to sa w brzmieniu zupełnie inne kolumny

Edytowane przez slawek.xm

Zielona najgorsza, lepiej żeby ów osobnik się nie osuwał tylko siedział grzecznie.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

wystarczy ,ze jeden słuchający będzie wysoki drugi niski a trzeci osunie się w fotelu

i będa słyszeć np zieloną, czarną czy czerwoną charakterystykę... a to sa w brzmieniu zupełnie inne kolumny

Jesteś w stanie coś zaradzić w przypadku tej kwestii? Przecież tak jest zawsze. Na ASR już jest sporo pomiarów różnych konstrukcji i ten problem występuje zawsze, mniejszy lub większy, ale zawsze jest. 

5 minut temu, slawek.xm napisał:

tylko w osi konstrukcji zgranie jest lub powinno byc idealne poza sią konstrukcji zmiany fazy akustycznej powoduja ,ze charakterystyka przebiega inaczej niz na osi głównej

Ale zgranie jednego ZG z 1m czy zgranie dwóch ZG z miejsca odsłuchu? Kto będzie miał dokładniejsze zgranie ten co kupuje w sklepie zgrane w fabryce pojedyncze ZG z 1m czy ten co zgra wszystko z miejsca odsłuchu?  

17 minut temu, slawek.xm napisał:

No ale nikt (chyba) nie słucha muzyki z głową w imadle tylko nieco się rusza, koniec końców różnice pomiędzy kolumnami A i B każdy dostrzeże podobne. Jakoś nigdy nie spotkałem aby ktoś twierdził, że B&W grają mulasto a Tannoy za ostro.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Tajitsu napisał:

Zielona najgorsza, lepiej żeby ów osobnik się nie osuwał tylko siedział grzecznie.

znam audiofila , który w zalezności od nastroju pozycjonuje się przed kolumną a słuchanie zielonej charakterystyki jest dla niego wspaniałym relaksem 🙂

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Jakoś nigdy nie spotkałem aby ktoś twierdził, że B&W grają mulasto a Tannoy za ostro.

Tu na forum są zdania że Tannoy to słabe ZG, to może i grają za ostro 😉?  

Gość

(Konto usunięte)

poza tym przy odpowiednio niedopracowanych kolumnach dla charakterystyk katowych mamy w domu dziesięc kolumn w jednej , a jej brzmienie zalezy od pozycji odsłuchu

czyz to nie piękne? 🙂

znam audiofila , który w zalezności od nastroju pozycjonuje się przed kolumną a słuchanie zielonej charakterystyki jest dla niego wspaniałym relaksem

Bardzo często słucham z pozycji "zielonej charakterystyki". Odbiór artyzmu utworu muzycznego nie zależy od pozycji przez układem stereo ani nawet od pozycji na sali koncertowej w filharmonii.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

poza tym przy odpowiednio niedopracowanych kolumnach dla charakterystyk katowych mamy w domu dziesięc kolumn w jednej , a jej brzmienie zalezy od pozycji odsłuchu

Możesz dać przykład takich ZG, niedopracowanych dla charakterystyk kątowych? "Dziesięć kolumn w jednej" prędzej utworzy zjawisko tej słynnej już akustycznej filtracji grzebieniowej. 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Lech36 napisał:

Odbiór artyzmu utworu muzycznego nie zależy od pozycji

a czy ja pisałem coś o wydźwięku artystycznym?

podaję ci czysto techniczne zależności ilustrowane wykresami

co, teraz technikalia przestały docierać do ciebie a raptem argumenty audiofilskie biorą górę? 🙂

hipokryzja nie zna granic 🙂

23 minuty temu, Lech36 napisał:

Jesteś w stanie coś zaradzić w przypadku tej kwestii? Przecież tak jest zawsze. Na ASR już jest sporo pomiarów różnych konstrukcji i ten problem występuje zawsze, mniejszy lub większy, ale zawsze jest. 

Ale zgranie jednego ZG z 1m czy zgranie dwóch ZG z miejsca odsłuchu? Kto będzie miał dokładniejsze zgranie ten co kupuje w sklepie zgrane w fabryce pojedyncze ZG z 1m czy ten co zgra wszystko z miejsca odsłuchu?  

podobno sam konstruowałeś swoje kolumny.... a mnie pytasz?

zrób sobie Open Baffle z constant direct , też są różnice ale stałe i fajne 🙂

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

podaję ci czysto techniczne zależności ilustrowane wykresami

Też Tobie podaje takie techniczne argumenty, też ilustrowane wykresami a spotykam się tylko z argumentacją że to nie są wykonane przeze mnie pomiary tylko przez Amira z ASR, jak nazwać taką postawę? Wymyśl coś wiarygodnego.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Lech36 napisał:

Też Tobie podaje takie techniczne argumenty, też ilustrowane wykresami

dla mnie Twoje argumenty to jak porównywanie wagi dwóch bochenków chleba z różnych piekarni

ok rożnią się o 5 g i wynik widać po zważeniu na wadze

tylko ani nie wiesz jak oba smakują ani nie potrafisz sobie wyobrazić jak będą smakować z szynką

co więcej nawet nie chcesz spróbować kiedy ci się nadarza okazja

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

dla mnie Twoje argumenty to jak porównywanie wagi dwóch bochenków chleba z różnych piekarni

tylko ani nie wiesz jak oba smakują ani nie potrafisz sobie wyobrazić jak będą smakować z szynką

co więcej nawet nie chcesz spróbować kiedy ci się nadarza okazja

Może @Lech36nie lubi szynki tylko baleron, lub polędwice, a chleb którym częstujesz jest biały, kiedy lepszy i bardziej pożądany byłby graham 🤓

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, Lech36 napisał:

Możesz dać przykład takich ZG, niedopracowanych dla charakterystyk kątowych? "Dziesięć kolumn w jednej" prędzej utworzy zjawisko tej słynnej już akustycznej filtracji grzebieniowej. 

Twoje np 🙂

bo te dziesięć różnych kolumn to tylko pozycja odsłuchu

drastyczny przerysowany przykład

posłuchaj sobie z czterech kątów z innych pomieszczeń z podłogi i przyczepiony do sufitu

wystarczy? 🙂

Przecież to Ty jesteś fanem pomiarów w przypadku ZG. Ja zawsze jestem za słuchaniem, ale takim uwzględniającym technikę, dlatego kilkanaście lat temu postawiłem sobie system aktywny oparty o DSP, który umożliwia mi sprawdzanie wpływu teorii głoszonych na tym forum na wrażenia dźwiękowe w czasie rzeczywistym a nie tak jak w przypadku konstruktorów opierających się tylko na zestawach pasywnych z przerwą czasową pomiędzy eksperymentami, która to przerwa potrafi nieźle pobudzić audiofilską wyobraźnię. Oczywiście pomiary ZG też mają swoje miejsce w procesie powstawania ZG tego nie neguję.

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

posłuchaj sobie z czterech kątów z innych pomieszczeń z podłogi i przyczepiony do sufitu

Wszystkiego już doświadczyłem, nie zaskoczysz mnie.

2 godziny temu, argus napisał:

Które ? CAM-y czy mocniejsze (np. Delty) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

30 minut temu, slawek.xm napisał:

z sufitu też słuchałeś?

Tak, ale w dyskotece którą kiedyś obsługiwałem pod względem serwisu w ramach dorabiania do pensji, dawne czasy. Drogi przypadek to korekta nagłośnienia sufitowego na którymś z polskich promów pływających do Szwecji. Ze względu na to że osoby uczestniczące w dyskotece narzekały na brak niskich częstotliwości na parkiecie zadecydowano o dokupieniu suba firmy Celestion do systemu. Decyzja była spontaniczna a sub jak pamiętam wielki i był problem z jego ustawieniem żeby nie przysparzał problemów obsłudze. Kombinacji było co nie miara, ale w końcu jedna, bardzo dziwna dała spektakularne efekty. Polska Żegluga Bałtycka nie chciała oddać sprzętu w to zaangażowanego tak się im i użytkownikom dyskoteki podobało. I wszystko było robione na ucho bo prom cumował w porcie krótko i trzeba było działać szybko 😉.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Czyli Classe Delta.

I można postawić hipotezę skąd słyszalna różnica na dużych 3-drożnych kolumnach (a na 2-way Tannoyach nie).

Wg deklaracji producenta Classe tylko pierwszych kilkanaście watów oddaje w klasie A (dokładnie - "Up to 12.5W per Channel delivered in pure Class A operation").

Accuphase deklaruje pracę wyłącznie w czystej klasie A (dokładnie "amplifier using a six-fold parallel push-pull configuration of power MOS-FETs driven in pure Class A").

Już przy średnio głośnym słuchaniu czysta klasa A Accuphase'a lepiej poradzi sobie z trudniejszym obciążeniem 3-way, niż Classe, który będzie wtedy już wychodził do klasy AB albo nawet B. I to się da usłyszeć, a tym samym jednoznacznie zróżnicować wzmacniacze w teście.

A  Tannoy'e - kolumny o wyraźnie większej skuteczności, i "łatwiejszym" przebiegu impedancji - przy analogicznych parametrach słuchania mniej obciążą obydwa wzmacniacze, które przypuszczalnie nie wyjdą z czystej klasy A, tym samym różnice w ich brzmieniu mogą zejść poniżej progu percepcji.

Czyli można zaryzykoważ tezę, że Tannoy'e nie tyle są gorsze, bo na nich "nie słychać różnic", ile są po prostu bardziej "przyjazne" dla wzmacniaczy, przez co w znacznie mniejszym stopniu pozwalają obnażać ich niedoskonałości.

Tak więc to może być nawet pochwała Tannoy'ów jako kolumn, które można harmonijnie włączać do różnych systemów bez pogorszenia ich potencjału brzmieniowego (oczywiście zakładając, że specyfika brzmienia Tannoy'ów będzie odpowiadała userowi).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez argus
  • Pokaż nowe odpowiedzi