Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

@ASURAmam zwyklaka. Jeszcze nie doszedłem do potrzeby kupowania routera do audio, ani zasilania liniowego do niego. Widocznie miales kiepski zasilacz który siał w systemie, a wzmacniacz też jakiś nie bardzo skoro łyka takie zakłócenia i są słyszalne. Mój hegel czyści jakiekolwiek zakłócenia bo ich nie ma nawet jak wepnę kilka gównianych impulsówek albo ładowarek w gniazdka obok.  

Jak pisałem testy porównawcze ukazują czym jest psychoakustyka przy tych wszystkich dodatkach audiovoodo....

17 minut temu, Ajothe napisał:

@ASURAmam zwyklaka. Jeszcze nie doszedłem do potrzeby kupowania routera do audio, ani zasilania liniowego do niego. Widocznie miales kiepski zasilacz który siał w systemie, a wzmacniacz też jakiś nie bardzo skoro łyka takie zakłócenia i są słyszalne. Mój hegel czyści jakiekolwiek zakłócenia bo ich nie ma nawet jak wepnę kilka gównianych impulsówek albo ładowarek w gniazdka obok.  

Jak pisałem testy porównawcze ukazują czym jest psychoakustyka przy tych wszystkich dodatkach audiovoodo....

Wiesz jak czytam Hegel to nawet nie wchodzę w dyskusję no bo jak można słychać czegoś co dźwięk wyczyści z muzyki?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

wzmacniacz żeby była lub nie było sceny.

Najważniejsze to są dobre kolumny, dobrze ustawione w pokoju. Wtedy wzmacniacz (a właściwie cały tor) poprawnie skonstruowany pokaże scenę (o ile jest w nagraniu), a niepoprawnie zaprojektowany może mieć z tym problem.

1 godzinę temu, xajas napisał:

To ze ktos takich metod pomiarow przestrzennosci nie zna, nie dowodzi ze takie metody nie istnieja. To raczej dowod na to, ze ten ktos nie ma o nich pojecia 😉

A przyznaję, że o tym nie wiedziałem. Dzięki. 

tzn. zasade generowania efektów przestrzennych, HRTF itd. to tak, ale nie że może to być użyte konkretnie do pomiarów jakości systemu. Raz jeszcze dzięki.

System gra dobrze, albo nie....

2 godziny temu, xajas napisał:

Mozna mierzyc tez "miernikami". Tylko trzeba wiedziec jak i co mierzyc.

Tylko 99,99% forumowiczow tego nie wie. Stad te prowokacyjne, bezsensowne uwagi typu "Ale jeszcze zaden miernikofil nie pokazal jak sie mierzy szerokosc sceny odtwarzanej przez system (konkretne pomiary)"

To ze ktos takich metod pomiarow przestrzennosci nie zna, nie dowodzi ze takie metody nie istnieja. To raczej dowod na to, ze ten ktos nie ma o nich pojecia 😉

A aby zdobyc troche pojecia, proponuje zaczac od tematu IACC

To może zacznijmy od tego czy jesteś w tej części 0,01%, a jeśli tak zdradź nam metodę pomiarową, która będzie iść za odczuciami słuchaczy jeśli chodzi o budowanie sceny.

Czy ja w tym cytacie widzę rozwiązanie?...aaa, mam sobie sam znaleźć...to jakaś nowa moda rozwiązywanie problemów. Jak nie wiesz o co chodzi, to zadajesz pytanie na forum, a tam dowiadujesz się, że musisz wiele się nauczyć, ale jest szansa, że jak się przyłożysz znajdziesz odpowiedź.

Mam takie coś  - correlation meter...nada się?

4 minuty temu, J.Jerry napisał:

To może zacznijmy od tego czy jesteś w tej części 0,01%, a jeśli tak zdradź nam metodę pomiarową, która będzie iść za odczuciami słuchaczy jeśli chodzi o budowanie sceny.

