Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, JK49 napisał:

A wiecie koledzy jakie są różnice w słyszeniu jak mi ciśnienie tętnicze podskoczy? 

Zgadza się, zmiana ciśnienia tętniczego ma wpływ na postrzeganie dźwięku. Wystarczy schylić się żeby zmienić kable i już można odnotować subiektywną zmianę. 

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

o te sytuacje mi chodzi więc nie udawaj niezorientowanego i nie wyjeżdżaj z asr bez sensu

Nie czytałeś na forum opisu porównania w sklepie w którym sprzedający postanowił nie zmieniać podłączanego sprzętu a słuchającego informował że się zmienił? To nie był ani mój złośliwy test/opis ani taki z ASR.

5 minut temu, slawek.xm napisał:

o te sytuacje mi chodzi więc nie udawaj niezorientowanego i nie wyjeżdżaj z asr bez sensu

Chciałeś mieć źródło audio faktów a niewątpliwie ASR takim jest.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 godziny temu, bum1234 napisał:

Nie, o tobie. Nie dziwię się że się nie zorientowałeś. Tak już przyzwyczaiłeś się do bełkotu, że nie potrafisz odróżnić go od normalnego języka 😄

Kolego ,doskonale się orientuję 🤣spójrz na swoje wpisy ,w różnych wątkach, jeżdżą po tobie jak pp burej ....🤣a ty dalej swój monotonny belkot.

4 godziny temu, iro III napisał:

Tyle lat i nadal okazuje się, że próby nauczania i cały trud w piz*****du!

Jeszcze raz więc - pomiary przy tym co nas tu na forum głównie  interesuje, są nie po to by wiedzieć jak co gra, tylko by móc wstępnie PORÓWNAĆ dwa...porównywane.

Ważne przez kogo wyśmiewany, bo  tacy "wyśmiewający", tylko potwierdzają swoją, znaną już wcześniej techniczną ignorancję. 

Ty ciekawy przypadek jesteś, pp tej samej linii co bum123.tez monotonny ,sfrustrowany ,przewidywalny ,jesteś jak coroczna sezonowa grypa🤣 jak zjadą  po tobie ,zamilkniesz ...by znów z uporem maniaka wracać. 

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Oczywiście że wystarczy, oczywiście trzeba mieć wiedzę jak je czytać. Na pewno jest to bardziej obiektywna ocena od wykonanej po amatorsku oceny "na ucho", która to ocena może być już z założenia subiektywna o ile nie przestrzega się w porównaniach procedur.

Jak chcesz coś porównać obiektywnie to trzeba to zrobić chociaż semi profesjonalnie a najlepiej całkiem profesjonalnie czyli zgodnie z obecną wiedzą techniczną. Testy robione przez audiofilów rzadko zahaczają o nawet ten pierwszy wariant.  

Nie wystarczy, trzeba jeszcze myśleć 😉.

Kolejny niereformowalny ,a swiat idzie do przodu 🤣

Edytowane przez tedi02
46 minut temu, slawek.xm napisał:

nie znam takiego pojęcia

należy eliminować przed odsłuchem lub krytyczne odsłuchy prowadzić nocą

A istnienie psychoakustyki i możliwość powstania z dwóch identycznych bodźców dwóch innych wrażeń gdzieś Ci umknęła?

Uczciwość wymaga, że jeśli z obserwacji nie eliminujemy ani nawet nie uwzględniamy wielkości możliwych wystapić błędów, to obserwacje z zalożenia traktujemy jako błędne i bezwartościowe. Bezkrytyczne traktowanie wrażeń słuchowych to tak, jakbym zmierzył na kroki długość swojego auta i wywnioskował, że z lewej ma prawie pięć metrów a z prawej nawet nieco ponad pięć. Wyszła różnica? Wyszła. Tylko, że ta różnica to błąd pomiaru a nie wielkości mierzonego zjawiska.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
34 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie czytałeś

nie chce ci się podać linka tylko bzdurzysz na około własnych interpretacji albo podajesz asr jako odpowiedź na każde pytanie

starzejesz się? 🙂

szkoda już czasu i klawiatury na ciebie

39 minut temu, Lech36 napisał:

Fakty masz na ASR i jemu podobnych. Niestety fakty nie do zaakceptowania dla wyznawców audio wiary.

