Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznij od słuchania, potem przechodź do krytki.

Zrobiłeś już pierwszy krok, co i tak jest więcej niż u większości piszących tu krytykantów :)

Zapodaj na zachętę jedną relację z tych cotygodniowych odsłuchów :) (wraz ze zdjęciami)

Nie rób z tych testów spotkań Iluminatów :D

Bo mam wrażenie jakbyś pisał do mnie tonem nauczyciela, mistyka Gandalfa Szarego mającego przed sobą Niziołka który świata poza Shire nie widział ;)

Tylko że to wszystko kończy się na romantycznych wpisach i obietnicach, że z czasem usłyszę coś, co wymaga 20 lat słuchania żeby usłyszeć.

Tymczasem moja praktyka i doświadczenia w realu raz za razem coraz bardziej rujnują tego typu wpisy i obietnice.

Kroków zrobię więcej w swoim czasie.

Ja akurat gdy coś mnie interesuje chłonę wiedzę jak gąbkę i szybko się uczę ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Na bazie tego testu mogę pisać, że recenzje DAC'ów w necie to pic na wodę, pisanie jakiejś fantastyki.

Alez możesz sobie napisać i możesz sobie tak uważać. Ale to mogłeś i robiłeś przedtem, bez tego testu.

Czym innym jest ocena wiarygodnosci takich wpisów przez innych.

Każdy może namalować sobie bohomaza, albo pstryknąć zdjęcie, ale z tego powodu artystą nie zostanie.

... To rozumiem, że nie doczekam się od Ciebie linka do relacji z Twoich cotygodniowych spotkań klubowych gdzie odsłuchujecie sprzęt, wraz ze zdjęciami poglądowymi?

Edytowane przez BeatX

Nie handluje sprzętem audio i nie skupuję nic dla dalszej odsprzedaży

Handlujesz pośrednio. Poczytaj swoje posty ,Ty musisz mieć % z tych bzdur co piszesz.Nie chcę tu wchodzić z tobą w konflikt,ale to naprawdę widać.
Gość

(Konto usunięte)

Alez możesz sobie napisać i możesz sobie tak uważać. Ale to mogłeś i robiłeś przedtem, bez tego testu.

Czym innym jest ocena wiarygodnosci takich wpisów przez innych.

Każdy może namalować sobie bohomaza, albo pstryknąć zdjęcie, ale z tego powodu artystą nie zostanie

kto wiatr sieje...

Handlujesz pośrednio. Poczytaj swoje posty ,Ty musisz mieć % z tych bzdur co piszesz.Nie chcę tu wchodzić z tobą w konflikt,ale to naprawdę widać.

Skoro wiesz lepiej. Wiem, że nie jest tak jak piszesz.

Jak Sly nie chce, to ja się przyznam - jadę na 40%

Ale rozcieńczam colą :-)

To co tu czytam to lepsze niż brak humoru :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Na bazie tego testu mogę pisać, że recenzje DAC'ów w necie to pic na wodę, pisanie jakiejś fantastyki.

Jak tak sobie czytam Twoje rozterki to zastanawiam się czy Ty ukończyłeś szkołę podstawową na kursach wieczorowych ?

Łudzę się ,że to co piszesz to tylko gimnazjalne żarty ...

Bo mam wrażenie jakbyś pisał do mnie tonem nauczyciela, mistyka Gandalfa Szarego mającego przed sobą Niziołka który świata poza Shire nie widział ;)

Edytowane przez Axolotl

Jedno posłuchanie czegoś w niekontrolowanych, nieznanych warunkach - daje pełen ogląd, nie gadaj :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Jak tak sobie czytam Twoje rozterki to zastanawiam się czy Ty ukończyłeś szkołę podstawową na kursach wieczorowych ?

Łudzę się ,że to co piszesz to tylko gimnazjalne żarty ...

Już wcześniej proponowałem Tobie, żebyś dodał mnie do ignorowanych.

Wpierw w formie manifestu wstawiłeś sobie do swojej sygnaturki mój cytat o wzmacniaczach - żeby nie wiem, głupio mi się zrobiło? żeby inni śmiali się ze mnie?

Nie wiem o co chodziło z tą akcją z sygnaturką, tak samo jak nie wiem o co chodzi, że usunąłeś mój cytat ze swojej sygnaturki.

Litość?

Teraz jakieś osobiste wycieczki, że jestem głupkiem z podstawowym niepełnym.

Po jaką cholerę męczysz się czytając moje posty?

Wstaw mnie do ignorowanych i po kłopocie.

Będziesz czytał posty samych słyszących i będzie bardzo dobrze :)

Bardzo mnie ciekawi, czy w żywe oczy powiedziałbyś mi to wszystko, co masz odwagę napisać na forum.

Proponowałem Ci przyjazd na spotkanie do Lutka.

Tylko nie mogę sobie przypomnieć jaką wymówkę napisałeś, że nie dasz rady?

Jedno posłuchanie czegoś w niekontrolowanych, nieznanych warunkach - daje pełen ogląd, nie gadaj :-)

Przypominam, że nie słuchałem sam.

Żałuję, że tylko ja mam zapał pisać o swoich odczuciach na forum, a pozostali koledzy będący na spotkaniu milczą..

Żałuję, że tylko ja mam zapał pisać o swoich odczuciach na forum, a pozostali koledzy będący na spotkaniu milczą..

A ja tam Ciebie podziwiam. Walczysz jak lew ! :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Bardzo mnie ciekawi, czy w żywe oczy powiedziałbyś mi to wszystko, co masz odwagę napisać na forum.

Ale ty też masz odwagę pisać, ze wszystko gra tak samo. :)

Tak więc odwaga w internecie nie przekłada się na nic.

Masz u mnie +. ;)

Edytowane przez jar1

Ale ty też masz odwagę pisać, ze wszystko gra tak samo. :)

Tak więc odwaga w internecie nie przekłąda się na nic.

W realu mówię to samo i w żaden sposób nie krępuje mnie to.

Tak samo, jak zacząłem wczoraj rozmowę o tym w pokoju odsłuchowym pewnego Pana, właściciela Krell FBI i Dynaudio Confidence C2, Audio Research CD8, to zostałem dosłownie zgwałcony - wręcz przekrzyczany przez gospodarza, że to słychać, że on zapewnia, że musiałbym posłuchać itp, itd..

Nie dał mi nawet dojść do słowa :)

Dlatego odpuściłem, bo raz że trochę tak niegrzecznie skorzystać z zaproszenia do audiofilskiego domu i głosić tam herezje, a dwa że.. wyczułem całkowity brak chęci poznania mojego zdania u tego Pana :)

Gość

(Konto usunięte)

a co mysałeś ,ze Cie beda popierać, oni nie obiecywali ,ze opiszą wszystko na forum tak jak Ty:):)

ale Lutek mógłby cos skrobnąć:)

tym gorzej - obecność innych rozprasza.

ale największym problemem jest to, że nie znany system

ogólnie - dla ciebie doświadczenie jest takie: może grać lepiej niż u ciebie

i nie wdawaj się w szczegóły czy dace są czy nie są jednakowe :)

bo to jeszcze nie ten etap dla ciebie

i tyle

Proponowałem Ci przyjazd na spotkanie do Lutka.

Tylko nie mogę sobie przypomnieć jaką wymówkę napisałeś, że nie dasz rady?

Ale w jakim celu mam tłuc się do jakiegoś Lutka ?

Żeby usłyszeć ,że na jego Tannoyach nic nie usłyszę ?

Ja to wiem a Ty właśnie się dowiedziałeś.

Natomiast jak nazwać Twoje kategoryczne stwierdzenia ,że po testach u Lutka wszystkie dac-i na naszej planecie grają tak samo ?

Podpowiedz mi może bo szczerze mówiąc chwilowo zabrakło mi słowa aby określić takie głupoty.

ZTCW jesteś umówiony do kol. Discomaniac na kolejne odsłuchy więc zastanów się może co napiszesz po tym spotkaniu jak zrozumiesz ,że to co tutaj tak kategorycznie napisałeś jest po prostu głupie.

Nie trzeba być chyba ponadprzeciętnie inteligentnym aby zrozumieć ,że skoro mamy ileś tam tysięcy urządzeń na świecie to chyba nie są one po to produkowane aby wszystkie grały tak samo ?

Pomyśl logicznie ... wierzę ,że Ci się uda.

Edytowane przez Axolotl

a co mysałeś ,ze Cie beda popierać, oni nie obiecywali ,ze opiszą wszystko na forum tak jak Ty:):)

Oni po prostu nie tracą czas na pisanie w kółko o tym samym na forum, tylko słuchają muzyki :D

W sumie to i ja dopiję kawę, zapalę dymka i posłucham sobie muzyczki.

Może nie wkurzę się zbytnio na A7X jak grają teraz u mnie w pokoju, a jak zagrały wczoraj u Lutka :P

Gość

(Konto usunięte)

wyczułem całkowity brak chęci poznania mojego zdania u tego Pana :)

akurat nie jest to dziwne, bo nie chwaliles jego "ideału"

ale nie przejmuj sie bedziesz jednym z nielicznych, do których szacunek bedzie miał, nawet jesli tego nie przyzna otwarcie:)

Dlatego odpuściłem, bo raz że trochę tak niegrzecznie skorzystać z zaproszenia do audiofilskiego domu i głosić tam herezje, a dwa że.. wyczułem całkowity brak chęci poznania mojego zdania u tego Pana :)

To sobie teraz wyobraź własną reakcję, jakby ci ktoś teraz wmawiał, ze twoje nowe słuchawki to badziewie i grają tak samo jak najtańsza chińszczyzna z Lidla;)

Poczekaj, wrócą z niedzielnej mszy, to zaczną walić :)

Edytowane przez jar1

Rozcieńczanie, jak dla mnie zbyt spowalnia.

a to dziwne...

u mnie jest żywioł :)

Ale w jakim celu mam tłuc się do jakiegoś Lutka ?

Żeby usłyszeć ,że na jego Tannoyach nic nie usłyszę ?

Możesz też przyjechać do mnie i posłuchać na HiFiMAN HE-500

Sam będziesz wiedzieć, czy idzie odróżnić wzmacniacze słuchawkowe, czy DAC'i po dźwięku.

Natomiast jak nazwać Twoje kategoryczne stwierdzenia ,że po testach u Lutka wszystkie dac-i na naszej planecie grają tak samo ?

Ja póki co nie trafiłem na jakikolwiek DAC, który byłby wyraźnie inny w dźwięku od reszty.

No chyba że najtańsza chińszczyzna z ebay, za kilka dolców.

Ile mam według Ciebie przerzucić sprzętu, żeby w końcu radośnie krzyknąć: MAM! ten DAC gra inaczej od reszty! udało się!

Czy Ty zdajesz sobie sprawę, że tutaj nagminnie padają opisy typu "Zdecydowane zmiany", "klasa dźwięku oczko wyżej", "poprawa w każdej płaszczyźnie", "opadł koc" itp itd.

Jak dotąd, to jedynie takie mocne zmiany w dźwięku odczułem gdy zmieniałem pozycję w której słuchałem zestawów głośnikowych, jak i samych różnic wynikających ze słuchania innych kolumn bądź słuchawek.

Czasem pół metra do tyłu czy w bok robi właśnie tą "zdecydowaną zmianę".

A DAC'i? trzeba wytężać słuch do granic możliwości, żeby spróbować cokolwiek usłyszeć a i tak na końcu okazuje się, że nie idzie po dźwięku rozróżnić.

To notorycznie potwierdzają jakiekolwiek opublikowane relacje z testów ABX.

ZTCW jesteś umówiony do kol. Discomaniac na kolejne odsłuchy więc zastanów się może co napiszesz po tym spotkaniu jak zrozumiesz ,że to co tutaj tak kategorycznie napisałeś jest po prostu głupie.

Bez obaw, mi nie zabraknie odwagi żeby napisać że w końcu udało się odróżnić po dźwięku dwa różne DAC'i :)

Nie trzeba być chyba ponadprzeciętnie inteligentnym aby zrozumieć ,że skoro mamy ileś tam tysięcy urządzeń na świecie to chyba nie są po to produkowane aby wszystkie grały tak samo ?

Pomyśl logicznie ...

Ileś tam milionów ludzi modli się do kamienia i twierdzi że dzięki temu zdarzają się cuda:

Mekka_125633117.jpg

Myślisz, że przekonałbyś któregokolwiek z tych modlących się, że ten kwadratowy obiekt w centrum placu to skupisko atomów i nic więcej?

Że nie siedzi w nim żadne bóstwo?

Podawać więcej przykładów jakie ogromne skupiska ludzi są przykładem naiwności?

Audiofilizm? Pomyśl logicznie..

Na przyszłość, daruj sobie personalne wycieczki sugerujące że jestem głupi, niedokształcony itp, ok?

To sobie teraz wyobraź własną reakcję, jakby ci ktoś teraz wmawiał, ze twoje nowe słuchawki to badziewie i grają tak samo jak najtańsza chińszczyzna z Lidla;)

Ale mnie to nie rusza :)

Mogę co najwyżej wzruszyć ramionami i pójść dalej.

Tylko niech mi ten ktoś nie mówi, że kupi słuchawki z Lidla, i kabelek do nich za 2000 pln i zagra to lepiej jak moje HE-500 dzięki kabelkowi

Edytowane przez BeatX

Ale mnie to nie rusza :)

Mogę co najwyżej wzruszyć ramionami i pójść dalej.

Tylko niech mi ten ktoś nie mówi, że kupi słuchawki z Lidla, i kabelek do nich za 2000 pln i zagra to lepiej jak moje HE-500 dzięki kabelkowi

I mnie tez nie ruszają podobne teksty, że wszystko gra tak samo :)

powiem tak:

każdy ma swoją nirvanę :)

I mnie tez nie ruszają podobne teksty, że wszystko gra tak samo :)

Twoja sprawa, w to nie wnikam do momentu jak zaczniesz mi wmawiać że kabelki różnie grają, że DAC'i różnie grają itp czego dowodem jest fakt, że Ty to słyszysz :)

Dopadło ich wiosenne osłabienie. Może to wiosenne osłabienie było przyczyną niesłyszenia różnic ;-) ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

do momentu jak zaczniesz mi wmawiać że kabelki różnie grają, że DAC'i różnie grają

Wmawianie czegokolwiek komukolwiek to nie jest moje hobby.

Ja słucham. :)

Warto obejrzeć:

To tak a'propos realizmu brzmienia instrumentów przy słuchaniu muzyki.

Ten filmik dobrze pokazuje jak sprytnie manipulowany jest oryginalny sound, żeby w efekcie końcowym przy reprodukcji brzmiał dobrze.

Widzi tam ktoś jakiś audiofilski kabel sieciowy albo półkę antywibracyjną?

Czy ten cały tor jest niczym, przy możliwościach tego co wprowadzi do sygnału domowy wzmacniacz tranzystorowy hi-fi?

Czyli dodawanie do dźwięku informacji pozbawionych podczas rejestracji.

Czy ten cały tor jest niczym, przy możliwościach tego co wprowadzi do sygnału domowy wzmacniacz tranzystorowy hi-fi?

Proszę nie wmawiać innym własnych bajek z mchu i paproci, podpartych oglądaniem i słuchaniem youtuba :)

• Pokaż nowe odpowiedzi