Zdecydowanie nie jestem w tej czesci 🙂

Nie mam zapotrzebowania na pomiar wielkosci moich "bryl"

Wiem ktore czynniki wplywaja na jakosc reprodukcji sceny, wiem ktore z nich moge mierzyc i wiem ktore srodki swiadomie/ docelowo moge uzyc aby je odpowiednio ksztaltowac/optymalizowac. I to mi wystarczy.

Godzinę temu, barmanekm napisał:

Najważniejsze to są dobre kolumny, dobrze ustawione w pokoju. Wtedy wzmacniacz (a właściwie cały tor) poprawnie skonstruowany pokaże scenę (o ile jest w nagraniu), a niepoprawnie zaprojektowany może mieć z tym problem.

No to właśnie chodzi o metodę pomiarową sprawdzenie poprawnego skonstruowania...czy scena jest.

jesli chodzi ci tylko o konstrukcje zestawu, zacznij od

- kocherencji / zgodnosci czasowej poszczegolnych kanalow (to jest ciekawe dlaczego)

- symetrii przebiegu charakterystyki czestotliwosciowej lewego i prawego kanalu (to jest proste dlaczego)

Edytowane przez xajas
6 minut temu, xajas napisał:

Wiem ktore czynniki wplywaja na jakosc reprodukcji sceny, wiem ktore z nich moge mierzyc i wiem ktore srodki swiadomie/ docelowo moge uzyc aby je odpowiednio ksztaltowac/optymalizowac. I to mi wystarczy.

Rozumiem, że potrafisz parę kolumn tak ustawić w DSP, że będzie scena wąska-szeroka, płytka lub głęboka, separacja, wielkość itd. tylko mnie nie o to chodzi, o jakieś efekty. We wzmacniaczu stereo nie ma takich możliwości, mierzy się parę rzeczy i ogłasza że wzmacniacz jest dobry, nie nawiązuje się do wrażeń z odsłuchów. Jeśli wiesz o jakimś parametrze wzmacniacza, który odpowiada za scenę, to możesz napisać. Na dziś nie mam jakiegoś pewniaka, ale mam dwa wzmacniacze o zbliżonych parametrach i dużej różnicy w budowaniu sceny, więc mam dużą szanse, że się dowiem.

A, OK, przeskoczylem myslowo na zestawy glosnikowe, a ty pytasz o wzmacniacze. Tego typu badania wzmacniaczy mnie nie interesowaly, gdyz jak dotychczas nie zaobserwowalem ich wielkiego wplywu na budowanie sceny (w porownaniu z innymi elementami). Moim zdaniem wzmacniacze i kable sa najbardziej "przzroczystymi" elementami calego zestawu (wywieraja najmniejsze wlasne pietno na efekt koncowy), wiec nie poswiecam im wiekszej uwagi. 

Edytowane przez xajas
14 minut temu, J.Jerry napisał:

Jeśli wiesz o jakimś parametrze wzmacniacza, który odpowiada za scenę, to możesz napisać. 

Konstrukcja zbalansowana 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Miałem takie wrażenie, że bardziej to pasuje do kolumn, ale we wzmacniaczach może być podobnie.

Kanały w jakiś sposób nie są identyczne, nie pracują stabilnie i mimo super THD IMD TIM sceny nie ma.

Jest tak płyta Roger Waters Amused to death która moim zdaniem może być dobrym narzędziem pomiarowym - odsłuchowym. Efekty tam użyte potrzebują symetrii, włączasz płytę i po paru minutach masz odpowiedź, wolałbym coś zobaczyć w liczbach, żeby coś zmienić w konstrukcji i znów sprawdzić cyfry, co się zmienia/

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Kanały w jakiś sposób nie są identyczne

No przy stereofonii to jest generalny problem, jak kanały nie są identyczne.

A może to tylko problem z przesłuchem, spowodowanym dowolnymi wzajemnymi zakłóceniami, albo nawet wspólnym, niewydolnym zasilaniem? Czyli kiepska konstrukcja.

17 minut temu, xajas napisał:

czy ktos narzeka na „male bryly“ z winyla?

No tak, to raczej nie będzie problemem.

9 hours ago, rafa said:

Pytalem o to kilka razy i zwykle jest cisza lub jakies ogolniki bez konkretnych pomiarow.

Odpowiedź jest bardzo prosta. Wrażenia z odsłuchu są subiektywne i powstają w mózgownicy słuchacza. Coś takiego jak wrażenie nie posiada miary, więc nie da się go zmierzyć. Więc twoje pytanie jest pozbawione sensu.

Da się natomiast bez problemu i jednoznacznie zmierzyć, czy jakiś element systemu audio wpływa na sygnał czy nie.

I to jest istota rzeczy, jeśli chodzi o coś co w prosty sposób może pokazać, że to co twierdzą wyznawcy audio-voodoo jest nieprawdą. 

Producenci audio-gadżetów takich wyników nie pokazują, bo musieliby zamknąć interes.

Edytowane przez bum1234
3 godziny temu, xajas napisał:

Tego typu badania wzmacniaczy mnie nie interesowaly, gdyz jak dotychczas nie zaobserwowalem ich wielkiego wplywu na budowanie sceny (w porownaniu z innymi elementami). Moim zdaniem wzmacniacze i kable sa najbardziej "przzroczystymi" elementami calego zestawu (wywieraja najmniejsze wlasne pietno na efekt koncowy), wiec nie poswiecam im wiekszej uwagi. 

W każdym razie wymyśliłem jak sprawdzić budowanie sceny-kiedyś te sposoby wypróbuję, a na szybko do Roger Waters...też posłuchaj, może coś się zmieni w scenie na różnych wzmacniaczach, źródłach.

Nie wygralem w Lotka i nie stac mnie na to, by dla porownania zmieniac koncowki mocy na dobre 2x5 kanalow. Ale jesli ktos mi dwie takie jak ponizej „sponsoruje“, to biore z pocalowaniem w reke i juz teraz w ciemno potwierdzam, ze SLYSZE roznice i ze mam wielkie bryly

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2421.thumb.jpg.5853105de53a554fb1c321e4872597e7.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, rafa napisał:

Mozg nie wytwarza tylko interpretuje na podstawie sygnalow docierajacych z kolumn.

Pudło! Źródło pozorne jest wytworem mózgu na dodatek błędnym, a nie systemu audio.

7 godzin temu, rafa napisał:

Mierniczy odpowiada za dobor metod pomiarowych.

No wiec skoro mierniczy złą metodę pomiarową wybrał, to mierniczy zawiódł a nie metoda pomiarowa.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jak na zamówienie nowy test pasujący po tezę

Ukryta Zawartość

Zobaczcie ja wyglądają warunki pomiaru i potem zobaczcie jak rewelacyjne są wyniki pomiaru jak na wzmacniacz mocy THD+N 0,000346 SN 109...jaką ten wzmacniacz ma scenę?

A może pasmo odpowiada za scenę? - czy 30kHz starczy?

Poprawka - 40kHz

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, iro III napisał:

Żrodła pozorne wytwarza hifi.

Nie! Hifi generuje dwa nieco odmienne dźwięki, a to mózg popełnia błąd i wytarza WRAŻENIE jakoby źródlo było jedno gdzieś pomiędzy, zamiast każde z osobna poprawnie zlokalizować tam gdzie stoi kolumna.

