Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Lech36 napisał:

Moja opinia o forum jest całkiem inna, poziom musi być wysoki skoro ściągają z powrotem wszyscy banici którzy na forum się w przeszłości obrazili.

mylisz się wróciło tylko kilku którzy siłą zostali wyrzuceni z as

ci którzy dobrowolnie odeszli tworząc nowe grupy rzadko tu zagląda

albo wcale

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

mylisz się wróciło tylko kilku którzy siłą zostali wyrzuceni z as

ci którzy dobrowolnie odeszli tworząc nowe grupy rzadko tu zagląda

albo wcale

Możliwe, nie analizuję przyczyn migracji, tylko zauważam istnienie procesu. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

poza tym ci którzy znają temat od strony technicznej jest naprawdę niedużo i udzielają się głownie w diy

Teraz, Lech36 napisał:

Możliwe, nie analizuję przyczyn migracji, tylko zauważam istnienie procesu. 

procesu nie ma .... a właściwie byl kiedy ludzie odchodzili czyli ok 300 użytkowników

z tych ktorzy z tamtego forum piszą na tym jest może dziesięciu

14 minut temu, tomek7776 napisał:

pomiary pomiarami.ale ucho słuchacza jest najważniejsze.

Tylko przy ocenie ZG, w innych dziedzinach wprawnemu obserwatorowi wystarczą pomiary do wyciągnięcia prawidłowych wniosków, ale nie trzeba się zamykać w "więzieniu" wierzeń.

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

poza tym ci którzy znają temat od strony technicznej jest naprawdę niedużo i udzielają się głownie w diy

Niestety część z nich udziela się też na kierunku "voodoo" 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

na szczęście żadnego z tych kierunków nie poznałeś 🙂

Voodoo mnie nie interesuje, audio voodoo też 😉.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Voodoo mnie nie interesuje, audio voodoo też 😉.

tak na dobrą sprawę to poza przeglądaniem netu to nic cię już w audio nie interesuje 🙂 🙂 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

tak na dobrą sprawę to poza przeglądaniem netu to nic cię już w audio nie interesuje 🙂 🙂 🙂

"Net" to kopalnia wiedzy, trzeba tylko odcedzić wiedzę od voodoo.

3 godziny temu, Piopio napisał:

Co Ty znowu bredzisz ?

Bredzisz to Ty o uzasadnieniu jitterem lepszości coaxiala nad optykiem - ja piszę o filmie z poprzedniej strony, który Ci umknął.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Bredzisz to Ty o uzasadnieniu jitterem lepszości coaxiala nad optykiem - ja piszę o filmie z poprzedniej strony, który Ci umknął.

Pomiary pomiarami ale są jeszcze testy odsłuchowe. Wiele rzeczy nie da się pomierzyć. Skoro jitter istnieje to może mieć wpływ na jakość dźwięku. I ja to słyszę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Skoro jitter istnieje to może mieć wpływ na jakość dźwięku

Z filmu wyszło, że słyszalnym jitterem obarczony jest może 1 system na 10000, ale to nie stoi na przeszkodzie byś nierozumiejąc faktów twierdził coś innego.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Skoro jitter istnieje to może mieć wpływ na jakość dźwięku. I ja to słyszę. 

Musiałby być znacznie wyższy niż w urządzeniach obecnie produkowanych, oczywiście mam na myśli sprawne urządzenia. Był kiedyś na forum test pokazowy na słyszalność Jittera, mam gdzieś na dysku ten link, ale niestety nie potrafię go odszukać z powodu ilości materiałów znajdujących się na nim. To już drugi raz w przypadku tematu Jitter 😉

6 minut temu, Lech36 napisał:

Musiałby być znacznie wyższy niż w urządzeniach obecnie produkowanych...

Na fimie przy skrajnie niekorzystnych warunkach udało się wycisnąc za pomocą jittera zakłócenia na poziomie -95dB, co przy typowym odsłuchu z głośnością 70-80dB daje... nie ważne ile, on słyszy.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

-95dB

Nie będzie fizycznie słychać na pewno, ale od czego jest wyobraźnia połączona z wiedzą o istnieniu zjawiska.

8 minut temu, Lech36 napisał:

Musiałby być znacznie wyższy niż w urządzeniach obecnie produkowanych, oczywiście mam na myśli sprawne urządzenia. Był kiedyś na forum test pokazowy na słyszalność Jittera, mam gdzieś na dysku ten link, ale niestety nie potrafię go odszukać z powodu ilości materiałów znajdujących się na nim. To już drugi raz w przypadku tematu Jitter 😉

Testowałem kilka transportów CD i różniły się one brzmieniem. Tylko jitter i zakłócenia mogą wpływać na jakość dźwięku. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Testowałem kilka transportów CD i różniły się one brzmieniem. Tylko jitter i zakłócenia mogą wpływać na jakość dźwięku. 

Nie jestem w stanie zweryfikować tego co piszesz. Wybierz ten transport który najlepiej Tobie odpowiada 😉

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Lech36 napisał:

Nie jestem w stanie zweryfikować tego co piszesz.

dziwne nie jest 🙂

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

ja piszę o filmie z poprzedniej strony,

i to jest całe nieszczęście 🙂

Godzinę temu, Piopio napisał:

Zasadniczo to jitter nie może - polecam film wklejony wczoraj.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

to jest całe nieszczęście 🙂

Na razie nikt nie przedstawił nic ciekawszego.

7 minut temu, slawek.xm napisał:

może sam zacznij testowac?

Już odkryłem zjawiska psychoakustyczne więc bawić się w testy przestałem, a na testy szkoda mi środków.

