Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Bzdury są ciekawe, a rzeczywistość nudna.

Nawet ironii nie trybisz. Ehh Symonie 🙂

Ale rację masz. Ciekawiej jest posłuchać bzdur. Można sobie nastrój poprawić i zdrowie, bowiem podobno śmiech to zdrowie 😅

W dniu 17.11.2022 o 18:39, slawek.xm napisał:

mylisz się , w tej samej akustyce w tym samym systemie różne kolumny różnie scenę stereo będą pokazywać a to tylko jeden element

najlepiej wypróbować to samemu a dopiero potem pisać

podobnie przy wymianie wzmacniacza lecz będzią to zmiany mniejsze niż kolumn

najgorsze jest to , że ty i nie tylko ty nie macie doświadczenia a wypisujecie bzdury wierząc w nie święcie nie mając żadnych podstaw

Pamiętam jak pożyczyłem kumplowi zwykłego DacMagic Plus, jeszcze dobrze nie usiadł a już otworzył gębę ze zdziwienia jak bardzo zmieniła się stereofonia ( scena )i nie tylko ona. Używał  jakiegoś DACa podłączanego pod USB w formie pendrive.

W dniu 17.11.2022 o 18:39, slawek.xm napisał:

mylisz się , w tej samej akustyce w tym samym systemie różne kolumny różnie scenę stereo będą pokazywać a to tylko jeden element

najlepiej wypróbować to samemu a dopiero potem pisać

podobnie przy wymianie wzmacniacza lecz będzią to zmiany mniejsze niż kolumn

najgorsze jest to , że ty i nie tylko ty nie macie doświadczenia a wypisujecie bzdury wierząc w nie święcie nie mając żadnych podstaw

jest to smutne bo młodzi widzą oznakę weterana a jednak okazuje się , że to zupełnie niema odniesienia do wiedzy i doświadczenia

dlatego też lepiej pisz "wydaje mi się" będzie to wtedy bliższe rzeczywistości

Bo istnieje powiedzenie „nie sprawdzał, ale się wypowiada”. Nadużywają ich osoby, które właśnie nie sprawdzali zbyt wiele. Raptem dwie do trzech konfiguracji. Potem snują domysły zaczerpnięte gdzieś tam z internetu i dopasowują do własnych z liter czterech wyciągniętych wniosków. U mnie zawsze w tej samej akustyce różne kolumny inną scenę prezentowały. Były to jednak kolumny mające zawsze zdecydowanie inną budowę i konstrukcję, strojenie. Podstawki, podłogówki, ścianówki, sufitówki itp. 🙂

58 minut temu, sokolik napisał:

Bo istnieje powiedzenie „nie sprawdzał, ale się wypowiada”. Nadużywają ich osoby, które właśnie nie sprawdzali zbyt wiele.

Żeeebyś wiedział, a najlepsze przykłady to subwoofer aktywny w stereo (w oparciu o plastikowe KD) czy DSP (cyfrowa brzmi cyfrowo, a EQ do szkolnej dyskoteki), które w 99,9% są krytykowane przez osoby bez wiedzy i doświadczenia (w mojej ankiecie sub skrytykowała tylko jedna osoba z doświadczeniem, zawiedziona że sub nie zrobił tego, czego sub nie robi a jemu się ubzdurało).

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Pamiętam jak pożyczyłem kumplowi zwykłego DacMagic Plus, jeszcze dobrze nie usiadł a już otworzył gębę ze zdziwienia jak bardzo zmieniła się stereofonia ( scena )i nie tylko ona.

A teraz przestaw kolumny w dwa przypadkowe miejsca (tak wygląda typowe pomieszczenie forumowego poszukiwacza sceny), albo wpadnij do mnie, po kilku minutach słuchania wyłączę korygujące niesymetryczność akustyki DSP (sam go pewnie nie używasz), a sam ocenisz, czy ta Twoja "bardzo zmiana" w porównaniu do akustyki to dużo.

-----

58 minut temu, sokolik napisał:

U mnie zawsze w tej samej akustyce różne kolumny inną scenę prezentowały.

Powtórzę bo umknęło:

W dniu 17.11.2022 o 18:31, szymon1977 napisał:

...jak ktoś chce tylko scenę poprawić to kolumn nie zmieni, bo to by mu wszystko wywróciło do góry nogami.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 godzin temu, J.Jerry napisał:

To wszystko było z dobroci i chęci niesienia pomocy?...chciałbym w to wierzyć, ale wiem, że potrzebuje dowodów naukowych.

Raczej w ramach dyskusji w której też mogę nie mieć racji, ale to też podlega dyskusji. Problemem jest niestety ten nieszczęsny portal ASR, który w wielu przypadkach przewraca dotychczasowe "wierzenia" w audio 😉.

Godzinę temu, sokolik napisał:

U mnie zawsze w tej samej akustyce różne kolumny inną scenę prezentowały.

ZG (kolumny) zawsze będą się między sobą różnić, w wielu przypadkach nawet znacznie. Wszystko już było na forum omówione.

Były to jednak kolumny mające zawsze zdecydowanie inną budowę i konstrukcję, strojenie. Podstawki, podłogówki, ścianówki, sufitówki itp.

Zgadza się i jest to łatwo udowodnić w dziedzinie pomiarów.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

11 minut temu, Lech36 napisał:

Wszystko już było na forum omówione.

Pozwól Lechu, że odniosę się jedynie do Twojego sposobu argumentacji ... 

Jeden z Twoich "koronnych" argumentów ... "wszystko już było na forum omówione" ... jest on całkowicie bez znaczenia, biorąc pod uwagę ile różnych głupot było tu omawianych 😉

13 minut temu, Lech36 napisał:

ZG (kolumny) zawsze będą się między sobą różnić, w wielu przypadkach nawet znacznie. Wszystko już było na forum omówione.

Mnóstwo rzeczy omawiane było razy wiele, co nie oznacza, że zrozumieć niektórym łatwo przychodzi.

17 minut temu, szpakowski napisał:

Jeden z Twoich "koronnych" argumentów ... "wszystko już było na forum omówione" ... jest on całkowicie bez znaczenia, biorąc pod uwagę ile różnych głupot było tu omawianych 😉

Wspaniały gol samobójczy.

-----

12 minut temu, sokolik napisał:

Mnóstwo rzeczy omawiane było razy wiele, co nie oznacza, że zrozumieć niektórym łatwo przychodzi.

Ty np cokolwoek zrozumieć wcale się nie starasz, a nawet wprost olewasz to, co Twój DSP-guru @xajaspisze. Byle tylko sie przyczepić i lajka zebrać.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

41 minut temu, Lech36 napisał:

Raczej w ramach dyskusji w której też mogę nie mieć racji, ale to też podlega dyskusji. Problemem jest niestety ten nieszczęsny portal ASR, który w wielu przypadkach przewraca dotychczasowe "wierzenia" w audio 😉.

Może stawiasz się jako pośrednik, może narrator pomiędzy takimi autorytetami jak test wielkopolski, portal ASR, a ja wolę bez pośredników i wtedy dostaję większą wartość.

32 minuty temu, szpakowski napisał:

Co naprawdę jest sugestią, że ktoś zna cały temat i...jest mądrzejszy.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ty np wcale sie nie starasz, a nawet wprost olewasz to, co Twój DSP-guru @xajaspisze. Byle tylko sie przyczepić i lajka zebrać.

Moim guru jest wyłącznie moja mama. To po pierwsze.

Drwisz sobie z xajasa? Przecież z poświeceniem tak stara się Ci pomóc. Nie ładnie.

Lajków nie potrzebuję. Nie jestem fejsbukowym dzieckiem. Poza tym, lajkami wymieniają się tutaj tylko osoby należące do „towarzystwa wzajemnej adoracji”. Wystarczy komentarz In blanco. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie będę komentował, niech każdy oceni sam produkt za ponad 3600 $.

39 minut temu, szpakowski napisał:

Jeden z Twoich "koronnych" argumentów ... "wszystko już było na forum omówione" ... jest on całkowicie bez znaczenia, biorąc pod uwagę ile różnych głupot było tu omawianych

Muszę tak pisać bo spotkałem się z zarzutem że zbyt wiele razy się powtarzam, niestety widać w audio hobby powtórzeń nigdy za wiele 😉.

16 minut temu, J.Jerry napisał:

Może stawiasz się jako pośrednik, może narrator pomiędzy takimi autorytetami jak test wielkopolski, portal ASR, a ja wolę bez pośredników i wtedy dostaję większą wartość.

Wykorzystuję tylko w dyskusji materiały znalezione w sieci. To chyba nic złego. Staram się najpierw ocenić ich wartość merytoryczną zanim wkleję na forum. Materiałów w sieci jest tak dużo że sądzę że nie warto tworzyć nowych własnych, ale oczywiście na jakimś etapie badań można zrobić to we własnym zakresie i np. porównać z tymi z sieci. 

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

A teraz przestaw kolumny w dwa przypadkowe miejsca (tak wygląda typowe pomieszczenie forumowego poszukiwacza sceny), albo wpadnij do mnie, po kilku minutach słuchania wyłączę korygujące niesymetryczność akustyki DSP (sam go pewnie nie używasz), a sam ocenisz, czy ta Twoja "bardzo zmiana" w porównaniu do akustyki to dużo.

Jak zwykle podajesz oderwany od rzeczywistości przykład. Ja piszę o zmianie DACa a Ty o postawieniu w przypadkowe miejsca kolumn i korygowaniu akustyki DSP.
Ale zapewniam Cię, że nawet gdy kolumny będziesz mieć w różnych warunkach akustycznych to i tak zauważysz jak różnie mogą "grać" DACki.

Pomijam kolejne insynuacje jakoby forumowicze mieli kolumny w przypadkowych miejscach.
Nie twierdze, że takich przypadków nie ma*. Ale na pewno nie jest to regułą.

Nie używam DSP bo nie mam takiej potrzeby. Co oceniam, bo jakoś mi umknęło to moje ocenianie o którym piszesz.

Nie rozumiem po co znów atakujesz podając za przykład Twój system. Twój system jest Twoim systemem i nie ma nic wspólnego z systemem moim, kumpla któremu pożyczyłem DACa czy forumowiczów.

*edit

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
13 minut temu, Lech36 napisał:

Wykorzystuję tylko w dyskusji materiały znalezione w sieci. To chyba nic złego. Staram się najpierw ocenić ich wartość merytoryczną zanim wkleję na forum. Materiałów w sieci jest tak dużo że sądzę że nie warto tworzyć nowych własnych, ale oczywiście na jakimś etapie badań można zrobić to we własnym zakresie i np. porównać z tymi z sieci. 

Niektórzy mają własne zdanie i opinię, jakieś doświadczenia przeciwko linkom z internetu - to jest dobry pomysł, jak własne argumenty nie starczają.

14 minut temu, J.Jerry napisał:

Niektórzy mają własne zdanie i opinię, jakieś doświadczenia przeciwko linkom z internetu - to jest dobry pomysł, jak własne argumenty nie starczają.

Ze wszystkimi linkami z sieci się nie zgadzasz? 😉 

P.S. A jak Twoja ocena produktu za 3600 $? W tym artykule jest też ocena organoleptyczna, jest na końcu.

Edytowane przez Lech36

11 minut temu, Lech36 napisał:

Ze wszystkimi linkami z sieci się nie zgadzasz? 😉 

P.S. A jak Twoja ocena produktu za 3600 $. W tym artykule jest też ocena organoleptyczna, jest na końcu.

No i widzisz. Dostaje linka i mam oceniać, a ty się zgadzasz, czy nie z treściami z linka?

45 minut temu, Lech36 napisał:

Muszę tak pisać bo spotkałem się z zarzutem że zbyt wiele razy się powtarzam, niestety widać w audio hobby powtórzeń nigdy za wiele 😉.

Nie musisz ... 😉

13 minut temu, J.Jerry napisał:

Dostaje linka i mam oceniać, a ty się zgadzasz, czy nie z treściami z linka?

Ja na zewnątrz nie oceniam takiego testu ze względu na bezkrytyczne uwielbienie w niektórych kręgach dla osoby będącej dawcą tej konstrukcji 😉. Można się nieźle narazić.

6 minut temu, szpakowski napisał:

Nie musisz ...

Musisz to uzgodnić z kolegami którzy sformułowali zarzut o powtarzaniu się 😉.

35 minut temu, Lech36 napisał:

Ukryta Zawartość

Nie będę komentował, niech każdy oceni sam produkt za ponad 3600 $.

Topping i SMSL w czołówce jeśli chodzi SN 🙂 .

Apropo ADI 2... Ostatnio podłączyłem do niego trudne do napędzenia AKG K141 Monitor.
No i się zdziwiłem, bo od lat leżały jako te które "nie grają" 😁.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Topping i SMSL w czołówce jeśli chodzi SN

To coś dziwnego? SN to czysty pomiar, masz jakieś uwagi do sposobu jego wykonania?

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

No i się zdziwiłem, bo od lat leżały jako te które "nie grają"

Zagrały? 😉 

5 minut temu, Lech36 napisał:

To coś dziwnego? SN to czysty pomiar, masz jakieś uwagi do sposobu jego wykonania?

Jesteś uprzedzony. Nic takiego nawet nie pomyślałem 😉 . Ten pomiar jest prosty do zweryfikowania i gdyby ranking był "nieprawdziwy" szybko zostałby zweryfikowany a autorytet autora podważony 🙂

8 minut temu, Lech36 napisał:

Zagrały? 😉 

Trochę im pomogłem, ale zagrały 😉 choć nauszne słuchawki to nie moja bajka...

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Trochę im pomogłem, ale zagrały

No to super 😉. Ja też staram się moim systemom pomagać jak mogę żeby zagrały jak lubię, ale bez używania EQ.

4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jesteś uprzedzony.

Odnotowuję ostatnio dużą ilość mało sympatycznych zachowań względem mojej osoby, więc nie dziw się że mogłem nabyć uprzedzeń, ale nie przejmuj się nimi 😉. Z natury jestem pogodny i staram się być zawsze uśmiechnięty mimo piętrzących się problemów w życiu codziennym. 

Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, Lech36 napisał:

W tym artykule

od 15 minuty masz wytłumaczenie dlaczego wszystkie dace z zasilaniem impulsowym możesz od razu do kosza wyrzucić bez względu na Amirowe pomiary

polecam wszystkim

@S0nic super odcinek moje gratulacje dla Ciebie i Konrada

12 minut temu, slawek.xm napisał:

od 15 minuty masz wytłumaczenie dlaczego wszystkie dace z zasilaniem impulsowym możesz od razu do kosza wyrzucić bez względu na Amirowe pomiary

polecam wszystkim

To dowód na to że zasilacz impulsowy jest gorszy od liniowego 🙂? Oczywiście zasilacz liniowy może dorównać przy małych poborach prądu liniowemu w audio, ale jest to okupione wyższymi kosztami a efekt jest słaby. Mam podać ponownie przykład zasilania impulsowego w końcówce NP pracującej w klasie A? Tam widać jak skuteczne jest zasilanie impulsowe jeżeli chodzi o zakłócenia wprowadzane do układu. Pomiary "amirowe" wyrzucają do kosza tylko osoby o wysokim poziomie audio wiary. Inni się nad nimi pochylą z większym lub mniejszym zrozumieniem.  

Edytowane przez Lech36

Gość

(Konto usunięte)

i jeszcze jeden komentarz który wart jest rozpowszechnienia

3 godziny temu, twonk napisał:

Mnie tam najbardziej śmieszy, kiedy ktoś mówi, że "klasa D brzmi zupełnie jak lampa". Zapomina tylko dodać, że naftowa...

Ja lubię fotkę na górze

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, slawek.xm napisał:

polecam wszystkim

Skoro konstruktor zasilaczy impulsowych woli liniowe, to jest wymowne.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, slawek.xm napisał:

i jeszcze jeden komentarz który wart jest rozpowszechnienia

4 godziny temu, twonk napisał:

Mnie tam najbardziej śmieszy, kiedy ktoś mówi, że "klasa D brzmi zupełnie jak lampa". Zapomina tylko dodać, że naftowa...

To może kogoś śmieszyć, ale to są opinie ze świata i z kraju też, choć ja też mam w tej sprawie pewne wątpliwości bo klasa D nie potrafi mikrofonować i mieć takiego "wypełnienia" w teście wielotonowym jak to wykazywane wielokrotnie przy konstrukcjach lampowych w testach ASR, więc nie powinna brzmieć tak jak lampa. Powinna grać lepiej bo przekazuje tylko to co zostało wytworzone w studiu masteringowym a lampa okrasza to jeszcze swoimi wewnętrznymi artefaktami. ale zależy to od podejścia do audio, można i tak jak Kolega 'twonk' bez uzasadnienia technicznego.  

8 minut temu, J.Jerry napisał:

Skoro konstruktor zasilaczy impulsowych woli liniowe, to jest wymowne.

Możliwe że to słaby konstruktor zasilaczy impulsowych 😉. Oczywiście nie wiem nic konkretnego w tej sprawie, ale znam zdanie mojego kolegi, konstruktora zasilaczy impulsowych z firmy Bosch i widzę skuteczność tych zasilaczy w pomiarach na  ASR, dlatego dziwią mnie takie zdania. 

21 minut temu, Lech36 napisał:

Możliwe że to słaby konstruktor zasilaczy impulsowych 😉. Oczywiście nie wiem nic konkretnego w tej sprawie, ale znam zdanie mojego kolegi, konstruktora zasilaczy impulsowych z firmy Bosch i widzę skuteczność tych zasilaczy w pomiarach na  ASR, dlatego dziwią mnie takie zdania.

Daj linka, żeby to miało jakąś wagę.

24 minuty temu, Lech36 napisał:

klasa D nie potrafi mikrofonować i mieć takiego "wypełnienia" w teście wielotonowym jak to wykazywane wielokrotnie przy konstrukcjach lampowych w testach ASR, więc nie powinna brzmieć tak jak lampa.

Niektórzy feele klasy D widzą cechy wypełnienia lampy i coś tam tranzystora.

Teraz, J.Jerry napisał:

Daj linka, żeby to miało jakąś wagę.

Do czego, do mojego kolegi? On już się napracował tak jak Amir i teraz zajmuje się uprawą ogródka. Wątpię by chciał zajmować się jałowymi dyskusjami o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia. Zawsze możesz zarejestrować się na ASR i rozpocząć dyskusję na tamtym forum. Spotkasz się raczej tylko z merytorycznym podejściem do dyskusji.

7 minut temu, Lech36 napisał:

...jałowymi dyskusjami o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia.

Zapytaj o to jakiegokolwiek karpia😁.

No i pytanie... Dlaczego znikają posty ?

• Pokaż nowe odpowiedzi