Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, slawek.xm napisał:

Możliwe.

Wielu konstruktorów podbija top oktawę czyli 10khz-20khz nawet o 6 db względem linii pasma co daje ok 60% wzrost głośności

dla młodzieży takie kolumny mogą być zbyt szczegółowe ale dla takich w średnim wieku mogą być całkiem w porządku

np

Sonus Faber Lilium

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zbyt szczegółowe?

Raczej to zwyczajne kłucie uszu. Przecież te wysokie częstotliwości nie mają żadnej wartości muzycznej....zawsze mnie to bawi 🙂

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Ajothe napisał:

Zbyt szczegółowe?

Raczej to zwyczajne kłucie uszu. Przecież te wysokie częstotliwości nie mają żadnej wartości muzycznej....zawsze mnie to bawi 🙂

dżwięk instrumentu składa się z tonu podstawowego oraz harmonicznych , które tworzą barwę , dlatego możesz rozpoznać gitarę i trąbkę grające tę samą nutę

dlatego kolumny muszą mieć pełne pasmo

głośniki typu diament beryl ... przenoszą znacznie powyżej 20khz właśnie po to by nie zakłócać harmonicznych toteż bardzo często te głośniki są odbierane jako bardziej szczegółowe niż kopułki tekstylne które przy końcu pasma mają już małe rezonanse rozrzucone na szerokim zakresie natomiast metal ma jeden rezonans membrany np beryl powyżej 30khz

aluminium ok 21khz

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, poproszę o solówkę na 20khz 🙂

tylko zwierząt szkoda.....

jeszcze raz , dźwięk to ton podstawowy plus harmoniczne

np stopa perkusji może mieć zakres od 20hz do 7 khz

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Wiem, że istnieją harmoniczne w różnym zakresie, ale taki dźwięk 20khz to tak czy inaczej nic przyjemnego 🙂

Być może na szczęście nigdy o tym się już nie przekonam, większość z nas się nie przekona. Ale co tam, nie przeszkadza to poteoretyzować o brzmieniu czegoś, co dla większości dyskutujących po prostu nie istnieje.

-----

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

dżwięk instrumentu składa się z tonu podstawowego oraz harmonicznych

W zasadzie to ja już o tym pisałem, dodawać w zasadzie nic nie trzeba.

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

Wielu konstruktorów podbija top oktawę czyli 10khz-20khz nawet o 6 db

Tylko po co? Z własnego doświadczenia powiek tak: suwakami 20kHz i 18kHz mogę przesuwać od oporu do oporu i różnicy nie słyszę żadnej, mogę więc przyjąć, że na te częstotliwości jestem całkowicie głuchy. Natomiast próba odzyskania utraconego suwakami 14Hz i 16kHz kończy się fiaskiem, bo zamiast oczekiwanego przez niektórych "odmulenia" dźwięku, pojawia się spodziewane przeze mnie "przejaskrawienie". Dlaczego? Po prostu przez lata mózg przyzwyczaił się do takiego postrzegania rzeczywistości, i wszelkie korekty odbierane są jako nienaturalne.

Oczywiście ktoś może mi zarzucić, że słucham na B&W z górką na wysokich: przypomnę, że słucham też z rezystorkiem, który tę górkę niweluje.

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

Zazwyczaj niewyrobiona młodzież lubi jednak podbicie zarówno wysokich tonów jak i basu

tzw charakterystyka w kształcie litery V

A także wielu świadomych i doświadczonych pasjonatów, którzy słuchają cicho.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Przecież te wysokie częstotliwości nie mają żadnej wartości muzycznej....zawsze mnie to bawi 🙂

To nie jest tak do końca. Uszy odbierają np do 14 czy 15, ale cały organizm podlega wpływom wysokich częstotliwości. Mogą być skrajnie negatywne , ale może też do pewnego zakresu wpływają pozytywnie na odbiór...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

47 minut temu, marcinmarcin napisał:

To nie jest tak do końca. Uszy odbierają np do 14 czy 15, ale cały organizm podlega wpływom wysokich częstotliwości. Mogą być skrajnie negatywne , ale może też do pewnego zakresu wpływają pozytywnie na odbiór...

Tak, sam bardzo dobrze słyszę 14khz, ale wolałbym już tego nie słyszeć, bo mnie bardzo drażni na parkingach na przykład 🙂

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Nie zauważyłem, ale przyznać muszę, że doświadczenia przeprowadziłem celem praktycznego potwierdzenia teorii, a nie odkrywania nieznanego.

15 godzin temu, slawek.xm napisał:

Wielu konstruktorów podbija top oktawę czyli 10khz-20khz nawet o 6 db względem linii pasma co daje ok 60% wzrost głośności

Tyle zachodu żeby tak spektakularnie zrąbać charakterystykę dla mnie nie do przyjęcia. To mi przypomina wyścig producentów tv, gdzie też na siłę przejaskrawia się obraz żeby tylko zabłysnąć i się wyróżnić.  I to wszystko fajne wrażenie robi na 1 raz, a potem staje się zwyczajnie meczące i włączone podbijaki kolorów etc. trzeba najczęściej wyłączać.

Bo tu chodzi o to ze jestesmy przyzwyczajeni do charakterystyki naszego slyszenia na codzien. Jesli to podbicie ma niwelowac wady naszego sluchu moze byc odbierane jak cos nienaturalnego.

Kwestia indywidualna moim zdaniem.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tyle zachodu żeby tak spektakularnie zrąbać charakterystykę dla mnie nie do przyjęcia. To mi przypomina wyścig producentów tv, gdzie też na siłę przejaskrawia się obraz żeby tylko zabłysnąć i się wyróżnić.  I to wszystko fajne wrażenie robi na 1 raz, a potem staje się zwyczajnie meczące i włączone podbijaki kolorów etc. trzeba najczęściej wyłączać.

