Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Ogolnie rzecz biora swiat hifi dzieli sie na tych co robia v-ke i szczesliwi, i tych co nie robia i wiecznie szukaja,

Do jakiego grona się zaliczasz?

Zgadza się, wiele osób preferuje słuchanie z barwą odkręconą na skrajach pasma na maks. lub prawie maks, ale czy to jest prawidłowo i naturalnie/neutralnie ?

Są tacy co preferują piece marszczala i fendka inni inne.Są tacy co jadą na boosterach germanowych inni przesterze z lampy. Ja lubię szybkie i przejrzyste tranzystory i wyraźny niski środek zero przesteru czasem lekki reverb, w zasadzie gitara kabel wzmak

Co jest naturalne?

Dla mnie to co czuje.

Raz słucha dużych zniekształceń (np. analog) a drugi raz małych (np, cyfra). I teraz dochodzimy do sedna, audiofil np. wybiera te duże. O czym to świadczy ?

O niczym. Zależy z czym jemu te zniekształcenia sie kojarzą zakładając że są słyszalne, pomijam kaprys posiadania

A czy to w jakis sposob wplywa na fakty?

Oczywiście. Tylko Ty niestety przyjmujesz do wiadomości tylko takie fakty które są dla Ciebie wygodne.

Sa inne aspekty niz brzmienie wzmacniacza wplywajace na jego wybor.

A to ciekawe ... kontynuuj proszę.

Ja to poszukiwacz, obecnie z delikatna v-ka.

W jaki sposób objawiają się te Twoje poszukiwania?

O niczym.

Dokladnie to i guscie. A audiofil wmawia, ze o technicznej wyzszosci kampy nad tranzystorem. Tak trudno stawic czola faktom?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

O niczym. Zależy z czym jemu te zniekształcenia sie kojarzą zakładając że są słyszalne, pomijam kaprys posiadania

Z neutralnością na pewno nie mogą się kojarzyć (zniekształcenia nieliniowe i liniowe). To w końcu ma być neutralnie czy nie musi tak być :-) ?

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ogolnie rzecz biora swiat hifi dzieli sie na tych co robia v-ke i szczesliwi, i tych co nie robia i wiecznie szukaja, a tych co bez v-ki sa szczesliwi jest garstka (tych, co im system robi v-ke a o tym nie wiedza tu nie zaliczam).

Coś w tym jest :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Oczywiście. Tylko Ty niestety przyjmujesz do wiadomości tylko takie fakty które są dla Ciebie wygodne.

Ja przyjmuje do wiadomosci, ze Tobie lampa sie bardziej podoba choc jest technicznie gorsza - Ty nie przyjmujesz do wiadomosci, ze lampa jest technicznie gorsza, dlatego, ze bardziej sie Tobie podoba. Nie przekrecaj!

Cofnij sie o kilka postow bo nie bede specjalnie dla Ciebie potarzac.

Cofam się daleko pamięcią i stwierdzam, że Tobie nie chce się nawet d... ruszyć, żeby przejść się do jakiegoś salonu i innego wzmacniacza tranzystorowego posłuchać, nie sądzę, żebyś się zmusił i lampy posłuchał.

Coś w tym jest :-).

Fakt wykraczania poza techniczna doskonalosc subiektywych odczuc, z ktorym to faktem audiofil nie potrafi sie pogodzic.

Nie przekrecaj!

To Ty Szymon przekręcasz, może nawet nie czytasz. Parę postów temu pisałem:

Już nie raz pisałem o wyższości techniki tranzystorowej nad lampową, na tranzystorach można zbudować lepszy wzmacniacz niż na lampach.

Poza tym bardziej podoba mi się tranzystor pod warunkiem, że gra dobrym wypełnieniem, nasyceniem i barwą ... ale dla Ciebie mam wrażenie takie określenia to czysta abstrakcja.

Edytowane przez szpakowski

...Tobie nie chce się nawet d... ruszyć, żeby przejść się do jakiegoś salonu...

Chodzilem po salonach i innych audio-show jak bylem maly, na starosc nie widze potrzeby glowy sobie zawracac czyms, na co mnie nie stac. Mam inne hobby niz podniecanie sie klockami hifi/hiend. Wiec skoncz OT.

To Ty...

Nie to Ty! Czytaj uwazniej a mniej pisz, bo dyskusja nie ogranicza sie do tego co Ty napisales i Ty masz w glowie.

Poza tym bardziej podoba mi się tranzystor pod warunkiem, że gra dobrym wypełnieniem, nasyceniem i barwą ... ale dla Ciebie mam wrażenie takie określenia to czysta abstrakcja.

Okreslenia... jak zwal - taj zwak, a wybiore to co mi sie bardziej podoba co nie oznacza, ze bedzie to technicznie lepsze. Ty chyba tez. Wiec cos sie tak uczepil jak rzep psiego ogona?

Edytowane przez szymon1977

Nie to Ty!

Jak z dzieckiem ...

Czytaj uwazniej a mnie pisz, bo dyskusja nie ogranicza sie do tego co Ty napisales i Ty masz w glowie.

... i Vice versa ;-)

przeczytaj mój post #40131, zastanów się (zerknij na cytat) i potem pisz.

... i Vice versa ;-)

Nie ja - Ty! Posadzasz mnie o negatywne dzialania, ktore gdy Ty czynisz staja sie pozytywne. To Ty!!!

... przeczytaj mój post #40131...

Nie wiem, ktory to post bo mi Andy nie wyswietla, ale koniec koncow stwierdziles to samu, czemu w moich postach starales sie zaprzeczyc. To w koncu ja czy Ty?

Okreslenia... jak zwal - taj zwak, a wybiore to co mi sie bardziej podoba co nie oznacza, ze bedzie to technicznie lepsze. Ty chyba tez.

