Skocz do zawartości
IGNORED

CD ma się dobrze…a jednak umiera. Co w przyszłości? Pliki.

arkadowski

Rekomendowane odpowiedzi

Studyjny protokół przesyłany po kablu Ethernetowym. Główną zaletą jest ogromna przepustowość pozwalająca na przesłanie np 16 kanałów lub więcej i to w wysokiej rozdzielczości.

Moje pytanie wynika jedynie z ciekawości, bo ostatnio przy plikach pada często to RJ45 jako cudowny środek i panaceum na wszystkie bolączki dźwięku z komputera.

To mit. Prędkość przesyłu usb i rj są wystarczające do audio.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Ale czy rowerem szybciej się pojedzie na trójpasmowej autostradzie?

Nie o to chodzi.

Zajrzyj sobie na stronę firmy Merging tam jest to opisane.

To mit. Prędkość przesyłu usb i rj są wystarczające do audio.

Próbowałeś czy tylko tak sobie przypuszczasz ?

Moje pytanie wynika jedynie z ciekawości, bo ostatnio przy plikach pada często to RJ45 jako cudowny środek i panaceum na wszystkie bolączki dźwięku z komputera.

Ja tego nie napisałem.

Napisałem wręcz przeciwnie.

Doczytaj sobie.

Ale i tak u mnie ( i jak widać nie tylko u mnie ) połączenie RJ45 jest na razie lepszym niż USB.

Zajrzyj sobie na stronę firmy Merging tam jest to opisane

To sprzet dla studiów nagraniowych, i musi mieć mozliwości wielokrotnie przewyższające potzreby odtwarzania gotowych produktów. Chociażby:

•Multiple, simultaneous recordings

•Edit while in record

•Record up to 32 tracks @ 192 kHz

Dla odtworzenia dwóch ścieżek (LP) gotowego nagrania te wymagania nie są potrzebne.

Dla odtworzenia dwóch ścieżek (LP) gotowego nagrania te wymagania nie są potrzebne.

No to masz jeden problem z głowy ;)

No to masz jeden problem z głowy ;)

Na razie go rzeczywiście nie mam. Bo, jak czytam, dalej wolisz CD od dźwiku z kompa i tego zdania nawet RJ45v nie zmieniło.

Natomiast ja słucham muzyki z plików i to po USB (z pendriva) i nie uważam, że gra to gorzej od CD. Nawet takich z wysokiej półki i uznanych odtwarzaczy CD.

Dlatego dość sceptycznie podchodzę do konieczności stosowania RJ45.

U mnie pliki zawsze lepiej grały po AES/EBU niż po USB a najlepiej zagrały po RJ45

Panowie, mieszacie protokoły transmisji DANYCH (zawierających muzykę) z protokołami transmisji "gotowego" strumienia.

Różnica niby nieznaczna, ale jednak zasadnicza. Jakość bloku, który formuje z danych strumień "audio" jest tutaj rzeczą

kluczową. Poza tym AES/EBU studyjne nie jest tożsame z AES/EBU znanego z zastosowań "cywilnych" i jest to zwykły

S/PDIF, tyle tylko, że różnicowy. Należy jednak pamiętać, że ten sposób obarczony jest wadą - w przypadku parzystych błędów transmisji nie mogą on być interpolowane. O wiele łatwiej jest zapanować nad materiałem, który został dostarczony

w formie paczki "danych" i zostaje on zorganizowany w strumień poddawany dekodowaniu poprzez bloki wewnętrzne DAC.

W takim przypadku (ansynchron) znikają praktycznie wszystkie wady niedoskonałej transmisji (dostarczenia DANYCH)

Próbowałeś czy tylko tak sobie przypuszczasz ?

Słucham i próbowałem . Co jest nie tak w usb czy rj ?

Słucham i próbowałem . Co jest nie tak w usb czy rj ?

Nie wiem co jest nie tak ale u mnie , na moim odtwarzaczu CD dobrze nagrane płyty CD po prostu brzmią lepiej niż pliki.

Z resztą jak widać nie tylko u mnie ...

Spróbowałeś użyć cd jako napędu do dac i porównać z usb na tym samym dacu ?

Spróbowałeś użyć cd jako napędu do dac i porównać z usb na tym samym dacu ?

Tak , wielokrotnie na różnych dac-ach.

I z cd gra najlepiej ? Wiesz są u mnie jakieś tam różnice po między cd a plikami z usb. Ale na tyle pomijalne, że nie skupiam się na tym tylko słucham.

I z cd gra najlepiej ? Wiesz są u mnie jakieś tam różnice po między cd a plikami z usb. Ale na tyle pomijalne, że nie skupiam się na tym tylko słucham.

U mnie te różnice nie są pomijalne ;)

pozdr.

U mnie te różnice nie są pomijalne ;)

pozdr.

Kiedyś zbudują sprzęt, który Ciebie też zadowoli !

Pozdrawiam

To teraz należałoby pociagnąć temat, na który zwrócił uwagę BoDex nieco wyżej.

Czego konkretnie (jakich danych) dotyczyła w tym porównaniu transmisja po RJ45 i USB.

Żeby wiedzieć, co podlega porównaniu, czy aby nie gruszki z jabłkami.

Uprzedzam, ze ja nie robiłem takich porównan, i jedynie drążę temat z zainteresowania.

Gość

(Konto usunięte)

Panowie, mieszacie protokoły transmisji DANYCH (zawierających muzykę) z protokołami transmisji "gotowego" strumienia.

Różnica niby nieznaczna, ale jednak zasadnicza. Jakość bloku, który formuje z danych strumień "audio" jest tutaj rzeczą

kluczową. Poza tym AES/EBU studyjne nie jest tożsame z AES/EBU znanego z zastosowań "cywilnych" i jest to zwykły

S/PDIF, tyle tylko, że różnicowy. Należy jednak pamiętać, że ten sposób obarczony jest wadą - w przypadku parzystych błędów transmisji nie mogą on być interpolowane. O wiele łatwiej jest zapanować nad materiałem, który został dostarczony

w formie paczki "danych" i zostaje on zorganizowany w strumień poddawany dekodowaniu poprzez bloki wewnętrzne DAC.

W takim przypadku (ansynchron) znikają praktycznie wszystkie wady niedoskonałej transmisji (dostarczenia DANYCH)

Rozwin proszę temat...ciekawe...

Pozdrawiam

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ale czy RJ45 zniwelowało tę różnicę czy nie ?

Tak.

Jarek, naprawdę z plików gra już u Ciebie tak dobrze jak z Metronome? Rozumiem, że RJ45 zniwelowało różnicę dzielącą pliki i CD, ale czy całkowicie?

Jarek, naprawdę z plików gra już u Ciebie tak dobrze jak z Metronome? Rozumiem, że RJ45 zniwelowało różnicę dzielącą pliki i CD, ale czy całkowicie?

Nie zniwelowało, dlatego nie kupiłem tego DCS-a.

Pisałem kilka postów wcześniej jak jest u mnie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pisałem kilka postów wcześniej jak jest u mnie.

OK, dzięki za wytłumaczenie, nie wiedziałem jak zinterpretować łącznie te dwie wypowiedzi.

Panowie, trochę to futurologia, ale być może mamy do czynienia z całkiem innym zjawiskiem. Zamaist śmierci jakiegoś formatu następuje ich rozproszenie. Podobnie jak portale w sieci nie zastąpiły drukowanych gazet czy książek, to nadal na rynku pozostaną vinylów i CD. Dochądzą telefony, streamery itd. wkrótce inne wynalazki, bo korporacje stają na głowie aby nam wmówić, że bez kolejnego nowego wynalazku nie da się żyć aby z nas wyciągnąć kasę. Podobnym skokiem na kasę były kina domowe i zaprzestanie produkcji wzmacniaczy stereo i gramofonów. Moim zdaniem rynek podzieli się i rozproszy, a przepowiadanie CD śmierci i to że DSD jest nowym królem, to zwykła hipsterka.

Podobnie jak portale w sieci nie zastąpiły drukowanych gazet czy książek, to nadal na rynku pozostaną vinylów i CD.

Zobaczy sobie raporty sprzedaży gazet na przełomie lat oraz raporty sprzedaży książek. Przecież takie procesy trwają latami i są potwierdzone wyliczeniami z ubiegłych lat.

CD kiedyś odejdzie w zapomnienie tak jak czarna płyta obecnie. Ale to pewnie nie za naszego życia.

CD kiedyś odejdzie w zapomnienie lak czarna płyta obecnie

:) fajnie, tylko ja kilka miesięcy temu kupiłem gramofon i kupuje vinyle :) streaming słucham tez domu i aucie i jest git. Jakoś mi nic nie umiera :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.