Skocz do zawartości
IGNORED

Radmory .... kilka pytań do ekspertów

msz

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjer napisz do tego Pana

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z zapytaniem czy ma płytke z sensorami on na pewno będzie miał z ceną się dogadasz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety, Pan "Natrixnatrix" nie chce widzieć ani słyszeć pytań o części, naprawę lub płyty czołowe. On tylko wykonuje renowację "Radmorów" które sam potem sprzedaje na "Allegro".

Aha,nie wiedziałem troche się zmieniło bo ja kiedyś jak jeszcze miałem Radmora to kupiłem klika części do swojego Radmora.

Poszukaj na Allegro czasami są.

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie, zdarzyło mi się widzieć 5100 z sensorami z diodą jak w 5102 miast z żarówką. Były takie oryginalnie produkowane np. w fazie przejściowej 5100/5102, czy to ściema?

Acha, to by wyjasniło sprawę. Czyli jest on tak samo oryginalny jak firmowe ciuchy na bazarach... Niech to!, chciałbym upolować sobie Radmorka, najchętniej 5100 ale rzadko bywają a jak już się w ogóle jaki Radmor trafi to powala ceną.

Ja bym się tam specjalnie nie przejmował faktem, że ten radmorek ma programator z "5102".

Ostatnio zdobyłem "5102 TE", w idealnym stanie wizualnym (srebrny,jak nowy). Ma tylko zepsute trzy pozycje programatora, i jest nieprzestrojony.Jeżeli jesteś zainteresowany, to mogę sprzedać.

Dzięki, muszę mieć 5100 lub 5102, to trauma z dzieciństwa kiedy to mój wujek kupił sobie coś takiego, od tego momentu obraz tej maszyny, jej świecących lampek, wskaźników został we mnie na zawsze ;) Zresztą 5102 TE mam gdzieś w schowany w gratach, może go też komuś sprzedam? a wracając do poprzedniego mojego pytania, znalazłem inee 5100 z diodami, właściciele twierdzili że nic z tym nigdy nie robili, wygląd nie sugerował bynajmniej regeneracji, hmmm, dziwne... Może faktycznie było coś takiego?

Witam, mam problem z jednym z kanałów w amlitunerze Radmora. Po jakimś czasie po włączeniu urządznia zaczyna trzeszczeć. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu jakiś czas jest dobrze a poźniej znowk to samo. Ma ktoś jakieś pomysły??

Z góry dziekuję i pozdrawiam

->Kasjel.. dzięki za obdarzenie mnie zaufaniem w temacie Radmorów...:) Jednak nie czuję sie na siłach aby pomóc w tym temacie... myslę, że szybciej pomoże Beerfan... sporo grzebał w swoim Radku...

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

5100 - 5 wskaźników, front pełne aluminium

5102 - 5 wskaźników, front z drewnianymi boczkami, kontur

5102T - 1 wskaźnik, reszta zastąpiona diodami, front z drewnianymi boczkami, kontur

5102TE - jw. plus gniazdo korektora

5100 nie ma drewnianych boczków (choć gdzieś słyszałem, że przez pewnien czas były to nie widziałem) i kontura. Jeśli ten ma drewniane boczki i kontur to 5102T. Jak jest gniazdo korektora to 5102TE.

Tyle wiem, choć tomektoon pewnie coś dorzuci.

Licho, nie załapałem na początku..

Najpewniej jest programator z nowszego modelu - to wszystko. Ja bym się nie przejmował. Jak w dobrym stanie to bierz. Programator może gdzieś jeszcze trafisz.

Ten był bez boków, ja kto 5100 tylko te diody, ale jak mówię widziałem potem w necie kilka takich, kto wie? Może i robili takowe. Wziąść bym wziął ale nie za tę cenę. Święta idą i chyba każdy chce mieć świecącego Radmora pod choinką, zamiast bombek...

Radmorek, to radmorek........pewnie na młodszym pokoleniu nie robi takiego wrażenia, ale my pamiętamy zapewne iż był to absolutny szczyt polskiej elektroniki użytkowej z czasów PRL-u. Pewnie właśnie to jest powodem, że stajemy się na nowo posiadaczami "Radmora". Ale mnie to bardzo cieszy, że prysnął już czar migocących diodami i wyświetlaczami "Led" plasikowych klocków "Made in China"z supermarketu, a ludzie na nowo doceniają wartość starego dobrego sprzętu. Niestety nie wszystkich stać, na audiofilski sprzęt za kilkanaście tyś. zł. Więc co pozostaje nam ? Ano, właśnie "Vintage".......polski, czy inny. Tak, czy inaczej w ten właśnie sposób możemy zapewnić sobie dobrą jakość dźwięku, za niewielką kasę.

Sam się zastanawiam czy nie sprzedac mojego.

5100 z zielonymi "żarówkowymi" sensorami, sprawny poprawiony!:

-wymienione kondy zasilające na 10000uf ROE/vishay

-wymienione WSZYSTKIE kondy na samwha SG for audio (zaproponowane mi przez Piotrka608)

-Wymienione tranzystory na KD503

-przestrojony nową głowicą

-wymienione zaciski na złote zakręcane

-kolor miedź de luxe

Dobre co?

pozdrawiam!

Koledzy! Powiedzcie mi łaskawie, jak podpieliście swoje ukochane głośniki pod Radmora? Przecież nie będę lutował takich wtyków do Clearwatera w moim torze. Kabli wsadzać też nie nada bo szlag trafi końcówkę, to co? Osobny kabe lz wtykami do kolumn (dwie pary kabli do jednych kolumn?!!!) Może przerabialiście terminale głośnikowe na zaciskowe, no i chinche też? Trza to ustrojstwo do cedeka podpiąc. Jasne, że mogę kupić przejściówkę... suma sumarum chciałbym wiedzieć, jakie z waszego doświadczenia jest najlepsze rozwiązanie? Pozdrawiam!

W obi kupiłem parę wtyków DIN. akceptują kable do 2,5mm.

Dołożyłem parę gniazd chinch zamiast DIN uniwersalnego i śmiga. Ale możesz zrobić kabel chinch - DIN5.

Nie wiem, czy moja odpowiedź cię usatysfakcjonuje.. ale podpiałem je najzupełniej normalnie... jako, że mam oryginalne gniazda więc kupiłem wtyczki głośnikowe (tak, te stareńkie z "bolcem" jako "+" i "blaszką" jako "-"), podpiąłem do nich kabelek 2,5mm2 (próbowałem 4mm2 ale się nie zmieścił) i już.. ot i cały mój sposób :)

No chyba, że nie zrozumiałem twojego pytania.. może jest w nim ukryte tzw. drugie dno :)

Luxmany i winyle 

Kumam, tylko te wtyki, zarówno do głośników jak i sygnałowe, są niskich lotów. Myslę o ich jakości. Bez problemu mogę kupić je jak i przejściówki ale to wykoanie... Nie mama hopla i nie szukam złoconych ale takie to trochę niefajne jest. Powiedzcie proszę, czy gniazdo słuchawkowe w Radmorze jest z 5 pinami w ksztalcie X? (zaproponowano mi taką wtyczkę dzis w sklepie jako specjalną słuchawkową starego typu i zgłupiałem bo nie spojrzalem dokładnie na wejście we wzmkau) czy też tradycyjny pin?

Nie bardzo wiem jaki jest sens ewentualnego inwestowania w audiofilskie wtyki... skoro oryginalne gniazda są jakie są... jesli już chcesz mieć poważnie (czytaj: drogo) wyglądające przewody, to niestety musisz zdecydować sie również na przerobienie oryginalnych gniazd głośnikowych... ja nakieś "zakręcane"... bo nic ci nie dają porządne wtyki (jesli takie wogóle są) skoro nie przerobisz firmowych gniazd.

A co do wejścia słuchawkowego... tak.. równiez jest na 5 bolców w układzie X... moje nieśmiertelne Tonsile SD-501 tak właśnie hulają... :)

Ps. Już to gdzieś pisałem, ale przypomnę... strasznie trudno było mi dostać taki wtyk słuchawkowy... dopiero w którymś z kolei sklepie w Zielonej Górze udało mi się dostać....

Luxmany i winyle 

Nie, no, na głowę nie upadłem. Od słuchania oddechów solisty mam inny sprzęt... Aż tak inwestować nie będę w to ustrojstwo, ciekaw byłem jak wy sobie poradziliście. Dzięki. Pozdrawiam!

Znalezione na Allegro - Radek w wersji niemieckiej. Ciekawe czy na rynek NRD czy RFN ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

witam ja swojego radmorka dopadłem za flaszkę... wersja 5102-te srebrny... wymieniłem bezpieczniki, przeczyściłem potencjometry, teraz prawie wszystkie kondensatory wszystko dobrze ale... UWAGA!!! miałem bubla co chodził przez 24lata otóż: kondensatory c922 i c923 wed. schematu powinny być 10u/40 a u mnie co siedziało,.... jeden był 47uF/16v i co wy na to!!!!wymieniłem je na takie jak na schemacie ...ale szczerze nie gra dzięki temu zabiegowi lepiej(może to wina marki kondów jamicon) co robić???acha i nie wiem gdzie siedział ten 47uF czy w 922 czy 923.... ale to tylko potwierdza teorię niektórych że potrafili wsadzić co mieli pod ręką

No więc zawziąłem sie i powiedziałem sobie, że podłączę do oryginalnych gniazd głośnikowych Radka sensowne kabelki głośnikowe. Wpadłem na pomysł, że zaopatrze się w takie banalne wtyki głośnikowe jak na zdjęciu w wersji czarnej i.... rozwiercę otwory na kabelek do potrzebnej średnicy. I udało się :) Upchałem w nich kabel 2x4mm2 (dodam, że poprzednio miałem 2,5mm2). Można?? Można..... i to tanim kosztem...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.