Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Tajitsu napisał:

Jak się Szymek czujesz?

Scena jest i czarne tło... niepocieszony się czuję bo nie ma planktonu.

Godzinę temu, rafa napisał:

Spektakl muzyczny jest zbyt złożony i nie da się go sprowadzić do kilku konkretów/parametrów. Uważam że nie da się go opisać tak prosto - przeciwnie do kilku fantastów z tego wątku.

Ale da się opisać falę dźwiekową, z której mózg ten spektakl tworzy. Nie ma też problemu żeby zindentyfikować czynniki zniekształcającę tę falę, które utrudniają mózgowi tworzenie spektaklu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Lech36 napisał:

Dokładnie, od dbałości o akustykę zależy bardzo dużo, miałem tego doświadczyć u jednego mojego kolegi u którego zdarzało się słuchać w pomieszczeniu bardzo dobrym pod względem akustyki i z tego samego sprzętu w pomieszczeniu złym pod względem akustyki. To dwa diametralnie różne odczucia pomimo użycia tego samego sprzętu.

to już dsp nie jest panaceum na twoją akustykę? i korekcje pasma zaczęły być bee? 🙂 🙂  🙂

przynajmniej masz dowód na moje zarzuty względem własnej postawy

tylko własne doświadczenia a nie oglądanie pomiarów mają wpływ na rozwój i poprawę systemu

Edytowane przez slawek.xm
51 minut temu, szymon1977 napisał:

Scena jest i czarne tło... niepocieszony się czuję bo nie ma planktonu.

Ale da się opisać falę dźwiekową, z której mózg ten spektakl tworzy. Nie ma też problemu żeby zindentyfikować czynniki zniekształcającę tę falę, które utrudniają mózgowi tworzenie spektaklu.

A widziałes kiedyś żeby amir opisał fale dźwiękową w swoim teście?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

14 minut temu, rafa napisał:

A widziałes kiedyś żeby amir opisał fale dźwiękową w swoim teście?

Nie czytuję Amira.

BTW falę dźwiękową opisują np dane w pliku flac, i jak trudno byłoby znaleźć bity odpowiedzialne np za "czarne tło", tak łatwo stwierdzić, że dopóki bity nie zostaly zmienione, to nie tylko "czarne tło" nie uległ o zmianom, ale też "scena" czy "plankton".

37 minut temu, slawek.xm napisał:

to już dsp nie jest panaceum na twoją akustykę?

Pomyliłeś chyba osoby, nigdy nie próbowałem leczyć wad akustyki przy pomocy DSP. DSP mam tylko w celu rozdzielenia sygnału na trzy drogi jednego z moich ZG. Oczywiście DSP służy mi do wykrywania i określania ilościowej wartości uchybów w pomiarze. Na szczęście w obecnych warunkach mieszkaniowych korekty niezbędne do uzyskania neutralnej charakterystyki nie przekraczały +/- 1,5-2dB i nie zmieniam takich niewielkich w domenie akustycznej wartości. Podoba mi się bez korekcji, nie muszę mieć perfekcyjnej neutralności. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

49 minut temu, slawek.xm napisał:

tylko własne doświadczenia a nie oglądanie pomiarów mają wpływ na rozwój i poprawę systemu

Takich doświadczeń mam dziesiątki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

może, ale na pewno lajkowałeś podobne sugestie

A co jest złego w używaniu DSP do niewielkich korekt dźwięku w pewnych częściach pasma w pokoju odsłuchowym? Ważne żeby tego nie nadużywać. U mnie całe DSP poza modułem zwrotnicy jest nieczynne, no może jeszcze poza modułem opóźnień dla poszczególnych dróg w celu wyrównania fazy na podziałach.

7 minut temu, Lech36 napisał:

...nigdy nie próbowałem leczyć wad akustyki przy pomocy DSP

A dlaczego niby nie? Chyba tylko dlatego, że akustykę ma się fizycznie ogarniętą.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

z dwudziestego wieku 🙂

Nie, z 19 wieku, choć nie pamiętam może nawet z 18 wieku 😉.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Lech36 napisał:

A co jest złego w używaniu DSP do niewielkich korekt dźwięku w pewnych częściach pasma w pokoju odsłuchowym?

wyrównywanie 20 db górek spowodowanych przez mody pomieszczenia nazywasz niewielkimi?

takie działania wprowadzają znaczne korekcje fazowe co powoduje , że dźwięk staje się nienaturalny

każda dodatkowa ingerencja w pasmo jest złem z założenia

choć czasem jeśli nie ma innego wyjścia np lepsza połowa nie zgadza się na zrobienie z salonu pokoju odsłuchowego nie ma innego wyjścia tylko trzeba wprowadzać takie korekty by w ogóle dało się słuchać ale to nie są działania optymalne

6 minut temu, Lech36 napisał:

Nie, z 19 wieku, choć nie pamiętam może nawet z 18 wieku 😉.

uważaj bo okaże się , że jesteś starszy od węgla 🙂

Czy gorki 20 dB spowodowane modami pomieszczenia nie powoduja ze dzwiek jest nienaturalny?

Takie uwagi sa bez sensu

Jak sie nie obrocisz, dupa zawsze z tylu.
Mozesz sobie wybrac mniejsze zlo

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

wyrównywanie 20 db górek spowodowanych przez mody pomieszczenia nazywasz niewielkimi?

Jakbyś obserwował moje wpisy to byś zauważył że wielokrotnie powtarzałem że jeżeli korekta DSP do +/-3dB nie poprawia sytuacji to należy działać inną metodą. U mnie 20dB-lowych górek ani dołków w obecnym pomieszczeniu nie odnotowałem. Nawet dołki i górki o wartości +/- 5dB traktuję ostrożnie o ile w ogóle coś przy takich dłubię, choć jak nadmieniłem nie stwierdziłem w newralgicznych częściach pasma takich odchyłek.

10 minut temu, slawek.xm napisał:

uważaj bo okaże się , że jesteś starszy od węgla

Nie przeszkadza mi to, dopóki potrafię wyłowić dzwonek telefonu maskowany głośną muzyką a audiofile na niego nie reagują to myślę że wszystko jest O.K. 😉 

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, xajas napisał:

Czy gorki 20 dB spowodowane modami pomieszczenia nie powoduja ze dzwiek jest nienaturalny?

13 minut temu, slawek.xm napisał:

czasem jeśli nie ma innego wyjścia np lepsza połowa nie zgadza się na zrobienie z salonu pokoju odsłuchowego nie ma innego wyjścia tylko trzeba wprowadzać takie korekty by w ogóle dało się słuchać ale to nie są działania optymalne

10 minut temu, Lech36 napisał:

Nie przeszkadza mi to, dopóki potrafię wyłowić dzwonek telefonu maskowany głośną muzyką a audiofile na niego nie reagują to myślę że wszystko jest O.K. 😉 

a folkloru jeszcze przytaczaj wieszak na ubrania zamiast kabla .... to trochę chociaż urozmaici twoje wspomnienia z lat minionych 🙂

7 minut temu, slawek.xm napisał:

a folkloru jeszcze przytaczaj wieszak na ubrania zamiast kabla .... to trochę chociaż urozmaici twoje wspomnienia z lat minionych

Wieszak na ubrania to nie folklor tylko autentyczny eksperyment dotyczący transmisji sygnału S/PDIF na małych odległościach przeprowadzony przez kogoś w sieci, niestety nie pamiętam kto dokonał takiego eksperymentu. Eksperyment był świeży, nie z ubiegłego wieku, chyba zrobiony przez RS, ale pewności nie mam.

35 minut temu, slawek.xm napisał:

każda dodatkowa ingerencja w pasmo jest złem z założenia

Akustyka ingeruje w pasmo, DSP tę ingerencję zmniejsza - to źle czy dobrze.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Rozsądnie użyte DSP podparte nawet tylko zgrubnym pomiarem to raczej tylko same pozytywy. 

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, Lech36 napisał:

Wieszak na ubrania to nie folklor tylko autentyczny eksperyment dotyczący transmisji sygnału S/PDIF na małych odległościach przeprowadzony przez kogoś w sieci, niestety nie pamiętam kto dokonał takiego eksperymentu. Eksperyment był świeży, nie z ubiegłego wieku, chyba zrobiony przez RS, ale pewności nie mam.

znaczy nie pamiętasz tej hecy ale może to i dobrze 🙂

2 minuty temu, xajas napisał:

Pytanie jest proste, co wyrzadza wiecej szkody?

Akustyka przeważnie wyrządza szkody, ale nie zawsze, czasem uwypuklenia jakiegoś zakresu potrafią przyjemnie łechtać duszę audiofila, wtedy jest on zadowolony i zaprasza kolegów na odsłuch 😉. Ostatnio jeden z moich kolegów zadzwonił do mnie i powiedział żeby do niego wpaść bo u niego teraz tak gra że ma łzy w oczach z zadowolenia 😉. Muszę się do niego wybrać. 

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, szymon1977 napisał:

adaptacja akustyczna ingeruje w akustykę pomieszczenia zmniejsza jej destruktywny wpływ na charakterystykę przenoszenia kolumn i to jest wg mnie dobre rozwiązanie

dsp ingeruje bezpośrednio w charakterystykę przenoszenia kolumn i to jest wg mnie złe rozwiązanie

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

dsp ingeruje bezpośrednio w charakterystykę przenoszenia kolumn i to jest wg mnie złe rozwiązanie

Tylko że taka ingerencja jest efektem destrukcyjnego działania akustyki a w takim przypadku działania komplementarne wcale nie muszą być negatywne. Nawet jak są wykonane w domenie elektrycznej toru audio. Oczywiście takie działania zawsze wymagają jakiejś analizy. 

14 minut temu, slawek.xm napisał:

znaczy nie pamiętasz tej hecy ale może to i dobrze

Czy uczestniczyłem w tej jak to nazywasz "hecy"? 

adaptacja akustyczna ingeruje w akustykę pomieszczenia zmniejsza jej destruktywny wpływ na charakterystykę przenoszenia kolumn i to jest wg mnie dobre rozwiązanie

Najlepiej bylo by, gdybysmy nie potrzeboawli ani jednego ani drugiego, ale to takie nabozne zyczenie dalekie od rzeczywistosci.

Ja tez bym wolal byc wiecznie mlodym, pieknym, zdrowym i bogatym.
Niestety, psinco z tego.
Jestem wiecznie mlody, piekny i bogaty, ale musze wybrac mniejsze zlo: cisnienie albo tabletki

Ja wole tabletki

Tabletki to DSP

Ale widocznie sa tacy, ktorzy wola cisnienie
Godzinę temu, xajas napisał:

Pytanie jest proste, co wyrzadza wiecej szkody?
Zla akustyka czy korekcja DRC?

Trudno DSP uznać za szkodliwe jeśli zmniejsza szkodliwość akustyki.

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

Coś pokręciłeś: DSP modyfikuje sygnał, a kolumny grają to co w sygnale dostają. Więc dopóki zmiany są subtelne (powiedzmy od -3dB do 0dB) to dla kolumn obojętne. Równie dobrze właśnie tak mogłaby być nagrana płyta, więc trudno tu mówic o modyfikowaniu pasma kolumn przez DSP

Teraz, slawek.xm napisał:

przyjmij po prostu to co napisałem jako prawdę objawioną i nie próbuj tego brać na rozum 🙂

Wykluczone!

• Pokaż nowe odpowiedzi