Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, iro III napisał:

W audiofilii zawsze była.

Np. dawa drutki, dopóki ich nie od-słuchujesz, niczym się nie różnią, gdy zaczniesz na nie patrzyć i od-słuchiwać, nagle...

i co w tym dziwnego?

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 godziny temu, marek666 napisał:

Jak kwantowe, to na pewno działają. Albo nie działają. Zależy czy się patrzy czy się nie patrzy.

Tak jak to https://www.kblsound.com/pl/bybee-technologies

a jeszcze lepsze są te https://allegro.pl/oferta/n-audio-soczewki-pola-kwantowego-10610830880

Boziu aby mi się nigdy tak w głowie nie zrobiło i kupił to😉

7 minut temu, slawek.xm napisał:

i co w tym dziwnego?

No dobrze, specjalnie dla Ciebie.

Dwa fizycznie takie same drutki.

(o parametrach RLC zawartych w granicach nie odczuwalnych dla brzmienia)

3 minuty temu, iro III napisał:

(o parametrach RLC zawartych w granicach nie odczuwalnych dla brzmienia)

Tu się wkopałeś. Tu nie o parametry chodzi a właśnie o odczucia. A te jak wiadomo są subiektywne. I żadne RLC się nie liczy.

3 godziny temu, marek666 napisał:

Tak jak to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taki proceder powinien być ścigany na mocy prawa z urzedu.

Zwykła oszukańcza próba  naciągnięcia na wydatki potencjalnego klienta.

Ukryta Zawartość

Teraz, iro III napisał:

Taki proceder powinien być ścigany na mocy prawa z urzedu.

W kraju, w którym w aptece legalnie sprzedają cukrowe "lekarstwa" homeopatyczne, oparte na "pamięci wody"?

W dniu 21.08.2023 o 17:35, iro III napisał:

Co one maja wspólnego z prymitywnym (przy tych "światach") sprzętem domowego auduo?

O fizyce czyli o życiu:

Ukryta Zawartość

To fizys jest przedmiotem fizyki.

21 minut temu, iro III napisał:

drutki

To z piaskownicy?

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, iro III napisał:

o parametrach RLC zawartych w granicach nie odczuwalnych dla brzmienia

aaa.... myślałem , że najpierw słyszalnych 🙂

parametry rlc to przedszkole

poza tym sygnał audio jest napięciem przemiennym

13 minut temu, marek666 napisał:

aptece legalnie sprzedają cukrowe "lekarstwa" homeopatyczne, oparte na "pamięci wody"?

Apteka to legalny biznes. Nielegalne są energetyki i karmel siarczano amoniakalny użyty zamiast do barwienia to do picia.

Tzn. to jest nie do spożywania a do czyszczenia.

Nie ma wartosci odżywczych.

Koniec z tematem apteki.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

parametry rlc to przedszkole

Oczywiście, dopiero bajania o fizyce kwantowej dodają im znaczenia.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

poza tym sygnał audio jest napięciem przemiennym

To znaczace "odkrycie", jednak ma się nijak do tematu.

3 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Bo audio to stan umysłu😁

Architektura.

Może być taka jak np. Redutowa 64, Piaseczno.

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, iro III napisał:

To znaczace "odkrycie", jednak ma się nijak do tematu.

staram się nakierować Cię na poszukiwania innych parametrów związanych z przebiegiem przemiennym

zresztą w tym wątku już podawałem swoją opinię i argumenty techniczne i to chyba ze trzy razy przy różnych okazjach

nie przeszkadza mi , że ktoś ma inne zdanie lub wyśmiewa moje dowody

ale powtarzać się nie będę , sorry

4 godziny temu, marek666 napisał:

Jak kwantowe, to na pewno działają. Albo nie działają. Zależy czy się patrzy czy się nie patrzy.

Nie chciało mi się czytać całej tej księgi czarów, ale czy było tam nawiązanie do pojedynczych elektronów z dwiema szczelinami? Zgadzałoby się to audiobłyskotkami. Obserwujesz, nic ciekawego się nie dzieje. Nie obserwujesz, zaczyna się „magia”. Pojedyncze elektrony przechodzą przez dwie szczeliny jednocześnie. Jak z biżuterią audio. Magia, kiedy nie obserwujesz. Obserwujesz co się podłącza i jeśli nie jest to droga zabawka, lub nie wiesz czy to droga zabawka, czar pryska 😛

9 minut temu, Kostucha napisał:

. Jak z biżuterią audio. Magia, kiedy nie obserwujesz. Obserwujesz co się podłącza i jeśli nie jest to droga zabawka, lub nie wiesz czy to droga zabawka, czar pryska 😛

Tylko czemu u mnie tak to nie działa? Słyszę doskonale kable i robią u mnie duże różnice. Tylko ze czasem wygrywa tańszy... 

