Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wyczerpałeś kolego xajas wszystkich możliwości, no ale ilość i rodzaj ikonek jest ograniczona :)

Edytowane przez JacekPlacek

Mam jeszcze kilkaset dalszych, ale te powyzsze wstarcza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, xajas napisał:

A czy opowiadali tez, w jakich warunkach doznali tego „zysku“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) emoji483.pngemoji481.pngemoji484.pngemoji1634.png

Nie zdradzają tajemnic swojego warsztatu, po prostu słyszą i już i to takie audio drobiazgi że nawet młodemu człowiekowi by to nie przyszło do głowy 😉

P.S. Sprzęt oczywiście u nich gra bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

32 minuty temu, JacekPlacek napisał:

Nie wyczerpałeś kolego xajas wszystkich możliwości, no ale ilość i rodzaj ikonek jest ograniczona 🙂

hej,czy to Twój wpis na faceboku?
wpis dotyczący maty pod płyte w gramofonie:

Nie wiedziałem,że mata może zmienić barwę dźwięku (może poprzez większą grubość i co za tym idzie inne ułożenie igły?

Właśnie-to prawda czy mit?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

42 minuty temu, xajas napisał:

Mam jeszcze kilkaset dalszych, ale te powyzsze wstarcza

Brakuje mi czegoś z "ziołami" :)

30 minut temu, Pseudodrummer napisał:

hej,czy to Twój wpis na faceboku?

Ależ skąd. Nie mam  tam nawet konta,  ale z ciekawości zapuściłem wyszukiwarkę i jacków placków tam całe zatrzęsienie ;)

W dniu 4.10.2023 o 19:52, bum1234 napisał:

Nie wiem kto wyłączył edycję cytatów, ale jest to zdecydowanie niemądry pomysł z oczywistych powodów

Pomyśl logicznie czy to cytat czy edycja tego, co ktoś napisał.

Edytowany to nie cytat.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Neutralności nie określa się "na ucho", neutralność można tylko określić przy pomocy pomiarów. 

Tylko co mi z neutralności systemu, skoro akustyka nie jest neutralna, każda płyta nagrana inaczej, a ja mam swój wlasny kaprys (np Slayer niby cicho a jakby głośno)?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Tylko co mi z neutralności systemu, skoro akustyka nie jest neutralna, każda płyta nagrana inaczej, a ja mam swój wlasny kaprys (np Slayer niby cicho a jakby głośno)?

Acz wole sformulowanie "przezroczystosc" niz "neutralnosc" do wiekszosci komponentow w audio - jeden skladnik negatywnego wplywu na material zrodlowy mniej.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Trzeba mieć nadzieje, że te tabelki z utratą słuchu to przykład w najgorszym przypadku 🙂

Niektóre dziadki dobrze słyszą a inni nawet z aparatem słuchowym mają problem.

Utrata słuchu wiąże się pewnie z nadmiarem tkanek na starość i zamykają kanał w uchu, nawet same uszy rosną dwukrotnie 🙂Do tego rosnące wszędzie włosy w nadmiernej ilości i efekt głuchoty jest

Mi od wypadku ciągle delikatnie piszczy w uszach, może dlatego nie słyszę już dźwięków powyżej 16 khz bo taką częstotliwość ciągle słyszę heh

Edytowane przez raiwan
3 minuty temu, raiwan napisał:

Trzeba mieć nadzieje, że te tabelki z utratą słuchu to przykład w najgorszym przypadku 🙂

Niektóre dziadki dobrze słyszą a inni nawet z aparatem słuchowym mają problem.

Utrata słuchu wiąże się pewnie z nadmiarem tkanek na starość i zamykają kanał w uchu, nawet same uszy rosną dwukrotnie 🙂Do tego rosnące wszędzie włosy w nadmiernej ilości i efekt głuchoty jest

Mi od wypadku ciągle delikatnie piszczy w uszach, może dlatego nie słyszę już dźwięków powyżej 16 khz bo taką częstotliwość ciągle słyszę heh

Są 80latkowie którzy ukończą maraton. 
Ze słuchem może być jak ze wzrokiem. Niektórzy wiekowi maja jeszcze sokole oko i świetnie widzą w dal za to gazety nie poczytają. 

Słuch na pewno jest indywidualną sprawą każdego ale czasu nie da się oszukać. 
Pomijam to co mówią, że słyszą.  

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wydaje mi się że neutralność toru elektrycznego to podstawa. I tak sygnał potem dochodzi do ZG, które już wraz z akustyką demolują neutralność.

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ze słuchem może być jak ze wzrokiem. Niektórzy wiekowi maja jeszcze sokole oko i świetnie widzą w dal za to gazety nie poczytają. 

Najlepiej jak przypałęta się zaćma, wstawia się wtedy implanty wewnątrzgałkowe wieloogniskowe i wzrok znów jest sokoli i na dal i na bliskie widzenie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

57 minutes ago, Lech36 said:

Wydaje mi się że neutralność toru elektrycznego to podstawa. I tak sygnał potem dochodzi do ZG, które już wraz z akustyką demolują neutralność.

Sadze, ze wiekszosc z nas zestawila sobie system (systemy) ktore jej sie podoba. Czesto sie mowi o dopasowaniu elementow toru. Ja mam ZG, ktore graja specyficznie i dobralem podobno "naturalny" wzmaczniacz, zeby wlasnie one nadaly charakterystyki brzmienia. Moze byc, ze dla kogos inny wzmaczniacz bedzie lepszy bo ma inna akustyke i dopiero wtedy bedzie fajnie.

