Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, expert napisał:

Zmienny i zależy głównie od nagromadzenia sprzętu w domu. odbiorniki , routery , sprzęt AGD, różnice w samym zasilaniu z gniazda sieciowego w zależności od pory i obciążnia linii.

Ekranowanie wszystkiego co używamy w systemie audio to dziś konieczność a i tak czasem na niewiele to się zda

np Kto słyszy zakłócenia w dźwięku kiedy dzwoni jego komórka?

Mamy zmienne zakłócenia z otoczenia, i zmienne zakłócenia z nadajnika, skąd zatem stałe zakłócenia na kablu przed odbiornikiem?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 minuty temu, expert napisał:

Kto słyszy zakłócenia w dźwięku kiedy dzwoni jego komórka?

Ktoś kto ma zepsuty albo "audiofilski" sprzęt. U mnie coś takiego nie ma miejsca. Mogę sobie położyć komórkę na kablach z tyłu  sprzętu i nic. Żadnych zakłóceń 😄

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

skąd zatem stałe zakłócenia na kablu przed odbiornikiem?

np kabel działa jak antena im dłuższy tym bardziej

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Ktoś kto ma zepsuty albo "audiofilski" sprzęt. U mnie coś takiego nie ma miejsca. Mogę sobie położyć komórkę na kablach z tyłu  sprzętu i nic. Żadnych zakłóceń 😄

Dobrze Jerzyk , dla Ciebie jestem wyznawcą religii audio voodoo i niech tak zostanie 🙂

2 minuty temu, expert napisał:

Dobrze Jerzyk , dla Ciebie jestem wyznawcą religii audio voodoo i niech tak zostanie 🙂

Sławku wróciłeś?

No coż ....

11 minut temu, expert napisał:

Poza tym aby mieć wykorzystany standard 75om musisz mieć BNC

Skąd w takim razie kable chinch spełniające wymagania impedancji falowej 75 Ohm?

6 minut temu, expert napisał:

"Im dłuższy tym bardziej" nie sugeruje stałości. Poza tym, o zmiennych zakłóceniach z otoczenia już było.

Edytowane przez ProjectPi

15 minut temu, expert napisał:

Mnie osobiście dziwią próby udowadniania komuś , że nie powinien słyszeć tego co słyszy bo nigdy nie masz żadnych możliwości by udowodnić swoje racje.

Wystarczy test ABX - skoro "słyszą" to czemu nie słyszą jak nie widzą?

3 minuty temu, Kyle napisał:

Skąd w takim razie kable chinch spełniające wymagania impedancji falowej 75 Ohm?

Jesteś pewien, że spełniają? A jak to sprawdziłeś?

Teraz, Kyle napisał:

Wystarczy test ABX - skoro "słyszą" to czemu nie słyszą jak nie widzą?

Osobiście wolę oglądać i słuchać koncertu niż tylko słuchać. A jak inni to już ich sprawa.

1 minutę temu, expert napisał:

Już Heraklit mówił "panta rhei" 🙂

Tym sposobem kończysz swój udział w dyskusji zaprzestawszy argumentacji merytorycznej?

1 minutę temu, expert napisał:

Jesteś pewien, że spełniają? A jak to sprawdziłeś?

Więc producenci tych wszystkich sprzętów (i kabli) mających chinch do SPDIF kłamią? Jeśli nie ma 75 Ohm przy chinch, to ... po kiego grzyba to produkują, zamiast wszystko zamieniać na BNC?

Teraz, ProjectPi napisał:

Tym sposobem kończysz swój udział w dyskusji zaprzestawszy argumentacji merytorycznej?

Przedstawiłem podstawowe argumenty a i tak nie czujesz się przekonany więc zanim zaczniemy się kłócić o pierdoły lepiej zachować status quo 🙂

1 minutę temu, Kyle napisał:

Więc producenci tych wszystkich sprzętów (i kabli) mających chinch do SPDIF kłamią? Jeśli nie ma 75 Ohm przy chinch, to ... po kiego grzyba to produkują, zamiast wszystko zamieniać na BNC?

Nie wiem czy kłamią, ale nie trzeba bezrefleksyjnie wierzyć we wszystko co piszą. Bełkot marketingowy jest wszechobecny. Jeśli ktoś ma wejście RCA to szuka kabla w tym standardzie i tyle.

popyt musi być zaspokojony

11 minut temu, expert napisał:

Przedstawiłem podstawowe argumenty a i tak nie czujesz się przekonany więc zanim zaczniemy się kłócić o pierdoły lepiej zachować status quo 🙂

O zachowywaniu status quo można by mówić, gdybyś choć podjął sie próby wyjaśnienia, jak zmienne zakłócenia przy zmiennej wrażliwości odbiornika na zakłócenia, miałyby skutkować stałością pozwalająca na mówienie o sygnaturze.

Przedstawiłes argumenty przeciw tej koncepcji.

13 minut temu, Kyle napisał:

Po prostu kłamią.

16 minut temu, expert napisał:

Osobiście wolę oglądać i słuchać koncertu niż tylko słuchać. A jak inni to już ich sprawa.

I wystarczy ci pisać o tej całej sygnaturze jako o niezweryfikowanym wrażeniu słuchowym?

Nie wiem czy kłamią, ale nie trzeba bezrefleksyjnie wierzyć we wszystko co piszą. Bełkot marketingowy jest wszechobecny. Jeśli ktoś ma wejście RCA to szuka kabla w tym standardzie i tyle.

popyt musi być zaspokojony

Jednak produkcja sprzętów z wyjściami BNC zamiast RCA (do SPDIF coax) to nie byłby problem. Także jak z RCA jest taki problem by osiągnąć 75 Ohm impedancję, to nie pozostaje nic innego, jak tylko unikać takiego złącza do SPDIF i wybierać "prawilny" TOSLINK (który jest świetny, bo izoluje galwanicznie) lub prawilny BNC SPDIF. No jeszcze pozostaje XLR AES/EBU 110 Ohmowy, ale to raczej w droższych sprzętach/pro.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

O zachowywaniu status quo można by mówić, gdybyś choć podjął sie próby wyjaśnienia, jak zmienne zakłócenia przy zmiennej wrażliwości odbiornika na zakłócenia, miałyby skutkować stałością pozwalająca na mówienie o sygnaturze.

Zakłocenia nigdy nie są stałe. Myślałem , że to już wyjaśniliśmy. A sygnatura może być stała ze względu np na budowę kabla czyli materiał, splot , gestość ekranu , przekroje, rodzaj dielektryka czy  RLC

Teraz, Kyle napisał:

Jednak produkcja sprzętów z wyjściami BNC zamiast RCA (do SPDIF coax) to nie byłby problem. Także jak z RCA jest taki problem by osiągnąć 75 Ohm impedancję, to nie pozostaje nic innego, jak tylko unikać takiego złącza do SPDIF i wybierać "prawilny" TOSLINK (który jest świetny, bo izoluje galwanicznie) lub prawilny BNC SPDIF. No jeszcze pozostaje XLR AES/EBU 110 Ohmowy, ale to raczej w droższych sprzętach/pro.

Osobiście sprawdzałem kable 50 om i 75 om , sprawdzałem RCA i BNC.

Aktualnie przewód jest 50om a kabel jest wlutowany bezpośrednio na płytki bez żadnych gniazd

Aktualnie przewód jest 50om a kabel jest wlutowany bezpośrednio na płytki bez żadnych gniazd

Heh - niezły "lifehack" - wlutowanie bezpośrednie to też jakiś sposób na usunięcie problemu w postaci chinch. Jednak gdybym już miał się bawić w takie DIY, to już lepiej chyba zamienić złącze/gniazdo z chinch/RCA na BNC.

12 minut temu, expert napisał:

Zakłocenia nigdy nie są stałe. Myślałem , że to już wyjaśniliśmy. A sygnatura może być stała ze względu np na budowę kabla czyli materiał, splot , gestość ekranu , przekroje, rodzaj dielektryka czy  RLC

Skoro w kablach cyfrowych to ponoć zakłócenia skutkują różnicami w jakości audio, dając "sygnatury dźwięku" dla kabli, to jak zmienność owych zakłóceń ma umożliwiać stałość "sygnatury"?

Kabel przekazuje zakłócenia, nie informuje o gęstości swojego ekranu.

Ciekawe tylko, czym różni się wtyczka cinch od lutowania rozplecionego jakoś kabla do płytki - tam już na pewno jest zachowana impedancja falowa? Nie sądzę. 

Z tym, że to nie ma znaczenia. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

2 minuty temu, Kyle napisał:

Heh - niezły "lifehack" - wlutowanie bezpośrednie to też jakiś sposób na usunięcie problemu w postaci chinch. Jednak gdybym już miał się bawić w takie DIY, to już lepiej chyba zamienić złącze/gniazdo z chinch/RCA na BNC.

Oczywiście można, problem w tym , że jeśli nie usłyszysz różnicy wqrzysz się i radochy nie będzie 🙂

Z drugiej strony pewność, że jest jak powinno też jest godna uwagi...

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Kabel przekazuje zakłócenia, nie informuje o gęstości swojego ekranu.

ale go ma i jest immanentną cechą kabla.

Zastanawiałeś się czemu jedna firma stosuje solid core inna linkę skręcaną z kilku lub kilkudziesięciu żył, a np Tara Labs wkręca żyły z plastyku by oddalić od siebie przewody przenoszące sygnał?

Czemu niektóre firmy stosują jeden inne dwa ekrany, oba miedziane , lub jeden miedź a drugi alu?

czemu inne stosują jako ekran stałe rurki miedziane szczelne bez splotu?

czemu niektóre przewody są jak ramię faceta i mają w środku krążki plastyku ...takie dystanse by żyłu przewodzące były równomiernie i znacznie oddalone od siebie.

Dlaczego jedni stosują jako dielektryk teflon inni polietylen inni bawełnę i tak dalej?

Każda konstrukcja kabla na swoje cechy i właściwości

ja np mam interconekty z kabli krótkofalarskich w trzech gęstych ekranach miedzianych o długości 3m

i żyły i ekrany są z miedzi.

inne to srebrzona miedz z każdą żyłą w ekranie plus ekran zewnętrzny pleciony z teflonowym dielektrykiem, oprócz tego IC Tary Labs

najczęściej używam srebrzonej miedzi , ale jeśli ktoś z gości chce połuchać na innych to zmieniam

Zresztą dla mnie dyskusje o kablach to czysto akademickie zagadnienia bo mam tyle innych sposobów na zmianę brzmienia systemu , że kable są zawsze na ostatnim miejscu jeśli chodzi o kształtowanie brzmienia

4 minuty temu, expert napisał:

ale go ma i jest immanentną cechą kabla.

I dzięki niektórym z właściwości można rozpoznać kabel identyfikując owe właściwości. Odbiornik odbiera jednakoż zmienny poziom zakłóceń, poza sygnałem właściwym, a to na identyfikację nie pozwala. Nici z "sygnatury".

11 minut temu, ProjectPi napisał:

I dzięki niektórym z właściwości można rozpoznać kabel identyfikując owe właściwości. Odbiornik odbiera jednakoż zmienny poziom zakłóceń, poza sygnałem właściwym, a to na identyfikację nie pozwala. Nici z "sygnatury".

Zależy w dużym stopniu ile tych zakłóceń zbiera w stosunku do własnej sygnatury

jak IC jest węglowy to jak by się te zakłócenia nie generowały raczej sygnatura kabla będzie dominowała.

16 minut temu, expert napisał:

Zależy w dużym stopniu ile tych zakłóceń zbiera w stosunku do własnej sygnatury

jak IC jest węglowy to jak by się te zakłócenia nie generowały raczej sygnatura kabla będzie dominowała.

Kabel sam w sobie jakiś prąd generuje porównywalny co do napięcia z sumą zakłóceń przekazywanych? Nie słyszałem.

O protokole informowania że "jestem węglowy" również nie.

Wciąż zatem mamy zmienny poziom zakłóceń, który na żadną sygnaturę nie pozwala.

Ty mi nie prezentuj sygnatury jako jakiegoś aksjomatu, ty uzasadnij jak zmienność zaklocen ma umożliwiać wyodrębnienie zen stałego elementu potrzebnego dla sygnatury.

a ja mam wrażenie,że wiedza ujemna jest tworzona na bieżąco,w zależności od potrzeb,przy użyciu narzędzia "na chłopski rozum"

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

48 minut temu, expert napisał:

A jak SPDIF jest optyczny, to brzmienie będzie szkliste, choćby był wykonany z plastiku.

-----

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

wiedza ujemna

Zaje.ste określenie, hahaha

Do dyskusji nt. kodowania danych cyfrowych w "analogowym" prądzie chętnych nie było, ale tworzyć para-naukowe wypierdy o wpływie konstrukcji kabla na sygnaturę brzmienia...

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

50 minut temu, ProjectPi napisał:

O protokole informowania że "jestem węglowy" również nie.

dla przykładu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

51 minut temu, ProjectPi napisał:

Ty mi nie prezentuj sygnatury jako jakiegoś aksjomatu, ty uzasadnij

Przepraszam Kolegę najmocniej ale postawy roszczeniowe na mnie zupełnie nie działają 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, expert napisał:

Przepraszam Kolegę najmocniej ale postawy roszczeniowe na mnie zupełnie nie działają 🙂

O tak! Ty swoimi fantazjami nt. zależności pomiędzy budową kabla a sygnaturą brzmienia, obdarowujesz nas, jak Mojżesz wyrytym na kamiennych tablicach Dekalogiem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi