Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, marek666 napisał:

Gdzie tu masz ruchome elementy?

Plazma się rusza. Bez ruchu nie pobudzisz powietrza a bez pobudzenia powietrza nie będzie fali akustycznej. W kosmosie dźwięków nie ma. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

47 minut temu, Lech36 napisał:

Plazma się rusza.

Nie każde wyładowanie tworzy plazmę, a każde słychać. Trzeszczy nawet koc polarowy jak się naelektryzuje.

50 minut temu, Lech36 napisał:

Bez ruchu nie pobudzisz powietrza a bez pobudzenia powietrza nie będzie fali akustycznej.

Dźwięk powstaje nie tylko w powietrzu, również w ciałach stałych, i tu też możliwe jest wygenerowanie drgań w zakresie akustycznym bez ruchu mechanicznego (piezolektryki, magnetostrykcja).

Są nawet interesujące "głośniki" piezoelektryczne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
17 minut temu, marek666 napisał:

Są nawet interesujące "głośniki" piezoelektryczne:

Głośniki piezoelektryczne raczej nie są interesujące z punktu widzenia wysokiej jakości.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Głośniki piezoelektryczne raczej nie są interesujące z punktu widzenia wysokiej jakości.

Chyba widzisz cudzysłów? To nie są głośniki, tylko urządzenia do rozpędzania tłumu.

45 minut temu, marek666 napisał:

Chyba widzisz cudzysłów? To nie są głośniki, tylko urządzenia do rozpędzania tłumu.

Nie zwróciłem uwagi 😉.

Pamiętam za dzieciaka, kiedy to z czystej ciekawości rozebrałem jakiś nie grający wzmacniacz i tam dźwięk wydawała jedna z cewek 🙂 w jakimś układzie, nie pamiętam już jakim. Był to piskliwy dźwięk, ale normalnie było słychać muzykę jak z wysokotonowego heh 

Edytowane przez raiwan
8 godzin temu, marek666 napisał:

też możliwe jest wygenerowanie drgań w zakresie akustycznym bez ruchu mechanicznego (piezolektryki, magnetostrykcja).

I kryształ piezo się nie rusza? Ciekawe 😉

nagrywamy.com

Skoro dźwięk musi być wytwarzany mechanicznie to są małe szanse na to, że uda się stworzyć przetwornik bez wad a dźwięk zależny będzie od panujących warunków atmosferycznych, wielkości pomieszczenia odsłuchu, wysokości i tak dalej. 

Wychodzi na to, że najlepiej  kupować sprzęt od lokalnego producenta bo produkuje kolumny w zbliżonych warunkach i jest dużo większa szansa na dobry dźwięk. Na pewno większa szansa na sukces niż kupując od producenta produkującego kolumny w górach lub nad morzem, jeżeli mieszka się pośrodku 🙂

Edytowane przez raiwan
Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, raiwan napisał:

Wychodzi na to, że najlepiej  kupować sprzęt od lokalnego producenta bo produkuje kolumny w zbliżonych warunkach i jest dużo większa szansa na dobry dźwięk. Na pewno większa szansa na sukces niż kupując od producenta produkującego kolumny w górach lub nad morzem, jeżeli mieszka się pośrodku 🙂

kolumny są konstruowane w oderwaniu od warunków akustycznych

Ale odsłuch jest w pokoju i na jego podstawie producent określa co i jak, przynajmniej ten co znam. Sugeruje się też opinią innych zapraszanych itd.

Edytowane przez raiwan
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, raiwan napisał:

Ale odsłuch jest w pokoju i na jego podstawie producent określa co i jak, przynajmniej ten co znam. Sugeruje się też opinią innych zapraszanych itd.

nie znam dwóch nawet podobnych pokojów co do warunków akustycznych

każdy element wystroju każdy centymetr powierzchni plus ustawienie systemu oraz jego elementy tworzą unikalny pokój odsłuchowy

a co do zapraszanych to jeśli słucha systemu w jednym pokoju kilku słuchaczy to każdy z nich słyszy inny dźwięk.... a przynajmniej powinno tak być

ze względu na charakterystyki kierunkowe i tylko jedną jedyną oś konstrukcji na której zgranie fazowe głośników powinno być idealne

Dla głośników tak, ale dla słuchu ludzkiego już nie. Idealnym przykładem jest to co się dzieje ze słuchem po starcie samolotu.

Edytowane przez raiwan
14 godzin temu, przemak napisał:

kryształ piezo się nie rusza?

Ojtamojtam, tak prędziusio się rusza, że nie widać...a jak nie widać...to znaczy że nie rusza się.

Zwykłą kopułkę wysokotonową, widział ktoś jak się rusza gdy gra? 

6 godzin temu, raiwan napisał:

Idealnym przykładem jest to co się dzieje ze słuchem po starcie samolotu.

Tym "idealnym przykładem" jest bardziej szybka zmiana ciśnienia, a nie jego wielkość.

Edytowane przez iro III
7 godzin temu, raiwan napisał:

Dla głośników tak, ale dla słuchu ludzkiego już nie. Idealnym przykładem jest to co się dzieje ze słuchem po starcie samolotu.

Ale twój dom mam nadzieje nie lata raz w górę a raz w dół? 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 25.08.2023 o 11:27, Biedronek napisał:

watek o tym, ze niektorzy odchodza od hi-endu i sa zadowoleni

Koleżanka zmieniła statecznego męża na alkoholika bezproblemowo wyrażającego uczucia rękoma. Była zachwycona bogactwem słownictwa, lekkością obycia i ujmującym dowcipem a może ukrytymi zaletami 😉 . Co kto lubi...

11 minut temu, slawek.xm napisał:

zawsze można zobaczyć na pomiarze

Za taki wpis jest wulgar - "mierniczy"!

Prawdziwy audiofil nic nie mierzy!

Słyszy!  (supertweetera nie wyłączając 🤣)

Edytowane przez iro III
Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, iro III napisał:

Prawdziwy audiofil nic nie mierzy!

ktoś Cię w błąd wprowadził 🙂

znam jednego , który nie mierzył ale w końcu musiał

bo firma zażyczyła sobie pomiar by zdalnie wprowadzić poprawki do jego kolumn w systemie za "pierdyliard"

lub np śp Sylwester ... kiedyś pisał "po co mi fizyka" itd

a jeszcze niedawno sam publikował pomiary swoich kolumn u mnie w wątku

dla ostatecznego odbiorcy pomiary nie są najważniejsze ale nie można twierdzić , że ktoś ich nie docenia lub zupełnie nie widzi potrzeby ich wykonywania

5 minut temu, slawek.xm napisał:

ktoś Cię w błąd wprowadził 🙂

znam jednego , który nie mierzył ale w końcu musiał

bo firma zażyczyła sobie pomiar by zdalnie wprowadzić poprawki do jego kolumn w systemie za "pierdyliard"

lub np śp Sylwester ... kiedyś pisał "po co mi fizyka" itd

a jeszcze niedawno sam publikował pomiary swoich kolumn u mnie w wątku

dla ostatecznego odbiorcy pomiary nie są najważniejsze ale nie można twierdzić , że ktoś ich nie docenia lub zupełnie nie widzi potrzeby ich wykonywania

Ja to wszystko wiem i obserwuję.

Jednakowoż skądś się wziął przydomek "mierniczy", o wydźwieku nieprzyjaznym.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, iro III napisał:

Jednakowoż skądś się wziął przydomek "mierniczy", o wydźwieku nieprzyjaznym.

naprawdę nie zauważyłem takich określeń a tym bardziej dziwiłbym się gdyby przedstawiano je w wydźwięku pejoratywnym

Kwestia, jak kto chce stwierdzić, że kryształ piezo się rusza jest wtórna. Chodzi o to, że się rusza, więc przykład był do d4.

nagrywamy.com

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

naprawdę nie zauważyłem takich określeń a tym bardziej dziwiłbym się gdyby przedstawiano je w wydźwięku pejoratywnym

Uuuuu, mało wiesz o tym forum.

Gdybyś tylko ten jeden wątek (Audio mity) prześledził, znalazłbyś  kilkaset takich kwiatków.

Edytowane przez iro III
1 minutę temu, slawek.xm napisał:

zacytuj takie wpisy jako dowód ,

No, nie mam nic lepszego do roboty. 

Sam szukaj jak mi nie wierzysz.

Wielokrotnie byłem "wyzywany" od mierniczych...a taki Lech ...łoooo kryzysie!

• Pokaż nowe odpowiedzi