Skocz do zawartości
IGNORED

czy B&W to slabe produkty?

BlueDot

Rekomendowane odpowiedzi

Znają sie rownież wyśmienicie na finansach: na 43 poprawki o finansach w Brukseli, 37 zaproponowali Brytyczyjcy...

Natomiast Bowersy sa bardzo dobrym produktem, mającym uznanie w świecie audio- tutejsze dywagacje sa dla mnie niezrozumiałe, jakieś lokalne anomalie...i nigdy wczesniej nie słyszałem określenia "tanie Bowersy" - dla niektórych chyba gra metka z cena....

Cena 220tys,aby to uruchomić potrzeba 8-miu monobloków,wciąż są w ofercie,co je napędzało jak słuchałeś?

to były monobloki quada i jak sie nie mylę CD naima , chyba jakieś flagowe modele - wtedy zaczynałem przygodę z hifi wiec dokładnie nie moge powiedzieć - grało to nawet fajnie czysto , z dobrym i szybkim basem tyle pamietam cos jak seria 8xx

Znają sie rownież wyśmienicie na finansach: na 43 poprawki o finansach w Brukseli, 37 zaproponowali Brytyczyjcy...

Natomiast Bowersy sa bardzo dobrym produktem, mającym uznanie w świecie audio- tutejsze dywagacje sa dla mnie niezrozumiałe, jakieś lokalne anomalie...i nigdy wczesniej nie słyszałem określenia "tanie Bowersy" - dla niektórych chyba gra metka z cena....

Tutaj w uk ludzie kupują do kina domowego ,, do tego dostępne sa w każdym sklepie , w sieciówkach nawet.nie spotkałem jeszcze tkz audiofila albo melomana ktory prócz seri 8xx wypowiadała by sie o tych produktach dobrze .

Dla mnie obojętnie z czym połączymy bedą grać ostro tak jak firma monitor audio - oboje sie dobrze maja

:)

Dla mnie obojętnie z czym połączymy bedą grać ostro....

Z całym szacunkiem,szwagier-proszę Cię...dekada z bowersami i rozważam czy się czasem z kevlarem nie przeprosić;)

Nie grają ostro,grają czysto,neutralnie,dynamicznie,transparentnie,o łatwości w kreowaniu przestrzeni czy lokalizacji źródeł pozornych chyba nie trzeba pisać-wiadomo-znak firmowy.

Temat dotyczy jednak tańszych modeli:miałem u siebie CM1 i przyznam,żeby te "słodkie" monitorki wprowadzić w stan ostrości to trzeba by się mocno przyłożyć z doborem reszty toru.Więc tak na prawdę, o których modelach mowa i w jakim zestawieniu...że ostre?

l'enfant sauvage

Sporo złego robią nagrody EISA.

Ludzie "z ulicy" jak mają kupić np. kolumny to z pewnością sugerują się ogłoszonymi wynikami EISA. Przy produktach reklama w agresywnych kolorach informuje, że właśnie ta kolumna jest wybrana z pośród wielu i uważana za najlepszą. Co taki biedak ma zrobić jak się nie zna. W sklepie jakoś tam grają, a grają właśnie często żywiołowo, tak na pokaz. Potem w co drugim domu byle jak podłączone, przyklejone niemal do ścian...grają.

Jaka więc ma być opinia o tych tańszych produktach?

Ludzie chcą mieć zazwyczaj coś indywidualnego, nie masowego. Dobrze jak jest trudno dostępne i nie dla każdego, a tu B&W wszędzie... to co się dziwić, że wieść niesie, że to słaba firma.

Naliczyłem tak na szybko 20 produktów B&W nagrodzonych przez EISA we wszystkich 24 edycjach. Wystarczy żeby wodę z mózgu zrobić.

Myślę, że wielu z nas bez problemu stworzyło by system składający się z kolumn B&W w taki sposób, aby dźwięk był bardzo dobry, trzeba tylko wziąć pod uwagę jak zwykle, do jakiej muzyki i gdzie i z czym to zagra.

Jak zwykle przy zakupach trzeba myśleć, a nie słuchać co ludzie "na mieście" mówią i czy na sąsiedzie zrobimy wrażenie.

Z całym szacunkiem,szwagier-proszę Cię...dekada z bowersami i rozważam czy się czasem z kevlarem nie przeprosić;)

Nie grają ostro,grają czysto,neutralnie,dynamicznie,transparentnie,o łatwości w kreowaniu przestrzeni czy lokalizacji źródeł pozornych chyba nie trzeba pisać-wiadomo-znak firmowy.

Temat dotyczy jednak tańszych modeli:miałem u siebie CM1 i przyznam,żeby te "słodkie" monitorki wprowadzić w stan ostrości to trzeba by się mocno przyłożyć z doborem reszty toru.Więc tak na prawdę, o których modelach mowa i w jakim zestawieniu...że ostre?

Moze po harbertach mam takie zboczenie -ostatnio słuchałem proackow i tez dla mnie średnica była krzykliwa .

Ale miałem bw cm8 grało to z marantzem i caspianem i było ostro dla mnie -oczywiscie detalicznie i rozdzielczości bardzo ale kosztem jak dla mnie muzykalności

Oczywiscie każdy ma swój gust i ja twój szanuje -podobają ci sie to fajnie

Moze po harbertach mam takie zboczenie -ostatnio słuchałem proackow i tez dla mnie średnica była krzykliwa .

Ale miałem bw cm8 grało to z marantzem i caspianem i było ostro dla mnie -oczywiscie detalicznie i rozdzielczości bardzo ale kosztem jak dla mnie muzykalności

Oczywiscie każdy ma swój gust i ja twój szanuje -podobają ci sie to fajnie

:)

Tutaj w uk ludzie kupują do kina domowego

czy jest w tym cos zlego? Mam znajomego, ktory ma 5 pralek B&W jako set up KD. Sam mam rowniez w pomieszczeniu dedykowanym do KD system Bowersa.

do tego dostępne sa w każdym sklepie , w sieciówkach nawet.

to akurat swiadczy o zasobnosci spoleczenstwa. W Stanach jest podobnie... W Polsce raczej nie sprzedalbys w duzej ilosci np. serii CM w np. Media Markt- nie ta glebokosc kieszeni jeszcze.

miałem bw cm8 grało to z marantzem i caspianem

spr np. z Moon'em, chociaz 250i

Bowersy potrzebuja pradu i dopiero wtedy zagraja. W koncu nie na darmo sa referencja dla wielu- chyba z czegos to wynika, nie tylko z czystego marketingu...Faktem jest, ze ten marketing zjada/zabija dzisiaj wszystko. Ale to osobny temat.

jesli i w proac srednica byla dla ciebie krzykliwa to albo cos ze wzmocnieniem nie tak, albo rzeczywiscie ten harbeth tak cie dzwiekowo uksztaltowal.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

jesli i w proac srednica byla dla ciebie krzykliwa to albo cos ze wzmocnieniem nie tak, albo rzeczywiscie ten harbeth tak cie dzwiekowo uksztaltowal.

Pierwszy raz muszę się zgodzić z przedmówcą.

Co do samych Bowersów, to też dłuuugi czas uważałem, że są trochę za krzykliwe i wyprane z emocji. Jednak podłączenie 602S3 pod Tacta Millennium zaowocowało bardzo (jak na tę półkę głośników) zrównoważonym brzmieniem, z masą szczegółów bez żadnych wyostrzeń. I nawet pojawiła się barwa! :) Sam byłem niezwykle zdumiony takim obrotem sprawy.

Podczas odsłuchów np Dali vs b&w 6xx to 8/10 Polaków wybierze dźwięk Dali..

..więc o czymś to świadczy...

..a niższe serie B&W głównie bazują na renomie marki sprzed lat i jej filozofii..

..no i duuużego wsparcia reklamowego.. (prasa, eisa itp.)

.. ale jak to się mówi.. każda potwora znajdzie też swojego amatora..

.tylko ma trudniej ;)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Gość

(Konto usunięte)

Nie czytales.

Albo nie zrozumiales.

Ja dochodze do wniosku, ze my zaczynamy analizowac stereotyp jaki tworzy branza na polskim rynku audio.

Tworza je tez uzytkownicy roznych forum o tematyce audio. Wystarczy, ze pare osob zgodzi sie w jednym temacie kilka innych to przeczyta i sie fama niesie a polowa z nich nawet nie widziala na oczy tego, o czym pisza.

Przypominam, ze nie jestem fanem marki.

A myślisz dlaczego 90 procent szanownych użytkowników tego forum żongluje klockami...?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Co do finansów to centrum finansowe Europy jest praktycznie w City i na Canary Wharf (w Londynie), wiec temu bym nie nie dziwił.

A co do do B&W to nie spotkałem jeszcze modelu tej firmy który by mi się podobał. Moze cos z górnej polki ,ale w jakiś normalnych warunkach ,bo na targach zawsze ich granie mnie odrzuca.

Sporo złego robią nagrody EISA.

Na wyspach masz jeszcze 5 gwiazdek z whathifi. Mizerne recenzje budżetowych sprzętów a sugerują się tym tysiące początkujących. Tez się w swoim czasie na tym załapałem.

Słuchałem ostatnio CM6 i nie nazwał bym ich słodkimi co najwyżej ciepłymi, czy z miękkim dolem. Ale wystarczyło ze puściłem Beth Hart 'Soul Shine', gdzie jest duzo głosek syczących i krew mi z uszu leciała. Pisałem już o tym wcześniej, myślę ze to chodzi o różne wrażliwości ucha w jakimś zakresie częstotliwości, mnie porostu drażnią.

Gość

(Konto usunięte)

A co do do B&W to nie spotkałem jeszcze modelu tej firmy który by mi się podobał. Moze cos z górnej polki...

Ale wystarczyło ze puściłem Beth Hart 'Soul Shine', gdzie jest duzo głosek syczących i krew mi z uszu leciała. Pisałem już o tym wcześniej, myślę ze to chodzi o różne wrażliwości ucha w jakimś zakresie częstotliwości, mnie porostu drażnią.

Czyli co...sybilanty, którymi naturalnie obdarza nas Beth...Cassandra Wilson też... trzeba wygaszać kolumnami lub systemem...?

p.s. mnie drażni moja lektora od angielskiego...bez głośników tak sypie sybilantami, że trzeba by jej "gębę" zamknąć...żeby nie drażniły... ;-)

Tylko jak to zrobić...?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Czyli co...sybilanty, którymi naturalnie obdarza nas Beth trzeba wygaszać kolumnami lub systemem...?

p.s. mnie drażni moja lektora od angielskiego...bez głośników tak sypie sybilantami, że trzeba jej "gębę" zamknąć...żeby nie drażniły... ;-)

Kef LS50 kontrolował o wiele lepiej te rejony. B&W myślę brakowało tam rozdzielczości i robił się po prostu syk.

Gość

(Konto usunięte)

Nie grają ostro,grają czysto,neutralnie,dynamicznie,transparentnie,o łatwości w kreowaniu przestrzeni czy lokalizacji źródeł pozornych chyba nie trzeba pisać...

Przecież dla wielu użytkowników tego forum takie brzmienie...dla mnie "prawdziwe"... jest wyprane z emocji...dla nich emocje=koc + gumofilec...metal to łomot a nie muzyka...itd.

p.s. mnie drażni moja lektora od angielskiego...bez głośników tak sypie sybilantami, że trzeba by jej "gębę" zamknąć...żeby nie drażniły... ;-)

Tylko jak to zrobić...?

kablem?

A co do do B&W to nie spotkałem jeszcze modelu tej firmy który by mi się podobał.

indywidualne uwarunkowania Twojego sluchu, zakladajac ze cala reszta: wzmacniacz z dobrym pradem, akustyka, pozycjonowanie i same kolumny dotarte a nie prosto z pudla....Metalowy wysoki i Kevlar nie sa latwe we wspolzyciu...

Słuchałem ostatnio CM6 i nie nazwał bym ich słodkimi co najwyżej ciepłymi, czy z miękkim dolem. Ale wystarczyło ze puściłem Beth Hart 'Soul Shine', gdzie jest duzo głosek syczących i krew mi z uszu leciała. Pisałem już o tym wcześniej, myślę ze to chodzi o różne wrażliwości ucha w jakimś zakresie częstotliwości, mnie porostu drażnią.

Każdego drażnią,nie ustawisz nigdy systemu żeby Ci wszystkie płyty grały dobrze-tu już wchodzimy w obszar realizacji,jak płyta jest skopana i sieje górą to nie mam zamiaru tego tłumić kiepskimi,zmulonymi kolumnami.Jak sssyczy na większości płyt-to już wina kolumn.

Sybilanty testuję na Jopkowej "Nienasycenie"-to nie tak łatwa płyta dla systemu,newralgiczne:niski bas-jak nie ma kontroli to się rozlewa po całości,przełom średnica/góra:AMJ prawie pluje do mikrofonu,ma być intymnie,wychodzi z tego sporo syczenia i trzeszczenia-przy złym zestawieniu,przy dobrym wciąż to słychać ale nie drażni-realizacja jest ok.

l'enfant sauvage

Każdego drażnią,nie ustawisz nigdy systemu żeby Ci wszystkie płyty grały dobrze-tu już wchodzimy w obszar realizacji,jak płyta jest skopana i sieje górą to nie mam zamiaru tego tłumić kiepskimi,zmulonymi kolumnami.Jak sssyczy na większości płyt-to już wina kolumn.

Sybilanty testuję na Jopkowej "Nienasycenie"-to nie tak łatwa płyta dla systemu,newralgiczne:niski bas-jak nie ma kontroli to się rozlewa po całości,przełom średnica/góra:AMJ prawie pluje do mikrofonu,ma być intymnie,wychodzi z tego sporo syczenia i trzeszczenia-przy złym zestawieniu,przy dobrym wciąż to słychać ale nie drażni-realizacja jest ok.

wlasnie z ta jopek to dziwna sprawa. niby jej plyty naleza do tych "lepszych" realizacji, kiedy jednak przepuscilem jej plyty przez analizator widma, to widac, jak mocno sa one pociete i skompresowane. nawet plyta z patem metheny pod koniec to jedno wielkie ciecie.

to tak tylko btw plyt testowych.

Seria 6xx często jest przejściową do lepszych kolumn i systemów. Może dlatego uważa się że jest słaba? Miałem 685 i to są naprawdę fajne kolumny. Grają technicznie ale nie kłują po uszach. Punktualność basu zawstydza droższe produkcje.

Przed 685 grałem na 602.5 s3. Z perspektywy czasy uważam że były to niezbyt udane kolumny. Choć ten bas... świetny w swojej klasie.

Pozdrawiam

Ja mam 803 Diamond spięte z Classe i grają bardzo dobrze. Wcześniej miałem 804 diamond z dzielonym naimem i naim był dla nich za słaby. Uważam ze seria 800 to bardzo dobre produkty choć potrzebują mocnej końcówki, no i wyglądają pięknie

pozdrawiam

Słuchał ktoś 804 D3 ? dla mnie tak powinny grac kolumny tej wielkości,

jedyny minus to cena, dlatego kolumnom z zawyżoną ceną ciężko będzie znaleźć się na pozycji lidera

jedyny minus to cena, dlatego kolumnom z zawyżoną ceną ciężko będzie znaleźć się na pozycji lidera

no w porownaniu do starszych modeli to z cenami odjechali, ale prawdziwy audiofil to zrozumie, wiesz pozycjonowanie produktu, target, kosmiczne technologie itd. ;-)

Udało mi się posłuchać za jednym razem 804D3 i Diamond. Moim zdaniem gdyby nie ta cena to nowe mają tą przewagę że są jakby bardziej precyzyjne i bezpośrednie w oddaniu detali. Jesli komuś taka prezentacja odpowiada. Natomiast "ilość" dźwięku jest taka sama jak w starszym modelu. Calkiem ładnie wypełniają dźwiękiem pomieszczenie do max 30 m2. W nowych 804D3 jakby zabrakło duszy lub skromności w ogólnym przekazie dźwięku. Na pewno nie zamienię moich diamond na D3, chyba że na wyższy model.

Czy potencjalni klienci mają w czym wybierać-na pewno, konkurencja w tym zakresie cenowym jest spora. Patrząc tylko na obudowę to mam wrażenie, że trochę tak na siłę chcieli cos zmienic i być przy okazji nowoczesnym. No, ale to kwestia gustu.

Miałem cm5 jakiś czas z Fortissimo 100wat na kanał,zagrały zbyt czysto jak dla mnie za dużo szczegółow z tym wzmakiem,źle się słuchało,wbijała się kliniczność a Forti tak nie gra przecież.

Bowersy z Rotelem? Jak najbardziej ale z nowymi czyli RA a nie starociami z lat 90

Ra 12 + cm8s2 słuchałem dodatkowo z ciekawości połączenia po odsłuchu Castli i Spendorów

Jakbym wyrwał w dobrej cenie cm8s2 to kupie :) bo zmieniam wzmacniacz

Łokmen Saba

<br />Tutaj w uk ludzie kupują do kina domowego ,, do tego dostępne sa w każdym sklepie , w sieciówkach nawet.nie spotkałem jeszcze tkz audiofila albo melomana ktory prócz seri 8xx wypowiadała by sie o tych produktach dobrze . <br />Dla mnie obojętnie z czym połączymy bedą grać ostro tak jak firma monitor audio - oboje sie dobrze maja<br />

Sluchalem wiekszosci B&W od malych podstawek do duzych z serii CM I zaden z zadnym wzmacniaczem mnie nie zachwycil. Zgodze sie z opinia Szwagra co do dzwieku. Przereklamowane glosniki. Moze seria 8xx lepsza, ale nie mialem okazji testowac.

Wieza STEREO Technics :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.