Co znaczy „spektakularnie zrabac charakterystyke“?

Jesli popatrzymy na zalecane przebiegi charakterystyk w miejscu odsluchu, to widzimy, ze nawet doswiadczeni sluchacze lubia podbicie, o ktorym pisal Slawek. Dzieki temu latwiej ten cel.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, xajas napisał:

Jesli popatrzymy na zalecane przebiegi charakterystyk w miejscu odsluchu, to widzimy, ze nawet doswiadczeni sluchacze lubia podbicie, o ktorym pisal Slawek.

Doświadczeni i świadomi, zwłaszcza gdy słuchają cicho.

32 minuty temu, xajas napisał:

Jesli popatrzymy na zalecane przebiegi charakterystyk w miejscu odsluchu, to widzimy, ze nawet doswiadczeni sluchacze lubia podbicie, o ktorym pisal Slawek. Dzieki temu latwiej ten cel.

Ukryta Zawartość

Slawek pisal o podbiciu wysokich - nie basu

Ukryta Zawartość

I tak caly zakres jest opadajacy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i co z tego? Rozumiesz roznice miedzy pomiarem charakterystyki zestawu glosnikowego (nieopadajacym) i pomiarem w miejscu odsluchu (opadajacym)?

Chyba nie

Pisalismy o tym juz tysiac razy

8 minut temu, xajas napisał:

Edit: pomyłka.

Godzinę temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Moje ulubione jest najbliżej Allisteners, Untrained listeners nie lubię.

Do tego lubię podbicie na średnicy, ale niższe od basu i dołek na około 3khz 😋😋😋

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Ajothe napisał:

Moje ulubione jest najbliżej Allisteners,

A słyszysz podbijanie zakresu 15-20kHz?

7 minut temu, Ajothe napisał:

dołek na około 3khz 😋😋😋

3kHz reguluje np "jazgotliwość" gitar elektrycznych, nie dziwi, że lubisz dołek.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

A słyszysz podbijanie zakresu 15-20kHz?

Kiedyś się bawiłem w robienie V i mi to nie pasuje, robienie dołu na całej średnicy powoduje, że robi się dla mnie nudno i nieprzyjemnie. 

Wolę właśnie charakterytyke opadającą z lekkimi modyfikacjami. 

Zeby jakos sformalizowac opis - to sie nazywa lokalne maksimum gdzie rzeczywiscie druga pochodna jest dodatnia od (szacuje) 8 kHz do 15 kHz, natomiast w przyadku ALL i TRAINED to nie jest podbicie a zmniejszenie tlumienia, przy untrained jest "dodatkowe" podbicie ...

Moim zdaniem obydwaj macie racje, podajcie sobie rece na zgode 😉 

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Doświadczeni i świadomi, zwłaszcza gdy słuchają cicho.

Zwałaszcza metalu...ciiiiicho...🤣

2 godziny temu, xajas napisał:

A co to jest?

Ukryta Zawartość

10k to wysokie?

Dla wyczynowego, który "słyszy" supertweeter 50 kHz, 10kH to raczej górne basy, może niska średnica? 🤣

Ukryta Zawartość

Jak robiłem testy (z Youtu) 20 Hz - 20 kHz to myślałem, że nie słyszę już nic powyżej 16 kHz przez jakość nagrania YouTub. Zapytałem córki, czy coś słyszy i powiedziała, że tak, taki pisk... Załamałem się

Mimo tego słyszę idealnie szczegóły, szelesty i inne odgłosy w muzyce i filmie. Jak podbije wysokie to tylko czuje małe kłucie w uszach przy częstotliwości powyżej 17 kHz, ale nic nie słyszę niestety już. Choć przy badaniu słuchu mam sprawność 97%...

Starość nie radość 🙂

Edytowane przez raiwan
1 minutę temu, slawek.xm napisał:

🙂

ten świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia ...

Może zacytowałbyś całość jeśli już musisz, albo jesteś politykiem, bo tak przycięte, bez kontekstu jest ...no właśnie, nie jest moim przekazem. 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, iro III napisał:

Może zacytowałbyś całość jeśli już musisz, albo jesteś politykiem, bo tak przycięte, bez kontekstu jest ...no właśnie, nie jest moim przekazem. 

zdanie,które zacytowałem niesie określoną treść bez względu na kontekst

nawet jeśli miałby to być żart to bardzo infantylny

14 minut temu, xajas napisał:

Nie, bo to jest bzdura

To bym zart z mojej strony. Taki przasny ale jednak. Chodzilo mi o to, ze jest to spor, w ktorym z zalozenia nie ma mozliwosci ustalenia jednego prawdziwego wniosku, bo kazdy pisze o czyms innym z tego wykresu.

4 godziny temu, xajas napisał:

Jesli popatrzymy na zalecane przebiegi charakterystyk w miejscu odsluchu, to widzimy, ze nawet doswiadczeni sluchacze lubia podbicie, o ktorym pisal Slawek.

To zastanowmy sie, co napisales: wskazales konkretna krzywa (TRAINED), ktora o ile dobrze widze przechodzi ponizej poziomu 0. Zmniejszenie tlumienia nie jest podbiciem. Podobnie jak zmniejszenie opadania nie jest wznoszeniem. Ergo - formalnie nie masz tu racji.

A tak w ogole ten wykres obrazuje pewien kontekst rzeczywistosci ale nie da sie na jego podstawie tworzyc uogolnionych wnioskow, ktory bylyby zawsze prawdziwe. Dlatego wspomnialem o maksimum lokalnym...

• Pokaż nowe odpowiedzi