Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie to juz ponad 40 lat temu sprzety miały parametry nie do rozróznienia na ucho. Od tamtej pory wszytko to ściema marketingu.

Po co przepłacać, jak można wygrzebać takie samo ze szrotu.

Pierwsze manufaktury kablowe to początek lat osiemdziesiątych, a może nawet 78-79! Już wtedy znalazło się parę osób, które wiedziały, że głupota też się sprzedaje, tylko trzeba ją odpowiednio opakować;)

QED 79 Strand, w sprzedaży od 1978 roku - aktualnie dwadzieścia jeden miejscowych złotych za dziesięć metrów.

f736faaca381be9a45892ebf71dcf67a.jpg

co z tego wywnioskujesz?

Ano to, że producent poważnie traktuje klientów i podaje wyniki pomiarów swojego produktu potencjalnym zainteresowanym.

W końcu.. chyba robili te pomiary przy projektowaniu i strojeniu kolumn?

Jeżeli tak, to nie widzę powodu nie udostępniać pomiarów końcowego produktu.

Bo jak dla mnie to nadal nie oznacza nic poza tym, by dokonac odsłuch u siebie, w swoim pomieszczeniu, w moich warunkach akustycznych, przy mojej muzyce i na dodatek z moim sprzetem towarzyszącym:

Dla Ciebie nic, bo nie zwracasz na to uwagę.

Podłączasz i słuchasz na zasadzie "chybił-trafił"

Tak samo jak opisywałeś swoje wrażenia co do wzmacniaczy słuchawkowych, w których stwierdziłeś różnice w brzmieniu, to ja już po samych parametrach wiedziałbym z grubsza, że Beyerdynamic A20 będzie mulić ze słuchawkami, bo jest bublem jeżeli chodzi o parametry (kto w ogóle zatwierdził do produkcji seryjnej wzmacniacz słuchawkowy z impedancją wyjściową 100 ohm?!?!)

Także nawet nie interesowałbym się jego odsłuchem.

Chyba, że z ciekawości jak bardzo muszą dudnieć słuchawki na wzmacniaczu z impedancją wyjściową 100ohm.

Ja mam bardzo prostą filozofię co do urządzeń audio: jak najbardziej transparentny (neutralny) tor audio, po to aby końcowe brzmienie kreować sobie wyłącznie kolumnami i akustyką.

Prosto i zajebiście :)

A jak do tego szukasz wśród kolumn aktywnych to jest jeszcze prościej, bo odpada konieczność wyboru wzmacniacza i przetworniki z automata mają dobrane odpowiednie wzmacniacze :)

No ale to już jest moja filozofia i nie twierdzę że skoro ja tak lubię, to każdy musi myśleć tak samo.

Jedno jest pewne natomiast: moja filozofia upraszcza do minimum żonglerkę sprzętem, a skupiam się na tym co najbardziej istotne (kolumny/akustyka)

Innymi słowy, przy mojej filozofii wyboru/zakupu sprzętu, nie ma potrzeby zmieniać go w przyszłości aby coś tam poprawić, także zaczyna słuchać się muzyki, a nie sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No coś tam wypisali :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość papageno

(Konto usunięte)

Mili moi. Po co Wy się tak trudzicie? Co z tego wynika?'

Napiszcie coś o Waszej ulubionej muzyce, czym ona dla Was jest, jakie uczucie wzbudza. Pochwalcie się kolekcjami płytowymi, napiszcie jakie instrumenty słyszycie w np. w Dumbarton Oaks, czy choćby w nokturnach Chopina.

Większość z Was podkreśla, że muzyka najważniejsza, a odzwierciedlenia tego na forum nie widać. Poniechajcie całkowicie jałowego sporu. Nikt nikogo nie przekona. Tak jak i ja tym wpisem.

Taka muzyka nie jest w moim guście, lekko ujmując. Nie dałem rady wysłuchać wszystkiego.

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Taka muzyka nie jest w moim guście, lekko ujmując. Nie dałem rady wysłuchać wszystkiego.

:)

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Gość papageno

(Konto usunięte)

He, he, wiedziałem. Nie pytam czy się podoba. Pytam o sens.

Chyba największym mitem jest to, że przerzucacze słuchają muzyki. Pewnie tylko po to, by stwierdzić, czy sprzęty grają jednakowo. Taka karma.

Co mnie podkusiło? Dalibóg, nie wiem.

Informatyka, a nie kodera. Wystarczy prosty sieciowiec.

Zastanawiałem się czasami skąd biorą się na forum tak silne animozje. Ale być może właśnie takie chamskie wpisy jak powyżej patricka są tego przyczyną.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Pytasz się czy cały gatunek ma sens czy ten kawałek ? :)

Tylko wiesz…jesli sie coś nie podoba, to jest poza zainteresowaniem. A jak jest poza zainteresowaniem, to i pytanie o sens jest bezsensem :)

Tak więc w taki sposób wszyscy możemy sobie zarzucać brak osłuchania :)

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Chyba największym mitem jest to, że przerzucacze słuchają muzyki. Pewnie tylko po to, by stwierdzić, czy sprzęty grają jednakowo. Taka karma.

Co mnie podkusiło? Dalibóg, nie wiem.

Karma to nie system kar i nagród, tylko związek przyczynowo skutkowy.

A jaki jest sens w zastanawianiu się nad sensem ? Po co ? To jest jak medytacja, w jednej sekundzie przestaje istnieć czas, i "Ty". Może to być szybka jazda na motorze, improwizacja na instrumencie, malowanie obrazu lub struganie skrzypiec, lub zmywanie naczyń.

Czy może jednak "jakby" strzały?

Zdecydowanie strzały:) jakby strzały słychać chińskim badziewiu:)

W sumie to juz ponad 40 lat temu sprzety miały parametry nie do rozróznienia na ucho. Od tamtej pory wszytko to ściema marketingu.

Po co przepłacać, jak można wygrzebać takie samo ze szrotu.

A pan hrabia też tak grzebie, można by rzec, jak kura pazurem ?

Przegapiłem, że panowie już o miłości...;). To ja też się dołączę:)

jar1 zapewne już testował topowy wzmacniacz z lat '70 (spełniający założenia które mam w swoim opisie "o mnie") w bezpośrednim porównaniu z nowoczesnym wzmacniaczem - przy zachowaniu prawidłowych procedur porównawczych - także prawdę już zna :D

Żeby nie było, że ot tak sobie piszę.. :)

Kolega z forum piramidon ma u siebie jakiś bardzo stary wzmacniacz z początków lat '80

Już nie pamiętam modelu.

Ale widać go na zdjęciach z tego postu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(pierwsza fotka od góry, po lewej stronie)

No i tak się złożyło że w marcu tego roku, wpadłem do piramidona na spotkanie odsłuchowo-pogaduchowe.

Miał wtedy u siebie tego starocia i jednocześnie wypożyczonego za kaucją Marantz PM7005

Posłuchaliśmy obu wzmacniaczy :)

Kto zgadnie jakie miałem wnioski z odsłuchów, w sensie czy byłem w stanie odróżnić oba wzmacniacze po dźwięku? :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

Nie odróżniłeś :) Zgadłem ?

A tak nawiasem ile oni dopłacają do tego marantza, żeby go wypożyczyć ? :) :)

Edytowane przez daris666

To było proste. Wałkujemy to 340 stron. Dawaj coś trudniejszego ! :) Coś za dwa piwa .

Edytowane przez daris666

Hahahah :D

No nie wiem czy uda mi się jeszcze czymś was zaskoczyć.. :P

24-go grudnia, na gwiazdkę napiszę coś audiofilskiego.

Np. recenzję op-amp'a

Może być? :D

A tak nawiasem ile oni dopłacają do tego marantza, żeby go wypożyczyć ? :) :)

Tego nie wiem.

Musiałbyś z piramidon'em zagadać i się dowiedzieć :)

Hahahah :D

No nie wiem czy uda mi się jeszcze czymś was zaskoczyć.. :P

24-go grudnia, na gwiazdkę napiszę coś audiofilskiego.

Np. recenzję op-amp'a

Może być? :D

Za proste. Podstawki pod kable głośnikowe - to jest temat recenzji :)

Edytowane przez daris666

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Właśnie bawię się daphile fajna zabawka... Nie wiem dlaczego ale jak loguje się na mysqueezebox.com na daphile to nie widać urządzenia na stronce w zakładce odtwarzacz? BeatX ty się bawiłeś tym sprzętem, podpowiesz coś?

Edytowane przez kizol666

Karma to nie system kar i nagród, tylko związek przyczynowo skutkowy.

A jaki jest sens w zastanawianiu się nad sensem ? Po co ? To jest jak medytacja, w jednej sekundzie przestaje istnieć czas, i "Ty". Może to być szybka jazda na motorze, improwizacja na instrumencie, malowanie obrazu lub struganie skrzypiec, lub zmywanie naczyń.

I macanie kur też.

właśnie bawię się daphile fajna zabawka...

No fajny jest :)

Jak się gra z plików, bez korzystania z platform streaming'owych to mogę jeszcze polecić system pod audio "shadow", naszego forumowego kolegi ayran.

Ma jeszcze mniejsze wymagania niż Daphile a identyczną funkcjonalność.

Jest odpowiedni wątek w dziale PC Audio :)

BeatX ty się bawiłeś tym sprzętem, podpowiesz coś?

Jasne, ale jutro.

Kobitka zajęła mi kompa i na smartfonie siedzę.

Jasne, ale jutro.

Kobitka zajęła mi kompa i na smartfonie siedzę.

Wysiadywanie smartfona - kurze tematy :) :) :)

• Pokaż nowe odpowiedzi