Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Twoje subiektywne odczucia nie mają w tym przypadku najmniejszego znaczenia.

Wprost! Głośność odczucie czysto subiektywne i może mocno rozmijać się z ciśnieniem akustycznym. No a gałką Volume ustawiasz satysfakcjonujacą Cię głosność a nie zadane ciśnienie akustyczne.

Taki przykład: włączam subwoofer, dodatkowy głośnik 8' ma do napędzenia dodatkowy wzmacniacz 200W, ciśnienie akustyczne wzrasta, subiektywnie dźwięku przybyea, ale równie subiektywnie głośność pozostaje ta sama.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Wprost! Głośność odczucie czysto subiektywne i może mocno rozmijać się z ciśnieniem akustycznym.

Szymon, przecież efektywność to wartość mierzona przez urządzenie w warunkach kontrolowanych a nie subiektywne odczucie  słuchacza.

8 godzin temu, Misio38 napisał:

Może dlatego, że nie działa na mnie magia ceny, a także  staram się wygaszać w czasie odsłuchu wyobraźnię.

Stety albo niestety moje odczucia co do lepszości często rozmijają się z ceną i moimi wcześniejszymi wyobrażeniami 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Jest wprost przeciwnie: koledzy w kółko powtarzają znane mi podstawy a zrozumienie sytuacji pomijają.

tworzysz sobie zagadki, które tylko Ty rozumiesz a potem się dziwisz ,że nie ma odpowiedxzi jakiej oczekujesz

wypożycz sobie 2,5 way zainstaluj miernik mocy i sprawdź czy Twoje insynuacje mają sens

18 godzin temu, szymon1977 napisał:

W pasmie 10-100Hz owszem, ale jeśli na całe pasmo masz  2x25W a 2x10W pójdzie na odtworzenie 10-100Hz, to na 100Hz+ zamiast 2x25W zostanie 2x15W. Bas będzie głębszy, ciśnienie akustyczne pewnie wyższe, ale muzyka zagra ciszej.

Masz kolumnę z małymi głośnikami, ale chcesz mieć zejście, to podbijasz to pasmo, ale to pochłania więcej mocy, więc nie zagrasz tak głośno jakbyś nie podbijał dołu.

Teraz masz kolumnę z wielkimi głośnikami, które grają w dole tak samo, ale bez korekcji więc grasz głośniej i możesz wtedy stwierdzić, że masz większą efektywność w całym pasmie i w sumie masz.

Inny producent może zrobić kolumnę na taki samych małych głośnikach, ale stwierdza po co mi zejście i takie kolumny będą miały większą efektywność.

Właściwie to nie pamiętam, żeby to ktoś na forum tłumaczył, ale są sugestię że do małych kolumn mocne wzmacniacze, więc jakby wiadomo co trzeba robić. Z tym że w kolumnie 3way producent może powtórzyć myk z małego monitora i tak samo kosztem efektywności zrobić niższe zejście.

Tak jak przydzielasz moc, to nie za bardzo to chyba rozumiesz, że grzejesz cewki mocą cały czas, głośnik się wychyla cały czas, ale nie daję głośnego dźwięku, bo za mały, ale ten z większą membraną tak samo grzeje się, membrana się wychyla i jest głośny dźwięk.

8 godzin temu, volmaster napisał:

@przemak. Czy tak mniej więcej powinien brzmieć … And Justice z basem 😉

Może być, jest równo i czysto 😉

nagrywamy.com

Może być, jest równo i czysto

Mala prosba
Czy mozesz nam polecic twoje top 10 nagran, jesli chodzi elektryczny bas?
Oczywiscie nie jest zabronione polecic wiecej - more is better
3 minuty temu, xajas napisał:

Mala prosba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O to samo chciałem zapytać 😁

BTW. Bez Whisky można żyć, ale bez Dżemu trudno 😀

AC460826-EDC1-4C4A-AAC3-1D1E25D61AD0.thumb.jpeg.9d71bd5b5caedc0c950071fe8333fc78.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, volmaster napisał:

Moc to tylko jedna i nie najważniejsza wielkość fizyczna którą można zmierzyć (chyba tak to się określa) wpływająca na pracę ZG.

Widzisz, nie znasz się. Silnik produkuje tylko moment obrotowy. Moc jest wyliczana.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 minut temu, Misio38 napisał:

Widzisz, nie znasz się. Silnik produkuje tylko moment obrotowy. Moc jest wyliczana.

Nie twierdzę, że się znam. Podkreślałem to. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie wszystko wygląda tak prosto, jak się wydaje osobom nieogarniających tematu. Poza tym pisałem na pałę i chaotycznie. Kiedyś źle podpiąłem przewody zapłonowe, bo zwyczajnie nie znałem kolejności suwów ssanie, sprężanie, praca, wydech, tylko że ja się nie spierałem z mechanikiem samochodowym. Przyjąłem na klatę tę porażkę 😉

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, volmaster napisał:

Kiedyś źle podpiąłem przewody zapłonowe, bo zwyczajnie nie znałem kolejności suwów ssanie, sprężanie, praca, wydech

te etapy wystepuja na kazdym cylindrze 🙂

kolejność zapłonu na kazdym z nich zalezy od konstruktora silnika

np na czterocylindrowym moze byc  1-3-4-2 a może  1-2-4-3.

Edytowane przez slawek.xm
4 godziny temu, J.Jerry napisał:

Tak jak przydzielasz moc, to nie za bardzo to chyba rozumiesz, że grzejesz cewki mocą cały czas, głośnik się wychyla cały czas, ale nie daję głośnego dźwięku, bo za mały, ale ten z większą membraną tak samo grzeje się, membrana się wychyla i jest głośny dźwięk.

Dokładnie tak i to jest podstawą mojego rozważania.

4 godziny temu, J.Jerry napisał:

Masz kolumnę z małymi głośnikami, ale chcesz mieć zejście, to podbijasz to pasmo, ale to pochłania więcej mocy, więc nie zagrasz tak głośno jakbyś nie podbijał dołu.

Teraz masz kolumnę z wielkimi głośnikami, które grają w dole tak samo, ale bez korekcji więc grasz głośniej i możesz wtedy stwierdzić, że masz większą efektywność w całym pasmie i w sumie masz.

A teraz opcja 3: masz kolumny 2way (np mr2) i za mało basu. Więc dokładasz woofer i przerabiasz na 2,5way (np mr4). Masz stosunkowo więcej basu, ale trochę mocy pożera woofer, więc dla tweetera i midwoofera mocy pozostaje mniej... do tej pory wszystko gra?

-----

Godzinę temu, Misio38 napisał:

I jedno i drugie to tylko próba opisania wielkości tego, co wytwarza silnik. Możesz to przedstawiać tak, możesz siak, a możesz jeszcze inaczej. Mody na posługiwanie się momentem obrotowym zamiast mocą nie skomentuję bo dostanę bana.

Edytowane przez szymon1977

Sądzę, że "Mosak" z PG w latach 90-tych byłby innego zdania niż ty. To co możesz zmierzyć to jest tylko moment obrotowy. No i oczywiście prędkość obrotową.

Swoją drogą przez tego gościa zakończyłem dzienne studia. Kazał mi na pracę przejściową zaprojektować silnik spalinowy. Koncerny wydają na to miliony, zatrudniają zespół inżynierów, a ja miałem to zrobić jako pracę przejściową. Dałem sobie spokój.

Edytowane przez Misio38

2 godziny temu, xajas napisał:

Mala prosba

Ukryta Zawartość

Ale muzycznie czy brzmieniowo? Brzmieniowo to nie wiem, nie ma szans, muzycznie.... muszę pomyśleć 😉 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

26 minut temu, Misio38 napisał:

Sądzę, że "Mosak" z PG w latach 90-tych byłby innego zdania niż ty. To co możesz zmierzyć to jest tylko moment obrotowy.

No i co z tego, że mocy silnika nie da się zmierzyć? Parametry urządzenia podaje się w tej wielkości fizycznej, której wartość liczbowa daje wyobrażenie o praktycznych możliwościach urządzenia. A dlaczego jest to moc a nie moment obrotowy... to nie w tym wątku.

39 minut temu, szymon1977 napisał:

A teraz opcja 3: masz kolumny 2way (np mr2) i za mało basu. Więc dokładasz woofer i przerabiasz na 2,5way (np mr4). Masz stosunkowo więcej basu, ale trochę mocy pożera woofer, więc dla tweetera i midwoofera mocy pozostaje mniej... do tej pory wszystko gra?

Weź pod uwagę, że stosunkowo rzadko potrzebujesz więcej niż 1W mocy do takiego codziennego słuchania, więc chyba nie powinieneś się za bardzo przejmować brakiem mocy przy 25W wzmacniaczu ... 

26 minut temu, Misio38 napisał:

Sądzę, że "Mosak" z PG w latach 90-tych byłby innego zdania niż ty. To co możesz zmierzyć to jest tylko moment obrotowy.

No i co z tego, że mocy silnika nie da się zmierzyć? Parametry urządzenia podaje się w tej wielkości fizycznej, której wartość liczbowa daje wyobrażenie o praktycznych możliwościach urządzenia. A dlaczego jest to moc a nie moment obrotowy... to nie w tym wątku.

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Weź pod uwagę, że stosunkowo rzadko potrzebujesz więcej niż 1W mocy do takiego codziennego słuchania, więc chyba nie powinieneś się za bardzo przejmować brakiem mocy przy 25W wzmacniaczu ... 

Pudło!

• Redaktorzy
2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Racja.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ale muzycznie czy brzmieniowo? Brzmieniowo to nie wiem, nie ma szans, muzycznie.... muszę pomyśleć  

jesli sie da to brzmieniowo. Ale muzycznie tez nie jest zabronione.
podejrzewam ze Blues

gdyby mnie o takie kawalki zapytali, to na szybko wymienil bym dwa, ktore na nowo odkrylem i czesto slucham.
Proste, latwe a przyjemne

Ukryta Zawartość

IMG_3281.thumb.png.dc4bee0e3f3a811bb31283970378c6e1.png

a gdyby mial byc bas akustyczny, to bez zastanowienia wybral bym Oregon. Dla mnie bardzo przyjemnie brzmiacy instrument

IMG_3283.thumb.jpg.e5ed27927fb366ea5b4fcf125677492f.jpg

IMG_3282.thumb.jpg.ccb3cdc05231ab5e440449bd3515f7ee.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, szpakowski napisał:

Jak zawsze w punkt i merytorycznie ... 

Wybacz, ale bateria mi się kończy więc napiszę w skrócie: być może przez 99% czasu piosenki wystarczy Ci 1W, ale w każdym momencie, w którym jest uderzenue basu mocy potrzebujesz... zależnie jak glośno słuchasz, a 2x25W to tak z grubsza do plumkania w sypialni wystarczy.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

te etapy wystepuja na kazdym cylindrze 🙂

kolejność zapłonu na kazdym z nich zalezy od konstruktora silnika

np na czterocylindrowym moze byc  1-3-4-2 a może  1-2-4-3.

Właśnie tego nie zapamiętałem odpinając przewody. Który przewód do którego cylindra. Że suw sprężania następuje po ssaniu, a po suwie pracy wydech to oczywiste, tylko przewody chciałem podłączyć po kolei do kolejnej świecy 1234, tak jak 1234 z aparatu zapłonowego 😁 

2 godziny temu, kangie napisał:

😉 Łatwo o pomyłkę.

Pomyłka przy czterech cylindrach to pikuś. Przy 16 już kombinacjami zmian z jednego miejsca w inne, zajęłoby chyba tydzień 😀

3 godziny temu, Misio38 napisał:

Sądzę, że "Mosak" z PG w latach 90-tych byłby innego zdania niż ty. To co możesz zmierzyć to jest tylko moment obrotowy. No i oczywiście prędkość obrotową.

Swoją drogą przez tego gościa zakończyłem dzienne studia. Kazał mi na pracę przejściową zaprojektować silnik spalinowy. Koncerny wydają na to miliony, zatrudniają zespół inżynierów, a ja miałem to zrobić jako pracę przejściową. Dałem sobie spokój.

Ten gość to taki motoryzacyjny geniusz jak Nikola Tesla elektrotechnik.

2 godziny temu, przemak napisał:

Ale muzycznie czy brzmieniowo? Brzmieniowo to nie wiem, nie ma szans, muzycznie.... muszę pomyśleć 😉 

Pomyśl jak najszybciej, bo zabraknie mi czasu przesłuchać wszystkie albumy z TIDALa w poszukiwaniu takiego melodycznego basu 🙂

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Parametry urządzenia podaje się w tej wielkości fizycznej, której wartość liczbowa daje wyobrażenie o praktycznych możliwościach urządzenia.

Widzisz. Próbujesz być antymityczny w dziedzinie audio, a w temacie silnika zaczynasz pisać o jakiejś wyobraźni, zabraniając jej jednocześnie audiofilom wpatrzonym w lampki. Trochę hipokryzja.

Edytowane przez Misio38

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

być może przez 99% czasu piosenki wystarczy Ci 1W, ale w każdym momencie, w którym jest uderzenue basu mocy potrzebujesz...

... ekstra dawki prądu, z zasilacza urządzenia, dokładniej z baterii elektolitów. Nazywa się to wydajnością pradową wzmacniacza, która jest innym parametrem niż jego moc wyjściowa.

Wielkośc tej dawki jest zależna od zapotrzebowania na prąd ZG, w związku z jego chwilową impedancją.

Edytowane przez iro III
1 godzinę temu, iro III napisał:

... ekstra dawki prądu, z zasilacza urządzenia, dokładniej z baterii elektolitów. Nazywa się to wydajnością pradową wzmacniacza, która jest innym parametrem niż jego moc wyjściowa.

Daj sobie spokój ... nie zrozumie ... 

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Daj sobie spokój ... nie zrozumie ... 

Nie zrozumie, bo nie da sobie nic przetłumaczyć. Zapyta się o coś, sam sobie odpowie i zaprzeczy … 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi