Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Uff... ulżyło mi ...

Dlaczego dopiero teraz ? Przecież wykrycie różnic jest możliwe przy każdym teście porównawczym. Niestety różnice techniczne rzadko się przekładają na słyszalne efekty.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dlaczego dopiero teraz ? Przecież wykrycie różnic jest możliwe przy każdym teście porównawczym. Niestety różnice techniczne rzadko się przekładają na słyszalne efekty.

Zaczynałem wątpić, że to co słyszę to jakieś omamy lub, że coś jest ze mną nie tak.

Zaczynałem wątpić, że to co słyszę to jakieś omamy lub, że coś jest ze mną nie tak.

Jeżeli test robisz prawidłowo technicznie to nie są to omamy. Omamy powstają często przy nieprawidłowej procedurze porównawczej. Po wykryciu różnic dobrze jest sprawdzić czy charakterystyki częstotliwościowe porównywanych urządzeń są zbieżne. Nie warto przepłacać za retusze zdarzające się producentom w celu stworzenia wrażenia niewielkiej inności, którą tester potrafi wyolbrzymić do gigantycznych rozmiarów w swoich opisach.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jeżeli test robisz prawidłowo technicznie

Na 5000 swoich wpisów w 4000 jest to zdanie. Uprościsz sobie pisanie przyjmując że X= to samo zdanie i będziesz mógł wstawiać tylko X... :-)

Na 5000 swoich wpisów w 4000 jest to zdanie. Uprościsz sobie pisanie przyjmując że X= to samo zdanie i będziesz mógł wstawiać tylko X... :-)

Dlaczego drażni Ciebie ta kwestia ? Czy uważasz że testy porównawcze nie powinny być robione zgodnie z prawidłowymi procedurami technicznymi ?

Ależ masz rację Lechu tyle, że po 4000 takich samych stwierdzeń nie wiem czy już mogę się śmiać czy to jeszcze czas na lekkie znużenie... :-). Powtarzając to samo tysiące razy zdewaluowałeś sens tego twierdzenia i obecnie jest ono bezwartościowe. Nic ono nie znaczy i jak sądzę, każdy ma to głęboko w D.

Edytowane przez sly30

Leszku a jak oceniasz ze swojej perspektywy sprzed monitora testy i opisy kolegi Beatx?

Ocena testów BetaX-a należy do niego. Oczywiście nie samych testów tylko wiarygodności wyników uzyskanych na ich podstawie. Prawidłowe technicznie procedury zapewniają wiarygodne wyniki, nieprawidłowe rzadko bywają wiarygodne.

Procedurę miałem zachowaną raczej poprawnie.

Tzn, daleko do ideału ale spełniliśmy jeden warunek, który w 99% sprawia że sprzęty są nie do odróżnienia po dźwięku - wyrównaliśmy poziomy głośności obu DAC'ów na słuch (nie bawiliśmy się w pomiary miernikiem, jak należałoby postąpić, gdyby to miało być poważne doświadczenie)

Wyrównanie poziomów odbyło się identycznie jak u Lutka, czyli załączyłem w pętli w Foobar trzy sekudnowy sampel werbla, który był odtwarzany w kółko.

No i regulowaliśmy poziomy głośności obu DAC'ów do momentu, aż werbel był odtwarzany z taką samą głośnością (na słuch) z obu przetworników.

Następnie przełączaliśmy odtwarzanie z poszczególnych DAC'ów wybierając je jako aktywne urządzenie audio w opcjach Foobar przy jednoczesnej zmianie źródła line1/line2 we wzmacniaczu do którego przetworniki były podłączone.

To taki prowizoryczny selektor wejść :)

Chciałem mieć podgląd na dźwięk z obu urządzeń coś na zasadzie "tape monitor"

Możliwe, że po wyrównaniu poziomów sygnałów z obu przetworników miernikiem, te mikro zmiany które okazjonalnie usłyszałem całkowicie by zanikły.

Pewności nie mam, ale że nie planuję zakupu DAC'a na R2R, więc nie kombinowałem aż tak mocno badając to zagadnienie :)

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ależ masz rację Lechu tyle, że po 4000 takich samych stwierdzeń nie wiem czy już mogę się śmiać czy to jeszcze czas na lekkie znużenie... :-). Powtarzając to samo tysiące razy zdewaluowałeś sens tego twierdzenia i obecnie jest ono bezwartościowe. Nic ono nie znaczy i jak sądzę, każdy ma to głęboko w D.

Myślisz że mając na koncie ponad 21 tyś postów nigdy się nie powtarzałeś ? Jeżeli uważasz że to określenie się zdewaluowało to nie rozmawiaj na ten temat.

Ależ wiele moich twierdzeń się powtarzało ale nie tak często jak twoje. Nie zauważyłeś, że czym bardziej nachalnie wciskasz wszystkim tą teze i do zrzygania piszesz to samo, to tym bardziej wszyscy mają do w D?

Myślisz że mając na koncie ponad 21 tyś postów nigdy się nie powtarzałeś ? Jeżeli uważasz że to określenie się zdewaluowało to nie rozmawiaj na ten temat.

Edytowane przez sly30

Procedurę miałem zachowaną raczej poprawnie.

Tzn, daleko do ideału ale spełniliśmy jeden warunek, który w 99% sprawia że sprzęty są nie do odróżnienia po dźwięku - wyrównaliśmy poziomy głośności obu DAC'ów na słuch (nie bawiliśmy się w pomiary miernikiem, jak należałoby postąpić, gdyby to miało być poważne doświadczenie)

Wyrównanie poziomów odbyło się identycznie jak u Lutka, czyli załączyłem w pętli w Foobar trzy sekudnowy sampel werbla, który był odtwarzany w kółko.

No i regulowaliśmy poziomy głośności obu DAC'ów do momentu, aż werbel był odtwarzany z taką samą głośnością (na słuch) z obu przetworników.

Następnie przełączaliśmy odtwarzanie z poszczególnych DAC'ów wybierając je jako aktywne urządzenie audio w opcjach Foobar przy jednoczesnej zmianie źródła line1/line2 we wzmacniaczu do którego przetworniki były podłączone.

To taki prowizoryczny selektor wejść :)

Chciałem mieć podgląd na dźwięk z obu urządzeń coś na zasadzie "tape monitor"

To prawidłowo. Teraz sprawdziłbym liniowość obu urzadzeń. Przyczyna tego co usłyszałeś może być bardzo prozaiczna i łatwa do wyeliminowania.

Ależ wiele moich twierdzeń się powtarzało ale nie tak często jak twoje. Nie zauważyłeś, że czym bardziej nachalnie wciskasz wszystkim tą teze i do zrzygania piszesz to samo, to tym bardziej wszyscy mają do w D?

Jesteś tego pewny ?

Nie zauważyłeś, że czym bardziej nachalnie wciskasz wszystkim tą teze i do zrzygania piszesz to samo, to tym bardziej wszyscy mają do w D?

Jest prosta metoda na to - nie czytać. Gdyby "wszyscy" mieli to w "D" to by nie odpowiadali.

Edytowane przez Lech36

Natomiast co do wiarygodności mojej osoby, to każdy może sobie osobiście ocenić i wyciągnąć wnioski, analizując moje wpisy :)

Mój dotychczasowy dorobek na tym forum:

Recenzja wzmacniacza O2 i przetwornika ODAC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Recenzja słuchawek HiFiMAN HE-500:

Ukryta Zawartość

Rzucenie hasła o dodaniu natywnej obsługi UAC2 w Windows 10, w momencie gdy system był jeszcze na etapie technical preview:

Ukryta Zawartość

Założenie wątek klubowego firmy ADAM:

Ukryta Zawartość

Recenzja karty muzycznej AIM SC808:

Ukryta Zawartość

Mini recka słuchawek Sennheiser HD600:

Ukryta Zawartość

Porównanie słuchawek HD600 vs HD650:

Ukryta Zawartość

Zorganizowanie luźnego, audiofilskiego spotkania u Lutka:

Ukryta Zawartość

Napisałem kilka tutoriali jak skonfigurować i zainstalować Daphile:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto zaznaczyć, że autor bliźniaczego wątku o Daphile - audiofil, oczywiście mocno słyszący sprzęt wszelaki:

Ukryta Zawartość

Zbanował mnie, nie podając mi powodu :)

Nie to, żebym żałował czy coś.

W wątku służyłbym wiedzą, doświadczeniem i pomocą - bo lubię promować ten system - ale za taką dziecinade no way, niech sobie hajendowcy radzą sami :D

Poza tym napisałem wcześniej, że mimo sceptycznego nastawienia co do słyszalnych różnic w dźwięku pomiędzy przetwornikami - gdy takowe różnice usłyszę, to napiszę o tym :) (nie bawię się w fanatyzm i nieracjonalne bronienie swoich przekonań)

No i napisałem, zwracając honor złotouchym :D

Podałem adres swojej strony internetowej, gdzie znajdują się wszelkie dane aby się ze mną skontaktować telefonicznie czy mailowo, mam w avatarze swoje zdjęcie :)

Myślę, że nie jestem tu na forum anonimowym userem, który jest odważny wyłącznie zza monitora.

To prawidłowo. Teraz sprawdziłbym liniowość obu urzadzeń. Przyczyna tego co usłyszałeś może być bardzo prozaiczna i łatwa do wyeliminowania.

Niestety nie mam ani odpowiedniej aparatury, ani wiedzy aby ją obsłużyć - żeby dokonać pomiarów.

Nie znam też żadnej kompetentnej osoby wśród moich znajomych, która podjęłaby się takiej analizy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie mam ani odpowiedniej aparatury, ani wiedzy aby ją obsłużyć - żeby dokonać pomiarów.

Masz. Teraz pomiary robi się w oparciu o komputer i odpowiednie oprogramowanie, które bywa bezpłatne. Trzeba mieć tylko dobrą lub bardzo dobrą kartę dźwiękową.

... której nie mam :)

Tzn. mam integrę na płycie głównej, ale jej możliwości oraz jakość samplowania są ograniczeniem samym w sobie, przy analizie za pomocą np. RMAA

Nie znam też żadnej kompetentnej osoby wśród moich znajomych, która podjęłaby się takiej analizy.

'Grzegorz7" może mógłby Tobie trochę pomóc. Spróbuj spytać.

... której nie mam :)

Tzn. mam integrę na płycie głównej, ale jej możliwości oraz jakość samplowania są ograniczeniem samym w sobie, przy analizie za pomocą np. RMAA

Bez dobrej karty też możesz robić niektóre pomiary, ale z mniejszą dokładnością. Zniekształcenia można mierzyć tylko z dobrą kartą.

Grzegorz7" może mógłby Tobie trochę pomóc. Spróbuj spytać.

No właśnie tak się przymierzam i przymierzam do skontaktowania się z nim :)

Wiem, że już się skumplowali z kolegą Piramidon (był z nami u Lutka na spotkaniu), także może ogarnę jakiś audiofilski meeting w Szczecinie, podczas którego mógłbym dowiedzieć się czegoś nowego, korzystając z wiedzy Grzegorz7 :)))

Ja tam nie wierze w komputery, mimo oprogramowania to tak jakby puścić przez filtr

"i co się wydarzy w Vegas to w komputerze zostanie"

Typowo audiofilski punkt widzenia :)

Wierzysz w kable, ale nie wierzysz w komputery ;)

Wiara zawsze będzie się gryzła z nauką i technicznymi dowodami.

No ale jak to mawiają.. Twój cyrk - Twoje małpy :D

Bez dobrej karty też możesz robić niektóre pomiary, ale z mniejszą dokładnością. Zniekształcenia można mierzyć tylko z dobrą kartą.

Integra z płyty głównej wystarczy, do precyzyjnych pomiarów i analizy np. charakterystyki częstotliwościowej testowanego urządzenia??

Ja tam nie wierze w komputery, mimo oprogramowania to tak jakby puścić przez filtr

Kiedyś do pomiarów elementów elektronicznych używano drogich przyrządów specjalistycznych, teraz do prac amatorskich wystarczy chiński prawie wszystko robiący komputer, który z wystarczająca dla hobbysty dokładnością zmierzy większość używanych przez amatorów elementów w celach porównawczych takich jak np. parowanie. Ten komputerek można kupić w Chinach już od ca. 70 zł bez obudowy.

Edytowane przez Lech36

Nie ma dziś audio bez wpływu komputera. Stety czy niestety ale taki jest świat. Każdy DAC to w sumie komputer. Wszystkie płyty vinylowe od ok 25 lat są robione z cyfrowych matek po przejściu przez niejeden komputer podczas obróbki i przygotowania wersji pod vinyl.

Typowo audiofilski punkt widzenia :)

Wierzysz w kable, ale nie wierzysz w komputery ;)

Wiara zawsze będzie się gryzła z nauką i technicznymi dowodami.

No ale jak to mawiają.. Twój cyrk - Twoje małpy :D

złe się wyraziłem, powinno być "nie wierze komputerom" to znaczy,, wierze ze one sporo psuja.

a w kable wierze, nawet słyszę różnice, ale nie wszystkie, to rzadkość spotkać kabel który coś wniesie, dlatego wszystkie moje stare kable wyprzedaje za pol ceny, bo one nic nie wnoszą, posrebrzane na wtykach Acrolink chińskich<br />

chcesz kupić ? :-)

A jak będziesz wybierał się w moje strony, wpadnij, Twoje życie się zmieni ;-)

Nie ma dziś audio bez wpływu komputera. Stety czy niestety ale taki jest świat. Każdy DAC to w sumie komputer. Wszystkie płyty vinylowe od ok 25 lat są robione z cyfrowych matek po przejściu przez niejeden komputer podczas obróbki i przygotowania wersji pod vinyl.

Komputery wygrywają bo są o wiele precyzyjniejsze od tradycyjnych metod.

Lechu załóż wątek "Jak przeprowadzić test porównawczy, żeby nie wykazać różnic. Czyli prawidłowo technicznie testy porównawcze."

BeatX nie wierzę, że w Szczecinie nie ma jakiegoś salonu audio. Poświęć parę godzin i posłuchaj kilku sprzętów z różnych przedziałów cenowych i porównaj w "cywilizowanych" warunkach.

Edytowane przez szpakowski

W technice wizyjnej też nie ma opcji bez komputera. Każdy współczesny TV ma w sobie komputer. Przygotowanie filmów dziś nie może obyć się bez komputerów. I w audio jest to samo. Dlatego nie należy się tego bać, ale w miarę możliwości wybierać najlepsze wersje, najlepsze opcje, no i pamiętać...o konieczności przeprowadzania poprawnych technicznie porównań... :-)))

Kiedyś do pomiarów elementów elektronicznych używano drogich przyrządów specjalistycznych, teraz do prac amatorskich wystarczy chiński prawie wszystko robiący komputer, który z wystarczająca dla hobbysty dokładnością zmierzy większość używanych przez amatorów elementów w celach porównawczych takich jak np. parowanie. Ten komputerek można kupić w Chinach już od ca. 70 zł bez obudowy.

Panowie, ja mialem na mysli,

gdy komputer w warunkach domowych sluzy do testow ;-)

raz, ze trzeba miec komputer a nie kalkulator

dwa, oprogramowanie ktore w dodatku potrafic skonfigurowac odpowiednio

A jak będziesz wybierał się w moje strony, wpadnij, Twoje życie się zmieni ;-)

Pytanie czy na lepsze ? ;-)

dlatego wszystkie moje stare kable wyprzedaje za pol ceny, bo one nic nie wnoszą, posrebrzane na wtykach Acrolink chińskich

chcesz kupić ? :-)

Dzięki za ofertę, ale sam myślę o sprzedaniu moich interkonektów.

Kupiłem Nameless Black Silver i mimo iż wyglądają jak dla mnie kozacko, to są cholernie nie praktyczne.

Grube, ciężkie i wziąłem trochę za długie, bo 3m (RCA-RCA)

Dałem za nie 300 pln, żeby sprawdzić czy coś się zmieni w dźwięku.

Oczywiście nic się nie zmieniło no i kombinuję, czy by nie zrobić sobie samemu przewody pod moje potrzeby a Nameless sprzedać

Czyli wtyki RCA Neutrik, jakiś dobrze ekranowany przewód o długości 1.5m i z drugiej strony zarobiony kątowym wtykiem XLR też od Neutrik :)

Edytowane przez BeatX

• Pokaż nowe odpowiedzi