35 minut temu, raiwan napisał:

Może i ze słuchem coś wymyślą. Na razie zostaje loudnes lub podkręcenie trebli i basu 🙂

Możliwe, ale pewnie nie tak szybko jakbyśmy chcieli. Na szczęście na słuch nie mogę narzekać choć pewnie nie jest on już taki jak dawniej, tylko ze wzrokiem miałem problemy, ale to już przeszłość 🙂.

9 minut temu, Biedronek napisał:

dobralem podobno "naturalny"

Określenie "naturalny" o niczym nie mówi, jest puste. Wzmacniacz neutralny to już coś mówi i można to przedstawić parametrami mierzalnymi.

14 minut temu, Biedronek napisał:

Moze byc, ze dla kogos inny wzmaczniacz bedzie lepszy bo ma inna akustyke i dopiero wtedy bedzie fajnie.

Można i tak kombinować, ale są prostsze metody i bardziej uniwersalne. 

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Wydaje mi się że neutralność toru elektrycznego to podstawa.

Zasadniczo yo jeśli nie damy w tor EQ czy lampy, to każdy tor jest neutralny. A i tak liczy się subiektywna ocena efektu końcowego. Czy w gust trafimy wpasowaniem kolumn w akustykę, czy wspomożemy się EQ albo lampą, nie ma większego znaczenia.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

ZG, które już wraz z akustyką demolują neutralność.

Demolowanie neutralności to nie jest zbyt trafne określenie, bo choć każdy audiofil używa tego określenia, to mało który dąży do płaskiej charakterystyki w miejscu odsłuchu.

Przecież kolumny różnią się brzmieniem, wzmacniacze różnią się brzmieniem, DACi różnią się brzmieniem, źródła różnie grają. 

To gdzie ta neutralność?! 

15 minut temu, Ajothe napisał:

Przecież kolumny różnią się brzmieniem, wzmacniacze różnią się brzmieniem, DACi różnią się brzmieniem, źródła różnie grają. 

W audiofilskich bajaniach.

Ps

Także pomieszczenia różnią się brzmieniem, a nawet różne realizacje tej samej pyty.

Edytowane przez szymon1977

Też słyszałem różnice w różnych nagraniach tego samego utworu, ale to raczej kwestia zgrania z sacd i zwykłego cd. 

Edytowane przez raiwan
15 minut temu, Ajothe napisał:

Jak widać jesteś kompletnym amatorem. 

Laikiem, ale nie dyletantem jak niektórzy uważający się z audiofili.

22 minuty temu, Ajothe napisał:

Tam, gdzie zrodla sa bit-perfect, DACe z tego korzystaja i nie wnosza slyszalnych znieksztalcen do elektrycznego sygnalu z konwersji DA, a wzmacniacze tenze sygnal wzmacniaja rowniez nie dokladajac w sposob slyszalny nic od siebie. Zostaje akustyka pomieszczenia i wspolpraca wzmacniacz - kolumny.

19 minut temu, raiwan napisał:

Też słyszałem różnice w różnych nagraniach tego samego utworu, ale to raczej kwestia zgrania z sacd i zwykłego cd. 

Masz odtwarzacz i płyty SACD?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Piszecie bzdury. 

Tak się składa, że mam dwie integry:

Ukryta Zawartość

U góry Hegel h70

Na dole Musical Fidelity A2

Różnice grania tych wzmaków dostrzegłby nawet największy ignorant ze znaczna utratą słuchu. 

W temacie DAC również tak się składa, że posiadam dac R2R na AD1865 z wyjściem analogowym z lampami i mam porównanie do daców toppinga, smsla, czy wewnętrznego daca w heglu PCM. 

Różnice są słyszalne i znaczące w tych samych warunkach akustycznych.

Dyletantem to możesz nazywać siebie @szymon1977

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Dyletantem to możesz nazywać siebie

Nie mogę bo jako laik jestem świadom własnej niewiedzy, a nie jako dyletant mylnie przekonany o wiedzy.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Piszecie bzdury. 

Tak się składa, że mam dwie integry:

Ukryta Zawartość

U góry Hegel h70

Na dole Musical Fidelity A2

Różnice grania tych wzmaków dostrzegłby nawet największy ignorant ze znaczna utratą słuchu. 

W temacie DAC również tak się składa, że posiadam dac R2R na AD1865 z wyjściem analogowym z lampami i mam porównanie do daców toppinga, smsla, czy wewnętrznego daca w heglu PCM. 

Różnice są słyszalne i znaczące w tych samych warunkach akustycznych.

Dyletantem to możesz nazywać siebie @szymon1977

Zatem na podstawie "zachowania" kilku urzadzen stworzyles sobie teorie, ze dotyczy to wszystkich? Gratuluje.

Ukryta Zawartość

Teraz, szymon1977 napisał:

Nie mogę bo jako laik jestem świadom własnej niewiedzy, a nie jako dyletant mylnie przekonany o wiedzy.

To nie pisz rzeczy, których nie jesteś pewien, bo niewarto. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

A ktoś pisał, że wymiana wzmacniacza nie może poskutkować zmianą brzmienia?

Teraz, Ajothe napisał:

To nie pisz rzeczy, których nie jesteś pewien, bo niewarto. 

Nie wmawiaj mi rzeczy, których ja nie pisałem, to będzie miło i przyjemnie.

Teraz, ProjectPi napisał:

Zatem na podstawie "zachowania" kilku urzadzen stworzyles sobie teorie, ze dotyczy to wszystkich? Gratuluje.

Pisanie o tym, że wzmacniacze, kolumny grają tak samo, tylko kwestia jest akustyki to bzdura. 

Nawet porównując tanie wzmacniacze denon 800ne, marantz pm 6006, Cambridge Audio Cx coś tam, słyszałem na tanich kolumnach Polk s20 słyszałem różnice. 

Nie mówiąc o AVS na którym są dziesiątki systemów różnie grających 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi