Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Doznania mogą podlegać zakłóceniom z bardzo różnych powodów już w tym wątku przedstawianych. Zabezpieczyłeś swój test przed takimi "zakłóceniami" ?

Lechu - tylko wyrównanie poziomu głośności. Nic poza tym.

Co byś jeszcze chciał zrobić? Spłaszczyć sygnał tak by wszystko brzmiało identycznie?

To OK...wtedy rzeczywiście wszystko będzie brzmieć tak samo i nikt nie usłyszy różnic.

Będziesz na AVS ?

Przecież pisałem, że nie.

Prośba "estetyczna" nie związana z tematem - jeżeli możesz, usuwaj spację przez "?"

nagrywamy.com

Piszesz, że masz sprzęt pomiarowy, zmierz, czym się różnią sygnały na wejściu wzmacniacza przy różnych kablach, jeżeli słychać różnice, to sygnał musi być inny. Chyba, że dwa identyczne sygnały mają różne brzmienie, to ten... ;)

Wykonałem pomiar przed odsłuchem . Oczywiście parametry RLC są różne. A mówimy tylko o przewodach miedzianych.

No cudów nie ma. Jak coś inaczej brzmi to powinno dać się zmierzyć jakąś różnicę w sygnale. I to jest chyba najtrudniejsze znaleźć tę różnicę i zdecydować za co odpowiada. Parametr RLC kabli różne. Ale jak wpłynęły na zmianę sygnału ?

Można zarejestrować sygnał dwa razy na wyjściu i znaleźć różnicę. Przeanalizować w których fragmentach nastąpiła zmiana.

Zobaczyć czy faza, widmo, amplituda się zmieniły w tych fragmentach. A na koniec trzeba to zinterpretować. Wpływ parametrów na odczucia odsłuchowe. Trzeba tu użyć modnego słowa na właściwości "soniczne".

Gość dakar

(Konto usunięte)

Myślisz, że cokolwiek przekona sceptyków? Napiszesz się tutaj, podasz logiczne argumenty poparte wiarygodnymi wynikami testów...i co?

I nic...jak kulą w płot. Potem sobie stąd pójdziesz, a oni dalej będą klepać, że to, czy tamto nie ma wpływu na brzmienie, bo ich "nauka" im to mówi + wykresiki i pomiary, które można sobie...no wiesz gdzie wsadzić. ;-)

Nie traktuję tego jak walkę o mięso :) Spokojnie.

No cudów nie ma. Jak coś inaczej brzmi to powinno dać się zmierzyć jakąś różnicę w sygnale. I to jest chyba najtrudniejsze znaleźć tę różnicę i zdecydować za co odpowiada. Parametr RLC kabli różne. Ale jak wpłynęły na zmianę sygnału ?

Można zarejestrować sygnał dwa razy na wyjściu i znaleźć różnicę. Przeanalizować w których fragmentach nastąpiła zmiana.

Zobaczyć czy faza, widmo, amplituda się zmieniły w tych fragmentach. A na koniec trzeba to zinterpretować. Wpływ parametrów na odczucia odsłuchowe. Trzeba tu użyć modnego słowa na właściwości "soniczne".

No właśnie. To jest istota problemu.

nagrywamy.com

Nie traktuję tego jak walkę o mięso :) Spokojnie.

Ja wiem...starasz się wytłumaczyć sceptykom błędy ich rozumowania.

Widzę, że spokojnie podchodzisz do tematu.

Później najwyżej machniesz ręką, podziękujesz i znikniesz, bo dojdziesz do słusznego wniosku (tak jak wiele osób przed Tobą, którzy też próbowali), że kopanie się z koniem nie ma sensu. Stąd ten wątek to taka never ending story... ;-)

Padła ciekawa kwestia, czy jakby w studiu mieli lepszy sprzęt, to by robili lepsze płyty - tego nie wiadomo, ale z pewnością gdyby audiofile mieli odpowiednio gorszy sprzęt mniej by narzekali na realizację.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Ja wiem...starasz się wytłumaczyć sceptykom błędy ich rozumowania.

Widzę, że spokojnie podchodzisz do tematu.

Później najwyżej machniesz ręką, podziękujesz i znikniesz, bo dojdziesz do słusznego wniosku (tak jak wiele osób przed Tobą, którzy też próbowali), że kopanie się z koniem nie ma sensu. Stąd ten wątek to taka never ending story... ;-)

Szymon napisał w jednym z postów kogo głos się tu liczy więc bardzo chętnie zaproszę usera przemak na testy :)

Padła ciekawa kwestia, czy jakby w studiu mieli lepszy sprzęt, to by robili lepsze płyty - tego nie wiadomo, ale z pewnością gdyby audiofile mieli odpowiednio gorszy sprzęt mniej by narzekali na realizację.

Coś Ty...Kolega Iro (uwaga! sceptyk-teoretyk) słyszy różnicę w realizacji nagrań nawet na kuchennym boomboxie.

To jest fenomen. ;-)

Szymon napisał w jednym z postów kogo głos się tu liczy więc bardzo chętnie zaproszę usera przemak na testy :)

Na jakie testy? Przecież wiesz, że Oni nie testują tego czego nie słychać.

Kolega Iro - czołowy sceptyk - dobitnie Ci napisał kilka stron wstecz, żebyś sobie jaj nie robił i że masz coś nie teges pod beretem...nie pamiętasz?

A zmienisz Avatara ? :)

Avatar może się nie podobać. ale jest zgodny z zasadami ortografii, a spacja przed znakiem nie.

nagrywamy.com

Avatar może się nie podobać. ale jest zgodny z zasadami ortografii, a spacja przed znakiem nie.

Chyba nadinterpretujesz te zasady. Pokaż gdzie jest napisane, że stosowanie spacji przed pytajnikiem jest błędem ortograficznym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sygnał w pewnym miejscu raz się bardzo różni, a raz się nie różni ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Mógłbym to zrobić ale powiedz mi co to da ?

Wiedzę, chyba że Ciebie wiedza nie interesuje.

I tak znajdą się tacy co będą kwestionować słuszność wyników.

Skąd wiesz że Twoje wnioski były słuszne ?

Nie wiem o jakie zakłócenia Ci chodzi ale filtrację grzebieniową oczywiście opanowałem.

To dobrze, a np. wpływ czynników psychologicznych na odsłuch też ?

Lechu - tylko wyrównanie poziomu głośności. Nic poza tym.

To skąd takie głębokie szpile (mniej niż -20 dB) w dół na pomiarze Twoich nowych monitorów ?

Wyrównanie poziomu głośności w porównaniu na ucho to podstawa, co chcesz wykrywać różnicę głośności ? Przekręć gałkę we wzmacniaczu w lewo lub prawo, będziesz miał głośniej albo ciszej.

Co byś jeszcze chciał zrobić? Spłaszczyć sygnał tak by wszystko brzmiało identycznie?

Widzisz zacietrzewiasz się, nie wszystko brzmi jednakowo, ale można wykazać pomiarami kiedy powinno brzmieć jednakowo. Jak taki pomiar nie wykaże możliwości wystąpienia różnicy w domenie słuchu to musisz za różnicę obciążyć inne zjawiska.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

można wykazać pomiarami kiedy powinno brzmieć jednakowo. Jak taki pomiar nie wykaże możliwości wystąpienia różnicy w domenie słuchu to musisz za różnicę obciążyć inne zjawiska.

Jeśli pomiar wykaże, że różnicy nie ma, a mój słuch tę różnicę wychwyci, jednocześnie wykluczając, że to mi się śni albo wydaje, to wtedy jedynym słusznym wnioskiem będzie niedoskonałość pomiaru.

Przekręć gałkę we wzmacniaczu w lewo lub prawo, będziesz miał głośniej albo ciszej.

Nie steruję głośnością we wzmacniaczach monitorów, tylko w preampie DACa.

Jeśli pomiar wykaże, że różnicy nie ma, a mój słuch tę różnicę wychwyci...

Twoj sluch stanie sie naukowym narzedziem pomiarowym jezeli przeprowadzisz prawidlowy technicznie test porownawczy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

a np. wpływ czynników psychologicznych na odsłuch też ?

Czynnik psychologiczny wykluczamy z założenia.

Inaczej zawsze można każdą zmianę brzmienia podciągnąć pod omamy słuchowe.

Jeśli robimy kilka/kilkanaście prób i zawsze jest słyszalna ta sama różnica, to chyba oczywiste że należy ten czynnik wykluczyć.

Jednak wiem, że są ludzie, którzy nad tym nie panują. Im rzeczywiście może się wydawać, że słyszą.

Ja do nich nie należę. Prawdopodobnie dlatego, że śpiewałem za małolata poprawnie Hey Jude. ;-)

Twoj sluch stanie sie naukowym narzedziem pomiarowym jezeli przeprowadzisz prawidlowy technicznie test porownawczy.

Oczywiście. Nie mam co do tego żadnych wątpliwości.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Wiedzę, chyba że Ciebie wiedza nie interesuje.

Bardziej interesuje mnie dobry dźwięk .

Skąd wiesz że Twoje wnioski były słuszne ?

Chciałem je potwierdzić ale widzę , że zaproszeni są niechętni :)

Ciebie nie prosiłem , doceń to :) :)

Klimat w tym wątku jest za mocno spolaryzowany , brak współpracy i chęci dojścia do prawdy.

Jeden user nazywa innych idiotami ( p22 ) , drugi twierdzi że się popierdoliło w głowach ( iro ) .

A na domiar wszystkiego przy braku chęci współpracy złośliwe pouczanie o prawidłowości lub nie spacji przed znakiem zapytania to już szczyt wszystkiego. Za dużo tego. Rozmowa w tym tonie nie ma sensu. Wracam do swojego diy. Pozdrowienia i dystansu

Edytowane przez dakar

odsłuch też ?

słuszne ?

głośności ?

Lech też, chyba złośliwie ;)

Klimat w tym wątku jest za mocno spolaryzowany , brak współpracy i chęci dojścia do prawdy.

A na domiar wszystkiego przy braku chęci współpracy złośliwe pouczanie o prawidłowości lub nie spacji przed znakiem zapytania to już szczyt wszystkiego. Za dużo tego. Rozmowa w tym tonie nie ma sensu. Wracam do swojego diy. Pozdrowienia

Trudno, co robić.

nagrywamy.com

W obliczu faktu, że sceptycy uznają tylko swoją "prawdę" za jedynie słuszną, w połączeniu z tym, że nie widzą sensu testowania tego, co wydaje im się niesłyszalne - żadna współpraca nie jest realna.

złośliwe pouczanie o prawidłowości lub nie spacji przed znakiem zapytania to już szczyt wszystkiego

To tylko potwierdza niechęć do współpracy, wywyższanie się przy każdej okazji i chęć "miecia" racji w każdym temacie...nawet poza audio.

Jeśli pomiar wykaże, że różnicy nie ma, a mój słuch tę różnicę wychwyci, jednocześnie wykluczając, że to mi się śni albo wydaje, to wtedy jedynym słusznym wnioskiem będzie niedoskonałość pomiaru.

To jedyny wniosek jaki potrafisz wyciągnąć z takiej sytuacji. Słabiutko. Więcej się po Tobie spodziewałem.

Nie steruję głośnością we wzmacniaczach monitorów, tylko w preampie DACa.

Co za różnica ?

Czynnik psychologiczny wykluczamy z założenia.

Zgadza się, ale czy wykluczasz go w sposób techniczny stosując odpowiednią procedurę czy tylko sobie wmawiasz że go wykluczyłeś ?

Prawdopodobnie dlatego, że śpiewałem za małolata poprawnie Hey Jude.

Ja śpiewałem "Yesterday", solo i w chórku ;-) i jeszcze "Annę" Breakout, choć nie ja grałem a kolega grał i śpiewał ;-).

Bardziej interesuje mnie dobry dźwięk .

Bez wiedzy będziesz błądził w dojściu do tego co Ciebie interesuje.

Rozumiem że prawda jest jedynie słuszna czyli audiofilska ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość dakar

(Konto usunięte)

Nie zaczyna się zdania z małej litery i od słowa "ale" :)

pa

Rozumiem że prawda jest jedynie słuszna czyli audiofilska ;-).

Nie, proponowałem test + pomiary. Nie widzę tu audiofilskiej prawdy.

Bez wiedzy będziesz błądził w dojściu do tego co Ciebie interesuje.

I wiedza i praktyka czynią z ciebie zawodnika :)

Edytowane przez dakar

Ja śpiewałem "Yesterday", solo i w chórku ;-) i jeszcze "Annę" Breakout, choć nie ja grałem a kolega grał i śpiewał ;-).

W takim razie miałeś szansę na wykształcenie u siebie "nadludzkiego słuchu" wg. Kolegi Sz. (wg. mnie jedynie normalnego, ale z odpowiednimi predyspozycjami),

jednak najwyraźniej zaprzepaściłeś gdzieś tę okazję.

Dlatego zostałeś sceptykiem - technikiem. ;-)

:)))

pa

Nie, proponowałem test + pomiary. Nie widzę tu audiofilskiej prawdy.

Ty się czepiasz literówki, a mi po prostu spacja przez znakiem interpunkcyjnym źle wygląda. Przy okazji jest to błąd, ale to mniejszy problem. Ale można i tak.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Gość dakar

(Konto usunięte)

Ty się czepiasz literówki, a mi po prostu spacja przez znakiem interpunkcyjnym źle wygląda. Przy okazji jest to błąd, ale to mniejszy problem. Ale można i tak.

To Ty się czepiasz. Pokazałem Ci tylko, że nie warto.

To Ty się czepiasz. Pokazałem Ci tylko, że nie warto.

Nie warto się czepiać literówek, zwłaszcza, że rzadko je robię. W twoim przypadku źle to wygląda i jest błędem, w dodatku robisz to ciągle, czyli masz ten błąd utrwalony. Jest to dość powszechny błąd wśród ludzi, którzy nie piszą, i przeszkadza mi to, jak pisałem, estetycznie - po prostu to brzydko wygląda. Poczytaj jakikolwiek tekst drukowany, zobaczysz, że ładniej wygląda poprawnie. Nie musisz oczywiście tego zmieniać, pisz dalej nie po polsku, co mi do tego. Nic mi nie pokazałeś, chyba, że nie rozumiem.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi