Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Rozumiem przez to zmienność owego poboru i charakterystykę tej zmienności.

zmienność poboru może byc ilościowa

chrakterystyka zmienności pradu też przedstawia obraz ilościowy np w funckcji impedancji kolumny

cały czas w takim razie obracasz się w obszarze ilosci pradu a nie jakości

Oczywiście. Ale NASA miała ten sam problem: sygnał był za słaby, żeby mogła go odebrać jakakolwiek aparatura. W związku z tym nałożono inny, silniejszy sygnał a z sumy sygnałów odtworzono ten słaby. W tym kontekście nie można oceniać wpływu zakłóceń na dźwięk słuchając samych zakłóceń.

Przemysław dodatkowo zrobił jeszcze inny, ważniejszy błąd: nie uwzględnił, że w trakcie słuchania muzyki będzie inny pobór prądu, zarówno ilościowo jak i jakościowo.

Przesadzasz. To jest szukanie powodów, które uzasadniłyby Twoją tezę. Takie szukanie na siłę.

Pobór prądu będzie zwiększony, owszem, ale w części analogowej. W cżęści cyfrowej już niekoniecznie.

Przepraszam, ale w jaki sposób zamierzasz odsłuchać TRANSPORT?

Nie rozumiem w czym problem? Widok transportu odbiera Ci słuch?

Swego czasu popularna na forum była karta PPA USB

Tak, mam ją. Mam też IDENTYCZNĄ kartę USB przed modyfikacją. Ocena brzmienia jest jednoznaczna na korzyć PPA.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Tak, mam ją. Mam też IDENTYCZNĄ kartę USB przed modyfikacją. Ocena brzmienia jest jednoznaczna na korzyć PPA.

A co powiesz o pomiarach PPA usb, dumnie zamieszczonych na stronie polskiego dystrybutora.

zmienność poboru może byc ilościowa

chrakterystyka zmienności pradu też przedstawia obraz ilościowy np w funckcji impedancji kolumny

cały czas w takim razie obracasz się w obszarze ilosci pradu a nie jakości

Ze zmiana ilościową mamy do czynienia, gdy występuje to samo zjawisko ale w innej skali. Natomiast szybkie zmiany obciążenia są źródłem całkiem nowych zjawisk, a to jest zmiana jakościowa. To miałem na myśli.

Żeby było jeszcze jaśniej to podam taki przykład: jak rośnie prąd, to zwiększa się temperatura przewodu. To jest zmiana ilościowa. Ale jak prąd jest zbyt duży to wywala bezpiecznik: to jest zmiana jakościowa. Albo jeszcze inaczej: jak natężenie prądu zmienia się sinusoidalnie z cz. 50 Hz, to generowane jest pole elektromagnetyczne o częstotliwości 50 Hz. Ale jeśli prąd zacznie się dodatkowo zmieniać np. w korelacji do sygnału muzycznego, to wygeneruje się pole elektromagnetyczne będące również w korelacji do sygnału muzycznego, będą również skorelowane z sygnałem muzycznym spadki napięć. I to jest zmiana jakościowa, bo jest to inne zjawisko w stosunku do sytuacji, gdy muzyki nie odtwarzamy.

Czy Kolega dd6 to wykłada gdzieś na jakiejś uczelni?

Czytam Kolegę i tylu dziwnych terorii, jednocześnie sprzecznych ze sobą daaawno już moje oczy nie widziały. ;-)

A co powiesz o pomiarach PPA usb, dumnie zamieszczonych na stronie polskiego dystrybutora.

Powiem, że PPA to najtańsze rozwiązanie. Takie minimum z minimów. Lepsze to niż karta bez modyfikacji, co sprawdzałem bo mam taką. PPA odsłuchowo się sprawdza, lecz wiadomo, że są lepsze.

Czy Kolega dd6 to wykłada gdzieś na jakiejś uczelni?

Czytam Kolegę i tylu dziwnych terorii, jednocześnie sprzecznych ze sobą daaawno już moje oczy nie widziały. ;-)

A jakieś konkrety?