Edytowane przez szymon1977

Jeżeli chodzi o zdolność prawidłowego budowania obrazu stereo to mam taki pomysł - oba kanały zasilane tym samym sygnałem mono z odpowiedniki poziomami tak, żeby sygnał różnicowy na wyjściu (między dwoma plusami) był minimalny/zerowy. Wzmacniacze obciążone rezystancją a potem rzeczywistymi zestawami głośnikowymi powinny dać zerowy sygnał różnicowy w całym paśmie. Wszystkie odchylenia od zera pokażą wpływ na scenę - jeżeli chcemy żeby było jak trzeba, to odchylenia powinny być minimalne, jeżeli chcemy żeby pies szczękał z tyłu, to jak największe.

nagrywamy.com

7 godzin temu, iro III napisał:

Naprawdę myślisz, że stereo od mono różni tylko ilość głośników/kanałów, w których jest ta sama zawartość?

Nie pytaj mnie o swoje własne durne wymysły.

13 minut temu, xajas napisał:

Nie wygralem w Lotka i nie stac mnie na to, by dla porownania zmieniac koncowki mocy na dobre 2x5 kanalow.

Chyba nie wszystko masz aktywne? Przy okazji to jest wada systemów aktywnych - dużo wzmacniaczy do wymiany.

15 minut temu, przemak napisał:

Jeżeli chodzi o zdolność prawidłowego budowania obrazu stereo to mam taki pomysł - oba kanały zasilane tym samym sygnałem mono z odpowiedniki poziomami tak, żeby sygnał różnicowy na wyjściu (między dwoma plusami) był minimalny/zerowy. Wzmacniacze obciążone rezystancją a potem rzeczywistymi zestawami głośnikowymi powinny dać zerowy sygnał różnicowy w całym paśmie. Wszystkie odchylenia od zera pokażą wpływ na scenę - jeżeli chcemy żeby było jak trzeba, to odchylenia powinny być minimalne, jeżeli chcemy żeby pies szczękał z tyłu, to jak największe.

Do tego jeszcze dobry interfejs i dwa wzmacniacze które podłączone pod ten sam tor dają inną scenę, czyli pies nie szczeka w tym samym miejscu.

Może być tak, że oba wzmacniacze nie dadzą zera, a jak w końcu któryś da, czy to będzie ten cudowny wzmacniacz z idealną sceną? Tak czy inaczej odsłuch niezbędny.

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Do tego jeszcze dobry interfejs i dwa wzmacniacze które podłączone pod ten sam tor dają inną scenę, czyli pies nie szczeka w tym samym miejscu.

Może być tak, że oba wzmacniacze nie dadzą zera, a jak w końcu któryś da, czy to będzie ten cudowny wzmacniacz z idealną sceną? Tak czy inaczej odsłuch niezbędny.

No to nie wiem, jeżeli myślisz o mierzeniu Lavo-2 to nie wiem jak 😉

nagrywamy.com

9 minut temu, Ajothe napisał:

Jak podłączyć wzmacniacz do interfejsu? Jak nie ma line out ? 

Co nie ma line out, interfejs? 

Mi chodzi o to, żeby sprawdzać sygnał różnicowy przy identycznie wysterowanych kanałach ale sygnałem muzycznym. 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, J.Jerry napisał:

dużo wzmacniaczy do wymiany.

jeśli interesują Cię jeszcze różne myki to wklekam

"I was chasing a buzzing issue that was driving me nuts. It would come and go. Every time I thought I had it fixed it would come back. Well, it turned out to be EMI from a dimmer switch. I finally realized one day that dimmer on = buzz. I believe it was radiated emissions being coupled into the amp by the interconnects. I was able to get the buzz down to tolerable levels by proper cable dress and implementing a proper star ground. This was with the AC safety ground tied to the star ground and chassis.

I then decided to isolate the star ground from chassis and safety ground using a diode bridge and CL60. The result was absolutely no buzz, with ear to the speakers, with the dimmer on or off. The amp is now absolutely dead quiet.

obraz.thumb.png.18aa26d982c4a08cdcbbdb31530593c7.png

Edytowane przez slawek.xm
  • Pokaż nowe odpowiedzi