O jeju ... to już techniczne aspekty nie są dla Ciebie najważniejsze?

Wiec cos sie tak uczepil jak rzep psiego ogona?

Ja się uczepiłem?

... a kto troluje w tym wątku od miesięcy?

Nie ja - Ty! Posadzasz mnie o negatywne dzialania, ktore gdy Ty czynisz staja sie pozytywne. To Ty!!!

Nie wiem, ktory to post bo mi Andy nie wyswietla, ale koniec koncow stwierdziles to samu, czemu w moich postach starales sie zaprzeczyc. To w koncu ja czy Ty?

Nie pojmuję kolegi ...

Nie pojmuję kolegi ...

Zdecydowanie, bo ogolnie rzecz biorac piszesz to samo ci ja, a sie ze mna klocisz.

Zdecydowanie, bo ogolnie rzecz biorac piszesz to samo ci ja, a sie ze mna klocisz.

Mylisz się, nie piszę tego samego co Ty. Nawet ogólnie rzecz biorąc.

O jeju ... to już techniczne aspekty nie są dla Ciebie najważniejsze?

Jak to juz? Nigdy nie byly. Ale znajac techniczne aspekty moze byc latwiej trafic niedoskonalosciami systemu we wlasny gust.

Mylisz się, nie piszę tego samego co Ty. Nawet ogólnie rzecz biorąc.

Ale ubaw! Czytasz w ogole to co sam piszesz zanim nacisniesz "Dodaj odpowiedz"? Mam wrazenie, ze nie czytasz nawet, gdy sam siebie cytujesz bo usulujesz zaprzeczac mi czyms, co moje zdanie potwierdza. Wiec konczmy, pora na karpika!

Edytowane przez szymon1977

Ale ubaw!

Ubaw to mają wszyscy którzy czytają Twoje wpisy ... chociaż ile można się śmiać ciągle z tego samego?

Dokladnie to i guscie. A audiofil wmawia, ze o technicznej wyzszosci kampy nad tranzystorem. Tak trudno stawic czola faktom?

Kto wmawia ? Audiofil ma swoje pieniądze i Tobie nic do tego co sobie kupi. To Ty wmawiasz nam wyższość soniczną tranzystora nad lampą co jest w wielu przypadkach nieprawdą ! To Ty bez audio doświadczenia wkraczasz w rejony o których nie masz pojęcia! Pokory trochę chłopcze, posiadaczu ONKYO.

Kto wmawia ?

Audiofile, ktorzy swoim szczesciem usiluja zaprzeczac technice. A je cuesze sie szczesciem audiofila.

To Ty wmawiasz nam wyższość soniczną tranzystora nad lampą co jest w wielu przypadkach nieprawdą

Udowodnij że to nieprawda. W jakich przypadkach to jest nieprawda ?

Edytowane przez Lech36

To taki mit, że w układzie przeciwsobnym dominuje trzecia harmoniczna. Owszem zazwyczaj tak, ale nie zawsze. Zależy to od regulacji układu. Nauczyłem się tego od Nelsona na jego wzmacniaczu First Watt F5, który wyregulowałem właśnie tak by dominowała druga harmoniczna. Ale to takie dziwadło, bo F5 ma tylko dwa stopnie wzmocnienia, więc chyba wg Popeja jest nieco ułomny. :-)

Jasne, ale wzmacniaczy operacyjnych TL062 nie da się za bardzo "wyregulować" bez utraty ich najważniejszej zalety ;)

nagrywamy.com

Udowodnij że to nieprawda. W jakich przypadkach to jest nieprawda ?

Co tu udowadniać. Wybieramy dwa wzmacniacze ( jeden lampowy, drugi tranzystorowy ) i słuchamy. Wybieramy, który gra lepiej i tyle.

Kto wmawia ? Audiofil ma swoje pieniądze i Tobie nic do tego co sobie kupi. To Ty wmawiasz nam wyższość soniczną tranzystora nad lampą co jest w wielu przypadkach nieprawdą ! To Ty bez audio doświadczenia wkraczasz w rejony o których nie masz pojęcia! Pokory trochę chłopcze, posiadaczu ONKYO.

A co to za doświadczenie, dzięki któremu wierzy się we wpływ kabli, podstawek pod listwy zasilające itp.

Każdy słucha sobie tak jak chce i czego chce. Jak lubi zniekształcenia lampy, bo tak „czuje” - jago sprawa. Ale skutki przypadkowych testów są rónież negatywne, a głównym jest wiara w voodoo.

Tak więc trochę pokory chłopcze. Czas się doedukować ;)

A co to za doświadczenie, dzięki któremu wierzy się we wpływ kabli, podstawek pod listwy zasilające itp.

Wpływ kabli oczywiście występuje, wystarczy zrobić testy porównawcze zamiast powielać nieprawdę.

Każdy słucha sobie tak jak chce i czego chce. Jak lubi zniekształcenia lampy, bo tak „czuje” - jago sprawa. Ale skutki przypadkowych testów są rónież negatywne, a głównym jest wiara w voodoo.

Jeżeli test jest przeprowadzony prawidłowo nie jest przypadkowym lecz wpełni miarodajnym. Własne odczucia soniczne są najwaqżniejsze, bo muzyka ma sprawiać przyjemność. Jak Tobie sprawia przyjemność słuchanie samych parametrów, nic mi do tego :)

Tak więc trochę pokory chłopcze. Czas się doedukować ;)

Stale to robię i Was proszę o to samo.

Oczywiście salonikowy?

Nie przeginaj. W sprawie klonów nie jesteś święty więc proszę daj mi w tej materii spokój.
  • Pokaż nowe odpowiedzi