Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

wszystko to prawda:) choć, ja nie uważam za zaletę słyszenie w nagraniu tego czego nie powinienem np: sapania muzyków, przewracania nut i takich tam:)

O czymś takim zapewne myślał wspominany przeze mnie skrzypek ;)

Edytowane przez Teddybear

Ale nie po to Cie zapraszam abys ocenial akustyke czy przydatnosc moich kolumn do tego rodzaju testow. Po prostu chodzi o to abys sobie posluchal, jedynie wyrazi swoje odczucia czy Ci sie taka prezentacja - jakosc dzwieku - podoba czy to nie Twoje granie bo to czy tamto w dzwieku ci nie odpowiada. Przyznasz, ze do takiego luznego posluchania nie potrzeba miec zadnych kompetencji. No i przy okazji porozmawiali bysmy sobie, posluchalbys utworkow, ktorych byc moze nie masz, a ja chetnie cos z tego co bys przywiozl. A jak ponizej z Twojego wpisu dowiedzialem sie, ze jestes ze Szczecina, to juz w ogole z Twojej strony nie powinno byc problemow, bo jesli decydowalbys sie na testy jechac nawet 600 km, to do mnie masz zaledwie "rzut beretem", a i pociagow bezposrednich pelno.

Ponownie, dzięki za zapro ale jak miałbym zrobić sobie takie dwie wycieczki po polsce, to już trochę drogo mnie to wyniesie :)

Jestem zdeterminowany w imię zdobycia wiedzy i doświadczenia raz sobie zafundować taką małą wyprawę, ale tylko raz.

Tak samo jak tylko raz kupiłem jakieś ponoć turbo wypas kabelki do moich słuchawek HE-500, żeby przekonać się na własnych uszach czy coś to dało (nie dało nic)

Możemy za to oboje spotkać się u discomaniac'a i tam porozmawiać o muzyce i technice audio ;)

Jasne, często się tam spotykamy z chłopakami.

No to git :)

To mamy już dwóch chętnych na taki meeting (ja + Ty)

Proponuję rozmowę dotyczącą szczegółów organizowania spotkania przenieść do dedykowanego wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przemysław_51508, biniek84 dalej jesteście zainteresowani takim spotkaniem?

To pytanie kieruję z resztą do wszystkich uczestników tej dyskusji, obojętnie którą teorię wyznają.

Mógłbym też dla pikanterii wysłać wiadomość do XYZPawel, czy nie chciałby przyjechać na ten meeting :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

... oraz jakieś wzmacniacze ze skrajnej półki cenowej (pod warunkiem, że oba wzmacniacze odpowiednio wysterują kolumny discomaniac'a)

No wlasnie...! I tutaj pies pogrzebany: " (pod warunkiem, że oba wzmacniacze odpowiednio wysterują kolumny discomaniac'a) "

Aby wzmacniacze mialy rowne szanse, to wlasnie trzeba zastosowac b. dobre kolumn y, ale lekkie do napedzenia, czyli o sporej skutecznosci, a przede wszystkim aby ich impedancja minimalna nie spadala duzo (takimi sa wlasnie Tannoy-e). No ale wowczas moze sie okazac, ze niestety beda klopoty z rozroznieniem wzmakow "wyczynowych" i "slabeuszy". Natomiast, jesli wykorzystamy b. dobre kolumny ale jednoczesnie trudne do napedzenia, to wowczas moga wystapic wyraznie slyszalne roznice. I co wtedy ? Jakie kryteria przyjac aby wykazac czy wzmacniacze wprowadzaja roznice - jakie - czy tez nie ? Nasuwa sie oczywisty wniosek, ze nalezaloby przetestowac te same testowane wzmaki na dwoch parach b. dobrych ale diametralnie roznych kolumn pod wzgledem mozliwosci napedzenia - latwe kontra trudne.

Po takich testach - moim zadaniem - dopiero mozna by wyciagnac wlasciwe wnioski w kwestii wplywu roznych wzmakow na aspekty dzwieku.

Ponownie, dzięki za zapro ale jak miałbym zrobić sobie takie dwie wycieczki po polsce, to już trochę drogo mnie to wyniesie :)

Jestem zdeterminowany w imię zdobycia wiedzy i doświadczenia raz sobie zafundować taką małą wyprawę, ale tylko raz.

Tylko do mnie trudno to nazwac wycieczka po Polsce, bo masz tylko troche ponad 100 km, a pociagiem to tylko ok 1,5 h jazdy.

Poza tym, zanim dojdzie do testow o ktorych piszesz, to zapewne jeszcze duzo wody uplynie, a juz mozesz miec jakies kolejne doswiadczenie z odsluchow - czyz nie tak ?

Przemysław_51508, biniek84 dalej jesteście zainteresowani takim spotkaniem?

Czego nie.

Tylko obawiam się że do tego testu nie dojdzie z różnych względów ;)

Tylko do mnie trudno to nazwac wycieczka po Polsce, bo masz tylko troche ponad 100 km, a pociagiem to tylko ok 1,5 h jazdy.

Ty nie mieszkasz w Poznaniu?

ścięty kominkiem róg, niestety kartongips na suficie

G-K na suficie może być korzystniejszym rozwiązaniem od twardych powierzchni np. betonu.

Więc nie jest to pokój, który można uznać za referencyjny

A jaki jest pokój "referencyjny" ?

To pikuś. A struny w gitarze lokalizujesz wyraźnie?

No pewnie, przecież to podstawa ;-). Oczywiście chodzi o to, która jest wyżej a która niżej w gitarze ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Chodziło mi raczej o to, że wyraźnie słyszę rozmieszczenie muzyków i instrumenty. Jeśli jeden muzyk stoi dalej od drugiego to ja to wyraźnie słyszę.

Piotr...ja Cię w 100% rozumiem...

to wowczas moga wystapic wyraznie slyszalne roznice. I co wtedy ?

To będą różnice. Moim zdaniem nie ma problemu. Są różnice.

a jak gitara leży płasko?

To która jest bliżej a która dalej ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)

Dlatego jedne z najlepszych nagrań to te umiejętnie zdjęte z naturalnych miesc, w których muzyka grała.

A myślisz, że my o tym nie wiemy...tylko kto dzisiaj nagrywa na tzw. "Setkę"?

aaa, to co innego!

To w takim razie jak najbardziej jestem chętny na przyjazd, posłuchanie i poddanie się testowi ABX czy wyłapię różnicę pomiędzy moją kartą muzyczną AIM SC808, a jakimś mega drogim hajendowym DAC.

Jest ktoś z okolic kto posiada takowy DAC i kto chciałby się przejechać do Lutka celem sprawdzenia jak to gra w zestawieniu do najzwyklejszej karty muzycznej?

aaa, to co innego!

To w takim razie jak najbardziej jestem chętny na przyjazd, posłuchanie i poddanie się testowi ABX czy wyłapię różnicę pomiędzy moją kartą muzyczną AIM SC808, a jakimś mega drogim hajendowym DAC.

Jest ktoś z okolic kto posiada takowy DAC i kto chciałby się przejechać do Lutka celem sprawdzenia jak to gra w zestawieniu do najzwyklejszej karty muzycznej?

Na tych kolumnach nie ma szans. To jest tak jakbyś planował wyłapać różnice w odcieniach zieleni na czarno-białym TV.

Na tych kolumnach nie ma szans. To jest tak jakbyś planował wyłapać różnice w odcieniach zieleni na czarno-białym TV.

Głowa mi zaraz pęknie.

A-po-swietach,Pulp-Fiction,3023.gif

To gdzie dowiem się PRAWDY o tym jakie są różnice w dźwięku pomiędzy kartą muzyczną za 440 pln vs. high-end DAC za 100.000 pln wzwyż.

Przecież to są tak skrajne cenowo produkty, że ciężko mi uwierzyć że Lutkowe kolumny nie przekażą tych różnic!

To gdzie dowiem się PRAWDY o tym jakie są różnice w dźwięku pomiędzy kartą muzyczną za 440 pln vs. high-end DAC za 100.000 pln wzwyż.

Przecież to są tak skrajne cenowo produkty, że ciężko mi uwierzyć że Lutkowe kolumny nie przekażą tych różnic!

Cena nie przekłada się bezpośrednio na różnice i jakość w dźwięku. Czasem sprzęt za 100tys.gra jak ten za 10x mniej, czasem sprzęt za 5000zł gra jak ten za 20000zł. Na ceny wpływa wiele różnych czynników,w większości nie mających nic wspólnego z dźwiękiem.

