Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ciekawią Cię Twoje własne urojenia, a ja co mam i dlaczego nie ukrywam... ale wątek nie o moim lo-fi, więc nie rób OT

Nie uważam, by to byl OT, bowiem demaskator mitów audio winien bazować także na własnej wiedzy i doświadczeniu, a nie tylko na tym, co gdzieś przeczyta, czy tym, o czym gdzieś usłyszyszy. Nie uważasz? 

PS Używanie w odniesieniu do mnie sformułowań typu "urojenia", "kretynizmy", itp., nie robi na mnie żadnego wrażenia i nie wpłynie na to, co piszę, a świadczy jedynie o autorze takich wypowiedzi. 

Edytowane przez Assassin
25 minut temu, raiwan napisał:

Twój słuch to tez urojenie bo to zależy od mózgu jak interpretuje fale dźwiękowe i układa to w całość, na przykład muzykę. Każdy słyszy inaczej i stąd mamy różne gusta. Wystarczy, że ktoś ma inaczej uformowane kanaliki, zatkane uszy, więcej włosów itd. Każdy tak ma. Wzrok to też urojenie bo nie potrafimy realnie widzieć i odbierać tego co widzimy. Zwykle skały odpowiednio ułożone mogą przypominać nam twarz lub postać. Tak jesteśmy stworzeni. Tak samo może to być urojenie, że droższy kabel to lepszy dźwięk, ale tak samo nie musi. Przestrzeń to też odbite fale od ścian, ale mimo tego potrafimy wyobrazić sobie gdzie grają odpowiednie instrumenty. Jakby nie było naszym urojeniem to by nie był możliwy wirtualny dźwięk ze stereo 

Mniej więcej, ale akurat mi tego tłumaczyć nie musisz.

-----

24 minuty temu, Assassin napisał:

Nie uważam, by to byl OT

Ale to jest OT.

demaskator mitów audio winien bazować także na własnej wiedzy i doświadczeniu, a nie tylko na tym, co gdzieś przeczyta, czy tym, o czym gdzieś usłyszyszy. Nie uważasz? 

Jest wprost przeciwnie: należy szanować wiedzę mądrzejszych i doświadczenia wszystkich a nie tylko tych, o wysokiej samoocenie.

Używanie w odniesieniu do mnie sformułowań typu "urojenia", "kretynizmy", itp., nie robi na mnie żadnego wrażenia i nie wpłynie na to, co piszę, a świadczy jedynie o autorze takich wypowiedzi. 

A dokładnie świadczą o tym, że autor doskonale zrozumiał treść. A przy okazji: te epitety nie były o Tobie, a o tym, co starasz się mi przypisać, więc nie kłam sugerując, że ja Ciebie obrażam, bo to Ty obrażasz mnie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Mniej więcej, ale akurat mi tego tłumaczyć nie musisz.

-----

Ale to jest OT.

Jest wprost przeciwnie: należy szanować wiedzę mądrzejszych i doświadczenia wszystkich a nie tylko tych, o wysokiej samoocenie.

A dokładnie świadczą o tym, że autor doskonale zrozumiał treść. A przy okazji: te epitety nie były o Tobie, a o tym, co starasz się mi przypisać, więc nie kłam sugerując, że ja Ciebie obrażam, bo to Ty obrażasz mnie.

W jaki sposób Cię obraziłem? Chętnie przeproszę. Nie mam z tym problemu. Przeciwnie. Muszę tylko wiedzieć za co. 

42 minuty temu, Assassin napisał:

W jaki sposób Cię obraziłem?

Publicznie przypisując mi kretynizmy, które sam wymyślasz.

42 minuty temu, Assassin napisał:

Chętnie przeproszę.

Wystarczy trzeci warunek dobrej spowiedzi "postanowienie poprawy". Nie musisz się z nim afiszować, zachowaj go dla siebie, a ja z czasem zauważę.

-----

11 minut temu, paww napisał:

A jak zmieniałem listwę zasilającą, najpierw jedną, potem drugą i w końcu trzecią, to mogę nazwać się listwofilem?

Oczywiście, możesz nawet sam siebie do moderacji zgłosić za "atak personalny", że sam się obraźliwie nazwałeś.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście, możesz nawet sam siebie do moderacji zgłosić za "atak personalny", że sam się obraźliwie nazwałeś.

🙂

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Było, nie będę powtarzać.

Poprzednio także brak bylo jakichkolwiek konkretów.
Stąd moje pytanie. 

Napisałem, m.in.:

》Niezależnie od powyzszego, zaczynam się coraz częsciej zastanawiać, z czego wynika dość powszechna agresja na tym forum? Czy nie jest tak, że niestety dla sporej części z nas audiofilia stanowi rodzaj eskapizmu od w gruncie rzeczy beznadziejnego, "przegranego" życia?  Forum pozwala natomiast utrzymywać, głównie przed samym sobą, iluzję posiadania jakiekolwiek znaczenia, co powoduje, że odmienne oceny, czy poglądy są odbierane jako bezposredni atak na resztki poczucia własnej godności, zniszczonego w sferze osobistej lub zawodowej?《

Czyżbyś wziął to do siebie?
Uderzyłem niechcący w jakąś czułą stronę?

1 minutę temu, Assassin napisał:

Napisałem, m.in.:

》Niezależnie od powyzszego, zaczynam się coraz częsciej zastanawiać, z czego wynika dość powszechna agresja na tym forum?

Dam Ci radę: bądź miły, to inni też będą mili. A stawianie się wyżej z powodu posiadanych poglądów, instruowanie co inni powinni pisać a czego nie powinni, ganiania za to co niby pisali, choć nikt tego nie napisał, nie jest miłe.

4 minuty temu, Assassin napisał:

Uderzyłem niechcący w jakąś czułą stronę?

Sam jesteś przeczulony.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Dam Ci radę: bądź miły, to inni też będą mili. A stawianie się wyżej z powodu posiadanych poglądów, instruowanie co inni powinni pisać a czego nie powinni, ganiania za to co niby pisali, choć nikt tego nie napisał, nie jest miłe.

Błąd w komunikacji pomiędzy nami okazał się zatem polegać na tym, że wziąłeś do siebie moje słowa, które stanowiły wyraz uogólnionej obserwacji - o czym świadczy m.in. sformułowanie "niezależnie od powyższego" na ich początku. 

8 minut temu, Assassin napisał:

wziąłeś do siebie moje słowa, które stanowiły wyraz uogólnionej obserwacji

Jak mogłem zrobić inaczej, skoro jestem (jakby) przedstawicielem grupy osób, o której pisałeś?

2 godziny temu, paww napisał:

A jak zmieniałem listwę zasilającą, najpierw jedną, potem drugą i w końcu trzecią, to mogę nazwać się listwofilem?

Tego nie wiem (pewnie tak), na pewno to intrygujące 🙂. Co Cię skłaniało do takich zmian?

czy to mit czy prawda:

"kształt obudowy,i materiał z którego jest wykonana ma wpływ na dźwięk"
Łukasz Fikus

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

27 minut temu, Mark75X napisał:

Tego nie wiem (pewnie tak), na pewno to intrygujące 🙂. Co Cię skłaniało do takich zmian?

W zasadzie to chęć zmian i uszy, u mnie zagrało lepiej na trzeciej listwie. Ale proszę nie brać tego za dobry przykład bo moje uszy to tylko moje 🙂

10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

czy to mit czy prawda:

kształt obudowy ma wpyw na dzwięk na pewno,ścięcia i obłości pomagają w walce z dyfrakcjami,materiał obudowy także ma wpływ na dziwęk,bo każdy materiał ma inną częstotliwość rezonansową,ale takie rzeczy załatwia się filtrowaniem w zwrotnicy i nie jest to żadne voodoo

np.filtracja głośnika basowego ,kiedy tniemy poniżej 200hz ,nie mamy wtedy problemów z rezonansami ,dość dokuczliwymi powyżej tej częstotliwości

rezonansami obudowy oczywiście

32 minuty temu, szpotek73 napisał:

materiał obudowy także ma wpływ na dziwęk,bo każdy materiał ma inną częstotliwość rezonansową,

Materiał ma wpływ też na sztywność. Idealna obudowa nie powinna zupełnie drgać. Choć słyszałem o audiofislkich odpadach, które buduje się tak by drgały, bo to dobarwia dźwięk, a nie każdy rozróżnia instrument od urządzenia które ma reprodukować dźwięk.

10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

czy to mit czy prawda:

Oczywiście, że prawda.

Edytowane przez Kyle
W dniu 2.05.2025 o 13:55, szpakowski napisał:

Oczywiście, że kable same w sobie nie grają. Kable mają wpływ na dźwięk. Czy jest on tak duży jak to niektórzy opisują (wyolbrzymiają) jest kwestią dyskusyjną a bardziej kwestią nieadekwatnie użytych określeń. 

Jedynie marginalny względem przetworników (inaczej zwanych ZG, kolumnami , paczkami, itd.)

W przetwornikach energia ulega wytraceniu, wielokrotnie jej większa ilość nie ma kompletnie wpływu na: brzmienie, dźwięki, itd.

Względem tego, co zmieniają przetworniki (bierne) i pozostałe aktywne klamoty audio to kabel zmieni niewiele (o ile w ogóle rzekomy wpływ jest słyszalny i p o w t a r z a l n y). Jednostkowy wpływ kabla na słuchacza czyli jednostkę nie jest udowodniony - czyli info o kablu na innego nie zadziała - ta cecha kabla nie zaistnieje. Fizycznie ta cecha kabla nie wystąpi.

I tyle. 

W dniu 2.05.2025 o 09:38, raiwan napisał:

mają lepszy słuch

Z wiekiem to narasta?

Wtedy to problem życiowy bo muzyka nie jest doskonała 

23 godziny temu, raiwan napisał:

lepiej wydać kupę kasy na duże kolumny z większym wooferem

Mhm.

Piece gitarowe zwykle mają 12" głośniki, ma to sens tam a w domowym audio kiedyś miało 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

w przetworniku energia ulega wytraceniu

Nie
Energia nigdy nie ulega wytraceniu

Patrz zasada zachowania energii.

Ale na tym forum wszelkie prawa i zasady fizyki sa uniewaznione i kazdy ma „swoje prawa“, od ktorych mi sie wlosy na glowie jeza
15 minut temu, xetras napisał:

Piece gitarowe zwykle mają 12" głośniki, ma to sens tam a w domowym audio kiedyś miało 

Nadal ma (patrz głośniki subwooferów). Jeśli chcesz uzyskać odpowiedni SPL (czyli spory ... jak się słucha z 3 m od głośnika, to ten wymagany SPL grany przez głośnik, jest wyższy niż np. z 1,5m), przy odpowiednio niskiej częstotliwości (np. 30Hz), a to wszystko przy niskich zniekształceniach, to niestety głośnik musi być duży (w praktyce, bo teoretycznie, można by nadrobić wychyleniem, ale wszystko ma swoje granice i niesie określone problemy).

Edytowane przez Kyle
2 minuty temu, xajas napisał:

Nie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Energia nigdy nie ulega wytraceniuemoji16.png

Patrz zasada zachowania energii

Kolega ostatnio przyznał, że posługuje się znanym tylko samemu sobie dialektem j. polskiego. Co miał na myśli? Nie wiadomo. Bez wątpienia innych w błąd wprowadza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, xajas napisał:

Nie

Ukryta Zawartość

Energia nigdy nie ulega wytraceniuemoji16.png

Patrz zasada zachowania energii

No tak ... znaczna część energii dostarczona przez wzmacniacz do głośnika, zamienia się w głośniku na ciepło, a tylko część na ruch membrany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, raiwan napisał:

chce porozmawiać na temat dodatkowej końcówki mocy, bi lub tri amping i rozkład mocy

Kto ma pracownię z pomiarem rozkładu energii*?

(Skoro piszesz o rozkładzie mocy to chyba chodzi o rozkład mocy w czasie czyli pomiar energii*)

*- domyślnie zapewne: "rozkład mocy" (cytat) pola elektroakustycznego** itd.

** - to neologizm 

17 godzin temu, raiwan napisał:

kiedy chce

Temat tworzy wtedy. 

16 godzin temu, raiwan napisał:

Nikt mi nic nie odpowiedział. 

Stworzony temat nie ma odpowiedników czyli rozwiązania.

1 minutę temu, xetras napisał:

Kto ma pracownię z pomiarem rozkładu energii*?

Była kiedyś taka tabelka: "jaki procent energii przypada na głośniki, w zależności od częstotliwości podziału". Oczywiście przy 3 drogach i 3 ampingu, średnio pomocne, ale dawała ona jakąś tam orientację.

Co do pracowni ... w sumie to tutaj powinien wystarczyć pomiar mocy na każdym z wzmacniaczy, przy odtwarzaniu utworów (wielu utworów ... lub jakiegoś uśredniającego szumu). Coś by się dało zrobić, bez jakiegoś specjalnego "labu".

20 godzin temu, raiwan napisał:

Wszystko na gotowo, za darmo. Poszukaj, może znajdziesz.

Zakaz, sugestia, odmowa, urojenie?

Co jest nie tak?

11 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

czy to mit czy prawda:

Łukasz Fikus

Tak

Potwierdzam sugerowane rozwiązanie:

11 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

mit czy prawda

Odpowiedź jest w pytaniu.

PS.

(Mit to prawda ale to nie równoważne pojęcia mit to coś znaczniejsze od prawdy)

2 godziny temu, Qaz12 napisał:

Jak pojemność kondensatorów w końcówce mocy wpływa na dźwięk?

Odpowiedź zawarta jest w pytaniu.

33 minuty temu, xajas napisał:

Energia nigdy nie ulega wytraceniu

Ukryta Zawartość

OK.

Ale zmienia się w tarcie i to nie brzmi. 

30 minut temu, Kyle napisał:

znaczna część energii dostarczona przez wzmacniacz do głośnika, zamienia się w głośniku na ciepło, a tylko część na ruch membrany.

Tak. 

To o to mi chodziło.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, szpotek73 napisał:

kształt obudowy ma wpyw na dzwięk na pewno,ścięcia i obłości pomagają w walce z dyfrakcjami,materiał obudowy także ma wpływ na dziwęk,bo każdy materiał ma inną częstotliwość rezonansową,ale takie rzeczy załatwia się filtrowaniem w zwrotnicy i nie jest to żadne voodoo

np.filtracja głośnika basowego ,kiedy tniemy poniżej 200hz ,nie mamy wtedy problemów z rezonansami ,dość dokuczliwymi powyżej tej częstotliwości

rezonansami obudowy oczywiście

Chodzi o obudowe wzmacniacza,dac-a nie kolumn.
W kolumnach jest to oczywiste przecież.

12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

czy to mit czy prawda:

Łukasz Fikus

Chodzi o obudowe wzmacniacza,dac,a nie o kolumny.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Chodzi o obudowe wzmacniacza,dac,a nie o kolumny.

No jak obudowa DAC czy wzmacniacza, będzie nam brzęczeć, na skutek pobudzenia falami akustycznymi, to raczej nie za fajnie 😉 

37 minut temu, Kyle napisał:

Była kiedyś taka tabelka: "jaki procent energii przypada na głośniki, w zależności od częstotliwości podziału". Oczywiście przy 3 drogach i 3 ampingu, średnio pomocne, ale dawała ona jakąś tam orientację.

To wykracza loza moje zainteresowania, ale gdzieś kiedyś czytałem o dwóch drogach, że mocy musi wystarczyć dla midwoofera, a dla tweetera zawsze wyjdzie ze sporym zapasem. Kombinowanie tak, by dla tweetera było akurat tyle, ile jest dla midwoofera, po prostu mija się z celem.

• Pokaż nowe odpowiedzi