Interkonekt mam aktualnie zwykłą Melodike purple bo sie zgrał, a w szafie leży grający świetnie w poprzednim systemie srebrny Argentum, w tym dający po uszach sybilantami (jaśniejsze kolumny) 

Kable głośnikowe mam z metra Real Cable, bo podobają mi sie bardziej od  chyba 10x droższych Luna gris... 

Jak to wytłumaczysz? 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

35 minut temu, marek666 napisał:

Cyfrowe też?

Test z ulubionego źródła zerojedynkowców - potwierdzony pomiarowo wpływ kabla Usb... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytałem czy to słyszysz?

Cytat

As we see, there is no difference between the worst performing USB cable (long and generic) and the shortest one (USB stub).

While differences still show, they are so, so down in level as to not ever be an audible concern.
So as usual, we can show measurements that bother the eye but not the ear.

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Jak to wytłumaczysz? 

Marcinie, nawet nie próbuję. Nie wiem kto co słyszy. Te kąśliwe komentarze są dla mnie tylko zabawą. To, że ja jestem sceptykiem, nie oznacza, że jakimś wrogiem audiofilów słyszących kable, wtyczki itp. 
Gdzieś już napisałem, że kumpluję się z jednym ze słyszących na tym forum i nie sprzeczamy się w tym temacie. On sam często żartuje ze mną o superkablach, bo wie jak sceptycy do tego tematu podchodzą. Nie mówił mi też nigdy, że słyszy zmiany tylko w droższych.

12 minut temu, marek666 napisał:

Pytałem czy to słyszysz?

Nie przywiązuje do tego wagi... Ale 2 razy zdarzył mi sie kabel USB który psuł dźwięk... grube drukarkowe z dużymi ferytami i aktualnie używany z ładowarki Samsunga (Usb A-C) tego nie robią. Kiedyś zamówię kilka markowych do sprawdzenia, ale czasu i chęci brak. Aha Usb A-C 5A (zapewne z chipem do ładowania) dawał trzaski... 

17 minut temu, Kostucha napisał:

On sam często żartuje ze mną

Spoko, ja gdzies po środku 😉

Sprzeczam się z jednymi i drugimi 😂

13 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Ale 2 razy zdarzył mi sie kabel USB który psuł dźwięk

Mnie się raz trafił kabel HDMI na którym mój TV nie dogadywał się z DVD - co chwilę zrywał obraz i przerywał dźwięk. Ale to nie znaczy, że na lepszym kablu mam teraz żywsze kolory, większą rozdzielczość i efekt 3D. Po prostu działa prawidłowo a tamten był felerny.

1 godzinę temu, marek666 napisał:

Po prostu działa prawidłowo a tamten był felerny.

Warto pamiętać że w protokole Usb Audio nie ma kontroli danych jak przy przysłowiowym kopiowaniu danych na pendrajwa...  (Amir zmierzył degradację dźwięku przy długim kablu USB). Do tego zakładając nawet że zostaniemy z prawidłowymi danymi pozostaje kwestia linii zasilającej, jej wpływu na dane przy kiepskim kablu oraz ewentualnych intefrencji daca (części analogowej) od zakłóceń. Więc nie jest to takie oczywiste... (podobnie jak ze switchami przed streamerem - choć tam jest prościej bo możemy być pewni poprawności danych).

22 minuty temu, marcinmarcin napisał:

w protokole Usb Audio nie ma kontroli danych

To wiem, dlatego słaby lub za długi kabel może nie działać lub np. trzeszczeć jak ten Twój 5A. Ale to nie działa w drugą stronę - kabel za 1200 zł nie poszerzy sceny, nie doda basu itp.

2 godziny temu, marek666 napisał:

Ale to nie znaczy, że na lepszym kablu mam teraz żywsze kolory, większą rozdzielczość i efekt 3D. Po prostu działa prawidłowo a tamten był felerny.

Bardzo mało wiesz o świecie którym się wypowiadasz 😉

„Kabel GFmod Starter Pro a jakość obrazu.

Nie tylko poprawia się dźwięk, ale także jakość obrazu: 
kontrast, ostrość i głębia barw.
Najlepsze rezultaty w telewizorach 4K i UltraHD”.

Jest to kabel zasilający, gdybyś był nieco zdezorientowany 🙂

28 minut temu, marcinmarcin napisał:

Do tego zakładając nawet że zostaniemy z prawidłowymi danymi pozostaje kwestia linii zasilającej, jej wpływu na dane przy kiepskim kablu oraz ewentualnych intefrencji daca (części analogowej) od zakłóceń.

Myślisz że na pomiarach Amira na wyjściu audio (analogowym) nie byłoby widać wpływu w/w uchybów przesyłania? Jak tego wpływu na wyjściu nie widać to znaczy że go nie można usłyszeć, czyli jak coś jednak słyszymy to na pewno pochodzi to od innych zjawisk, ale o tym już były rozmowy na forum.

1 minutę temu, Kostucha napisał:

kontrast, ostrość i głębia barw.
Najlepsze rezultaty w telewizorach 4K i UltraHD”.

Jest to kabel zasilający, gdybyś był nieco zdezorientowany 🙂

Jak poprawia to kupować i używać 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

44 minuty temu, marek666 napisał:

To wiem, dlatego słaby lub za długi kabel może nie działać lub np. trzeszczeć jak ten Twój 5A. Ale to nie działa w drugą stronę - kabel za 1200 zł nie poszerzy sceny, nie doda basu itp.

Nie, ten zły kabel po prostu zamulał mocno dźwięk, nic nie trzeszczało... w pomiarach Amira też jest po prostu jest tylko więcej zakłóceń... to nie działa tak że błąd w transmisji spowoduje koniecznie słyszalną przerwę czy trzask..

47 minut temu, marek666 napisał:

kabel za 1200 zł nie poszerzy sceny, nie doda basu itp.

A jeżeli scene zabiorą zakłócenia od żyły zasilającej które przeniosą się przez ujowatość kabla na daca?

Z tego co znajomi eksperymentowali kiedyś z robieniem kabli USB, najistotniejszym elementem była właśnie izolacja zasilania od danych

50 minut temu, Kostucha napisał:

To chyba nie chcę wiedzieć więcej o "tym świecie".

18 godzin temu, Kostucha napisał:

Nie chciało mi się czytać całej tej księgi czarów, ale czy było tam nawiązanie do pojedynczych elektronów z dwiema szczelinami? Zgadzałoby się to audiobłyskotkami. Obserwujesz, nic ciekawego się nie dzieje. Nie obserwujesz, zaczyna się „magia”. Pojedyncze elektrony przechodzą przez dwie szczeliny jednocześnie. Jak z biżuterią audio. Magia, kiedy nie obserwujesz. Obserwujesz co się podłącza i jeśli nie jest to droga zabawka, lub nie wiesz czy to droga zabawka, czar pryska 😛

Są ludzie, którzy potrafią swoim umysłem przekładać zasady fizyki kwantowej na otaczającą ich codzienną rzeczywistość. 

Tak się czasami zastanawiam czy to początek choroby psychicznej, czy już etap średniozaawansowany...a może zwykły analfabetyzm 🤔

Jedno tylko mnie zastanawia. 

Niektórzy dają kilkadziesiąt lub nawet setki tysięcy na kolumny - i tu najlepsze - muszą mieć odpowiednią akustyke, żeby te kolumny dobrze grały? Czy ktoś nie zauważył jeszcze bezsensu. To jak kupić drogi samochód i zbudować mu odpowiednie ulice... To jak kupować ciuchy i robić figurę pod nie itd. 

Nie rozumiem trochę tego 🙂 wydać kupę kasy na coś co musi mieć odpowiednie warunki? Coś poszło nie w tą stronę chyba. Idę do salonu, kupuje auto klasy premium i ma się jechać wygodnie, bezpiecznie, szybko i cicho z mnustwem udogodnień... Niby miałbym jeszcze się martwić o to, gdzie ja znajdę odpowiednie drogi, żeby wykorzystać potencjał tego auta i nie uszkodzić zawieszenia? 

W ogóle to skąd wiadomo jaki będzie idealny pokój, żeby była dobrana akustyka pod konkretne kolumny? To chyba nie powinno być moje w ogóle zmartwienie. To Producent powinien się martwić o to, żeby kolumny zagrały dobrze pomimo akustyki. 

To trochę jak ta sieć 5g, każdemu wciskają telefony i usługę a później użytkownik musi się martwić tym, że tylko w centrum miast to działa 🤣

Nie znając jeszcze w miarę  tematu audio to myślałem, że kupując drogi dobry sprzęt będę miał taki, który zagra po prostu super. A tu się okazuje, że trzeba mieć odpowiednie pomieszczenie, odległość, źródła i tak dalej... Pozbawione to sensu i już 🙂 

Podsumowując, że audio jest na zasadzie, że im więcej i lepiej tym mniej i gorzej? 

Miałem tani sprzęt to nic mnie nie zastanawiało, tylko robiło efekt, później im więcej się dowiadywałem, im więcej szukałem, słuchałem, tym mniej byłem zadowolony, tym. Więcej było czego nie tak... 

Co do kabli, że nie mają znaczenia lub sygnał cyfrowy to cyfry i zera i nic się nie dzielę z takim sygnałem... 

Kupcie sobie z marketu kabel do kablówki i zastąpicie nim ten kabel co dostaliście od swojego operatora tv kablowej i zobaczcie co się dzieje z obrazem (sygnałem) na pierwszych kanałach 😁 przecież to zera i jedynki... Nie chcę wiedzieć co się może dziać w sygnale analogowym audio, którego nie widzimy a ludzkie ucho nie wyłapie tak małych ubytków, czy zakłóceń bo tak samo nie wychwyta tych dziur słuchając muzyki z mp3

Edytowane przez raiwan
  • Pokaż nowe odpowiedzi