Może tak swoją obsesję skieruj na bardziej pożyteczne pracę, pomóż żonie w kuchni ,wez psa na spacer ,kolego asr i różnicowy 🤣

9 minut temu, tedi02 napisał:

jeżdżą po tobie jak pp burej ....🤣

Chamstwo uzasadnianie własną głupotą źle świadczy o jeżdżących a nie o ujeżdżanym.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

jeśli z obserwacji nie eliminujemy ani nawet nie uwzględniamy wielkości możliwych wystapić błędów, to obserwacje z zalożenia traktujemy jako błędne i bezwartościowe.

ja nie popełniam błędów więc cały Twój wywód jest mi obcy

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Chamstwo uzasadnianie własną głupotą źle świadczy o jeżdżących a nie o ujeżdżanym.

A może tak kolega to chamstwo wykaże gdzie napisane jest?

8 minut temu, slawek.xm napisał:

ja nie popełniam błędów

Właśnie popełniłeś, bo błędy popełnia Twój zmysł słuchu. Nie ma bezpośredniej zależności między bodźcem (drganiem błony bebenkowej) a wrażeniem (powstałym z mózgu dźwiękiem), w sprawę miesza się psychika.

udowodnij mi to 🙂

Nie

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Uczciwość wymaga, że jeśli z obserwacji nie eliminujemy ani nawet nie uwzględniamy wielkości możliwych wystapić błędów, to obserwacje z zalożenia traktujemy jako błędne i bezwartościowe.

To na Tobie ciąży ciężar udowodnienia, że się nie pomyliłeś.

Ps

Wybacz ale nie mam czasu grać w ping-pinga z kimś, kto neguje fakty tylko dlatego, że mu nie pasują.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie

i tak ma być , konkret 🙂

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

To na Tobie ciąży ciężar udowodnienia, że się nie pomyliłeś.

ja ci nic nie muszę udowadniać

po prostu mylisz się oceniając moje możliwości i nic ci nie da upieranie się 🙂 🙂 🙂

32 minutes ago, tedi02 said:

Kolego ,doskonale się orientuję 🤣spójrz na swoje wpisy ,w różnych wątkach, jeżdżą po tobie jak pp burej ....🤣a ty dalej swój monotonny belkot.

Ty ciekawy przypadek jesteś, pp tej samej linii co bum123.tez monotonny ,sfrustrowany ,przewidywalny ,jesteś jak coroczna sezonowa grypa🤣 jak zjadą  po tobie ,zamilkniesz ...by znów z uporem maniaka wracać. 

Kolejny niereformowalny ,a swiat idzie do przodu 🤣

W szkole podczas lekcji fizyki i matematyki chodziłeś zapewne na wagary. Na lekcjach języka polskiego nie uważałeś albo też cię nie było. 

Efekt - łatwy do przewidzenia - brak umiejętności logicznego rozumowania plus nadmierna skłonność do bełkotania i oczywiście przerost ambicjonalny. Typowy audiofil 😄

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, szpakowski napisał:

Zastanawiam się Sławku kiedy stracisz swoją anielską cierpliwość ... 😀 

w stosunku do Szymona mam jej duże pokłady

za to Lechowi sie limit wyczerpał 🙂

20 minut temu, slawek.xm napisał:

ja ci nic nie muszę udowadniać

W sumie Ty nie, bo Ty nie proponujesz wymiany kabli jako alternatywy dla działań racjonalnych, a co kto w domu robi to ja się nie mieszam.

41 minut temu, slawek.xm napisał:

szkoda już czasu i klawiatury na ciebie

Obiecanki cacanki 🙂.

52 minuty temu, tedi02 napisał:

Ty Kolego tylko to potrafisz, tyle merytorycznych wpisów co ma @bum1234nie będziesz miał nawet za milion lat przy takiej chęci do poznawania swojego hobby od strony technicznej jak u Ciebie, ale cóż szamani są wśród hobbystów audio, nic się na to nie poradzi 😉.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

W sumie Ty nie, bo Ty nie proponujesz wymiany kabli jako alternatywy dla działań racjonalnych, a co kto w domu robi to ja się nie mieszam.

Są tacy co mogą zaproponować zmianę brzmienia przewodem sieciowym, tym od 230V.

33 minuty temu, szpakowski napisał:

Zastanawiam się Sławku kiedy stracisz swoją anielską cierpliwość ...

Dyskusja zawsze wymaga "anielskiej cierpliwości", zwłaszcza do takich osób które kwestionują np. takie portale jak ASR próbując w ramach audio propagandy podważać ich wiarygodność.

56 minut temu, slawek.xm napisał:

starzejesz się?

Każdy się starzeje 😉. Ja też i nie ukrywam tego, takie jest życie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

@slawek.xm 

Chyba jednak przeceniasz możliwości intelektualne interlokutora 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, tedi02 napisał:

Kolejny niereformowalny ,a swiat idzie do przodu

A jak jest z Kolegą, też idziesz do przodu czy tylko kręcisz się wokół audio voodoo?