Jeśli to o Tannoye chodzi, to one są aż takie złe? A który to model?

Cena nie przekłada się bezpośrednio na różnice i jakość w dźwięku. Czasem sprzęt za 100tys.gra jak ten za 10x mniej, czasem sprzęt za 5000zł gra jak ten za 20000zł. Na ceny wpływa wiele różnych czynników,w większości nie mających nic wspólnego z dźwiękiem.

No ok, ale clue ostatniej dyskusji to jest możliwość rozróżnienia wyłącznie po dźwięku dwóch urządzeń elektronicznych, zbudowanych na tranzystorach i spełniających normę hi-fi.

Zarzuca mi się, że niemożliwe jest NIE USŁYSZEĆ tych różnic, bo są kosmiczne.

No tak czy nie?

Zostałem posądzony o brak doświadczenia, o słaby sprzęt, o słaby słuch i jeszcze "stefek" nakłamał że piszę co innego tu, a co innego na forum canon-board.info

Zaproponowałem porównanie dwóch tak różnych cenowo urządzeń, że już z samej rozbieżności cenowej (o schemacie konstrukcyjnym nie wspominając) powinno się te "niebo a ziemia" różnice usłyszeć.

A tu co, te "niebo a ziemia" różnice są słyszalne dopiero na jakiś tam specjalnych kolumnach, które muszą być podłączone do specjalnych wzmacniaczy??

Jeżeli tak, to baaaaardzo wielu w tym wątku powinno mocno zrewidować swoje wpisy przemawiające za tym, że każdy DAC idzie usłyszeć.

Edytowane przez BeatX

Choćby taki jak ma Szymon. Mnóstwo rozmaitych ustrojów i przemyślane rozmieszczenie.

Niestety nic mi to nie mówi.

Gość

(Konto usunięte)

O ja pierdziu...Sly...Szacunek...

Jeśli to o Tannoye chodzi, to one są aż takie złe? A który to model?

Nie sa zle, a wrecz wybitne, ale poniewaz sa latwe do napedzenia, to sa problemy z wychwyceniem roznic miedzy wzmacniaczami - dtwarzaczami rowniez, ale tu juz nie wiem dlaczego. I jak wczesniej pisalem, jest to ich swietna zaleta, bo z czym bym nie podlaczyl to dzwiek wysokiej proby :-)

Nie trzeba przynajmnie wciaz sie uganiac za coraz to mocniejszymi - drozszymi wzmacniaczami. Czyz nie super zaleta ?

Model: Oryginalne Super Red Monitor SRM 12X w 68 litrach.

So rowniez na tych samych glosnikach DIY w 107 litrach

Edytowane przez Lutek

Jeżeli tak, to baaaaardzo wielu w tym wątku powinno mocno zrewidować swoje wpisy przemawiające za tym, że każdy DAC idzie usłyszeć.

Powinno :-).

Poszukaj w starych wątkach, Szymon wklejał zdjęcia swojego pokoju. Taki w barokowym stylu, ale dźwiękowo na pewno znakomity.

To bardzo prawdopodobne, również w nie barokowym stylu ;-). Słyszałem już pokoje genialnie brzmiące i niczym specjalnym się nie wyróżniające.

Edytowane przez Lech36

Nie sa zle, a wrecz wybitne, ale poniewaz sa latwe do napedzenia, to sa problemy z wychwyceniem roznic miedzy wzmacniaczami - dtwarzaczami rowniez, ale tu juz nie wiem dlaczego. I jak wczesniej pisalem, jest to ich swietna zaleta, bo z czym bym nie podlaczyl to dzwiek wysokiej proby :-)

Model: Oryginalne Super Red Monitor SRM 12X w 68 litrach.

So rowniez na tych samych glosnikach DIY w 107 litrach

To świetne głośniki. Dlaczego więc zarzuca się im brak szczegółowości? Bo mają przyzwoitą charakterystykę impedancji?

Dziwnie to brzmi. Tak jakby ktoś chciał za wszelką cenę bronić się przed faktami z jakichś sobie wiadomych przyczyn.

Najgorsze są Tannoye z koncentrycznym driverem, gdzie w środku jest tweeter. To konstrukcja sprzed kilkudziesięciu lat. Idea wydaje się słuszna, bo dźwięk promieniuje niejako z jednego punktu i to akurat jest dobre. Niestety gorzej z technologią. Tu musieliby się wypowiedzieć mądrzejsi w kwestii budowy kolumn. Wiem tyle ile tłumaczyli mi oni podczas rozmów. Po 1-Tannoy używa kiepskie tweetery na bazie aluminium. Nie są ani szybkie ani rozdzielcze. Po 2- za bas i średnicę odpowiedzialny jest jeden duży driver i to jest problem. Niby plusem jest brak podziału w szerokim zakresie ale inaczej pracuje i wychyla się membrana przy emitowaniu średnicy. a inaczej basu. Coś co jest do wszystkiego, jest do niczego. I ten driver nie potrafi dobrze oddać ani średnicy ani basu. Przy basie się męczy i nie daje rady, ale średnica też jest co najmniej dyskusyjna, na pewno sucha. Po 3- tweeter jest za nisko ustawiony i często poniżej wysokości uszu. Nie powinno tak być. To zaburza oddawanie aury sali z muzykami i zaburza budowanie przestrzeni. Po 4- duża papierowa membrana szczególnie na basie musi się wychylać i wtedy przesuwa się wzdłuż tweetera, który nie jest ruchomy. To powoduje zaburzenia i zniekształcenia w emisji wysokich tonów. Dla przykładu TAD też używa takie rozwiązanie ale zaawansowane technologicznie i driver średniotonowy, który jest w około tweetra jest z berylu, a nie z papieru i przesuwa się tylko max o 0.2mm przez co nigdy nie zaburza pracy berylowego tweetera. Nie wychyla się też dlatego, że drivery basowe są oddzielnie i średniotonowy gra dopiero od 250hz, a to nie wymaga dużych odchyleń membrany. Tak więc TAD ma dobre rozwiązania konstrukcyjne oraz technologie, a Tannoy ma tylko historie, wadliwą technologię i przestarzałe rozwiązania.

Sam mogę powiedzieć jak grają. To jest dźwięk matowy i bez wyrazu. Jest suchy i taki wyprany z barw oraz emocji. Można podpiętym systemem coś tam z tego próbować wyciągnąć ale efekty raczej skazane na klęskę. To takie vintydżowe brzmienie ale w negatywnym sensie...moim zdaniem.

Wiem, że Lutek to jest bardzo miły i uczciwy gość. Nie poznałem osobiście ale co nieco o nim wiem. Nie chcą mu robić przykrości ale też nie mogę kłamać, że lubię ten sposób grania. Miły gość to miły gość, a kolumny to tylko kolumny. Dziś ma takie, jutro może inne. Nie należy się utożsamiać ze sprzętem. Dla mnie Tannoy to jeden z najgorszych dźwięków na obecnym rynku audio.

Może model Royal Kingdom z oddzielnym basem będzie nieco lepszy ale znów...za ok 300 000zł to są na rynku dużo lepsze kolumny.

Edytowane przez sly30

Koncentryczny głośnik jest niedobry? To znaczy, że np. TAD CR1 jest też przeżytkiem?

Sam mogę powiedzieć jak grają. To jest dźwięk matowy i bez wyrazu. Jest suchy i taki wyprany z barw oraz emocji. Można podpiętym systemem coś tam z tego próbować wyciągnąć ale efekty raczej skazane na klęskę. To takie vintydżowe brzmienie ale w negatywnym sensie...moim zdaniem.

A z tym to już się zupełnie nie mogę zgodzić i myślę, ze nie jestem w tym osamotniony.

Koncentryczny głośnik jest niedobry? To znaczy, że np. TAD CR1 jest też przeżytkiem?

Przecież opisałem wyżej, że idea jest bardzo dobra i w wykonaniu TADa jest super. Ale do tego potrzebna jest technologia i dobra konstrukcja. Tannoy tego nie ma.

A z tym to już się zupełnie nie mogę zgodzić i myślę, ze nie jestem w tym osamotniony.

Gusta są różne i każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Jeśli komuś podoba się takie granie to ok. Zapewne wielu się podoba bo firma ciągle sprzedaje te kolumny, czyli klientela musi być.

• Pokaż nowe odpowiedzi