Ze zmiana ilościową mamy do czynienia, gdy występuje to samo zjawisko ale w innej skali. Natomiast szybkie zmiany obciążenia są źródłem całkiem nowych zjawisk, a to jest zmiana jakościowa. To miałem na myśli.

Żeby było jeszcze jaśniej to podam taki przykład: jak rośnie prąd, to zwiększa się temperatura przewodu. To jest zmiana ilościowa. Ale jak prąd jest zbyt duży to wywala bezpiecznik: to jest zmiana jakościowa. Albo jeszcze inaczej: jak natężenie prądu zmienia się sinusoidalnie z cz. 50 Hz, to generowane jest pole elektromagnetyczne o częstotliwości 50 Hz. Ale jeśli prąd zacznie się dodatkowo zmieniać np. w korelacji do sygnału muzycznego, to wygeneruje się pole elektromagnetyczne będące również w korelacji do sygnału muzycznego, będą również skorelowane z sygnałem muzycznym spadki napięć. I to jest zmiana jakościowa, bo jest to inne zjawisko w stosunku do sytuacji, gdy muzyki nie odtwarzamy.

I bezpiecznik przepala się bo DAC wywołuje przeciążenie?

O generacji pola elektromagnetycznego to może więcej już nie pisz ;)

Zdaje mi się, że jesteś informatykiem, więc uwierz mi, że rekurencja to tylko w algorytmach ;)

Gość

(Konto usunięte)

Ale jak prąd jest zbyt duży to wywala bezpiecznik: to jest zmiana jakościowa

Błąd bezpiecznik jest zabezpieczeniem ilościowym prądu, wg Twojego rozumowania ...wraz ze zwiekszaniem sie ilości przepływającego pradu rośnie temperatura drucika w bezpieczniku aż do momentu przepalenia sie tego drucika pod wpływem przepływu wiekszego pradu niz jest w stanie wytrzymac drucik w bezpieczniku zabezpieczajacym okreslona obciązalność, dlatego obciążalnośc bezpiecznika okresla sie ilościowo np 3,2 A 10 A itd

I bezpiecznik przepala się bo DAC wywołuje przeciążenie?

Nie trolluj. A jak nie potrafisz dyskutować, to się nie wypowiadaj.

Gość

(Konto usunięte)

Albo jeszcze inaczej: jak natężenie prądu zmienia się sinusoidalnie z cz. 50 Hz

to napięcie zmiena sie sinusoidalnie bo jest zmienne i okresem tego napiecia jest wlaśnie 50Hz

Edytowane przez slawek.xm

Błąd bezpiecznik jest zabezpieczeniem ilościowym prądu, wg Twojego rozumowania ...wraz ze zwiekszaniem sie ilości przepływającego pradu rośnie temperatura drucika w bezpieczniku aż do momentu przepalenia sie tego drucika pod wpływem przepływu wiekszego pradu niz jest w stanie wytrzymac drucik w bezpieczniku zabezpieczajacym okreslona obciązalność, dlatego obciążalnośc bezpiecznika okresla sie ilościowo np 3,2 A 10 A itd

Od początku nie miałem na myśli jakościowej zmiany prądu, tylko jakościową zmianę sytuacji, pojawienie się nowych zjawisk. To nie jest pojęcie elektroniczne, ale ogólne.

to napięcie zmiena sie sinusoidalnie bo jest zmienne i okresem tego napiecia jest wlaśnie 50Hz

A natężenie jest stałe? Czy może też się zmienia?

Nie trolluj. A jak nie potrafisz dyskutować, to się nie wypowiadaj.

Jak będziesz miał trochę czasu to poczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Od początku nie miałem na myśli jakościowej zmiany prądu, tylko jakościową zmianę sytuacji, pojawienie się nowych zjawisk. To nie jest pojęcie elektroniczne, ale ogólne.

Aha, no tak. Czy pozostałe "pojęcia" też są ogólne?

Mógłbyś podać definicję pojęcia ogólnego?

A są tu tacy ?

Nie. Są za to tacy co słyszą dużo więcej niż da się usłyszeć. Można by to nazwać .... nadsłyszeniem?

Gość

(Konto usunięte)

jeśli prąd zacznie się dodatkowo zmieniać np. w korelacji do sygnału muzycznego, to wygeneruje się pole elektromagnetyczne będące również w korelacji do sygnału muzycznego, będą również skorelowane z sygnałem muzycznym spadki napięć

tego nie jestem w stanie zupelnie zrozumiec

napisz po kolei gdzie wygeneruje sie pole pod wpływem przepływu pradu w jakiej części obwodu ,gdzie nastapi ten spadek napięcia i stąd dopiero wyciagnij wniosek co do jakiejkolwiek korelacji z sygnałem muzycznym

sorry Jerzy to nie Twój wpis:)

Edytowane przez slawek.xm

Okresem zmian tego napięcia jest 20 ms, 50 Hz to częstotliwość.

Jak będziesz miał trochę czasu to poczytaj:

Ukryta Zawartość

Obrazy książek, to każdy może sobie powklejać.

Ukryta Zawartość

napisz po kolei gdzie wygeneruje sie pole pod wpływem przepływu pradu w jakiej części obwodu ,gdzie nastapi ten spadek napięcia i stąd dopiero wyciagnij wniosek co do jakiejkolwiek korelacji z sygnałem muzycznym

sorry Jerzy to nie Twój wpis:)

:)

Właśnie sam się zdziwiłem jak doszło do tego, że coś takiego napisałem ;)

Gość

(Konto usunięte)

A natężenie jest stałe? Czy może też się zmienia?

Natężenie zmienia się pod wpływem obciążenia np głosnikami wzmacniacza ale nie jest to zmiana sesu stircte okresowa w znaczeniu sinusoidalna tak jak napięcia

dlatego prosze o przykład Twego rozumowania , bo nie rozumiemy sie z teoretycznego punktu widzenia

1. Sygnał muzyczny we wzmacniaczu powoduje zwiększony pobór prądu, dzieje sie to w sposób skorelowany z sygnałem muzycznym

2. Mamy więc do czynienia ze zmiana natężenia prądu inną niż wynikającą z sinusoidalnego napięcia w sieci

3. Zmiana natężenia prądu objawia się w wielu miejscach układu, między innymi również w przewodzie sieciowym

4. Każda zmiana natężenia prądu powoduje wygenerowanie pola elektromagnetycznego

Natężenie zmienia się pod wpływem obciążenia np głosnikami wzmacniacza ale nie jest to zmiana sesu stircte okresowa w znaczeniu sinusoidalna tak jak napięcia

dlatego prosze o przykład Twego rozumowania , bo nie rozumiemy sie z teoretycznego punktu widzenia

Zmiana nie musi być okresowa

1. Sygnał muzyczny we wzmacniaczu powoduje zwiększony pobór prądu, dzieje sie to w sposób skorelowany z sygnałem muzycznym

2. Mamy więc do czynienia ze zmiana natężenia prądu inną niż wynikającą z sinusoidalnego napięcia w sieci

3. Zmiana natężenia prądu objawia się w wielu miejscach układu, między innymi również w przewodzie sieciowym

4. Każda zmiana natężenia prądu powoduje wygenerowanie pola elektromagnetycznego

I co z tego wynika? Od strony ilościowej oczywiście ;)

Gość

(Konto usunięte)

Sygnał muzyczny we wzmacniaczu powoduje zwiększony pobór prądu, dzieje sie to w sposób skorelowany z sygnałem muzycznym

sygnał muzyczny dostarczany do wzmacniacza to napięcie zmienne sinusoidalne, i to nie sygnał powoduje zwiekszony pobór pradu tylko obciążenie głośnikiem wzmaka w zalezności od impedancji głosnika

ten punkt jest Twoim rozumieniem z pierwszego punktu więc nie ma co sie do niego odnosić

ogólnie rzecz biorąc to jest prawda, przy założeniu ,że jest to zmiana ilościowa

jeśli weźmiemy pod uwage ,że wraz ze zmiana natężenia prądu zmienia sie równiez napięcie tego prądu to jest to prawda

ale te teoretyczne dywagacje nie rozjasniaja mi układu o ktrym piszesz, dlatego znow prosze o konkretne przykłady w systemie

• Pokaż nowe odpowiedzi