Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, expert napisał:

Napisz coś z sensem to i Tobie się dostanie 🙂

Jak zrozumiesz sens moich wpisów, to zaległe lajki możesz doklikać.

8 minut temu, expert napisał:

Moje obserwacje dotyczą kilku for audio dlatego absolutnie się nie mylę 🙂 🙂 🙂 

Mylisz się absolutnie: większość tzw "agresji", to zwykłe przepychanki koleżeńskich rozmów. Urojone "samce alfa", którym przerośnięte ego pozwala robić to, co innym wypominają, to pojedyncze przypadki. Czasem narobią za dużo syfu, czasem odchodzą, czasem wracają... a życie toczy się swoim tempem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Urojone "samce alfa", którym przerośnięte ego pozwala robić to, co innym wypominają, to pojedyncze przypadki.

Z tego wątku minimum 10 nicków

14 minut temu, expert napisał:

Moje obserwacje dotyczą kilku for audio dlatego absolutnie się nie mylę 🙂 🙂 🙂 

W życiu bym nie śmiał zarzucić Ci pomyłki. Lecz możliwe, że świat się myli co do znaczenia pojęcia osobników alfa.

6 minut temu, A co tam napisał:

Lecz możliwe, że świat się myli co do znaczenia pojęcia osobników alfa.

Jeśli cały świat się myli, to raczej nie mamy do czynienia z samcem alfa, a zwykłym przerostem ego.

11 minut temu, szymon1977 napisał:
46 minut temu, Assassin napisał:

Niezależnie od powyzszego, zaczynam się coraz częsciej zastanawiać, z czego wynika dość powszechna agresja na tym forum?

Agresję się budzi gdy kablofilskie przekonanie o własnej zaj.bistości zderzy się z argumentacją osób o odmiennych poglądach. Przylazłeś tutaj mówić co niby powinniśmy robić, a co zrobiliśmy choć niby nie powinniśmy i jeszcze masz czelność mieć pretensje? A gdzie szacunek dla odmiennych poglądów? Jesteś w ogóle świadom, że hi-fi jako hobby nie jest zarezerwowane dla kablofili żonglujący  kablami w poszukiwaniu nirwany, ale też dla głucholców, którzy świadomymi i racjonalnymi krokami tę nirwanę osiągają?

46 minut temu, Assassin napisał:

Czy nie jest tak, że niestety dla sporej części z nas audiofilia stanowi rodzaj eskapizmu od w gruncie rzeczy beznadziejnego, "przegranego" życia?

Można tak powiedzieć. Hifi to tylko hobby, które pozwala odpocząć od szarości dnia codziennego... ale do tego nie trzeba być kablofilem.

Pomijając w tym miejscu jakże eleganckie sformułowanie "przylazłeś", dopuszczam i szanuję to, że możesz, z różnych względów, nie słyszeć wpływu interkonektów czy kabli głośnikowych na brzmienie systemu, bowiem są one z zasady znacznie subtelniejsze od wpływy innych elementów i "przejrzystość" pozostałych elementów systemu też ma w tym zakresie znaczenie. 

Pozwól jednak innym być odmiennego  zdania, skoro owe różnice dostrzegają, nawet gdyby niekiedy ocierało się to czasem o autosugestię.

Jeśli ktoś prosi o poradę, dotyczącą zmiany interkonektów, dlaczego nie ograniczyć się do stwierdzenia: moim zdaniem, zmiana niczego nie wniesie, jeśli tak uważasz?

Przecież autor wątku i tak samo.podejmie decyzję.

.. 

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Jeśli cały świat się myli, to raczej nie mamy do czynienia z samcem alfa, a zwykłym przerostem ego.

Samokrytyka jest mile widziana zwłaszcza w kontekście takiej agresji

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

. Przylazłeś tutaj mówić co niby powinniśmy robić, a co zrobiliśmy choć niby nie powinniśmy i jeszcze masz czelność mieć pretensje?

a przy okazji masz okazję

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

przepraszam bardzo chętnie

1 minutę temu, Assassin napisał:

Pomijając w tym miejscu jakże eleganckie sformułowanie "przylazłeś", dopuszczam i szanuję to, że możesz, z różnych względów, nie słyszeć wpływu interkonektów czy kabli głośnikowych na brzmienie systemu, bowiem są one z zasady znacznie subtelniejsze od wpływy innych elementów i "przejrzystość" pozostałych elementów systemu też ma w tym zakresie znaczenie. 

Pozwól jednak innym być odmiennego  zdania, skoro owe różnice dostrzegają, nawet gdyby niekiedy ocierało się to czasem o autosugestię.

Jeśli ktoś prosi o poradę, dotyczącą zmiany interkonektów, dlaczego nie ograniczyć się do stwierdzenia: moim zdaniem, zmiana niczego nie wniesie, jeśli tak uważasz?

Przecież autor wątku i tak samo.podejmie decyzję.

.. 

Pełna kultura, delikatność wręcz subtelność.

Pełen uznania chylę kapelusza.

tylko... na ile cierpliwości Ci wystarczy?

Odnośnie bycia "samcem alfa", to chyba nastąpiło pewne pomieszanie pojęc, bowiem jest to ktoś powszechnie tak postrzegany, a nie osoba, która sama chciałaby się tak widzieć i szuka potwierdzenia albo wręcz usiłuje walczyć o taki status (czasem żałośnie i na polach nie nadajacych się do tego - jak audio, które dla większości ludzi nie ma istotnego znaczenia). 

26 minut temu, expert napisał:

Tak się teraz mówi, gdy ktoś przyłazi tutaj mówić co niby powinniśmy robić, a co niby zrobiliśmy choć niby nie powinniśmy zrobić? Bo kiedyś to się mówiło "szczyt bezczelności".

29 minut temu, Assassin napisał:

Pomijając w tym miejscu jakże eleganckie sformułowanie "przylazłeś",

Nie pomijaj, nie bez powodu takiego użyłem.

Pozwól jednak innym być odmiennego  zdania,

A ja mogę mieć swoje zdanie, czy mam przyjąć Twoje albo milczeć ukorzony? 

Zacznij od ograniczania swoich własnych stwierdzeń, a moje stwierdzenia w wątku o którym piszesz przeczytaj.

26 minut temu, raiwan napisał:

Po tak długim czasie, można powiedzieć po tylu bitwach jest ktoś, kogo możemy nazwać specjalistą, pozerem, bajkopisarzem i znawcę tematu?

Myślisz, że w tak złożonym temacie, ktoś może wiedzieć wszystko? 

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak się teraz mówi, gdy ktoś przyłazi tutaj mówić co niby powinniśmy robić, a co niby zrobiliśmy choć niby nie powinniśmy zrobić? Bo kiedyś to się mówiło "szczyt bezczelności".

Nie pomijaj, nie bez powodu takiego użyłem.

A ja mogę mieć swoje zdanie, czy mam przyjąć Twoje albo milczeć ukorzony? 

Zacznij od ograniczania swoich własnych stwierdzeń, a moje stwierdzenia w wątku o którym piszesz przeczytaj.

Bez cienia ironii i zupełnie szczerze życzę zmiany w życiu, która naturalnie zmieni również Twoje nastawienie do innych użytkowników forum, także tych o odmiennych poglądach (choć jak przypuszczam, nie tylko do nich) , na bardziej życzliwie, wyrozumiałe, czy nawet  serdeczne.

A do tego czasu, oczywiście nie jestem władny niczego Ci nakazywać, ani zakazywać (i nie uzurpuję sobie do tego prawa), lecz nie oczekuj, że nigdy i w żaden sposób nie odniosę się do przejawów niczym nie usprawiedliwonej agesji, bez względu na to z czyjej strony by nie pochodziły. 

51 minut temu, Assassin napisał:

jak audio, które dla większości ludzi nie ma istotnego znaczenia). 

Dla piszących na tym forum audio ma duże znaczenie ...dla mnie osobiście jest potrzebne jak tlen

50 minut temu, Assassin napisał:

Bez cienia ironii i zupełnie szczerze życzę zmiany w życiu, która naturalnie zmieni również Twoje nastawienie do innych użytkowników forum, także tych o odmiennych poglądach (choć jak przypuszczam, nie tylko do nich) , na bardziej życzliwie, wyrozumiałe, czy nawet  serdeczne.

A do tego czasu, oczywiście nie jestem władny niczego Ci nakazywać, ani zakazywać (i nie uzurpuję sobie do tego prawa), lecz nie oczekuj, że nigdy i w żaden sposób nie odniosę się do przejawów niczym nie usprawiedliwonej agesji, bez względu na to z czyjej strony by nie pochodziły. 

Jedynym "agresywnym" userem jesteś tutaj Ty. Jakim prawem oczekujesz, że nikt nie zareaguje na to, co tu robisz? Prawem przekonania o posiadaniu racji? 

50 minut temu, Assassin napisał:

nie jestem władny niczego Ci nakazywać, ani zakazywać (i nie uzurpuję sobie do tego prawa)

Dziwna deklaracja po tym, jak piszesz co powinniśmy robić, a czego nie powinniśmy. Zacznij sam od przestrzegania swoich porad, bo to nieładnie stawiać różne oczekiwania z powodu rozbieżności poglądów.

34 minuty temu, expert napisał:

Dla piszących na tym forum audio ma duże znaczenie ...dla mnie osobiście jest potrzebne jak tlen

Jak mało dla kogoś audio by nie znaczyło, to raczej nikt nie przychodzi tutaj po to, by na zadane pytanie otrzymać błędną odpowiedź - zgodzisz się ze mną?

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Jak mało dla kogoś audio by nie znaczyło, to raczej nikt nie przychodzi tutaj po to, by na zadane pytanie otrzymać błędną odpowiedź - zgodzisz się ze mną?

Gorzej! nawet przychodzi po to by udzielić złej odpowiedzi

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

10 minut temu, ASURA napisał:

Gorzej! nawet przychodzi po to by udzielić złej odpowiedzi

A ja wierzę w ludzką uczciwość. Jeśli odpowiedź jest zła, to zazwyczaj sam autor jest w błędzie, a nie wprowadza innych w błąd celowo. Pominę na tę chwilę rozstrzyganie, gdzie jest prawda.

3 godziny temu, expert napisał:

Brak tolerancji wynika raczej z faktu, że większość piszących to "samce alfa" przyzwyczajonych do apodyktycznego wyrażania swojego zdania...

Alfa nie potrzebuje  podbudowywać sobie ego, bo ... jest Alfa.

Bardziej bym tu widział pantoflarzy, którzy w domu nie maja nic do powiedzenia - "żona nie zgodziła sie żeby postawić kolumny gdzieś indziej niż w rogach" - więc fora - w tym i to - to jedyne miejsce , gdzie mają coś do powiedzenia - w zasadzie to napisania

😜

Edytowane przez tsa

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Kobieta audiofil to jednorożec 🙂

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

A ja wierzę w ludzką uczciwość

🙂

Po tylu latach na forum powinieneś wiedzieć już wszystko...o szerokich korytarzach uczciwości 🙂

4 godziny temu, expert napisał:

Kobieta audiofil to jednorożec

Znam dwie. 
Jedna nawet do wzięcia, argument spory bo sprzęt z wysokiej półki.😀

Druga razem z mężem to audiofile. Co dziwne, oboje mają swoje systemy w swoich pokojach. I praktycznie ze sobą nie rozmawiają bo jedna twierdzi, że jej system nie gra a druga to samo. 
Takie forum w pigułce. 🤣

7 godzin temu, expert napisał:

Po tylu latach na forum powinieneś wiedzieć już wszystko...o szerokich korytarzach uczciwości 🙂

Wiem tyle, że kablofilem szczerze się wydaje, że szczyt chamstwa wczorajszych apeli, co w konfrontacji z ich zaj.bistością głucholce powinni robić a czego robić nie powinni, to...

10 godzin temu, expert napisał:

Natomiast userzy, którzy celowo i świadomie w błąd wprowadzają to jednostki.

-----

9 godzin temu, Assassin napisał:

nie oczekuj, że nigdy i w żaden sposób nie odniosę się do przejawów niczym nie usprawiedliwonej agesji, bez względu na to z czyjej strony by nie pochodziły. 

Mam nadzieję, że zajmiesz się agresją swoją własną w tym wątku, tylko proszę, zrób to poza Forum. Słuchanie kabli Cię nie usprawiedliwia, bo audio to hobby także tych, co kabli nie słuchają.

Ps

Przeczytałeś już wszystkie wpisy w tamtym wątku, za który mnie w tym strofujesz?

8 godzin temu, expert napisał:

Widzisz jak sformułowanie ładnie chwiciło  ... ? Może nawet przejdzie do kanonu? 😉 

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Prawdziwi audiofile wiedzą wszystko o audio z powodu wybitnego słuchu którym można wszystko "zmierzyć"/ocenić 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Prawdziwi audiofile wiedzą wszystko

...a nawet więcej! Wszak na co dzień obcują ze zjawiskami całemu Światu nieznanymi, a wykraczającymi poza ograniczenia wiedzy naukowej.

Teraz, szymon1977 napisał:

...a nawet więcej!

Zgadza się, nawet podejrzewają że nauka nie odkryła jeszcze wszystkich zjawisk rządzących audio a oni dzięki wybitnym właściwościom swojego słuchu już te nieodkryte zjawiska słyszą/"słyszą" 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Bo jak ktoś gdzieś kiedyś słusznie (!?) zauważył, "kablami audio nie płynie prąd tylko muzyka".

To żenujące gdy złotousi usiłują hobby audio zarezerwować dla siebie, odbierając je głucholcom. Drodzy kablofile: nie jesteście ponad nami - jesteście tylko obok.

13 minut temu, Lech36 napisał:

Zgadza się

Zgadza się, bo musi się zgadzać ... 😅

Wielokrotnie pisałeś przecież o testach porównawczych z zastosowaniem prawidłowych technicznie procedur ... 

8 minut temu, szpakowski napisał:

Zgadza się, bo musi się zgadzać ... 😅

Wielokrotnie pisałeś przecież o testach porównawczych z zastosowaniem prawidłowych technicznie procedur ... 

Pytanie nasuwa się tylko takie: ile osób z tego forum w porównaniach stosuje procedury a zwłaszcza ile jest takich co stosują prawidłowe technicznie procedury? Po opisach eksperymentów można sądzić że niewielu jest takich, dominuje głównie marketing.  

• Pokaż nowe odpowiedzi