Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, xajas napisał:

Taa. Szczegolnie zasilajacy musi miec „potworne“ przekroje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy znasz to prawo

P = U * I (Moc = Napiecie * Prad)

Takie „potwory“ jak topowe wzmacniacze jak Akufejsy, Luxmany i podobne pobieraja ponizej 400W.

Przy zadilaniu 230V to prady ponizej 2 Amper.

2A sa smiechu warte. Moj iPhone/iPad pobiera z zasilacza viecej)

I do tego potrzeba „potworne“ przekroje?

IMG_2072.jpg

Tylko już nawet komórki ładują się z 9 albo 12V, nie pokazuj tego rysunku,  bo nieprawdziwy jest. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

42 minuty temu, xajas napisał:

Taa. Szczegolnie zasilajacy musi miec „potworne“ przekroje

Ukryta Zawartość

Czy znasz to prawo

P = U * I (Moc = Napiecie * Prad)

Takie „potwory“ jak topowe wzmacniacze jak Akufejsy, Luxmany i podobne pobieraja ponizej 400W.

Przy zadilaniu 230V to prady ponizej 2 Amper.

2A sa smiechu warte. Moj iPhone/iPad pobiera z zasilacza viecej)

I do tego potrzeba „potworne“ przekroje?

IMG_2072.jpg

Nie wiem czy się nie wygłupię, ale wielu, jak ja kiedyś nie rozumiałem jakie wartości czego za co odpowiadają. Przypuśćmy te 2A. Co to za wartość, kiedy moc lub napięcie przyjmują wartości liczone w dziesiątkach, setkach czy dziesiątkach tysięcy jednostek którymi są określane. Czym więc jest 2 czy 20A. Śmieszna wartość. I tu przyszły mi z pomocą transformatory oraz ich budowa. 

Natężenie prądu

Transformator przenosi moc z jednej strony (pierwotnej) na drugą (wtórną). Jeżeli z uzwojenia wtórnego pobieramy prąd o natężeniu np. I2 = 1A przy napięciu U2 = 9V, to przez uzwojenie pierwotne (zasilane napięciem, załóżmy U1 = 230V) płynie prąd o proporcjonalnie mniejszym natężeniu:

I1 * U1 = I2 * U2

I1 = (I2 * U2) / U1

I1 = (1A * 9V) / 230V ≈ 39,1mA”.

W odwrotny sposób:

49D74E79-E1FB-47BA-AF1B-EA9EA54F9E2C.thumb.jpeg.cb39e173b67f83ffed70b75ba03d3464.jpeg

Dlatego mówi się gdzieś słyszałem, że zabija natężenie, a nie napięcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dlaczego typowy (?) subwoofer jest aktywny z potężną mocą (np asw608 8' 200W, asw610xp 10' 500W), w low-end sięgającą np 1000W dla dwóch kanałów? Przecież powinna wystarczyć zwrotnica i 2x40W standardowego wzmacniaczyka, podobnie jak dla kolumn 3way.

Łatwiej złapać klienta, moc zawsze się przyda, lepiej mieć zapas, hiendy mają wysoką moc...krótko mówiąc brak wad takiego rozwiązania. To jest tak, jak byś zapytał dlaczego w aucie montują moc 500kM skoro do wożenia jednej osoby wystarczy 50kM - po prostu 500 jest lepsze jak 50. Słyszałem, że nawet w korku dobrze mieć 500kM...

Edytowane przez J.Jerry
2 godziny temu, iro III napisał:

(a gniazdka zasilania ten potwór nie wyłamał?) 🤣

owszem ,wyłamał w mojej taniej YAMAHA S500  ,sprawdzałem czy tani wzmacniacz zareaguje na to bydle od Audioqesta

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jedyne co możesz zrobić, to awanturę, że nikt poważny Twoich pozbawionych jakiejkolwiek wartości dowodowej obserwacji nie chce potraktować jako wynik testu.

ślepe testy są bardziej wiarygodne niż pseudo naukowe pomiary

30 minut temu, J.Jerry napisał:

lepiej mieć zapas, hiendy mają wysoką moc...krótko mówiąc brak wad takiego rozwiązania.

Są wady - zwiększony szum i zniekształcenia przy cichym słuchaniu. Większa szansa że wzmacniacz zagra optymalnie w okolicy 20 procent mocy niż 2...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 minut temu, slawek.xm napisał:

mylisz się

Jak mogę się mylić, skoro to nie moje słowa. Mylą się w takim razie Ci lub ten od którego to usłyszałem 🙂 To zresztą tylko skrót myślowy, ale chyba nie zaprzeczysz, że im większe natężenie przy wysokim napięciu tym niebezpieczeństwo śmiertelnego porażenia prądem większe. Nie biorę pod uwagę czy stoisz boso na betonie polanym wodą i takie tam 🙂

37 minut temu, folab napisał:

ślepe testy są bardziej wiarygodne niż

Jeśli nie ślepy to nie test.

-----

52 minuty temu, J.Jerry napisał:

Słyszałem, że nawet w korku dobrze mieć 500kM...

Przed napisaniem odpowiedzi trzeba był przeczytać już te udzielone.

-----

3 godziny temu, xajas napisał:

Szymon, przeciez przerabialismy to juz 1000 razy.
Czy to jest takie skomplikowane?

Zazwyczaj są to sprawy proste, ale gdy sie o czymś akurat nie myśli, to jedno pół się zapomni, a drugie pół przekręci na odwrót. Jednym zdaniem: większa moc to większy wychył membrany, a większy wychył membrany to niższe zejście 8' w subie aktywnym niż w pasywnej kolumnie - może być?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, audiofon napisał:

nie zaprzeczysz, że im większe natężenie przy wysokim napięciu tym niebezpieczeństwo śmiertelnego porażenia prądem większe

tak to jest prawda

ale wysokie napięcie np 700V przy małym natężeniu np 40mA jest niebezpieczne

ja przeżyłem .... niestety 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

tak to jest prawda

Bo elektryka prąd nie tyka 🙂

42 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Są wady - zwiększony szum i zniekształcenia przy cichym słuchaniu. Większa szansa że wzmacniacz zagra optymalnie w okolicy 20 procent mocy niż 2...

A może  taki zapas jest konieczny żeby zagrało przy 2 % obciążenia na 100% jakości.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Przed napisaniem odpowiedzi trzeba był przeczytać już te udzielone.

Zadałeś pytanie po udzieleniu odpowiedzi? Zwykle jest odwrotnie.

4 godziny temu, xajas napisał:

Szymon, przeciez przerabialismy to juz 1000 razy.
Czy to jest takie skomplikowane?

OK - załapałem.

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Łatwiej złapać klienta, moc zawsze się przyda, lepiej mieć zapas, hiendy mają wysoką moc...krótko mówiąc brak wad takiego rozwiązania. To jest tak, jak byś zapytał dlaczego w aucie montują moc 500kM skoro do wożenia jednej osoby wystarczy 50kM - po prostu 500 jest lepsze jak 50. Słyszałem, że nawet w korku dobrze mieć 500kM...

A jeszcze niedawno czytałem że użycie 400/200W wzmacniacza do aktywnego zasilenia głośnika wysokich tonów to błąd 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

57 minut temu, slawek.xm napisał:

tak to jest prawda

A mikro ampery przy 40000V zabija czy nie?

Chodzi mi o przemysłowy tester przebicia izolacji np. sieciówki do AGD, więc albo mikro albo mili A tam były, nie pamiętam ...za to z lekkim, chwilowym dyskomfortem, swobodnie  przeżyłem. 🙂

Z grubsza człowieka zabijają ampery, tyle że jak voltów jest za dużo, tak ponad kilkaset tys. to już spalenie i stopienie wchodzi w grę.

Teraz DC czy AC?

Przy DC niebezpieczne wg norm jest już więcej niż 24V, no ale tu to i ampery większe idą w parze.

Edytowane przez iro III
45 minut temu, Lech36 napisał:

A jeszcze niedawno czytałem że użycie 400/200W wzmacniacza do aktywnego zasilenia głośnika wysokich tonów to błąd 😉.

Może ten wzmacniacz z niczym więcej nie da sobie rady...

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, iro III napisał:

A mikro ampery przy 40000V zabija czy nie?

Chodzi mi o przemysłowy tester przebicia izolacji np. sieciówki do AGD, więc albo mikro albo mili A tam były, nie pamiętam ...za to z lekkim, chwilowym dyskomfortem, swobodnie  przeżyłem. 🙂

Z grubsza człowieka zabijają ampery, tyle że jak voltów jest za dużo, tak ponad kilkaset tys. to już spalenie i stopienie wchodzi w grę.

Teraz DC czy AC?

Przy DC niebezpieczne wg norm jest już więcej niż 24V, no ale tu to i ampery większe idą w parze.

największe kopnięcie jakie poczułem to bylo napięcie podawane z powielacza na kineskop , nie pamiętam ile kV ale chyba coś koło 20

i tak zawsze im wyższy prąd tym większa szansa na porażenie np zwarcie wysokopojemnego zasilacza , nawet przy małym napięciu grozi poparzeniem .... jak choćby zwarcie klem akumulatora

Godzinę temu, Lech36 napisał:

wszystko zależy od punktu podziału i zaprojektowanej mocy jaką ma przenieść glośnik na dane pasmo

niektóre tweetery mogą łyknąć  w piku znaczną moc szczegolnie gdy mają wystarczające wychylenie , czyli jak zwykle trzeba przypadek rozpatrywać konkretnie a nie uogolniać

Tylko już nawet komórki ładują się z 9 albo 12V, nie pokazuj tego rysunku,  bo nieprawdziwy jest. 

Tak, klaro, ale niektorych trzeba troche „wstrzasnac“ przerysowanymi, plakatowymi porownaniami
Nawet jak przyjmiemy 12V to przy 65W ponad 5A wiec ciagle ponad 2x tyle co te Akufejsy

.. a większy wychył membrany to niższe zejście 8' w subie aktywnym niż w pasywnej kolumnie - może być?

Nie moze.
Wiekszy wychyl to wyzszy poziom SPL (glosnosc), a nie nizsze zejscie. I to niezaleznie od tego czy kolumna pasywna czy aktywna
23 minuty temu, xajas napisał:

Nie moze.
Wiekszy wychyl to wyzszy poziom SPL (glosnosc), a nie nizsze zejscie.

Tak. Ale jeśli uwzględnimy, że temu 8' obetniemy zwrotnicą pasmo do powiedzmy 50Hz, i ten zakres 0-50Hz zagramy głośniej, to koniec końców uzyskamy niższe zejście całego zestawu - teraz już ok?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ale jeśli uwzględnimy, że temu 8' obetniemy zwrotnicą pasmo do powiedzmy 50Hz, i ten zakres 0-50Hz zagramy głośniej, to koniec końców uzyskamy niższe zejście całego zestawu

jeszcze musisz zaaplikować głośnik , ktory odtworzy te 0-50hz 🙂

poza tym nie wiadomo czy sub nie zagra tych 60hz lepiej od 8 cali 🙂

zbytnio upraszczasz sprawę

a jeszcze lepiej pisać 20hz -50 hz , zejścia poniżej 10 hz zdarzają się sporadycznie a układ ktory to potrafi musi być naprawdę duży

26 minut temu, slawek.xm napisał:

niektóre tweetery mogą łyknąć  w piku znaczną moc szczegolnie gdy mają wystarczające wychylenie , czyli jak zwykle trzeba przypadek rozpatrywać konkretnie a nie uogolniać

A jak się uogólni to co się stanie? Używam z takim nadmiarowym wzmacniaczem ZG aktywnych od ca 1992 i do dziś z głośnikiem wysokim HD13D34 nic się nie stało pomimo czasem bardzo głośnego grania a popatrz pan ile to już lat i dalej gra cudownie, no żebyś nie wpadł w kompleksy, prawie cudownie, jest kilka drobnych poprawek w konstrukcji skrzynek do zrobienia, ale ze względu na to cudowne granie, nawet bez tych poprawek nie chce mi się ich wdrażać w życie 😉.   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Lech36 napisał:

A jak się uogólni to co się stanie?

pisząc ogólnie nie da się twoich "objawień" zastosować w każdym przypadku a więc każdy mniej obeznany z tematem może napisać , że twoje opinie to mit 🙂

19 minut temu, Lech36 napisał:

Używam z takim nadmiarowym wzmacniaczem ZG aktywnych od ca 1992 i do dziś z głośnikiem wysokim HD13D34 nic się nie stało

i dobrze zatem wykorzystujesz ułamek mocy wzmacniacza i dla twojego ukladu jest on znacznie przewymiarowany co jest brakiem wiedzy jak dobrać wzmak do glośnika

22 minuty temu, Lech36 napisał:

no żebyś nie wpadł w kompleksy

nie przesadzaj, nie mam żadnych kompleksów a twoje zapewnienia nie są dla mnie miarodajne

poza tym dla mnie twoje kolumny to vintage i niech ci slużą jak najlepiej ale aktualnie jestem na etapie konstruowania kolumn na ellipticorach i wg mnie są to najlepsze głośniki obecnie dostępne na rynku

Teraz, slawek.xm napisał:

pisząc ogólnie nie da się twoich "objawień" zastosować w każdym przypadku a więc każdy mniej obeznany z tematem może napisać , że twoje opinie to mit 🙂

To nie są objawienia, mam takiej mocy wzmacniacze, jestem ich pewien i podłączyłem wiele lat temu, na razie działa, ale gdyby coś się stało to mam rezerwowe układy drgające do tych HD13D34, pewnie dla tego jestem spokojny. Wymiana takiego układu w tym głośniku to chwila. Pisać możesz sobie co chcesz, nie mam na to wpływu. Ten mój "mit" działa, jak napisałem wyżej bez zarzutu. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lech36 napisał:

ale gdyby coś się stało to mam rezerwowe układy drgające do tych HD13D34, pewnie dla tego jestem spokojny. Wymiana takiego układu w tym głośniku to chwila

poważny konstruktor nigdy nie zdecyduje się na taką partyzancką nonszalancję szczególnie gdy tweeter kosztuje 2500zl lub więcej

wyobrażasz sobie wpis w instrukcji obsługi..." w razie spalenia tweetera wymienić na nowy i zakupić ze dwa na zapas"? 🙂

58 minut temu, xajas napisał:

Nawet jak przyjmiemy 12V to przy 65W ponad 5A

Ale tam jest wtedy chyba 20V.

Co do zabijania to ani wolty ani ampery tylko kulomby zabijają zasadniczo. 

nagrywamy.com

11 minut temu, slawek.xm napisał:

poważny konstruktor nigdy nie zdecyduje się na taką partyzancką nonszalancję szczególnie gdy tweeter kosztuje 2500zl lub więcej

wyobrażasz sobie wpis w instrukcji obsługi..." w razie spalenia tweetera wymienić na nowy i zakupić ze dwa na zapas"? 🙂

A skąd wiesz że we wzmacniaczach nie mam zabezpieczenia? Choć fakt że słabo toleruję wszelkie zabezpieczenia wykorzystujące przekaźniki. Może dlatego ten system gra tak długo bez większych awarii, tylko dwie małe usterki w tym czasie się zdarzyły. Poza tym system wydłubałem dla siebie i sposób zabezpieczenia wybierałem sam. 
W hi-endzie tweeter za 2500zł to chyba nic nadzwyczajnego, zawsze trzeba się liczyć z tym że coś pójdzie nie tak i trzeba go będzie wymienić. Kiedyś to byłby dramat, ale obecnie to chyba drobny problem.

Edytowane przez Lech36

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Lech36 napisał:

A skąd wiesz że we wzmacniaczach nie mam zabezpieczenia?

nie chodzi mi o konstrukcję wzmaka tylko kolumn

są metody zabezpieczenia tweetera niezależnie od działania wzmacniacza w układach aktywnych

17 minut temu, slawek.xm napisał:

są metody zabezpieczenia tweetera niezależnie od działania wzmacniacza w układach aktywnych

Wiem, ale z punktu widzenia audiofilskiego nawet kabel połączeniowy to zło a zabezpieczenia to może być zło do kwadratu, degradacja dźwięku i takie tam inne efekty 😉.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lech36 napisał:

to może być zło do kwadratu, degradacja dźwięku i takie tam inne efekty

chyba staleś się niewiarygodny dla obu stron barykady, jak ty się w tym nowym świecie odnajdziesz? 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

chyba staleś się niewiarygodny dla obu stron barykady, jak ty się w tym nowym świecie odnajdziesz? 🙂

Cały czas obserwuję Twoją wiarygodność, to całkiem niezłe zajęcie 😉.

• Pokaż nowe odpowiedzi