15 minut temu, slawek.xm napisał:

aha , ale niedlugo będziesz jak Lechu , poza netem nic a ostatnie wlasne doświadczenia z ubiehłego wieku 🙂

nie idźcie tą drogą jak radzil Kwach Sabie 🙂

Nie, to nie tak. Ja po prostu nie lubię tracić czasu, a audio nie jest moim hobby a tylko narzędziem do uprawiania hobby czyli słuchania muzyki. Mam system, który na tę chwilę mnie satysfakcjonuje, nie tylko brzmieniowo ale i finansowo, więc się nim cieszę... a jak się cieszyć przestanę to zdefiniuję problem i poszukam jego rozwiązania. Testować dla samego poznania wyniku testu? Nie, to nie dla mnie.

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

aha , ale niedlugo będziesz jak Lechu , poza netem nic a ostatnie wlasne doświadczenia z ubiehłego wieku

Mnie interesuje od już dosyć dawna słuchanie muzyki. Testowaniem niech zajmują się takie portale jak np. ASR itp.

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

poza netem nic a ostatnie wlasne doświadczenia z ubiehłego wieku

A czym lepsze są doświadczenia własne z obecnych czasów od tych z ubiegłego wieku? Myślisz że w ubiegłym wieku nie było dobrego sprzętu? Fakt że w ubiegłym wieku jakby mniejsza była rola voodoo w audio hobby. Teraz silnie wzrosła przypuszczalnie z powodu spłaszczenia klas jakościowych sprzętu za sprawą sprzętu cyfrowego i coraz łatwiej dostępnych podzespołów najwyższej klasy technicznej.

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

aha , ale niedlugo będziesz jak Lechu , poza netem nic a ostatnie wlasne doświadczenia z ubiehłego wieku 🙂

nie idźcie tą drogą jak radzil Kwach Sabie 🙂

Kwach obrał drogę zgłębiania tajników voodoo i nikt się go nie czepia, a tutaj jeden drugiemu wytyka jakie to absurdalne 🙂

1 godzinę temu, audiofon napisał:

...tutaj jeden drugiemu wytyka jakie to absurdalne 🙂

Wytykają to audiofile innym posiadanie taniego systemu*, a ten wątek jest po to żeby zapytać i otrzymać odpowiedź. Takie po prostu jest życie, że wypowiadajac się publicznie ryzykujesz publiczne palnięcie bzdury, więc musisz mieć jaja by przyjąc publiczne pośmiewisko. A jak ktoś nie chce, to nikt mu do tego wątku przychodzić nie każe, ale niektórzy to chyba masochiści i po prostu lubią dostawać wpier.ol

-----

- jeden audiofil mi notorycznie wytyka choć sam nie ma droższego.

Edytowane przez szymon1977

Przyjaciele. Znalazłem tutaj taki filmik. Czy przedstawia on wysokość najniższego dźwięku dla czterostrunowej gitary basowej E1 (41,2 Hz) oraz wyższe składowe harmoniczne dla tego dźwięku; tonu podstawowego?

980f1cb0f5f8741901ad806d532728ab.jpg

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wytykają to audiofile innym posiadanie taniego systemu*, a ten wątek jest po to żeby zapytać i otrzymać odpowiedź. Takie po prostu jest życie, że wypowiadajac się publicznie ryzykujesz publiczne palnięcie bzdury, więc musisz mieć jaja by przyjąc pubiczne pośmiewisko. A jak ktoś nie chce, to nikt mu do tego wątku przychodzić nie każe, ale niektórzy to chyba masochiści i po prostu lubią dostawać wpier.ol

-----

Z tego postu wynika, że nie interesuje Cię prawda o audio a tylko potrzeba posiadania racji. Nie interesuje Cię wymiana poglądów a rywalizacja. Chcesz być tym kto "daje w pier**l".

Zastanów się po co jesteś na tym forum skoro tak naprawdę nie interesuje Cię poprawa swojego systemu audio i zbieranie doświadczeń. 

Nie trzeba mieć drogiego systemu żeby cieszyć się muzyką. Ale korzystanie ze Spotify uwłacza godności audiofila 😉

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Wytykają to audiofile innym posiadanie taniego systemu*, a ten wątek jest po to żeby zapytać i otrzymać odpowiedź. Takie po prostu jest życie, że wypowiadajac się publicznie ryzykujesz publiczne palnięcie bzdury, więc musisz mieć jaja by przyjąc pubiczne pośmiewisko. A jak ktoś nie chce, to nikt mu do tego wątku przychodzić nie każe, ale niektórzy to chyba masochiści i po prostu lubią dostawać wpier.ol

-----

Był żart o Kwachu i jego chorobie filipińskiej, a Ty roztrząsasz temat jak rolnik obornik na polu 🙂

5 minut temu, Piopio napisał:

Z tego postu wynika, że nie interesuje Cię prawda o audio a tylko potrzeba posiadania racji. Nie interesuje Cię wymiana poglądów a rywalizacja. Chcesz być tym kto "daje w pier**l".

Zastanów się po co jesteś na tym forum skoro tak naprawdę nie interesuje Cię poprawa swojego systemu audio i zbieranie doświadczeń. 

Nie trzeba mieć drogiego systemu żeby cieszyć się muzyką. Ale korzystanie ze Spotify uwłacza godności audiofila 😉

Wyrwie coś z kontekstu i jakąś szermierkę na tylko sobie zrozumiałe argumenty uprawia.

14 minut temu, audiofon napisał:

Wyrwie coś z kontekstu i jakąś szermierkę na tylko sobie zrozumiałe argumenty uprawia.

Dokładnie tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi