Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Też już tak mam. Naczytałem się i zacząłem kombinować. Przeczytałem o sprawach, na które nigdy nie zwracałem uwagi i zaczęły mi przeszkadzać i nie dawać spokoju. Wcześniej po prostu cieszyłem się słuchaniem muzyki. Im lepszy miałem sprzęt tym co raz bardziej coś było nie tak. A im więcej dowiadywałem się o audio i "dobrym" brzmieniu, tym mniej byłem zadowolony z dźwięku heh

Myślę teraz nad powrotem do subwoofera. W kółko słyszę, że do muzyki się nie nadaje, ale ja lubię po prostu mocny, bardzo niski bas. 

Oczywiście nie mogę kupić byle jakiego tylko "szybki", głośnik sztywna membrana, ciężki i duży. Inaczej nie będzie to subwoofer do muzyki 🙂 na szczęście jest jeszcze firma, która robi tanie i dobre rzeczy więc na pewno skorzystam. 

10 minut temu, raiwan napisał:

Myślę teraz nad powrotem do subwoofera. W kółko słyszę, że do muzyki się nie nadaje...

Gdy ktoś tak mówi to zapytaj jakie ma doświadczenie.

13 minut temu, raiwan napisał:

Oczywiście nie mogę kupić byle jakiego...

Jest w tym dziale przyklejony wątek nt suba w stereo, tam pytaj.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

19 godzin temu, raiwan napisał:

Według teorii, że jakość przewodu nie ma nic wpływu na dźwięk nie warto w ogóle nigdzie kupić przewodu audio bo to zmarnowane pieniądze i najlepiej kupować najtańszy, byle o odpowiednim przekroju... 

Prawie się zgadza. Byle ten najtańszy miał solidną wtyczkę i był z miedzi. Taki Procab np. 

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

To jak to jest w końcu z tymi drutami 4n, 6n i 7n? Wszystkie mają 99.99% czystości a jednak cyfra więcej.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Gdy ktoś tak mówi to zapytaj jakie ma doświadczenie.

Ja nawet nie twierdzę, że znam się na sprzęcie audio 🙂 dzielę się tylko swoimi doświadczeniami i obserwacjami, ale o sprzęcie, który sam mialem okazję słyszeć. 

Edytowane przez raiwan
7 minut temu, raiwan napisał:

Ja nawet nie twierdzę, że znam się na sprzęcie audio 🙂 dzielę się tylko swoimi doświadczeniami i obserwacjami, ale o sprzęcie, który sam mialem okazję słyszeć. 

Ja doświadczenie mam zapewne mniejsze, za to dostrzegam gdy ktoś w niewiedzy (cenzura). Co do suba w stereo to zrobiłem kiedyś ankietę: na "nie" byli Ci, co z subem w stereo nigdy nie mieli do czynienia i jeden, co subem chciał osiągnąć coś odmiennego od funkcji suba, wskrócie zabobon z czasów mody na plastikowe KD

Edytowane przez szymon1977

Wcześniej miałem kolumny podłogowe. Suba zawsze chciałem mieć do kina. Do muzyki mi nie potrzebne zupełnie, mogę sobie w Arcam ustawić, że tylko w trybie kina ma subwoofer działać a w stereo nie.

Teraz zaczalem przygodę z podstawkami i jak na razie jestem bardziej zadowolony. No i znalazło się miejsce na subwoofer bo do filmów się przyda.

Podstawki mają pasmo już od 40 Hz więc sub jest zbędny nawet w salonie 20 m2 z otwartym szerokim przejściem na 9 m2 korytarzem. 

Daja radę, ale w filmach przydało by się niższe zejście czasami 

Edytowane przez raiwan
4 minuty temu, raiwan napisał:

Podstawki mają pasmo już od 40 Hz więc sub jest zbędny...

Może ma mniej do roboty, ale zbędny - nie. Co to za podstawki?

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Co do suba w stereo to zrobiłem kiedyś ankietę

Zrobiłeś ankietę z której (jak zwykle z resztą) nie potrafiłeś wyciągnąć sensownych wniosków. 

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja doświadczenie mam zapewne mniejsze

Tego się chłopie trzymaj a nie głupoty ciągle wypisujesz.

27 minut temu, szymon1977 napisał:

za to dostrzegam gdy ktoś w niewiedzy (cenzura).

Niczego nie dostrzegasz poza czubkiem swojego zarozumiałego nosa. 

Słuchałem paru systemów stereo z subem, zawsze brzmiało to nienaturalnie. Bas z subwoofera aktywnego nigdy nie będzie dobry. Żeby to zrozumieć trzeba mieć to czego jak trafnie zauważyłeś tobie brakuje - doświadczenie. 

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Może ma mniej do roboty, ale zbędny - nie. Co to za podstawki?

Poczytaj sobie jak cięta jest na dole większość komercyjnych nagrań.

4 godziny temu, raiwan napisał:

Wypowiadam się na temat kabli Hi end bo Melodika Brown Sugar i Ultralink Ambiance można zaliczyć do przewodów tej klasy

Ciekawe rzeczy kolega wypisuje. Melodika zdecydowanie nie ma w swojej ofercie ani jednego przewodu hiend.

25 minut temu, Sznup napisał:

Poczytaj sobie jak cięta jest na dole większość komercyjnych nagrań.

1. Nie muszę bo to wiem. 

2. Zmierz najpierw ile z tych 40Hz ze specyfikacji technicznej zostało u kolegi w miejscu odsłuchu.

3. 10 różnicy pomiędzy 40 a 50 nie wydaje się dużo, ale to tyle samo co 100 pomiędzy 400 a 500 albo 1000 pomiędzy 4000 a 5000, albo 4000 pomiędzy 16000 na 20000. Obniż sobie za pomocą DSP któregokolwiek z tych zakresów o 3dB i oceń, czy to dużo.

25 minut temu, Sznup napisał:

Bas z subwoofera aktywnego nigdy nie będzie dobry.

To tylko zabobon bez żadnych podstaw, sprzeczny z wszelkimi faktami i logiką.

Dla mnie kable 2x2,5 m2 za ponad 2 tysiące złotych to już Hi end.

Powinna być jeszcze jedna klasa na przykład Ultra End dla sprzętu na przykład dla kolumn powyżej 25 tysięcy złotych? Dla wzmacniaczy powyżej 15 tysięcy... 

Jeszcze niedawno sprzęt powizej 10 tysiecy to już była kładą Hi End. 

Przecież nie mogę nazwać kolumn HiFi lub hq takich do 3 tysięcy złotych i tak samo takich za 25 tysięcy... Gdzieś musi by ten podział, powinien być konkretnie gdzieś zaznaczony. Musiałby też być podział osobno dla małych, średnich i dużych głośników oczywiście. To by też dużo ułatwiło nowemu nabywcy podjęcie decyzji ile chce wydać na sprzęt, żeby osiągnąć konkretny zamierzony cel 

2 minuty temu, raiwan napisał:

Bas już dobrze słychać przy 35 Hz a normalnie (równo) od 40 Hz. 

Co to za monitorki?

5 minut temu, raiwan napisał:

XTZ 99.25 Black Piano mk2

Fajne. Pasmo od 45Hz/-3dB - nie jest źle, ale żeby sub nic nie wniósł - nie zgodzę się. BTW zamierzasz kupić sub do KD to się przekonasz... chyba, że kupisz dudniąco-buczącego muła do filmów. Tylko najpierw przygotuj się do prawidłowej synchronizacji z kolumnami.

41 minut temu, szymon1977 napisał:

Fajne. Pasmo od 45Hz/-3dB - nie jest źle, ale żeby sub nic nie wniósł - nie zgodzę się. BTW zamierzasz kupić sub do KD to się przekonasz... chyba, że kupisz dudniąco-buczącego muła do filmów. Tylko najpierw przygotuj się do prawidłowej synchronizacji z kolumnami.

Trzeba umieć szukać. Gdzie znalazłeś takie dane? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W typowym pokoju (20 m2) już od 36 Hz przy-3 dB 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan
6 minut temu, raiwan napisał:

Trzeba umieć szukać. Gdzie znalazłeś takie dane? 

Ukryta Zawartość

Wszystko znajdziesz, żeby potwierdzić swoją tezę... 

Screenshot_2023-07-15-22-29-15-129_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.af17a2338a5812d35a8a98209e3e080f.jpg

Ze strony producenta. Twoje 40Hz zatem nie jest przy spadku 3dB, czyli i w "typowym pokoju" 36Hz też nie jest przy spadku 3dB...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Proszę o link. To są dane starego modelu. 

99.25 LCR to to samo, tylko z nowsza maskownica na magnesy zamiast kołków. Wystarczy w manual wejść. 

Mój link jest z tego manual 

Edytowane przez raiwan
18 minut temu, raiwan napisał:

Gdzie znalazłeś takie dane? 

Na stronie XTZ

21 minut temu, raiwan napisał:

Widziałeś kiedyś jakie górki i dołki są na wykresie niewygładzonym?

-----

1 godzinę temu, Sznup napisał:

Bas z subwoofera aktywnego nigdy nie będzie dobry.

Jest sobie głośnik niskotonowy: jeśli damy go do osobnej obudowy i napędzimy dedykowanym wzmacniaczem, to tylko zwiększymy możliwość synchronizacji z sekcją średnio/wysoko tonową, prawidłowego napędzenia i wpasowania w akustykę.

Summa summarum kolumna pasywna nie ma szansy zagrać tak, jak dobrze zestrojone monitory z subem. Problem jest tylko jeden: kolumny 3way kupujesz i wstawiasz do pokoju, a suba z monitorami trzeba nie tylko umieć zestroić, ale jeszcze mieć silną wolę by nie przesadzić.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Jest sobie głośnik niskotonowy: jeśli damy go do osobnej obudowy i napędzimy dedykowanym wzmacniaczem, to tylko zwiększymy możliwość synchronizacji z sekcją średnio/wysoko tonową, prawidłowego napędzenia i wpasowania w akustykę.

W tym właśnie jest problem, ten dedykowany wzmacniacz. 

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Summa summarum kolumna pasywna nie ma szansy zagrać tak, jak dobrze zestrojone monitory z subem.

Jest wręcz odwrotnie.

2 minuty temu, Sznup napisał:

W tym właśnie jest problem, ten dedykowany wzmacniacz.

Jak bardzo można nie rozumieć audio?

4 minuty temu, Sznup napisał:

Jest wręcz odwrotnie.

Możesz gryźć, kopać i płakać - ponad opisane przeze mnie fakty nie podskoczysz.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Nigdy się tego nie dowiesz. Jesteś zbyt uparty i zawzięty. 

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Jakie fakty? To tylko twoje złudne wyobrażenia. W jak wielkim błędzie jesteś nigdy się nie dowiesz. Fakty są zupełnie inne niż ci się wydaje.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Jesteś na forum i cały czas to samo, więc można 👍

12 minut temu, szymon1977 napisał:

No way, możesz zaklinać swój hajendowy system, ale to nigdy nie zagra jak dobre źródło, z dobrym dac, na dobrym wzmacniaczu i z dobrymi podłogówkami... 

Miałem kilkanaście subwooferów, w tym całkiem przyzwoite jak Canton, Quadral Qube, czy chyba najlepszy z nich Rel t5i. 

Wolę podłogowe, lepiej mi się tego słucha 😋

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wielokrotnie wklejane tu były systemy hiend, często nie tylko z subem aktywnym, ale aktywną każdą sekcją z osobna - poszukajcie sobie i pomyślcie.

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

możesz zaklinać swój hajendowy system

Mój system to lowend, ale złożony z głową a nie ku czci audiofilskim mitom.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Wielokrotnie wklejane tu były systemy hiend, często nie tylko z subem aktywnym, ale aktywną każdą sekcją z osobna - poszukajcie sobie i pomyślcie.

Mam wkleić "wielokrotnie" hiendowe systemy bez suba? Pomyśl.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Mój system to lowend, ale złożony z głową a nie ku czci audiofilskim mitom.

Ależ ja wierzę, że tobie i twoim kolegom się podoba. Tylko co to ma wspólnego z dobrym dźwiękiem a zwłaszcza basem?

11 minut temu, Sznup napisał:

Mam wkleić "wielokrotnie" hiendowe systemy bez suba?

Jak chcesz to wklej, tylko najpierw sprawdź, czy każda sekcja nie jest zasilana swoją własną końcówką mocy.

12 minut temu, Sznup napisał:

...co to ma wspólnego z dobrym dźwiękiem a zwłaszcza basem?

Wszystko.

Ułamek czasu poświęcanego na forum warto poświęcić na pracę, można będzie lepszy system kupić 😉

25 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ułamek czasu poświęcanego na forum warto poświęcić na pracę, można będzie lepszy system kupić 😉

Najgorsze co można z życiem zrobić, to zmarnować je zarabianiem na lepsze dobra materialne. Mogłeś nie załapać przekazu więc wyjaśniam: mógłbym wydać 10x więcej, mógłbym 100x więcej, ale gdyby nie wiedział czego szukam i jak tego szukać, to raczej bym nie znalazł.

Ps

A propos czasu poświęconego na Forum, to chyba nie da się niżej upaść niż zastępowaniem argumentów merytorycznych drwinami z czyjegoś statusu materialnego.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Na stronie XTZ

Widziałeś kiedyś jakie górki i dołki są na wykresie niewygładzonym?

Na stronie producenta są nowe modele 99.25 LCR 2021 na nowym głośniku wysokotonowym a nie Fountek neocd3.0. To już inna zwrotnica, inne parametry, zupełnie inne kolumny mimo tej samej obudowy, midwoofera i wyglądu. 

Moje można porównać jeszcze z parametrami LCR, których zrobiłem zrzut ekranu i wrzucam jeszcze raz poniżej (tak jak napisałem, że różnią się tylko nowa maskownica) 

Ukryta Zawartość

Co do górek i dołków to widziałem. Po to są różne opcje do regulacji dzięki zworkom i portowi BR w tych kolumnach. 

Tu wykres bas z głośnika centralnego o identycznej konstrukcji, ale w złych warunkach, dodam, że port BR zamknięty, żeby nie było, że niskie dopiero powyżej 45 Hz 😁

centbas.thumb.jpg.34a5b59280378fabc52b56a46292fcf5.jpg

A Tu reszty z metra (kolumna wsadzona we wnękę w stoliku pod tv 30 cm nad podłoga więc nie jest prawidłowo. Niedługi zrobię pomiary podstawek prawidłowo ustawionych, obecnie są rozkręcone 

centbaswys.thumb.jpg.7f7094fed5b7e83ff19f5c2536134057.jpg

A te górki i dołki są wynikiem miejsca pomiarów a nie źle zaprojektowanej zwrotnicy 🙂

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Summa summarum kolumna pasywna nie ma szansy zagrać tak, jak dobrze zestrojone monitory z subem. Problem jest tylko jeden: kolumny 3way kupujesz i wstawiasz do pokoju, a suba z monitorami trzeba nie tylko umieć zestroić, ale jeszcze mieć silną wolę by nie przesadzić.

XTZ 99.36 te co miałem wcześniej miały w środku podzieloną obudowę na dwie części osobno dla woofera i reszty. Grały bardzo dobrze bez subwoofera choć dopiero od 35 Hz 

Były też bardzo dobrze zestrojone, ale nie pasował mi ten bas jednak, pewnie dlatego, że było go za dużo w moim niewielkim salonie. Akustyka robiła swoje i je w końcu sprzedałem. 

Woofer i midwoofer były ze sobą idealnie zgrane

FullWoofMid.thumb.jpg.3ad5e22b9f2645cd0c55de889a16dcf9.jpg

Może prawie idealnie. Niebieski to midwoofer, żółty to woofer a zielony to dwa razem z tego co pamiętam. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan
7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ps

A propos czasu poświęconego na Forum, to chyba nie da się niżej upaść niż zastępowaniem argumentów merytorycznych drwinami z czyjegoś statusu materialnego.

Szymon, ale ja nie drwię. Sam mam dużo tematów na które wydaje pieniądze zdecydowanie chetniej niż na audio... wielokrotnie zmieniałem też sprzęt na tańszy, bo mi bardziej się podobał... 

Ale jak tu siedzisz z pozycją samozwańczego mędrca, mówiącego innym co warto, czego nie plus że są durniami i wszędzie sie mylą, to nie dziw się że to co napiszesz może zostać ocenione i zweryfikowane 😉

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mogłeś nie załapać przekazu

Choćby nawet takie 

Niestety nikt tego nie rozumie 

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jak chcesz to wklej, tylko najpierw sprawdź, czy każda sekcja nie jest zasilana swoją własną końcówką mocy.

Po co? Wystarczy dobra integra. 

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wszystko

Lubisz bas z subwoofera, ok. Tylko nie uszczęśliwiaj wszystkich na siłę że jest to najlepsze rozwiązanie, jakieś panaceum na wszystkie problemy. 

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Masz pod tym względem jakieś kompleksy. Każdy wydaje na sprzęt tyle ile uważa za stosowne, tyle na ile go stać. 

Niestety chyba to ty nie załapałeś przekazu 

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mogłeś nie załapać przekazu więc wyjaśniam: mógłbym wydać 10x więcej, mógłbym 100x więcej, ale gdyby nie wiedział czego szukam i jak tego szukać, to raczej bym nie znalazł.

Szukałeś i znalazłeś, tylko nie jest to jedyne, a co najważniejsze najlepsze rozwiązanie na budowę systemu. Jesteś cholernie uparty a przy tym ograniczony, jak się czegoś uczepisz to nie przyjmujesz pewnych faktów do wiadomości. Czekam na kolejne twoje objawienia i niepodważalne prawdy absolutne z dziedziny audio. Nie ma znaczenia ile wydasz na audio o ile jesteś w stanie pogodzić się z ograniczeniami swojego systemu. 

• Pokaż nowe odpowiedzi