Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

wasz klub

A co to takiego? Bo mi nic nie wiadomo 😂

O klubie niesłyszących słychać wszędzie za to i widać 😃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Jak mnie wciągniesz ze swoją rekomendacją do Amirowej mafii to kto wie.
Chyba jednak wolę po tej stronie barykady zostać, ranga nieważna.

Nie mam wejsciowek do rozdania, acz dobra rada sugeruje pozostanie szeregowym na istniejacym posterunku.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

17 minut temu, bum1234 napisał:

To niemożliwe.

Obawiam się-że to możliwe...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Cóż poradzić. Ja ciągle się uczę, jak mawia klasyk.

Ba,nawet nas uczysz.
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ba,nawet nas uczysz.
🙂

Ucząc bawi?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

13 godzin temu, Wito76 napisał:

Też twierdzisz że wszystko gra tak samo, kondensator za pińdziesiąt groszy i ten "przepłacony" po frajersku?

Twiedzę, że dopóki utrzymuje katalogowe parametry, jest zgodny z założeniami schematu ideowego,

TAK, "gra" identycznie.

Danemu układowi elektroniki obojętne jest, oraz zupełnie nic "nie wie" czy właśnie pracuje jako obwód w komputerze, pralce, samochodzie, boomboxie czy jako modół nawet najbardziej wyrafinowanego "klocka" w systemie hajend.

13 godzin temu, Wito76 napisał:

Grzeb sobie w Heliosach

Stopień skomplikowania elektroniki w "takim Heliosie", w porównaniu np. do wzmacniaczy audio, to jakby porównywać prom kosmiczny z avionetką.

Edytowane przez iro III

Ciekawe dlaczego w takim razie brzmienie kondensatorów zmienia się podczas wygrzewania. 

Dodatkowo dziwnym sposobem opisy charakterystyki brzmienia różnych kondensatorów różnych osób są zbieżne.

Sam wymieniłem w układzie wyjścia analogowego daca ad1865 kondy Clarity cap ESA na Mundorf supreme i znaczącą różnicę w brzmieniu usłyszała również partnerka.

Oczywiście jak zwykle w audio można dopatrywać się różnych zjawisk, ale kto tego doświadczył ten zdaje sobie sprawę jak wiele jest możliwości kreaowania brzmienia 🙂

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Ucząc bawi?

Dobrej zabawy żadna nauka nie zastąpi.
I odwrotnie🙂

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Ciekawe dlaczego w takim razie brzmienie kondensatorów zmienia się podczas wygrzewania. 

Dodatkowo dziwnym sposobem opisy charakterystyki brzmienia różnych kondensatorów różnych osób są zbieżne.

Temat wyszedł z mody, ale opinie magnetyzerowych tjuningiwców co do osiągów, zużycia paliwa czy kultury pracy silnika także były zbieżne. Minęło ćwierć a nurtuje wciąż to samo pytanie: dlaczego żaden z producent nie poprawił parametrów użytkowych swoich pojazdów, przyklejając taśmą izolacyjną na wężyk paliwa kawałek magnesu ? Motoryzacja spalinowa jest wypierana przez elektryczną i na naszych oczach staje się historią, a pytanie pozostaje bez odpowiedzi.

Dlaczego chociażby Onkyo nie przeskoczyło modelem a-5vl konkurentów o klasę np dołączając audiofilską sieciówkę? Onkyo zbankrutowało i tajemnicę zabierze do grobu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Temat wyszedł z mody, ale opinie magnetyzerowych tjuningiwców co do osiągów, zużycia paliwa czy kultury pracy silnika także były zbieżne. Minęło ćwierć a nurtuje wciąż to samo pytanie: dlaczego żaden z producent nie poprawił parametrów użytkowych swoich pojazdów, przyklejając taśmą izolacyjną na wężyk paliwa kawałek magnesu ? Motoryzacja spalinowa jest wypierana przez elektryczną i na naszych oczach staje się historią, a pytanie pozostaje bez odpowiedzi.

Dlaczego chociażby Onkyo nie przeskoczyło modelem a-5vl konkurentów o klasę np dołączając audiofilską sieciówkę? Onkyo zbankrutowało i tajemnicę zabierze do grobu.

Nie wiem, ale z pewnością masz bogate doświadczenie z różnymi kondensatorami i dlatego zabierasz głos opowiadając o motoryzacji 😁

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Bo należy go "uformować" przed wlutowaniem w układ, zasilając napięciem znamionowym przez ok. 24 godz. 

1 hour ago, Ajothe said:

Naprawdę?

1 hour ago, Ajothe said:

usłyszała również partnerka

Oczywiście z kuchni.

1 hour ago, Ajothe said:

wiele jest możliwości kreaowania brzmienia

A najprostsze i prawdziwe metody to pozycjonowanie kolumn i dobór miejsca odsłuchu. Zmiany są bardzo duże i co najważniejsze realne.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Podobnie dziwnym sposobem również inne audio mity są u różnych osób zbieżne.

13 minut temu, bum1234 napisał:

A najprostsze i prawdziwe metody to pozycjonowanie kolumn i dobór miejsca odsłuchu. Zmiany są bardzo duże i co najważniejsze realne.

Przecież to nie zmienia charakteru brzmienia. 

Rozumiem, że koledzy kilka różnych firm kondensatorów mieli u siebie i nie słyszeli żadnych różnic. 

W sumie to można zazdrościć, a zwłaszcza zazdroszczą ludzie, którzy nie mają czym zastąpić nie produkowanych np Black Gate. 

@iro III to że się brzmienie zmienia podczas wygrzewania Ciebie nie zastanawia? 

Przeciez dowod na to że kondensatory mogą różnie brzmieć 🙂

2 godziny temu, Ajothe napisał:

partnerka

Nie żona?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

14 minut temu, Ajothe napisał:

Przeciez dowod na to że kondensatory mogą różnie brzmieć 🙂

To, ze rozmaite komponenty elektroniczne zachowuja sie roznie w roznych temperaturach, to raczej zaden sekret. Maja wlasciwe sobie parametry pracy, maja tez jakas jakosc, czyli zbieznosc faktycznych parametrow z tymi katalogowymi. A na to wszystko naklada sie typowa, audiofilska mitologia.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

A na to wszystko naklada sie typowa, audiofilska mitologia.

Jak u kogoś wymiana kondów zmieniła brzmienie to jest to audiofilska mitologia 😁

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Jak u kogoś wymiana kondów zmieniła brzmienie to jest to audiofilska mitologia 😁

Jak wytniesz jeszcze wiecej z wypowiedzi, to i jeszcze zabawniej moze sie uda skomentowac.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Mam złamać tajemnicę korespondencji i wrzucić tu screeny, by pokazać ludziom kto kłamie?

Tak, przyznaję Ci rację pisaliśmy nawet o lampach. Ale nie pamiętałem tego a skrzynka pokazuje tematami a nie userami dlatego byłem święcie przekonany, że pisaliśmy tylko tu na forum, gdy przewinąłem na starsze wiadomości zobaczyłem tematy wcześniejsze.  W tym temacie zwracam honor.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Czyli takich sytuacji masz wiele

Konkretnie dwie, nie wiesz. nie pisz.  Ale dziś przyznam, że może tamtego usera zbyt radykalnie potraktowałem.

Potem nastąpił konflikt i po dżentelmeńsku napisałem do Ciebie pojednawczego maila

Po dżentelmeńsku? Walisz epitetami i obrażasz ludzi po czym po dżentelmeńsku piszesz prywatnie...
Mamy inne pojęcie o dżentelmeństwie.

Naprawdę w moich oczach i myślę wielu straciłeś wiarygodność i nie jesteś partnerem do dyskusji. Zachowanie niczym szatniarza w Misiu "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi". Zmień ksywę na Siwy Bajerant, też będzie śmieszna.

Tak, już kiedyś pojechałeś po moim nicku. Nazwałeś go "najbardziej idiotyczny" 😁. Taki właśnie miał być. Bo jestem jajcarz a moje życie to jeden wielki żart. Każdy może sobie dorobić filozofię jaka chce.

W pracy kiedyś doszło do zniszczenia mienia, żadnych świadków, monitoringu, urwane lusterko w aucie służbowym na parkingu. Amba fatima. Po czym przychodzi do mnie pracownik i mówi "głupia sprawa, to ja niechcący...". Na koniec miesiaca pracownik ku zaskoczeniu i nawet oburzeniu niektórych dostał premię, za to że zachował sie fair. Od tamtej pory nigdy nie ma takich zdarzeń, że nie wiadomo co i kto. Z frajdą ostatnio słuchałem jak starszy pracownik szkolił młodego mówiąc "odwaliłeś numer, przyznaj się, włos ci  z głowy nie spadnie, ale jak kierownik przyłapie cię na kłamstwie to masz u niego przeje****". Chodzi o zasady.

Tak, kiedyś wcisnąłem sprzęgło i nieco się stoczyłem dobijając do samochodu za mną. Specjalnie nic się nie stało ale jakiś ślad pozostał. Zostawiłem za wycieraczką numer telefonu. Zadzwoniła kobieta, powiedziała, że żadnych uszkodzeń nie widzi, po kilku zdaniach dodała, że to niezły pomysł na zdobycie telefonu 😁.

2 godziny temu, Wito76 napisał:

A przede wszystkim myślę, że ludzie nie mają ochoty czytać naszych kłótni , publicznego obrzucania się błotem. Zrobiliśmy syf w wątku za co przepraszam czytających. Resztę wyjaśnień możemy sobie zrobić na priv na co nie liczę zresztą. Skończmy ten smutny spektakl.

Też, tak myślę. Myślę też, że nie mają ochoty słyszeć iż są matołami znającymi się na "żydowskich gejach".

...

Cytat:

"Chcę to sam coś robię, chcę to zanoszę zakompleksionemu Heńkowi z serwisu telewizorów i niech mi lutuje. Pogada sobie przy tym, dowartościuje się i tyle jego."

Swoją drogą, naprawdę tak traktujesz swoich kolegów z pracy którzy Ci pomagają i lutują za Ciebie?

...

Wielu rzeczy nie pamiętam, bo są dla mnie nie istotne.

Przepraszam wszystkich za to "przedstawienie" choć jak znam życie to dla wielu była rozrywka 😁.
Nie powinno to mieć miejsca.  @Wito76 nie obrażaj wiedzy innych a ja nie będę reagować.

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Sam wymieniłem w układzie wyjścia analogowego daca ad1865 kondy Clarity cap ESA na Mundorf supreme i znaczącą różnicę w brzmieniu usłyszała również partnerka.

Może chciała się Tobie przypodobać/zrobić wrażenie? 😉 Moja też tak działa a ma słuch dobry i muzyczny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Może chciała się Tobie przypodobać/zrobić wrażenie? 😉 Moja też tak działa a ma słuch dobry i muzyczny.

Nie, bo jak się wygrzewały i straciły blask to powiedziała, że wokale siadły 😁

23 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Przepraszam wszystkich za to "przedstawienie" choć jak znam życie to dla wielu była rozrywka

Trochę rozrywki w nudzie tematów audio zawsze się przydaje 😉.

Teraz, Ajothe napisał:

Nie, bo jak się wygrzewały i straciły blask to powiedziała, że wokale siadły 😁

To też można zakwalifikować do kategorii "przypodobania się", oznacza to tylko to że się zna na rzeczy. Moja na pewno już jest na tyle wyszkolona że można powiedzieć że potrafi ocenić co jest dobre w sprzęcie, pomimo tego że audiofilką nie jest. Jest ciekawe obserwować jak się rozwija w temacie, podoba mi się to 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wymieniłem w lampiaku 8 kondensatorów i usłyszałem różnicę. Wszystkie w torze audio.

W zwrotnicach po wymianie starych na nowe to już nie były te same ZG tu to było wręcz spektakularne. Ale nie dziwne, wymiana wyschniętych elektrolitów na nowe musiała dać efekty.

Uważam, że wymiana kondensatorów w torze audio może wpływać na dźwięk. Może ale nie musi. I często opisy zmian są przejaskrawione. IMHO

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
Wszystkie w torze audio.
6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wymieniłem w lampiaku 8 kondensatorów i usłyszałem różnicę. Wszystkie w torze audio.

A porównanie robiłeś w czasie rzeczywistym, czy z przerwą czasową potrzebną na wymianę?

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Czyli wg sceptyków np Black Gate'y można zamienić najtańszymi elektrolitami i będzie to samo co kiedyś 🙂

Można. Kto bogatemu zabroni 😁.

Kondensatory mają też swoje przeznaczenia. Nie wszystkie nadają się wszędzie. Elektrolity też są np. dedykowane do pracy impulsowej.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Czyli wg sceptyków np Black Gate'y można zamienić najtańszymi elektrolitami i będzie to samo co kiedyś 🙂

Jak będą to elektrolity spełniające specyfikację producenta to pewnie tak będzie. Testy porównawcze dotyczące elektrolitów były robione na którymś z polskich portali zajmujących się elektronika audio.  

• Pokaż nowe odpowiedzi