Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tam fachowcy od ABX? Mogę każdemu łatwo udowodnić, że w teście ABX dwóch kolorów od siebie nie odróżnią, takich które różnią się w sposób oczywisty. I jak sie to ma do waszych testów?

Ja mogę łatwo wykazać, że nie pomylę czerwonego z niebieskim :)

jasne kawałek nazywa się You could be happy zespół Snow Patrol

Czy chodzi Ci o dźwięk na samym końcu utworu, po prawej stronie tuż po wybrzmieniu fortepianu najpierw jeden cichy trzask potem cztery tuż po sobie?

Czy chodzi Ci o dźwięk na samym końcu utworu, po prawej stronie tuż po wybrzmieniu fortepianu najpierw jeden cichy trzask potem cztery tuż po sobie?

tak :)

trzaski pojawiaja sie tez gdzies w okolicy 1:10

Edytowane przez biniek84

Otóż moi drodzy panowie, jak zwykle nie doceniacie potęgi ludzkiego mózgu.

Doceniamy, doceniamy, tylko nie każdy mózg jest potężny. U trolli to już raczej móżdżek :)

ja mam bardzo prosty sposób na rozróżnianie daców i zawsze jest 100% skuteczny i śmiało mogę w swoim systemie zrobić test który odróżni mój dac od zewnętrznego - nie potrzebuję w sumie długich odsłuchów jak w przypadku kabli

mój DAC pewien określony dzwięk (trzaski wprowadzone celowo przez realizatora) w kawałku który znam bardzo dobrze odtwarza na wysokości kaloryfera z boku kanapy (kiedy siedzę na wprost zestawu) - inne DACi tego dzwięku albo nie odtwarzają albo jest on umiejscowiony gdzie indziej w przestrzeni (z boku kolumn ale przede mną, lub blizej)

warto do testów mieć takie ulubione smaczki w kawalkach po ktorych pozniej sie latwo rozpoznaje róznice

Moze zrób porządek z akustyka, bo to moze odbicia Cie oszukują i kaloryfer gra swoje soundtracki wpadając w rezonans?? Naprawde warto pewne rzeczy spr i wykluczyć przed stwierdzeniem, ze np. kabel gra głębokim gardłowym basem.....

Pozdrawiam

Moze zrób porządek z akustyka, bo to moze odbicia Cie oszukują i kaloryfer gra swoje soundtracki wpadając w rezonans?? Naprawde warto pewne rzeczy spr i wykluczyć przed stwierdzeniem, ze np. kabel gra głębokim gardłowym basem.....

Pozdrawiam

jesli byłby to problem z akustyką to kazdy DAC grał by te dzwieki w tym samym miejscu

chyba ze DACi graja inaczej ze wzgledu na akustykę :)

jesli nawet to jest to czynnik je rozrozniajacy

Edytowane przez biniek84

Użytkownik Lech36 dnia 05.04.2016 - 10:47 napisał

Otóż moi drodzy panowie, jak zwykle nie doceniacie potęgi ludzkiego mózgu.

Doceniamy, doceniamy, tylko nie każdy mózg jest potężny. U trolli to już raczej móżdżek :)

Manipulant ;-).

A jak Twój móżdżek ?

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Proszę się nie samobiczować na forum publicznym...

Porównanie odbywa się w tych samych warunkach akstycznych, więc mozna ją (akustykę) uznać za niezaburzającą wynik doświadczenia.

A filtracja grzebieniowa ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)

ja mam bardzo prosty sposób na rozróżnianie daców i zawsze jest 100% skuteczny i śmiało mogę w swoim systemie zrobić test który odróżni mój dac od zewnętrznego - nie potrzebuję w sumie długich odsłuchów jak w przypadku kabli

mój DAC pewien określony dzwięk (trzaski wprowadzone celowo przez realizatora) w kawałku który znam bardzo dobrze odtwarza na wysokości kaloryfera z boku kanapy (kiedy siedzę na wprost zestawu) - inne DACi tego dzwięku albo nie odtwarzają albo jest on umiejscowiony gdzie indziej w przestrzeni (z boku kolumn ale przede mną, lub blizej)

warto do testów mieć takie ulubione smaczki w kawalkach po ktorych pozniej sie latwo rozpoznaje róznice

Inny słuchacz powie Ci zapewne...a już na pewno z działu "tabu ;-)"... Twój dac eksponuje jakiś zakres częstotliwości i dlatego słychać "te trzaski"...

Skąd wiesz co myślał realizator...?

sprawdz u siebie i napisz tu :)

czesto jak przesluchuje sprzet to sam realizuje nagrania z jakimis dziwnymi poglosami, trzaskami itp zeby pozniej sprawdzić jak je traktuje sprzet audio

najdziwniejsza sprawą jest dla mnie wypychanie przez niektore sprzęty wokali do przodu mimo ze na miksie nic takiego nie robie

Edytowane przez biniek84

Inny słuchacz powie Ci zapewne...a już na pewno z działu "tabu ;-)"... Twój dac eksponuje jakiś zakres częstotliwości i dlatego słychać "te trzaski"...

Skąd wiesz co myślał realizator...?

Słuchałem teraz w pracy, w bliskim polu na wieżyczce JVC podłączonej do macbooka. I słychać po prawej stronie. Więc na normalnym sprzęcie tym bardziej bdzie słychać :)

Jesli uwazasz, ze miedzy DAC-ami sa roznice polegajace na pojawianiu sie pozornych zrodel dzwieku w roznych miejscach i w ogole, ze maja wplyw na scene, przestrzen itp. to wydaje sie, ze najlepsza plyta do testowania bylaby; Amused to Death Waters-a. Kiedys u mnie na testach zaproponowalem te plytke, to uczestnicy powiedzieli, ze ona jesr specyficznie nagrana i raczej sie do testow nie nadaje. Ja sie pytam:

Co znaczy specyficznie nagrana ? Przeciez tam sa pozorne zrodla od siebie i kolumn juz tak bardzo oddalone, ze coz mozna chciec wiecej testujac polozenie tych zrodel - czy w tych aspektach jest lepsza plyta ?

moim zdaniem takie własnie smaczki są najlepsze do testowania bo roznice słychać od razu

i nie jest to roznica w barwie, ilosci skladówej poszczególnych pasm tylko konkretne miejsce wybrzmienia danego dzwieku z ktorym trudno dyskutować i odnosić do własnych preferencji

Edytowane przez biniek84

Proszę się nie samobiczować na forum publicznym...

Dobre :)

A filtracja grzebieniowa ?

Ja to juz grzebienia raczej nie używam. Może dlatego lepiej słyszę.

czy w tych aspektach jest lepsza plyta ?

Z pewnościa, tym bardziej, ze efekty na płycie, jaką przytaczasz efekty stowrzone są sztucznie.

Nagrania na zywo w róznych salach i kosciołach są lepsze.

Ja to juz grzebienia raczej nie używam. Może dlatego lepiej słyszę.

Używasz, tylko możesz o tym nie wiedzieć. A w zasadzie to ona (ta filtracja) używa Ciebie.

Edytowane przez Lech36

Odsłuchałem i generalnie w pierwszych 2 minutach pojawia sie sporo źródeł pozornych z mocnym głosem wokala w centrum: ot troche takie nastrojowe Świąteczne dzwonikowanie :))

W okolicach 1:05-1:10 dzieje sie sporo z lewej i z prawej strony. To o czym piszesz u mnie jest pomiedzy prawa kolumna a pierwszym odbiciem i słyszalne na innym systemie.

a słyszysz w okolicach 2:50 dwa uderzenia po prawej i na końcu trzeszczący chyba taboret perkusistypor jego tyłkiem?

Te rzeczy slychac na chyba każdym systemie i nie wiem co musiałoby byc spier...ne zeby nie usłyszeć....no na pewno nie trzeba rozbić banku na system zeby to usłyszeć:))

No, nie wiem. Ale z pewnością mi to wytłumaczysz. Prawda?

Nie warto.

Odsłuchałem i generalnie w pierwszych 2 minutach pojawia sie sporo źródeł pozornych z mocnym głosem wokala w centrum: ot troche takie nastrojowe Świąteczne dzwonikowanie :))

W okolicach 1:05-1:10 dzieje sie sporo z lewej i z prawej strony. To o czym piszesz u mnie jest pomiedzy prawa kolumna a pierwszym odbiciem i słyszalne na innym systemie.

a słyszysz w okolicach 2:50 dwa uderzenia po prawej i na końcu trzeszczący chyba taboret perkusistypor jego tyłkiem?

Te rzeczy slychac na chyba każdym systemie i nie wiem co musiałoby byc spier...ne zeby nie usłyszeć....no na pewno nie trzeba rozbić banku na system zeby to usłyszeć:))

na wiekszosci sprzetow to wszystko jest slyszalne jednak dzwieki te pojawiaja sie w roznych miejscach - dla mnie z punktu widzenia odrozniania ich od siebie istotone jest gdzie sie pojawiają

Edytowane przez biniek84
Gość

(Konto usunięte)

na wiekszosci sprzetow to wszystko jest slyszalne jednak dzwieki te pojawiaja sie w roznych miejscach - dla mnie z punktu widzenia odrozniania ich od siebie istotone jest gdzie sie pojawiają

Pytałem wcześniej...skąd wiesz, że mają być w tym miejscu, które uznajesz za prawidłowe...

przeciez nie musze tego wiedziec :)

zeby odróżnic od siebie dwa daci nie musze miec punktu odniesienia

Edytowane przez biniek84

Nie warto.

Ja to ja, ale ty, jako propagator prawidłowo prowadzonych testów odsłuchowych masz chyba jakiś sposób na radzenie sobie z tym problemem. Inaczej one (te testy) nie mają sensu. ;)

zeby odróżnic od siebie dwa daci nie musze miec punktu odniesienia

no tak, ale ktory bedzie tym dobrym DAC-iem, a ktory zdyskwalifikowany? co bedzie dla Ciebie punktem odniesienia? to ze my tez slyszymy po prawej przykladowe dzwieki? ale moze byc dalej lub blizej, nizej/wyzej.....a te sa zalezne od pozycjonowania i akustyki kazdego pomieszczenia w ktorym rzecz sie dzieje.

Bo jezeli na ktoryms DAC'u bedzie ekstremalnie inaczej np. po lewej to ewidentnie swiadczy o problemie samego urzadzenia, ale nie o roznicy w brzmieniu czy jakosci samego dac'a.

no tak, ale ktory bedzie tym dobrym DAC-iem, a ktory zdyskwalifikowany? co bedzie dla Ciebie punktem odniesienia? to ze my tez slyszymy po prawej przykladowe dzwieki? ale moze byc dalej lub blizej, nizej/wyzej.....a te sa zalezne od pozycjonowania i akustyki kazdego pomieszczenia w ktorym rzecz sie dzieje.

Bo jezeli na ktoryms DAC'u bedzie ekstremalnie inaczej np. po lewej to ewidentnie swiadczy o problemie samego urzadzenia, ale nie o roznicy w brzmieniu czy jakosci samego dac'a.

nie ma lepszego i gorszego w skali aboslutnej - wybiorę tego który mi sie bardziej podoba - a podoba mi się ten który daje szerszą scenę i takie dzwieki są dalej ode mnie

• Pokaż nowe odpowiedzi