Skocz do zawartości
IGNORED

Wykonanie obudów kolumn

Samuraj

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, tą sprawą powinni się zająć w "Sondzie".

Dzięki za zwrócenie uwagi. Ale piszę z telefonu i on z automatu wstawia różne kwiatki.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Dzięki za zwrócenie uwagi. Ale piszę z telefonu i on z automatu wstawia różne kwiatki.

Sprawy w sądach na tyle długo się toczą że a Sonda to bardzo dobry pomysł sylwka :-) Są takie które niedawno się skończyły a zaczęły w pierwszej połowie lat 90-tych w 20 wieku i jeszcze apelacja będzie.

Miałem nie pisać, ale ewidentnie to że stworzyłeś ten profil kilka dni temu wskazuje że nie masz czystych intencji i bronisz któregoś stolarza. A może to nawet ty stworzyłeś te jajowate frezy pod głośniki. A jak pisałeś że wyrzynarka to nawet nieźle ci wyszły.

Polak nie jest zawsze pokrzywdzony tylko jak ma wydać kilka tysięcy na obudowy to chciałby aby były dobrze zrobione.

Porównując do zachodu to za takie obudowy pewnie trzeba zapłacić równowartość 2-3 najniższych krajowych, jeśli tak to żaden Niemiec nie zapłacił by ci 2500-4000 € za taki szajs. A pewnie sprawa skończyła by się w sądzie. Jeśli powiesz że za 4000 euro te obudowy były by top to jedź tam otwórz stolarnię opłacić pracowników i zobaczymy jak będziesz robił obudowy.

Cały czas piszesz że mało my diy- owcy płacimy za skrzynki i wymagamy Bóg wie co. Ale co się dziwisz skoro hiendowe firmy ktore przytoczłeś a się wyniosły na zachód robiły sprzęt za roczne zarobki ponad połowy społeczeństwa.

To chyba jasne że jak ktoś inwestuje taką kasę to wymaga.

Ale co tam my Polacy zawsze marudzimy bo nam można wcisnąć wszelkie gówno i nie mamy prawa się odezwać i żądać choć poprawnie wykonanej roboty.

Bez odbioru.

Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia"

Jajowatym frezem jesteś Ty ! :-) nikogo nie bronie bo jestem przeciwnikiem

odwalania dziadostwa i prowizorek które wynikają głównie z prostych i oczywistych powodów.

Mogę podać przykład że obudowy może zrobić Ci stolarz o doskonałej jakości za 250 zł ( z materiałem )

A inna firma za te same obudowy wzięła 3000 zł i stwierdziła że za tyle nie będzie robić gdyż się nie opłaca i trzeba

dołożyć 1000-1500 zł.

Obudowy z pod ręki stolarza były porównywalnej jakości robione z tych samych materiałów na tych samych

narzędziach.

Zdajesz sobie sprawę że aby otrzymać doskonały powtarzalny produkt trzeba przede wszystkim zapłacić.

Porozmawiaj z właścicielami Amplifona,Madrala to się dowiesz smutnej prawdy na temat polskiego klienta, dystrybutora.

O jakiej inwestycji Ty mówisz ? nie rozśmieszaj mnie jedna obudowa prototypów to inwestycja.

Polacy sami gówna chcą więc otrzymują dokładnie to za co płacą.

I nie mów że diy owcy płacą kilka tysięcy za obudowy bo to praktycznie jednostkowe przypadki.

Ci co faktycznie dużo płacą to przede wszystkim inwestycja w materiał a nie inwestycja w efekt końcowy.

Jak już przychodzi zapłacić za dobrze wykonaną usługę zaczyna się kutwienie i fantazja o dalszych poważnych

zleceniach za poważne pieniądze.

Niestety kolejne zlecenia są nie powtarzalne,ani dobrze płatne i bardzo rzadkie.

Wymagania rosną więc jakość niestety drastycznie spada.

Zwykle wtedy kończy się współpraca i szukanie kolejnej firmy lub stolarza który da się

nabrać i wydymać na te same sztuczki i bajeczki.

Nie zastanawia Cię dlaczego firmy lub stolarze mają tak skrajne opinie na temat

jakości usług.

Przez jednych są polecani a przez innych wrecz wyklęci.

Niech każdy przedstawi i opiszę dokładnie zaistniałą sytuacje to wiele spraw się wyjaśni i jaka jest prawda.

Firmy ktore za zlecenia biorą dużo złych opinie praktycznie nie mają i rzadko się

zdaża że klienci są nie zadowoleni.

"Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia"

Powtarzam jeszcze raz że aby być obrońcą kogo kolwiek, trzeba znać całą sytuację

z punktu widzenia dwóch stron.

Każda inwestycja to większa lub mniejsza loteria.

Nstety im chcemy ponieść mniejsze ryzyko mniej na tym zarobimy.

Dlatego albo trzeba korzystać z drogich i pewnych materiałów z sprawdzonych, drogich

fachowców lub kupić produkt w sklepie za normalne pieniądze.

Mogę polecić złych i dobrych fachowców tylko zaraz zostanie to potraktowane albo jak

reklama lub próba wyeliminowania konkurencji albo jak ty stwierdziłś że jestem

obrońcą wszystkich stolarzy w Polsce szczególnie partaczy którzy dużo biorą a jakość

usług kiepska.

NA LITOŚĆ BOSKĄ puknij się głowę, i skończ niesłuszne najazdy na moją osobę.

Pozwolę sobie wkleić link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z pozdrowieniami dla wszystkich miszczów pióra, którzy trzy strony pierpapier o niczym.

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie wkleić link:

Ukryta Zawartość

z pozdrowieniami dla wszystkich miszczów pióra, którzy trzy strony pierpapier o niczym.

Chodzi Ci o projekty Roberta...??

Ukryta Zawartość

NA LITOŚĆ BOSKĄ puknij się głowę, i skończ niesłuszne najazdy na moją osobę.

To ty jedziesz po nas że mało płacimy i marudzimy a jak widzisz Bingant pokazał że można, i jak się chce to za ta parę groszy od diy-owca można piękne rzeczy stworzyć.

To ty jedziesz po nas że mało płacimy i marudzimy a jak widzisz Bingant pokazał że można, i jak się chce to za ta parę groszy od diy-owca można piękne rzeczy stworzyć.

Taka obudowa z drewna parę groszy kosztuje ? Nie sądzę.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Oczywiście że parę groszy porównując do Sonus faber IL Cremonese które kosztują 85 000 zł

Jasne. Myślisz że wierna kopia obudowy Il Cremonese to ile by kosztowała? Jak myślisz że tak wykończone obudowy ktoś zrobi za 5 czy nawet 10 tys. to spróbuj szczęścia. Poza tym czy ktoś w ogóle jest w stanie wykonać w Polsce tak wykonane kolumny jak Sonus z serii Homage?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

co ty porównujesz kolego prim14?

wypisujesz bzdety, w jakim celu?

No to porównaj te twoje Sonus Faber IL, które kosztują parę groszy do moich : coltrane3 (Marten).

Do czego ma doprowadzić takie przerzucanie się nie swoimi osiągnięciami?

Czy ktoś podejmuje się wykonania kolumny za 1000, 2000, 5000 10000 (oczywiście takie same), to jego sprawa i odpowiedzialność zawodowa!!!

Jeżeli ci nie odpowiadają takie ceny to droga wolna jest globalizacja i pewnie nawet w chinach sprzedasz swe wyroby za ceny ci odpowiadające; ludziom ustawionym w kolejkach wielogodzinnych przed kasami twoich magazynów.

Jasne. Myślisz że wierna kopia obudowy Il Cremonese to ile by kosztowała? Jak myślisz że tak wykończone obudowy ktoś zrobi za 5 czy nawet 10 tys. to spróbuj szczęścia. Poza tym czy ktoś w ogóle jest w stanie wykonać w Polsce tak wykonane kolumny jak Sonus z serii Homage?

Obecnie obudowy kolumn Sonus Faber nie są już wykonywane z klejonych klepek z naturalneg drewna. Obecnie jest stosowany fornirowany MDF. Do pooglądania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jadę tylko szczerą prawdę mówię a Ty wysuń z tego wnioski. Co pokazał Bingant ?

Powiedz mi gdzie ja piszę nieprawdę.

Parę groszy to pojęcie względne gdyż idąc tym tokiem myślenia dla jednego parę groszy to 100 zł a dla drugiego 2000 zł.

Przy odrobinie chęci i zaangażowania takie obudowy jak Ty chcesz ( AN-E ) można zrobić za 250zł.

A znam osobę która stwierdziła że nawet za 2000 zł od sztuki się nie opłaca a robiła wcześniej po 3000 zł za 2 sztuki.

O co tu chodzi 250zł i 4000 zł (nie opłacalne).

takie obudowy jak Ty chcesz ( AN-E ) można zrobić za 250zł.

oj kolego nie wydaje mi się aby można było zrobić te skrzynki za te pieniądze o których piszesz. sama okleina kosztuje więcej a gdzie reszta....???

oczywiście jak pójdziemy po najmniejszej linii oporu to i Sonus Faber IL Cremonese możemy zrobić za 500zł. tylko czy jest sens...???

Cały myk polega na tym że bez względu czy pójdziemy po najmniejszej czy po najwiekszej linii oporu nie da sie zrobic obudów "Il cremonese" za 500zł.

Ja tutaj nie mówie o domorosłych stolarzach którym się wydaje że zrobią PODOBNĄ - tylko o wykonaniu obudów dokładnie takich samych i w tej SAMEJ JAKOŚCI co Sonus.

I nie ma zanczenia żadnego że sa zrobione z MDFu czy z klepek drewna - i tak nie mogę sobie wyobrazić kto by w Polsce był w stanie wykonać taką jakość

oj kolego nie wydaje mi się aby można było zrobić te skrzynki za te pieniądze o których piszesz. sama okleina kosztuje więcej a gdzie reszta....???

oczywiście jak pójdziemy po najmniejszej linii oporu to i Sonus Faber IL Cremonese możemy zrobić za 500zł. tylko czy jest sens...???

Kolego to źle Ci się wydaje ! najtańszy fornir kosztuje 10 - 20 zł za 1 m2 sklejka 70 zł za 1m2 ( Castorama 100 zł )

2m2-sklejki + 2m2 forniru = od 160 zł do 240 zł + klej

Nawet mając znikome pojęcie z zakresu stolarstwa w necie znajdziesz wszystkie informacje jak skleić takie obudowy.

Spokojnie zrobisz obudowy do 250 zł

Fornir może kosztować 10 zł za 1m2 i 350 zł za 1m2 . Sklejka 70 zł za 1m2 i 150 zł za 1m2 ( której w Polsce nie kupisz i dochodzą inne dodatkowe koszty np. transportu.

Bas refleks można wstawić plastikowy za 10 zł a za toczony o ściśle określonych parametrach kilkaset złotych za 1 sztukę.

Forniru na obudowy AN-E wchodzi minimalnie 2m2 na 2 sztuki ( 20 zł ) a innego forniru wchodzi 6m2 ( 2100 zł )

Nie porównuj skomplikowanej obudowy Sonusa do zwykłej skrzynki Audio Nota;

Różnica cenowa wychodzi tylko i wyłącznie z jakości zastosowanych materiałów.

Za 500 zł zrobisz kupę a nie Sonusa Cremonese, sama tarcica orzecha kosztuje kilka tysięcy złotych ale amerykańska czy włoska w bardzo dobrym gatunku, wybierana to już koszt 9000 -15000zł za 1m3 przekładając to na metry kwadratowe 52-i wychodzi 800 zł za 1m2 przy cenie MDF - kilkadziesiąt złotych.

Czyli materiał wychodzi 10 krotnie droższy.Druga istotna rzecz w obróbce drewna to niestety bardzo dużo duże odpady które przy drogim drewnie niestety muszą być brane pod uwagę. Itd. itp.

Dlatego nie znając wymagań klienta czego chce można sobie pisać i pisać fantazjować.

Myślę że nie jeden fachowiec jest w stanie wykonać tylko jak sam zauważyłeś za 5 czy 10 tys nie da się wykonać komercyjnie ( lub nie opłacalne ze względu na ilość czasu jaką trzeba włożyć w wykonie jednostkowe takich obudów, nie wspominając o cenie wysokiej jakości materiałów na obudowy)

Wykonanie takich obud w porównaniu

A co za problem zrobić takie obudowy ? skrzynki w porównaniu z innymi konstrukcjami z drewna to mały pikuś kolego.

A po drugie nikt nie zapłaci Ci dużych pieniędzy za takie skrzynki szczególnie DiY wowiec.

Produkt drogi jest skierowany do bogatego klienta i szybciej kupi Sonusy za 90 000 zł aniżeli kopię za kilkukrotnie mniejsze pieniądze pod warunkiem że da się wyprodukować.

Kolego to źle Ci się wydaje ! najtańszy fornir kosztuje 10 - 20 zł za 1 m2 sklejka 70 zł za 1m2 ( Castorama 100 zł )

Nawet mając znikome pojęcie z zakresu stolarstwa w necie znajdziesz wszystkie informacje jak skleić takie obudowy.

Znaczy sie, mam rozumiec, ze jak ktos nigdy w zyciu nie zrobil zadnych kolumn, nie ma zadnego warsztatu,doswiadczenia, narzedzi ( w porywach tylko wiertarke), to za 250zl zrobi takie obudowy jak Audio Note?

A gdzie robocizna?

najtańszy fornir kosztuje 10 - 20 zł za 1 m2

tylko wskaż mi takiego który chciałby mieć na swoich nowych skrzynkach najtańszy fornir...! poza tym można wykonać je z tarcicy orzecha z którego Ty chcesz wykonywać Sonusy i wtedy koszt to nie jest 250zł tylko kilka tysi... do tego dobiorę sobie bardzo drogi fornir i mam już 10 tysi.

a Sonusy wykonam z najtańszych materiałów i wtedy moja "zwykła" skrzynka od AN wychodzi o wiele drożej od Twoich skomplikowanych Sonusów...

reasumując każdy robi sobie takie skrzynki jakie chce i z czego chce i okleja je takim fornirem którym chce a koszty to tylko i wyłącznie sprawa zamawiającego...

Obecnie obudowy kolumn Sonus Faber nie są już wykonywane z klejonych klepek z naturalneg drewna. Obecnie jest stosowany fornirowany MDF. Do pooglądania:

Ukryta Zawartość

Zabłądziłeś ? :)

Kopę lat ale miło :)

Ukryta Zawartość

A gdzie robocizna?

Zrobisz nie zamówisz.

Znaczy sie, mam rozumiec, ze jak ktos nigdy w zyciu nie zrobil zadnych kolumn, nie ma zadnego warsztatu,doswiadczenia, narzedzi ( w porywach tylko wiertarke), to za 250zl zrobi takie obudowy jak Audio Note?

Znaczy że nic nie rozumiesz.

tylko wskaż mi takiego który chciałby mieć na swoich nowych skrzynkach najtańszy fornir...! poza tym można wykonać je z tarcicy orzecha z którego Ty chcesz wykonywać Sonusy i wtedy koszt to nie jest 250zł tylko kilka tysi... do tego dobiorę sobie bardzo drogi fornir i mam już 10 tysi.

a Sonusy wykonam z najtańszych materiałów i wtedy moja "zwykła" skrzynka od AN wychodzi o wiele drożej od Twoich skomplikowanych Sonusów...

reasumując każdy robi sobie takie skrzynki jakie chce i z czego chce i okleja je takim fornirem którym chce a koszty to tylko i wyłącznie sprawa zamawiającego...

Można je wykonać również ze złota i zamówić sklejenie ich na orbicie około ziemskiej w towarzystwie Kena Ishiwaty :-)

Zaczynasz pier...... totalne głupoty ! szkoda komentować.

Najtańszy fornir nie oznacza najgorszy, brzydki i niepodobający się ale nietypowy, niepowtarzalny i rzadki na pewno oznacza bardzo drogi (ini nie wszystkim się podoba)

Nie dyskutuj z gościem który zarejestrował się tydzień temu na forum i niestety nic nie pokazał.Jak pisze, że zrobi kolumny za 250zł to zrobi. Może nawet pokaże zdjęcia.

Najgorsze w tym jest to że gość się strasznie zamotał, bo ja z nim dyskutowałem o nierzetelności coniektórych stolarzy a on teraz wyjeżdża z jakimiś kolumnami za pierdylion i co ile ma kosztować i czy ktoś jest w stanie to zrobić. Pewnie są tacy i może nawet lepiej zrobią.

Jak pisałem, kolega Bingant na diy-audio.pl pokazał że jak się chce to można i basta. Jak ktoś ciekawy to pytać go ile takie cudo kosztuje. To nie mój styl więc mi to lotto. Choć tym frontem z orzecha to mnie zainspirował.

Nie dyskutuj z gościem który zarejestrował się tydzień temu na forum i niestety nic nie pokazał.Jak pisze, że zrobi kolumny za 250zł to zrobi. Może nawet pokaże zdjęcia.

GÓW.... za przeproszeniem wniosłeś do tematu a się udzielasz. i GÓW.... Cię obchodzi kiedy się zarejestrowałem.

Wszyscy się udzielają tylko nikt nie napisze więcej niż 2

Poczytaj moje wyczerpujące wypowiedzi a dopiero później komentuj.

Najgorsze w tym jest to że gość się strasznie zamotał, bo ja z nim dyskutowałem o nierzetelności coniektórych stolarzy a on teraz wyjeżdża z jakimiś kolumnami za pierdylion i co ile ma kosztować i czy ktoś jest w stanie to zrobić. Pewnie są tacy i może nawet lepiej zrobią.

Jak pisałem, kolega Bingant na diy-audio.pl pokazał że jak się chce to można i basta. Jak ktoś ciekawy to pytać go ile takie cudo kosztuje. To nie mój styl więc mi to lotto. Choć tym frontem z orzecha to mnie zainspirował.

Zamotałeś się TY sylwanie - mistrz stolarki w usługach, pierdylion :-) to maż chyba w swojej głowie.

Porównaj moje wyczerpujące wypowiedzi do Twoich w których kompletnie nie odnosisz się do niczego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.