20 minut temu, slawek.xm napisał:

no to co wolno mi 🙂

Oczywiście, że wolno ... ale czy warto tracić czas?

Sławku Twoje doświadczenia są na zupełnie innym poziomie ... nieosiągalnym dla niektórych, są zbyt uparci żeby doświadczyć pewnych rzeczy ...

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, szpakowski napisał:

są zbyt uparci żeby doświadczyć pewnych rzeczy ...

miej wiarę w ludzi.... poza Lechem ale to już chyba nie podlega dyskusji

jest w takim wieku i na takim poziomie , że już tylko cud mógłby go uratować 🙂

5 minut temu, szpakowski napisał:

Sławku Twoje doświadczenia są na zupełnie innym poziomie ... nieosiągalnym dla niektórych, są zbyt uparci żeby doświadczyć pewnych rzeczy ...

Zgadza się, zwłaszcza jak się je skonfrontuje z testami pomiarowymi ASR, dziwne rzeczy wychodzą, zupełnie inny poziom 😉.

miej wiarę w ludzi....

Wiarę w ludzi już dawno straciłem ... 

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Zgadza się, zwłaszcza jak się je skonfrontuje z testami pomiarowymi ASR, dziwne rzeczy wychodzą, zupełnie inny poziom 😉.

Chociaż raz mógłbyś coś skonfrontować z rzeczywistością. Doświadczyć czegoś podczas spotkania z ludźmi z którymi można posłuchać muzyki, pogadać a przy okazji coś porównać. Zamiast tego żyjesz w rzeczywistości wirtualnej ciągle powołując się na ASR, traktując ten portal jak wyrocznie ... normalnie jak w Matrixie ... 

29 minut temu, szpakowski napisał:

Chociaż raz mógłbyś coś skonfrontować z rzeczywistością.

Konfrontowałem w ubiegłym wieku masowo i w obecnym wieku trochę na początku. Myślę że to wystarczy.

31 minut temu, szpakowski napisał:

Zamiast tego żyjesz w rzeczywistości wirtualnej ciągle powołując się na ASR, traktując ten portal jak wyrocznie ... normalnie jak w Matrixie

Matrix to to co robią osoby od audio voodoo. U nich nawet kabel sieciowy powoduje zmiany w dźwięku na wyjściu jakiegoś urządzenia audio. ASR na szczęście przywraca wielu do rzeczywistości.

24 minuty temu, szpakowski napisał:

ASR broni, ASR radzi, ASR nigdy Cię nie zdradzi ... 

Zgadza się, choć nazbyt pompatycznie 🙂. Po prostu pokazują możliwości techniczne sprzętu bez voodoo.

26 minut temu, Lech36 napisał:

Zgadza się, choć nazbyt pompatycznie 🙂. Po prostu pokazują możliwości techniczne sprzętu bez voodoo.

Kolega miał wielki sen ,został mistycznie naznaczony, dostał misję nawracania odmiennie myślących na jedną jedynie słuszna drogę? Taki system polityczny już upadł.  Może chwilą refleksji ,daj innym żyć,bebnisz tylko asr ,asr ,asr ,ja potrafię w locie rozróżnić pszczołę od osy ,ciekawe co na to twoje pomiary asr ,🤣 

Teraz, tedi02 napisał:

Kolega miał wielki sen ,został mistycznie naznaczony, dostał misję nawracania odmiennie myślących na jedną jedynie słuszna drogę? Taki system polityczny już upadł.  Może chwilą refleksji ,daj innym żyć,bebnisz tylko asr ,asr ,asr ,ja potrafię w locie rozróżnić pszczołę od osy ,ciekawe co na to twoje pomiary asr

Voodoo generuje potrzebę istnienia anty Voodoo, coś jak w kultowym serialu "Czterdziestolatek" picownik i anty picownik w scenie z kupnem samochodu na giełdzie.

8 minutes ago, tedi02 said:

Kolega miał wielki sen ,został mistycznie naznaczony, dostał misję nawracania odmiennie myślących na jedną jedynie słuszna drogę? Taki system polityczny już upadł.  Może chwilą refleksji ,daj innym żyć,bebnisz tylko asr ,asr ,asr ,ja potrafię w locie rozróżnić pszczołę od osy ,ciekawe co na to twoje pomiary asr ,🤣 

Kolejna porcja bełkotu .....

• Pokaż nowe odpowiedzi