Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, przemak napisał:

Ja to rozumiem, ale przeciez sam zamieszczalem w tym wątku pomiary różnych przewodów głośnikowych (skrajnych, znaczy cienkich i grubych). Usłyszeć różnice które są to każdy głupi potrafi, ale usłyszeć różnice których nie ma to tylko niecala (mam nadzieję) połowa forum ?

ok, tylko na jakiej podstawie twierdzisz , ze jezeli czesc osob nie uslyszalo roznicy a czesc uslyszalo, to roznic nie ma ?, no bo jesli jedni slysza a inni nie (w tych camych kontrolowanych warunkach) to roznice sa czy ich nie ma ? inaczej - jedni slysza roznice ktorych dla innych nie ma , a pozostali nie slysza roznic ktore dla innych sa....kto jest w bledzie ? wszyscy ? sam twierdzisz ze slyszales roznice wplywu na dzwiek przewodow o roznej grubosci - mnie sie nigdy nie udalo.....

To jakby proba kategoryzowania slyszacych/nieslyszacych czegos do lepeszych i gorszych, a to troche niemile....

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

a ten pomiarek to o czym ma swiadczyć/

O przebiegu fazowym, który w spoorej mierze odpowiada za scenę ? Jeszcze sa np. same kierunkowe, i charakterystyka kierunkowa, ale to troche inna bajka ? 

6 minut temu, #Szakovsky napisał:

O przebiegu fazowym, który w spoorej mierze odpowiada za scenę

wkleiłes  charke wypadkową kolumny

jesli chcesz pokazac akustyczne  zgranie fazowe przetworników wklej razem z pokazanym wykresem wykres ze średniotonowym podłaczonym w przeciwfazie elektrycznej

Edytowane przez slawek.xm
Teraz, slawek.xm napisał:

wkleiłes  charke wypadkową kolumny

jesli chcesz pokazac akustyczne  zgranie fazowe przetworników wklej razem z pokazanym wykresem wykres ze średniotonowym podłaczonym w przeciwfazie elektrycznej

nie, to byl przebieg fazowy. Po prawo masz stopnie. 

9 minut temu, #Szakovsky napisał:

O przebiegu fazowym, który w spoorej mierze odpowiada za scenę ? Jeszcze sa np. same kierunkowe, i charakterystyka kierunkowa, ale to troche inna bajka ? 

Tam jakąś fazę widać? ?

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

71853100_2465287456898147_17636677825383
Charakterystyka, na bas nie patrz, bo bramka czasowa, plus trochę niefortunne ustawienie mikrofonu. Ale w normalnych warunkach jest -3db na 38hz. 
tp5f7
A tu przebieg fazowy. 
Jest mała różnica w pomiarze ?

ok, tylko na jakiej podstawie twierdzisz , ze jezeli czesc osob nie uslyszalo roznicy a czesc uslyszalo, to roznic nie ma ?, no bo jesli jedni slysza a inni nie (w tych camych kontrolowanych warunkach) to roznice sa czy ich nie ma ? inaczej - jedni slysza roznice ktorych dla innych nie ma , a pozostali nie slysza roznic ktore dla innych sa....kto jest w bledzie ? wszyscy ? sam twierdzisz ze slyszales roznice wplywu na dzwiek przewodow o roznej grubosci - mnie sie nigdy nie udalo.....

To jakby proba kategoryzowania slyszacych/nieslyszacych czegos do lepeszych i gorszych, a to troche niemile....

Ja mam przewody ktorych roznice slychac wyraznie. To sa przewody od ramion gramofonu. Jedne maja problem z izolacja i lapia brum inne z oporem (w polaczeniu z wkladka).

Ale by zrozumiec co tutaj ma miejsce to trzeba wiedziec jakie sygnaly mamy w kablu z wkladka niskopradowa MC i co sie potrm z tym sygnalem dzieje.

Te prady i poziomy ich wzmocnien oraz zaklocen (i ich poziom wzmocnienia) oraz oporem niezbednym do poprawnejnpracy danej wkladki ma sie nijak do tego co mamy miedzy wzmacniaczem a kolumnami.

Kable nie maja sygnatury brzmienia i nie uzywanich sie jako korektora ;)

Nie wspominajac juz o zasilajacych i ich mozliwosciach korekcyjnych dzwieku.

2 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Po prawo masz stopnie.

a po lewo db

dla mnie jest to niewygładzona charaktreystyka głosników skuteczność w funkcji częstotliwości

gdybyś miał wykres fazy akustycznej w punktach podziału , pikach impedancji byłyby inne zafalowania

np faza akustyczna

faza.jpg

a po lewo db

dla mnie jest to niewygładzona charaktreystyka głosników skuteczność w funkcji częstotliwości

gdybyś miał wykres fazy akustycznej w punktach podziału , pikach impedancji byłyby inne zafalowania

np faza akustyczna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No myk jest w tym, ze na wykresie masz "phase wrapy", czyli odbicia fazowe. W moich ich nie ma ?
Clio tak pokazuje pomiar. Nie wiem czy mam gdzies foty impedancji. 

Ukryta Zawartość

5 minut temu, #Szakovsky napisał:

Ukryta Zawartość

Charakterystyka, na bas nie patrz, bo bramka czasowa, plus trochę niefortunne ustawienie mikrofonu. Ale w normalnych warunkach jest -3db na 38hz. 
tp5f7
A tu przebieg fazowy. 
Jest mała różnica w pomiarze ?

Ja może słabo kumam, ale to jest jedna kreska, opisana jednocześnie w stopniach i decybelach. Mam sobie wybrać? No i jak faza to między czym a czym? I w ogóle czego to ma dowodzić? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

2 minuty temu, file-moon napisał:

Ja mam przewody ktorych roznice slychac wyraznie. To sa przewody od ramion gramofonu. Jedne maja problem z izolacja i lapia brum inne z oporem (w polaczeniu z wkladka).

nie slyszymy roznicy w brzmieniu kabli tylko roznice wplywu na brzmienie systemu (ukladu). to ze w aplikacjach o bardzo slabych sygnalach (wkladka) sa tak wyrazne a w innych (wzmacniacz - kolumny) znacznie mniej , nie znaczy ze ich nie ma. To zalezy jedynie od percepcji odbiorcy. Sa tacy co slysza roznice miedzy glosnikiem z kopolka tekstylna lub metalowa a sa tacy co nie - czy to znaczy ze roznice te sa czy ze ich nie ma ? Sa osoby ktorych sluch dosiega 16 kHz a tez tacy co slysza max 12 i dla nich wypowiedz pana w wiadomosciach i w faktach nie rozni sie niczym ? ale miedzy jamnikiem a altusami wskaza roznice bezblednie.

Teraz, przemak napisał:

Ja może słabo kumam, ale to jest jedna kreska, opisana jednocześnie w stopniach i decybelach. Mam sobie wybrać? No i jak faza to między czym a czym? I w ogóle czego to ma dowodzić? 

Faza bezpośrednio odpowiada za scenę, tym dalej od zera, tym owa scena jest gorsza. Mniej dokładna, węższa, płytsza, większość epitetow związanych z scena. 
Nie wybrać, na pomiarze charakterystyki nie masz stopni. Tak po prostu CLIO pokazuje pomiar. Nie pisze wielkimi napisami co to jest, bo to sprzęt do projektowania, a nie pokazywania. 

48 minut temu, #Szakovsky napisał:

Myślę, ze przy przebiegu fazowym +- 25 stopni scena nie jest plaska

nawet jesli jest to wykres fazy akustycznej to róznica nie jest 50 stopni tylko 250 stopni ?

faza.png

39 minut temu, file-moon napisał:

Poprawnie wykonany kabel nie wnosi niczego, znieksztalcenia sa poza domena sluchu. Spaprany kabel wniesc cos moze ?

jak odroznic te dwa ?

1 minutę temu, #Szakovsky napisał:

Faza bezpośrednio odpowiada za scenę, tym dalej od zera, tym owa scena jest gorsza. Mniej dokładna, węższa, płytsza, większość epitetow związanych z scena. 
Nie wybrać, na pomiarze charakterystyki nie masz stopni. Tak po prostu CLIO pokazuje pomiar. Nie pisze wielkimi napisami co to jest, bo to sprzęt do projektowania, a nie pokazywania. 

No to czego to jest pomiar, fazy czy spl? I jeżeli dotyczy nagrania, to po co przez głośnik? Czy nie przez głośnik? Jeżeli faza to między czym a czym? Nie kumam. 

nagrywamy.com

nawet jesli jest to wykres fazy akustycznej to róznica nie jest 50 stopni tylko 250 stopni ?

Ukryta Zawartość

To jest pomieszczenie. Tym wyżej, tym bardziej dokładny pomiar. Wynika do z długości fali i wysokości glosnika. 
Bo faza niższych częstotliwości (nie odbita) wpływa na przebieg wyższych. I jeżeli będziesz mieć odbicie fazowe lub nawet samo przesuniecie na np. 100hz to będzie to widac nawet na 40khz. 

Ukryta Zawartość

Tym wyżej, tym bardziej dokładny pomiar. Wynika do z długości fali i wysokości glosnika. 

wiem

zabramkuj sobie pomiar tak by Ci nie wchodziły odbicia jesli juz chcesz mierzyć z sensem

w pomieszczeniu mozesz wykonac pomiar na pewno od 500hz wzwyż

faze akustyczna czyli zgranie przetworników idac najlepiej na wykresie reversnull

to co pokazujesz jest mało czytelne i moze wprowadzać w błąd

Teraz, przemak napisał:

No to czego to jest pomiar, fazy czy spl? I jeżeli dotyczy nagrania, to po co przez głośnik? Czy nie przez głośnik? Jeżeli faza to między czym a czym? Nie kumam. 

Dzwiek to fala akustyczna, a jako ze jest fala, można ja przedstawić w formie sinusoidy. I przebieg fazowy mowi o ile stopni sinusa głośniki sa/albo nie sa zgrane. Tym blizej zera stopni, tym bliżej punktowego źródła dźwięku. Ale to nie znaczy, ze Full Range maja idealna faze, co to to nie. Gdzies byl pomiar Cube Audio, pamietam, ze gosc od nich pokazywał mi na telefonie. Tylko teraz nie moge odszukac. No chyba, ze od Monachium zmienili strone. 

wiem

zabramkuj sobie pomiar tak by Ci nie wchodziły odbicia jesli juz chcesz mierzyć z sensem

w pomieszczeniu mozesz wykonac pomiar na pewno od 500hz wzwyż

faze akustyczna czyli zgranie przetworników idac najlepiej na wykresie reversnull

to co pokazujesz jest mało czytelne i moze wprowadzać w błąd

Zbramkowany jest impuls. Reszta jest wycieta. Gdzies mam fote innego pomiaru, gdzie bylo widac impuls. Moze zaraz znajde. 

Dzwiek to fala akustyczna, a jako ze jest fala, można ja przedstawić w formie sinusoidy. I przebieg fazowy mowi o ile stopni sinusa głośniki sa/albo nie sa zgrane. Tym blizej zera stopni, tym bliżej punktowego źródła dźwięku. Ale to nie znaczy, ze Full Range maja idealna faze, co to to nie. Gdzies byl pomiar Cube Audio, pamietam, ze gosc od nich pokazywał mi na telefonie. Tylko teraz nie moge odszukac. No chyba, ze od Monachium zmienili strone. 

No dobrze, ale o co chodzi? Co to ma wspólnego z brzmieniem Queen? Czy chodzi o to, że masz zaebisty system i trzeba zazdrościć, czy co? Bo jeżeli to ma być pomiar fazy zestawu głośnikowego, to ja wymiękkam. 

nagrywamy.com

7 minut temu, #Szakovsky napisał:

Zbramkowany jest impuls. Reszta jest wycieta. Gdzies mam fote innego pomiaru, gdzie bylo widac impuls. Moze zaraz znajde

ok zabramkowany impuls jak w arta , nie szukaj ?

nie mozesz zrobic rewersu bo masz głosnik szerokopasmowy odtwarzający całe pasmo, dlatego pokazujesz taki wykres fazowy by udowodnic ,ze tylko głosnik przetwarzający całe pasmo ma odpowiednia spójność i małe przesunięcia fazowe i dlatego najlepiej odtwarza scene stereo?

49 minut temu, file-moon napisał:

Nie bylo nigdzie bo od kad swiat swiatem udowadnia sie istnienie czegos. A ci co twierdza ze slysza udowodnic nie dali rady. (...) Poprawnie wykonany kabel nie wnosi niczego, znieksztalcenia sa poza domena sluchu

Żeby udowodnić istnienie wpływu kabla na brzmienie, to najpierw musi być naukowo udowodniona teoria, że jest odwrotnie. 
Cały czas twierdzicie, że kable (przynajmniej niektóre) nie mają wpływu na brzmienie, bo to jest poza domeną słuchu normalnego człowieka.
Porlick podał nazwiska wybitnych naukowców, którzy zajmowali się podobno słuchem człowieka i napisali jakieś prace naukowe na ten temat.
To ja pytam po raz kolejny (bo Porlick udawał, że nie wie o co chodzi i w swoim stylu wykręcił się sianem) gdzie w tych pracach jest dowód na to, że wszyscy mamy taki sam słuch i nikt z nas nie jest w stanie usłyszeć wpływu kabla na dźwięk w naszym systemie audio?

Żeby udowodnić (czyli obalić teorię) że coś co wg. sceptyków nie istnieje, to najpierw musiało być wcześniej udowodnione twierdzenie że to faktycznie nie istnieje. Gdzie są zapisane w opracowaniach takie dowody - pytam, no gdzie? 

ok zabramkowany impuls jak w arta , nie szukaj ?

nie mozesz zrobic rewersu bo masz głosnik szerokopasmowy odtwarzający całe pasmo, dlatego pokazujesz taki wykres fazowy by udowodnic ,ze tylko głosnik przetwarzający całe pasmo ma odpowiednia spójność i małe przesunięcia fazowe i dlatego najlepiej odtwarza scene stereo?

Nie, to sa 2,5 drogi z membranami pasywnymi z tylu. Łącznie 5 źródeł dźwięku (plus obudowa, ale ta jest praktycznie martwa, badane akcelerometrem, wiec nie licze, ale tez ma jako-taki wplyw)

6 minut temu, przemak napisał:

No dobrze, ale o co chodzi? Co to ma wspólnego z brzmieniem Queen? Czy chodzi o to, że masz zaebisty system i trzeba zazdrościć, czy co? Bo jeżeli to ma być pomiar fazy zestawu głośnikowego, to ja wymiękkam. 

Padlo, ze musze mieć straszna plaska scene w systemie. 
A jako, ze Tuba ma "male" problemy z faza, a jako, ze miałem możliwość pokazać jak powinna wyglądać faza, to pokazałem. 
Nawet nie powiedziałem, jakie to kolumny, wiec nie widzę chwalenia sie, ani chwalenia czegokolwiek. 
Problem taki, ze miałem gdzieś foto pomiaru fazy pewnej zachwalanej tu i tam tuby. Ale nie mogę odszukać. Wtedy to by mialo większy sens, fakt. 
Z reszta, trochę nie aktualne, bo nie widziałem ich od +- 2,3 miesiecy. Jak ktoś chce to aktualnie stoją w Korisie w Poznaniu.

3 minuty temu, soundchaser napisał:

najpierw musiało być wcześniej udowodnione twierdzenie że to faktycznie nie istnieje.

Czy Ty musisz się aż tak regularnie i ochoczo ośmieszać, tak sam siebie i za friko?

Dowiedz się gdzieś indziej (bo tu "nam' nie ufasz) - ŻE NIKT, NIGDY, NIGDZIE NIE MOŻE UDOWODNIĆ N I E I S T N I E J Ą C E G O.

Dowody NAUKOWE przeprowadza się od zawsze i zawsze tak pozostanie ...akurat na odwrót.

Udowadnia się, że coś zachodzi, istnieje.

Nie miej więc tak już do końca "wszystkiego" (włącznie z dowodami NAUKOWYMI) w d.u..p.ie  - bo sam sobie krzywdę robisz.

Czy wy uzywacie jakiegos skryptu albo macro, ktore automatycznie wpisuje wkolko te same odpowiedzi?

Z dotyczas ponad 50.000 odpowiedzi ostatnie 40.000 sa identyczne: (1)„nie masz pojecia“, (2)„nie slyszysz“ i (3)„nie masz dowodow“

Proponuje uproscic procedure i w przyszlosci wpisywac tylko (1) albo (2) albo (3). To wystarczy, kazdy wie o co chodzi

Czy wy uzywacie jakiegos skryptu albo macro, ktore automatycznie wpisuje wkolko te same odpowiedzi?

Z dotyczas ponad 50.000 odpowiedzi ostatnie 40.000 sa identyczne: (1)„nie masz pojecia“, (2)„nie slyszysz“ i (3)„nie masz dowodow“

Proponuje uproscic procedure i w przyszlosci wpisywac tylko (1) albo (2) albo (3). To wystarczy, kazdy wie o co chodzi

37 minut temu, iro III napisał:

NIKT, NIGDY, NIGDZIE NIE MOŻE UDOWODNIĆ N I E I S T N I E J Ą C E G O.

Dowody NAUKOWE przeprowadza się od zawsze i zawsze tak pozostanie ...akurat na odwrót.

A skąd wiadomo, że to N I E   I S T N I E J E ? (oczywiście chodzi o umiejętność odróżniania wpływu kabli na brzmienie, jakbyś znów miał problem - więc nie ośmieszaj się TY brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem...za friko ;-))

Pokaż mi gdzie nauka o tym pisze? Gdzie jest jakiś wiarygodna praca naukowa stwierdzająca, że niektórzy ludzie nie potrafią słyszeć te różnice.
Bo żeby coś udowodnić, to trzeba najpierw wiedzieć co. ?

• Pokaż nowe odpowiedzi