Skocz do zawartości
IGNORED

Kupa sprzętu i dalej niedosyt

Utek

Rekomendowane odpowiedzi

Do testowania basu polecam też płytę Laurie Anderson - Life on a string. Bas przepiękny nisko schodzący, jak sprzęt ma tendencje do mulenia to wszystko będzie słychać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trochę uogólniacie. Dużo zależy od systemu. Śmię twierdzić, że moje obecne monitory z 10 cm na basie mogą zaskoczyć nie jednego co twierdzi że 13cm to za mało :)

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

... Chyba jak przyłożysz głowę do niskotonowca :)))

...i przekręcisz do oporu magiczne pokrętło Bass na wzmacniaczu. Już sobie wyobrażam ten czysty, głęboki, dynamiczny bas :)

Do testowania basu polecam też płytę Laurie Anderson - Life on a string. Bas przepiękny nisko schodzący, jak sprzęt ma tendencje do mulenia to wszystko będzie słychać

W tym kawałku faktycznie bas schodzi bardzo nisko. Ja lubię ten kawałek. Kiedy wyraźnie słychać jak na początku wchodzi gitara basowa to już jest nieźle. Dlatego ten przykład, bo gitara basowa to chyba obowiązkowy instrument w prawie każdym rodzaju muzyki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spodziewałem się takich docinków, wiec nie mam nikomu za złe. Trochę szkoda, że nie doceniacie systemów tylko oceniacie wszystko pod kątem "dynamicznego basu". Mam nadzieje, że nie myślicie pojęć dynamiki z basem bo czasem mam takie wrażenie.

Moje kolumny schodzą wg producenta do 59hz przy spadku 3db a dzięki modom pomieszczenia do około 50hz. Taka ciekawostka ;)

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Spodziewałem się takich docinków, wiec nie mam nikomu za złe.
Szacun kolego. Najważniejsze to nie dać się sprowokować. Docinki na tym forum to chleb powszedni. Ja takowe akceptuję, do puki nikt nikomu nie ubliża. Wracając do kolumn i basu. Miałem kiedyś kolumny, które schodziły w okolice 50Hz. Dla mnie to nie był bas w pełnym tego słowa znaczeniu. Oczywiscie, 50Hz to już niższy zakres ale dla moich preferencji to trochę za mało. Z kolei dla kolegi było wystarczająco, więc co dla kogo. Jednym to wystarczy inni potrzebują basu, żeby im kwiatki w doniczkach się bujały. Mieszkał na przeciwko mnie taki kolega. Miał w pokoiku mniej niż 15m2 duże Altusy, tylko on nie słuchał muzyki, jedynie łomotu, na dodatek przy otwartym oknie. Kiedy wracał do domu śmiałem się wtedy, żeby szybko wyłożyć korki do uszu i wykrzyknąć "Let's get ready to rumble" :-)

Wiesz moze na jakich czestotliwosciach one graja?

~~46Hz ~~70Hz ~~93Hz "~c4,~d4,~f#4"

Na szybko znalezione na portalu youtube:

Np. na mid-woofer to:

Ukryta Zawartość

Np. na woofer :

Ukryta Zawartość

I subwoofer:

Można się przy okazji schłodzić przy otworach stratnych kolumn w upalne dni...

Ukryta Zawartość

Niżej to już zabawa z 2x15" na stronę i paczki po 300L :]

Większość ludzi niestety słucha kolumn z F3~45hz jak nie F6... w pokojach bez adaptacji po czym zabierają oficjalne stanowisko w sprawie "dynamiki basu".

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I subwoofer:

Można się przy okazji schłodzić przy otworach stratnych kolumn w upalne dni...

Sennheiser HD600 poległy :D

Najniższy bas jest ledwo słyszalny w tym utworze na tych słuchawkach :D

A7X nie będę testował pod tym kątem, bo po co kopać leżącego :)))

Jak tam gokar83 Twoje monitory z 10cm przetwornikiem, odtwarzają najniższy bas z utworu "Waka Flocka Flame - "No Hands" ft. Wale & Roscoe Dash" ? ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

U mnie "Decaf" na woofer jest nieźle, choć przy większej średnicy niż 16,5cm z pewnością było by czyściej, za to przy "Waka Flocka Flame - "No Hands" ft. Wale & Roscoe Dash", jakbym śpiwór na kolumny zarzucił :-(

Myślę, że utwór "Waka Flocka Flame - "No Hands" ft. Wale & Roscoe Dash", mimo iż kompletnie mi się nie podoba i nie trawię hip-hop' u, to z racji takiej a nie innej kompozycji - jest dobrym materiałem do oceniania możliwości reprodukcji najniższych rejestrów w przetwornikach ;)

Na bank większość systemów stereo w domach użytkowników z tego forum, polegnie przy odtwarzaniu tego kawałka w kwestiach sub-bas :D

Nie pomoże żadne dorabianie teorii o "szybkim i punktowym basie" ;)

Po prostu - kolumny nie dały rady odtworzyć skrajnie niskich częstotliwości i tyle w temacie.

Generalnie zaówarzyłem że najwięcej problemów przy reprodukcji niskich częstotliwości w kolumnach jest w zakresach mid-basu (często są rezonanse i dudnienia), oraz sub-basu, którego zazwyczaj nie usłyszysz w systemach głośnikowych :D

Na szczęście ja też nie jestem fanem hip-hop'u. Moje spostrzeżenia odnośnie basu. Większość kawałków ma po prostu stłumione niższe częstotliwości, lub raczej nie tak mocno podbite, bo chyba nie o to chodzi w muzyce żeby wszędzie waliło basem. Na analizatorze widma czy spektrum (dokładnie nie wiem jak to nazwać) w kawałku "Decaf - White Clouds" częstotliwości ok. 40Hz tłumione są zaledwie kilka dB. Z kolei kawałek JJ Calle'a "Call Me the Breeze" w wykonaniu Erica Claptona, w której linia basowa jest bardziej stłumiona brzmi wyśmienicie. Uwielbiam ten kawałek i gdyby w nim podbić ten zakres basu, kawałek był by do kitu.

>BeatX, powinieneś to wiedzieć. Mam paczkę różnych próbek sygnału, ściągniętą z internetu. Spakowałem ją w WinRAR i chciałem tu wrzucić, dlaczego nie można dodać takiego pliku?

Jeszcze nie słuchałem ale pewnie zrobię test wieczorkiem. Z ciekawości do ilu tam schodzi?? Przy mojej akustyce pomieszczenia zakładając inne kolumny lub odpalenie suba (mam t-zero btw) to tak 38hz jest ok ale poniżej mam takie spadki, że praktycznie można powiedzieć, że nie mam nic poniżej. Taka akustyka pomieszczenia niestety :\

Mam paczkę różnych próbek sygnału, ściągniętą z internetu. Spakowałem ją w WinRAR i chciałem tu wrzucić, dlaczego nie można dodać takiego pliku?

Pewnie ograniczenie samego engine forum :)

Możesz skorzystać z jakiś usług hostingowych, jak np.

Ukryta Zawartość

Albo Google Drive, OneDrive, Dropbox itp i zarzucić link na forum.

Ukryta Zawartość

Pewnie ograniczenie samego engine forum :)

Możesz skorzystać z jakiś usług hostingowych, jak np.

Ukryta Zawartość

Albo Google Drive, OneDrive, Dropbox itp i zarzucić link na forum.

Właśnie o tym myślałem, że przez jakiś hosting. Poza tym, głupi łeb nie zwróciłem uwagi na ciężar pliku :-) Ładuje na serwer. Podam link, może komuś się przyda.

Tu mam różne próbki w formacie FLAC i WAV.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Króciutki test. Tylko 6 sampli.

Przy odpowiednio dużych membranach powinno się słyszeć różnicę w wybrzmiewaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Króciutki test. Tylko 6 sampli.

Przy odpowiednio dużych membranach powinno się słyszeć różnicę w wybrzmiewaniu.

Ukryta Zawartość

Ta stronka jest świetna. Dzięki dobry człowieku :-) Można nawet wygenerować sobie plik z jakąkolwiek częstotliwością i spadkiem 3dB. To bardzo istotne, bo jak mówi definicja "Pasmo przenoszenia (także: pasmo przepustowe) – zakres częstotliwości, w którym tłumienie sygnału jest nie większe niż 3 dB (spadek amplitudy o 3 dB w stosunku do amplitudy początkowej). W paśmie przenoszenia amplituda osiąga wartość nie mniejszą niż 70,7% swojej wartości maksymalnej."

Ukryta Zawartość

Niżej to już zabawa z 2x15" na stronę i paczki po 300L :]

Większość ludzi niestety słucha kolumn z F3~45hz jak nie F6... w pokojach bez adaptacji po czym zabierają oficjalne stanowisko w sprawie "dynamiki basu".

- ja piernicze, myślałem że mi pokój rozniesie i butelki z winem stłucze, :))))

odegrane na 4x10" + 1kW/ch

P.S. Yello znam, też fajne. Jednak jak ma się kolumny które potrafią zejść nisko i są szybkie to piorunujące wrażenie robi kawałek Eskmo - Lifeline

Uprzedzam jednak, sprzety bez kontroli zrobią z tego "mielonkę", kiedyś zapuściłem to na AS (2014 o ile dobrze pamiętam, żaden system tego nie ogarnął na dużej głośności)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Myślę, że utwór "Waka Flocka Flame - "No Hands" ft. Wale & Roscoe Dash", mimo iż kompletnie mi się nie podoba i nie trawię hip-hop' u

W takim razie posłuchaj Yello - Umbria. lub Scorpio rising

Ukryta Zawartość

https://megawrzuta.pl/download/ddc851409a9200a7d00b12abfcc6fcec.html

Ukryta Zawartość

Kolejny fajny kawałek elektroniki nieco "ambitniejszej" przy okazji dającej sprzętowi popalić w kwestii zejść, spora moc preferowana...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Koledzy, jak to dobrze mieć chrześniaka w gimnazjalnym wieku. Ten to zna kawałki do testowania basu :-)

Ukryta Zawartość

Jeszcze takie cóś. Gimbaza wie gdzie szukać basu :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak jesteśmy przy potupajkach, sam czasem lubię, ale ten kawałek jest fajny, jak to ktoś napisał "sick bass". Ale akurat ten bas zagra nawet woofer 10", więc w cale nie wymagający, ale super chodzi, groove na maks

?👈

Nie jest to muzyka do robienia trzesienia ziemi, ale pozwala przetestowac sprzet pod gatunki ktorych slucham

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.