Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Lech36 napisał:

Neutralność wynika z wiedzy o technice i jej zachowaniu w różnych warunkach, to nie jest mit.

nie kłóć się ze mną w temacie neutralności , bo żadne wykresy ani pomiary nie są jej wyznacznikiem

werdykt wydaje tylko sluchacz i jest on na tyle subiektywny , że nawet trzech sluchaczy tego samego systemu może mieć trzy różne opinie na ten temat

nie bylo nie ma i nie będzie żadnych technicznych norm neutralnośći

powinieneś to wiedzieć a przynajmniej mieć tego świadomość 🙂

Edytowane przez slawek.xm
8 minut temu, slawek.xm napisał:

nie kłóć się ze mną w temacie neutralności , bo żadne wykresy ani pomiary nie są jej wyznacznikiem

werdykt wydaje tylko sluchacz i jest on na tyle subiektywny , że nawet trzech sluchaczy tego samego systemu może mieć trzy różne opinie na ten temat

powinieneś to wiedzieć a przynajmniej mieć tego świadomość 🙂

On się nie kłuci tylko generuje ruch na forum; musisz to zrozumieć 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 minut temu, slawek.xm napisał:

werdykt wydaje tylko sluchacz i jest on na tyle subiektywny

To oczywiste, ale od czegoś należy zacząć, neutralność to początek jak taki stan systemu koś nie przypadnie do gustu to zaczyna odchodzić od neutralności aż trafi w swoje ulubione brzmienie.

17 minut temu, slawek.xm napisał:

Płaska charakterystyka i niskie zniekształcenia to są najważniejsze podstawy neutralności. Oczywiście nie trzeba bić rekordów ani w pierwszej ani w drugiej kategorii. Neutralność najlepiej można zobrazować na analogowych magnetofonach trzy głowicowych z monitorowaniem. Jeżeli przed taśmą i po taśmie nie odbierasz słyszalnych różnic to magnetofon jest neutralny i dobrze skalibrowany. Norm neutralności oczywiście nie ma, ale są przyjęte ogólne zasady uznawania sprzętu za neutralny, jak najmniej zmian w od źródła do ucha słuchacza. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie ma jednak szans byś zrozumiał w jakim jesteś błędzie

Co jest moim błędem? To że unikam voodoo? Przecież nikomu nie zabraniam brodzić w tej kategorii audio. Stosuję tylko do swojej osoby pewne zasady techniczne, które porządkują spojrzenie na audio z ominięciem tego już słynnego voodoo wszech obecnego w tym hobby. 

58 minut temu, ASURA napisał:

On się nie kłuci tylko generuje ruch na forum; musisz to zrozumieć 😉 

Ruch to podstawa każdego forum, forum bez ruchu to martwe forum.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

Oj, chyba pomyliłeś "neutralność" z kaprysem słuchacza zwanym w środowisku "naturalnością". Teoretycznie neutralnosć bez problemu można zdefiniować jako brak zniekształceń, natomiast w praktyce każdy wybiera te zniekształcenia, które są mu subiektywnie najfajniejsze. Nawet Lech gdy skończą się możliwości pomiarowe, po prostu puszcza ulubioną płytę i ocenia czy mu się dźwięk podoba. Nie ma tu miejsca na definiowanie czegokolwie, bo każdy ma swoje własne widzimisię.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

52 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie ma jednak szans byś zrozumiał w jakim jesteś błędzie 🙂

Racja. Ktoś komu wystarcza dźwięk uzyskiwany D-klasowych wzmacniaczy i uznaje je za maksimum jakości ten nie jest w stanie zrozumieć podstawowych pojęć związanych z jakością dźwięku. Tego po prostu trzeba doświadczyć. Z resztą ... biorąc pod uwagę "firmowy" chłam jakim jest zalany rynek audio śmiem twierdzić, że w takiej lub podobnej sytuacji jest 99,99% audiofilów ...

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Ktoś komu wystarcza dźwięk uzyskiwany D-klasowych wzmacniaczy i uznaje je za maksimum jakości ten nie jest w stanie zrozumieć podstawowych pojęć związanych z jakością dźwięku.

D-klasowe wzmacniacze też są różnej jakości, ale to tylko wzmacniacze, dobrze zrobione nie mogą wprowadzać dramatycznych zmian, zauważa to już cała masa ludzi na świecie tylko na AS jeszcze jest grupa broniąca się przed tym nie wiedzieć czemu. Tak się zastanawiam czy Kolega rozumie podstawowe pojęcia z dziedziny audio?

25 minut temu, slawek.xm napisał:

nie

A jako co w kategorii zniekształceń? 

28 minut temu, slawek.xm napisał:

nie

To jak? Zdefiniuj co to jest system neutralny (nie mylić z naturalnym)... a może zacznij od pojedynczego elementu systemu jakim jest np wzmacniacz, a do całości łącznie z akustyką przejdziemy później.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

nie chodzilo przecież o voodoo tylko o neutralność

Voodoo i neutralność wbrew pozorom są ze sobą związane, zwłaszcza w świecie audiofilów ekstremalnych. Moi znajomi, których klasyfikuję w tej grupie uważają że podstawa to neutralność, ale okraszona dużą ilością voodoo w postaci np. "grających" kabli sieciowych, itp.

8 minut temu, Lech36 napisał:

A jako co w kategorii zniekształceń?

A w jakiej niby innej kategorii rozpatrywać neutralność, jeśli nie zmiany wprowadzone do sygnału?

18 minut temu, szpakowski napisał:

Racja. Ktoś komu wystarcza dźwięk uzyskiwany D-klasowych wzmacniaczy i uznaje je za maksimum jakości ten nie jest w stanie zrozumieć podstawowych pojęć związanych z jakością dźwięku. Tego po prostu trzeba doświadczyć. Z resztą ... biorąc pod uwagę "firmowy" chłam jakim jest zalany rynek audio śmiem twierdzić, że w takiej lub podobnej sytuacji jest 99,99% audiofilów ...

Ale pieprzysz. Widać nie słuchałeś nowej klasy D. Hypex Ncore czy Purifi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Ale pieprzysz. Widać nie słuchałeś nowej klasy D. Hypex Ncore czy Purifi.

Pewnie mają izolację galwaniczną stąd ten progres 😉

Teraz, Фома napisał:

Najpierw trzeba by zdefiniować słowo neutralność :))

Moja definicja to jak najmniej zmian od źródła do wyjścia toru. To w kategorii ogólnej.

4 minuty temu, ASURA napisał:

Pewnie mają izolację galwaniczną stąd ten progres 😉

Branża a ignorant ? Żałosne. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, ASURA napisał:

Pewnie mają izolację galwaniczną stąd ten progres

Mają, ale to efekt pracy w układzie połączeń symetrycznych z których nie ma obowiązku korzystać bo są też przystosowane do połączeń niesymetrycznych i grają tak samo. Oczywiście połączenia symetryczne są bezpieczniejsze i czasem użycie ich może to mieć wpływ na brzmienie.

Teraz, Piopio napisał:

Branża a ignorant ? Żałosne. 

Ignorant a robi za branżę 🤫

15 minut temu, Lech36 napisał:

D-klasowe wzmacniacze też są różnej jakości, ale to tylko wzmacniacze, dobrze zrobione nie mogą wprowadzać dramatycznych zmian, zauważa to już cała masa ludzi na świecie tylko na AS jeszcze jest grupa broniąca się przed tym nie wiedzieć czemu.

Mój wpis dotyczył zasadniczo wszystkich wzmacniaczy, nie tylko D-klasowych które można kupić w sklepie, bez względu na ich cenę.

20 minut temu, Lech36 napisał:

Tak się zastanawiam czy Kolega rozumie podstawowe pojęcia z dziedziny audio?

Nie.

8 minut temu, ASURA napisał:

Ignorant a robi za branżę 🤫

Nie mam z branżą nic wspólnego. Po co konfabulujesz ?

2 minuty temu, Piopio napisał:

Nie mam z branżą nic wspólnego. Po co konfabulujesz ?

No popatrz bo w takim razie ty też konfabulujesz

A jak Moderacja w czyimś avatarze napisze c*pa to też uwierzysz?

13 minut temu, szpakowski napisał:

Mój wpis dotyczył zasadniczo wszystkich wzmacniaczy, nie tylko D-klasowych które można kupić w sklepie, bez względu na ich cenę.

Twoje zdanie rozmija się ze światowymi i krajowymi opiniami w tym temacie. Nie niepokoi Ciebie to?

12 minut temu, Lech36 napisał:

Twoje zdanie rozmija się ze światowymi i krajowymi opiniami w tym temacie. Nie niepokoi Ciebie to?

On sobie tym ego jak balon pompuje.

13 minut temu, Lech36 napisał:

Nie. To tak jak z tymi milionami much ...

Wszystko zależy od punktu odniesienia.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

On sobie tym ego jak balon pompuje.

Przy twoim ego moje ego to pikuś ...

7 minut temu, szpakowski napisał:

Widzisz kolego, miliony ludzi także myślą, że Ziemia jest okrągła, a jeśli za punkt odniesienie przyjać perspektywę muchy, to okazuje się być płaska. Audio-mity i audio-muchy powino być, smacznego.

7 minut temu, szpakowski napisał:

Miliony much nie posługują się techniką. One oceniają subiektywnie, chyba tak jak audiofile 😉.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Miliony much nie posługują się techniką. One oceniają subiektywnie, chyba tak jak audiofile 😉.

Człowiek tym różni sie od muchy, że potrafi wykorzystać i rozwijać wiedzę zdobytą przez poprzednie pokolenia. Dlatego to człowiek skostruował audio, a nie mucha. Ale niektóre osobniki gatunku ludzkiego ignorując wiedzę naukową ("taka wiedzę to ja mam w d...") redukują swój byt do rozmiaru muchy. Marność.

• Pokaż nowe odpowiedzi