Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Lech36 napisał:

Chyba odwrotnie jak w studiu był monitor bez dołu to w efekcie końcowym dołu na ZG u odbiorcy może być za dużo 😉.

aaaaaaaaaa ratunku!

10 minut temu, Lech36 napisał:

Chyba odwrotnie jak w studiu był monitor bez dołu to w efekcie końcowym dołu na ZG u odbiorcy może być za dużo 😉.

równasz do Szymona chyba

próbujesz prowokować wypisująć bzdety czy naprawdę tak myślisz?

17 minut temu, Lech36 napisał:

Zresztą byłoby to ze stratą dla rzetelnego świata audio hobby.

Właśnie można się było przekonać o rzetelności ...

Nie uważasz, że to rzuca cień na ich wiarygodność ... ?

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

fanatyzm w czystej postaci

Jasne, brawo Ty!

4 godziny temu, szpakowski napisał:

Co Ciebie o tym przekonało?

Co rzuca ten cień?

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

aaaaaaaaaa ratunku!

Jak dobrze pomyślisz to będziesz wiedział dlaczego, ale lepiej wołać "ratunku" 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Może kilka razy Amir się pobknąl w obliczeniach. Przemęczony jest. Widziałeś tę stronę oraz ilu ma wyznawców? Amir czy … Amir mógłbyś … Amir, Amir, Amir. Nie wymagaj 100% wiarygodności. 

1 minutę temu, Kostucha napisał:

Może kilka razy Amir się pobknąl w obliczeniach. Przemęczony jest. Widziałeś tę stronę oraz ilu ma wyznawców? Amir czy … Amir mógłbyś … Amir, Amir, Amir. Nie wymagaj 100% wiarygodności. 

Ale przynajmniej człowiek wszedł w posiadanie bardzo dobrego sprzętu pomiarowego i nauczył się go obsługiwać. Na początku używania zestawu do pomiaru ZG była nawet wymiana poglądów z chyba firmą Genelec, która zakwestionowała drobne różnice które zaistniały przy pomiarze ich ZG. Sugestie firmy zostały zaakceptowane o ile pamiętam. Tak że Panowie do dyskusji z Amirem a nie "faflonić" na AS. Niech obiekt krytyki ma szansę się wypowiedzieć albo skorygować stosowaną metodologię badawczą, chyba że boicie się z Amirem dyskutować. Z ludźmi piszącymi na tamtym forum zdaje się też można rozmawiać konstruktywnie. Wykazać im błędy i zobaczyć reakcję, ja też chętnie się takiej dyskusji przyjrzę.    

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Teraz, szpakowski napisał:

No comments

Nie potrafisz odpowiedzieć precyzyjniej?

W dniu 6.08.2023 o 18:07, przemak napisał:

Pierwszy post, z pomiarami badziewnego chińskiego zestawu głośnikowego jest ok. To jak widać marny produkt, powstały dla kasy i endorsowany dla kasy. Końcowe wnioski i tezy Amira można by jeszcze zaakceptować, choć są conajmniej kontrowersyjne i w sporej części dotyczą zestawów NS10M, których nie mierzył ani nie słuchał.

Ale ma pomiary oryginałów. Ja nie słyszałem ale Ci którzy słyszeli jedne i drugie mówią, że różnią się detalami. I generalnie są zamienne.

np ten gość tu: (nie wiem czy się zna ciężko  mi to oceniać ale brzmi rozsądnie 🙂 )

Zgadzam się jednak, że  Amir wybiega zdecydowanie za daleko z wnioskami. Jako profesjonalista powinien się przed tym powstrzymać.

Mylone jest wszystko, łącznie z modelami ns10

Być może ale znowu podobno pierwsza wersja wymagała przytłumienia wysokich chusteczką... ale następne generalnie grały w bardzo zbliżony sposób różniąc się detalami  🙂

Amir włącza się, jak to złe są "te" zestawy (nie wiadomo jakie te, ns czy cla), bo mają fatalne charakterystyki kierunkowe (czyli wiadomo, dlaczego muszą wytlumiać reżyserki), świat pro nie wprowadza innowacji w odróżnieniu od hifi i inne takie.

No bo miały czy też mają dalej złe charakterystyki kierunkowe. I generalnie opinie są takie, że grają źle, i nikt nie chce na nich słuchać muzyki. Nawet legenda głosi, że gość który jako pierwszy użył ich w studiu wybrał je dlatego, że były to najgorzej grające zestawy jakie znalazł. (nie do końca to prawda  a po raz pierwszy użyte były TakeOne w Japonii )

Początkowo były to zresztą zestawy domowe i na tym rynku delikatniej mówiąc sukcesu nie osiągnęły 🙂

A rzeczywistość jest jaka jest - ns10 były i wciąż mogą być niezwykle użytecznym narzędziem, były używane przy wszystkich nagraniach w tamtych czasach czy to się komuś podoba czy nie. Wychodzi, że się sprawdziły.

Czy się sprawdziły czy ich popularność wynikała z innych przyczyn tego nie wiem.

Natomiast wiadomo, że obiektywnie są kiepskie. Obiektywnymi pramatkami powinien się kierować profesjonalista który wybiera monitory do studia. Nie legendami czy opiniami. Jeśli zestaw ma kontrolowaną kierunkować i płastą  charakterystykę na osi to muzyka będzie brzmiała bardzo podobnie na takich zestawach zarówno po stronie nadawczej jaki odbiorczej.

Gość z filmiku podsumowuje to tak.

- brzmią kiepsko i dziwnie  ale za to wszędzie gdzie je nie weźmie tak samo... kiepsko i dziwnie  🙂

- nie mają basu i wysokich

- za to mają wywaloną średnicę

Dzięki czemu w samochodzie czy badziewnych słuchawkach dousznych (gdzie zwykle średnich nie ma) muzyka zmiksowana na nich brzmi dobrze 🙂

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Ale przynajmniej człowiek wszedł w posiadanie bardzo dobrego sprzętu pomiarowego i nauczył się go obsługiwać. Na początku używania zestawu do pomiaru ZG była nawet wymiana poglądów z chyba firmą Genelec, która zakwestionowała drobne różnice które zaistniały przy pomiarze ich ZG. Sugestie firmy zostały zaakceptowane o ile pamiętam. Tak że Panowie do dyskusji z Amirem a nie "faflonić" na AS. Niech obiekt krytyki ma szansę się wypowiedzieć albo skorygować stosowaną metodologię badawczą, chyba że boicie się z Amirem dyskutować. Z ludźmi piszącymi na tamtym forum zdaje się też można rozmawiać konstruktywnie. Wykazać im błędy i zobaczyć reakcję, ja też chętnie się takiej dyskusji przyjrzę.    

Zgrywałem się przyrównując ASR do jakiejś organizacji religijnej. Znalazłem na tej stronie, że producent DACa chyba źle opisał kolejność zmian wprowadzanych przez filtry FIR. Amir potwierdził to pomiarami i przedstawił na wykresie. Ja żadnych zmian nie słyszę, więc bez różnicy z którego korzystam, ale to chyba dobrze, że komuś chce się to mierzyć, bo są tacy co może słyszą i chcieli mieć dowód tej pomyłki.

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

aaaaaaaaaa ratunku!

równasz do Szymona chyba

próbujesz prowokować wypisująć bzdety czy naprawdę tak myślisz?

Stosując logikę z tamtej dyskusji to tak by było, zresztą to generalnie oczywiste jest, nawet nie pisałem, bo po co. 

47 minut temu, Lech36 napisał:

wszedł w posiadanie bardzo dobrego sprzętu pomiarowego i nauczył się go obsługiwać

Owszem. Ale przy okazji chyba zjadł wszystkie rozumy a w tym watku prowadzi dyskusję na tragicznym poziomie. Główną jego tezą jest to, że wszyscy którzy kupili te zestawy w ciągu cwiercwiecza są idiotami. Trudno z tym dyskutować. 

8 minut temu, raven1985 napisał:

nikt nie chce na nich słuchać muzyki

Naprawdę? A czym przewieziesz cztery tony zwiru? Rozumiem, że hybrydowa toyota jest pierwszym wyborem? 

13 minut temu, raven1985 napisał:

Czy się sprawdziły czy ich popularność wynikała z innych przyczyn tego nie wiem.

Ok. Ile utworów nagrałeś i zagrałeś z wykorzystaniem ns10, ile na innych monitorach, jakich, jaka muzyka, w jakich reżyserkach. Linki do discogs wystarczą 😉

nagrywamy.com

29 minut temu, raven1985 napisał:

No bo miały czy też mają dalej złe charakterystyki kierunkowe. I

Możliwe. Tylko chodzi o to, że te rezyserki do których je wstawiano już były od wielu lat wytlumione, a od głośników do ścian było kilka metrów 😉

nagrywamy.com

24 minuty temu, przemak napisał:

Owszem. Ale przy okazji chyba zjadł wszystkie rozumy a w tym watku prowadzi dyskusję na tragicznym poziomie. Główną jego tezą jest to, że wszyscy którzy kupili te zestawy w ciągu cwiercwiecza są idiotami. Trudno z tym dyskutować.

Nie odniosłem takiego wrażenia czytając tamten temat  Amir podaje jednak argumenty natomiast z Twojej strony argumentów brak 🙂

33 minuty temu, przemak napisał:

Stosując logikę z tamtej dyskusji to tak by było, zresztą to generalnie oczywiste jest, nawet nie pisałem, bo po co. 

Naprawdę? A czym przewieziesz cztery tony zwiru? Rozumiem, że hybrydowa toyota jest pierwszym wyborem? 

Ok. Ile utworów nagrałeś i zagrałeś z wykorzystaniem ns10, ile na innych monitorach, jakich, jaka muzyka, w jakich reżyserkach. Linki do discogs wystarczą 😉

Żadnego. Ale nawet jak bym nagrał to o czym to świadczy ? Zbudowałem kilkadziesiąt zestawów głośnikowych czy to czyni mnie specjalistą w tej dziadzienie ? Kimś kto się zna ? Ja uważam że nie.

Tak samo audiofil który słuchał iluś tam zestawów za pierdylion i ma hi-end-owy zestaw nie jest automatycznie znawcą tematu chociaż może mu się tak wydawać.

Ktoś kto pije dużo kawy nie jest automatycznie baristą itd.

Jeśli pokażesz mi 2 utwory jeden nagrany przy użyciu tych NS10 a drugi nowoczesnych monitorów i dasz je do publicznej oceny w ślepym teście (oczywiście statystycznie musi być taki test istotny czyli nie mogą być to 2 osoby ) i w takim teście wyjdzie, że te  nagrane na NS10 brzmi lepiej na większości  sprzętu odtwarzającego to będzie to jakiś argument 🙂

Inaczej dalej jest to dyskusja o gustach i opiniach 🙂 O pierwszych się nie dyskutuje a z opiniami to jak z dupami każdy ma własną 🙂

56 minut temu, przemak napisał:

Nie rozumiem. Nie lubię analogi motoryzacyjnych 🙂

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

58 minut temu, przemak napisał:

Możliwe. Tylko chodzi o to, że te rezyserki do których je wstawiano już były od wielu lat wytlumione, a od głośników do ścian było kilka metrów 😉

Nie wiedziałem, że studia to komory bezechowe. A goście w studiu siedzą w specjalnych uchwatach trzymających ich głowę zawsze na osi głośników 🙂 Nie każde studio jest też takie duże chyba ?

22 minuty temu, raven1985 napisał:

Nie odniosłem takiego wrażenia czytając tamten temat  Amir podaje jednak argumenty natomiast z Twojej strony argumentów brak 🙂

Widać, że nie czytałeś tamtego wątku. Argumenty Amira są nie na temat. W dodatku niestety czasem rozmija się z faktami, a to już mega słabe jest. A ja nie muszę mieć argumentów, bo nie biorę udziału w tamtej dyskusji.  

Gdyby pozostać przy pierwszym wniosku "wzięli słaby głośnik i go jeszcze popsuli" to by miało sens i urok. Ale dalej jest dyskusja, jak to ns10 nie nadają się do pracy, prowadzona przez kogoś, kto nie ma o tej pracy pojęcia, i gdyby to było co innego niż ns10 to nagrania byłyby lepsze, bo przecież jest wiele slabych nagrań zrobionych na ns10, plus oczywiście argument jak Twój - pokaż miks zrobiony na ns10 i na genelacach i zobaczymy. Spoko, nie lubisz motoryzacyjnych - pokaż dwa domy - jeden wybudowany młotkiem a drugi piłą, zobaczmy, który lepszy. 

3 minuty temu, raven1985 napisał:

Nie wiedziałem, że studia to komory bezechowe

Nie, gołe ściany bez żadnej adaptacji. 

3 minuty temu, raven1985 napisał:

Nie każde studio jest też takie duże chyba ?

Ty rozumiesz co to jest bliskie pole? Wiesz, o jakim okresie produkcji muzyki i w jakich warunkach jest ta dyskusja? 

nagrywamy.com

57 minut temu, przemak napisał:

le dalej jest dyskusja, jak to ns10 nie nadają się do pracy, prowadzona przez kogoś, kto nie ma o tej pracy pojęcia, i gdyby to było co innego niż ns10 to nagrania byłyby lepsze, bo przecież jest wiele slabych nagrań zrobionych na ns10, plus oczywiście argument jak Twój - pokaż miks zrobiony na ns10 i na genelacach i zobaczymy. Spoko, nie lubisz motoryzacyjnych - pokaż dwa domy - jeden wybudowany młotkiem a drugi piłą, zobaczmy, który lepszy. 

Pisałem, że Amir się zagalopował w tej dyskusji. Ty masz pojęcie to nas oświeć chętnie poczytam. Jest też pewnie mnóstwo kiepskich nagrań zrobionych na  genelacach tylko znowu czego to dowodzi ? A jak chcesz inaczej się dowidzieć ? Być może na innych głośnikach jak by je mieli w latach 70 to te nagrania były by lepsze ?  Dzisiaj są lepsze głośniki wiec jaki jest sens robić młotkiem ?

20 minut temu, slawek.xm napisał:

proszę 🙂

czy w czymś się pomyliłem?

Trafiłeś w sedno!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

54 minuty temu, raven1985 napisał:

Pisałem, że Amir się zagalopował w tej dyskusji. Ty masz pojęcie to nas oświeć chętnie poczytam. Jest też pewnie mnóstwo kiepskich nagrań zrobionych na  genelacach tylko znowu czego to dowodzi ? A jak chcesz inaczej się dowidzieć ? Być może na innych głośnikach jak by je mieli w latach 70 to te nagrania były by lepsze ?  Dzisiaj są lepsze głośniki wiec jaki jest sens robić młotkiem ?

W wątku jest sporo sensownych postów - Travis, geert, goat z numerkami, po co powtarzać. A Amir domaga się dowodu na to, że ns10 były przydatne i że inne głośniki byłyby gorsze. Jaki może być inny dowód poza tym, że było tak a nie inaczej? Koń jest bez sensu, pociąg i samochod lepszy. Proszę o dowód, że koń był najlepszy przez te dwadzieścia wieków, dlaczego nie bawół, jak albo wielbłąd? 😉

Porównania do samochodu czy młotka są bardzo na miejscu. To nie są głośniki do słuchania. Wprawdzie jak na czas powstania były całkiem ok, pasmo od dołu jak u wszystkiego takiego wtedy, podbicie środka 1,5dB - zgroza 😉 za to spora wytrzymałość mocowa i przewymiarowany tweeter, dodatkowo przekonstruowany w wersji M która w sumie powinna się nazywać pro. Ale to są narzędzia. Podobnie jak Amir domagasz się głupiego dowodu - tak głupiego, jak malowanie obrazu tylko pędzlem albo tylko farbami. Albo jakby podmienić pędzel na inny, to może lepszy obraz by powstał? Czy to, że na urlop nie pojedziesz kamazem oznacza, że kamaz nie nadaje się do przewożenia gruzu? Dokładnie taka jest ocena ns10, w dodatku na podstawie nieudanego klona. 

Az mi się nie chce dalej ciągnąć. Zwłaszcza, że internet mi się kończy 😉

nagrywamy.com

Pierwszy post, z pomiarami badziewnego chińskiego zestawu głośnikowego jest ok. To jak widać marny produkt, powstały dla kasy i endorsowany dla kasy. Końcowe wnioski i tezy Amira można by jeszcze zaakceptować, choć są conajmniej kontrowersyjne i w sporej części dotyczą zestawów NS10M, których nie mierzył ani nie słuchał. Ale potem zaczyna się jazda typu "nie znam się ale się wypowiem". Wszyscy - w tym Amir! - jadą po ns10, jak to one się nie nadają do niczego i jak oni tego nie rozumieją. Wnioski z pomiarów i odsłuchu gównianego chińskiego klona przechodzą na ocenę ns10. Dwóch ludzi tam pisze z sensem, reszta bzdury. Mylone jest wszystko, łącznie z modelami ns10. Podsumowaniem tych wypowiedzi jest post, w którym autor stwierdza, że "muzyka realizowana na ns10 to na pewno ta której on nie lubi, bez dołu i ze zmiażdżonym środkiem". Sensowna uwaga, że muzyka realizowana tylko z odsłuchami bez dołu i z wywalonym środkiem byłaby przebasowana i bez środka jakoś wszystkim umyka. Na kolejnej stronie Amir włącza się, jak to złe są "te" zestawy (nie wiadomo jakie te, ns czy cla), bo mają fatalne charakterystyki kierunkowe (czyli wiadomo, dlaczego muszą wytlumiać reżyserki), świat pro nie wprowadza innowacji w odróżnieniu od hifi i inne takie. 

Wszystko to jest wystarczająco głupie i smutne, ale najgorsze jest to, czego tam jeszcze nie ma - wszyscy we wszystkich postach próbują negować rzeczywistość. A rzeczywistość jest jaka jest - ns10 były i wciąż mogą być niezwykle użytecznym narzędziem, były używane przy wszystkich nagraniach w tamtych czasach czy to się komuś podoba czy nie. Wychodzi, że się sprawdziły. Nie trzeba ich lubić, ale i pisać bzdur i przeinaczać faktów (też Amir) też nie trzeba. 

I jeszcze Amir powołujący się na dealerskiego jutuba z prezentacji tych monitorów przez endorsera, że "o, patrzcie, przecież CLA ich używa i bardzo dużo ludzi też" 

Zwróć uwagę że gdyby nie ten test nie napisałbyś tego wszystkiego co wyżej, czyli ten test przyniósł pozytywny efekt końcowy 😉.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe spojrzenie.

Mój wniosek zawsze był taki, że sprzęt studyjny to nie jest szczęśliwy pomysł do zrobienia z niego domowego stereo. 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

sprzęt studyjny to nie jest szczęśliwy pomysł do zrobienia z niego domowego stereo. 

...chyba, że sprzęt ten służy w domu wyłącznie do słuchania w bliskim polu.

33 minuty temu, iro III napisał:

Zauważ, że w przypadku takich monitorów jak NS-10 to również nie ma żadnego znaczenia, bo one są przeznaczone do zastosowań studyjnych, a nie do przyjemności słuchania muzyki....

1 godzinę temu, iro III napisał:

Nie bardzo. Jak ktoś się przyzwyczai, to można, ale generalnie one nie są przyjemne. 

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Ukryta Zawartość

Ciekawe spojrzenie.

Mój wniosek zawsze był taki, że sprzęt studyjny to nie jest szczęśliwy pomysł do zrobienia z niego domowego stereo. 

Sensowne spostrzeżenia. Mamy zajęcia w takim "wintydzowym" studiu, specjalnie imitujacym tamte lata. Odsłuch to 4312 i ns10 - klasyka do bólu 😉 Studenty przychodzą, grzebią, słuchają i pierwszym, wydawałoby się prawdziwym stwierdzeniem jest to, że jbl i Yamaha to są dwa swiaty. Puszczamy różne instrumenty, próbujemy ustawić coś, żeby brzmiało na ns10 i za cholere nie idzie. Wniosek - nie da się. Tak? To puśćcie Jacksona. I szczena opada z hukiem, bo na nagraniach tej klasy nie ma różnic brzmieniowych, proporcje się zgadzają, barwy też. Można sobie pstrykać i poza oczywistym słabszym dołem wszystko jest identyczne. Doprowadzenie do tego, żeby miks brzmiał dobrze na ns10 to jest sztuka, ale da się. Bez ns10 robota kończy się dużo szybciej, tylko... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

To puśćcie Jacksona. I szczena opada z hukiem, bo na nagraniach tej klasy nie ma różnic brzmieniowych, proporcje się zgadzają, barwy też.

Którego Jacksona?

Przede wszystkich nie jest to kabel zasilający popularnie zwany "sieciówką", a kabel sieciowy LAN zwany "kablem internetowym" czy "telefonicznym". No więc jakieś różnice faktycznie są: czy jest ktoś w stanie wykazać, że te różnice skutkują modyfikacją przesyłanych "przez internet" danych?

Edytowane przez szymon1977

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

No więc jakieś różnice faktycznie są: czy jest ktoś w stanie wykazać, że te różnice skutkują modyfikacją przesyłanych "przez internet" danych?

Wyciągnąłeś argument najgłupszych fanów ASR... dane sie nie zmienią, bo nie ma takiej fizycznej możliwości. Jeżeli ethernet wpływa na jakość dźwięku może to być wyłącznie kwestia zakłóceń, pętli mas itp działających na część analogową systemu - dac wzmacniacz. Jak czytam wywody o transmisji danych niektórych naszych orłów których wiedza kończy się na włączeniu komputra można się uśmiać... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi