Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój 965 miał już totalnie stary pasek, co stwierdziłem po rozkręceniu całego mechanizmu, ściągnięciu starego i porównaniu z nowym. Reasumując te z DD i drugim wałkiem na pasku dłużej bezobjawowo potrafią śmigać robiąc nagle większe kuku.

Mój od nowości giął niektóre metale. U kolegów było to samo. A kupowaliśmy oczywiście w Pewexie. Nawet pamiętam cenę: 5 990 000zł :)

to kwestia gustu.

No jasne ;)

Poza pracą osoby regulującej nie będzie innych kosztów, wszystko jest nowe, po wymianie (głowica, wałek przesuwu). Ten magnetofon jest mój od samego początku. Sam kupowałem go w Pewexie w 1987 r. Żadnych rys, mechanika działa bardzo dobrze, po prostu wymaga dokładnej, fachowej regulacji, nic więcej.

Oryginalnie w modelu RS-B405 montowana była głowica uniwersalna z Permaloyu (part. No. SJH99 Rec/Play Head). W latach 90-tych raz dokonałem wymiany na nową identyczną, a teraz na Alpsa.

Zacytowałeś mój wpis a w tym wpisie chodziło mi o decki Pioneera z serii 7x7 i niższych .

Nie można sobie od tak zakładać " ALPSA " jak wcześniej była ina głowica . Nie wiem czy da się później takiego deka poprawnie ustawić . Nie chodzi o poziomy ale o EQ czy prąd podkładu .

Do 200zł można kupić sprawnego 707 czy 765 . Ja bym odpuścił dalsze inwestycje w tego decka . Chyba że sentyment ...

Dotarl dzis do mnie Pioneer CT-S550S.Podobno deck pierwotnie zostal przywieziony z Niemiec.W srodku byl czysty,paski sa w dobrym stanie nie porozciagane i czyste.Zewnetrznie byl zakurzony troche i posiada troche rys i przetarc.Glowice i rolka czyste.Oczywiscie przemylem wszystko izopropanolem,zdemagnetyzowalem glowice i gra :-)Wszystkie funkcje dzialaja,wyswietlacz jasny,niewypalony.

Nie wiem tylko czy mozna zdjac w nim kieszen,wyglada mi na to ze nie,bo nie ma tu zdejmowanej oslony.Chcialbym ustawc inaczej skos glowicy.Moze ktos wie jak zdjac w nim kieszen??

Brzmieniowo slabszy od CT-757,ale kalibruje(BLE XD) i nagrywa bardzo dobrze.

Ma Dolby S.Przy probie nagrania z Dolby S ucieka lewy kanal,przy Dolby B i C i bez Dolby wszystko jest w porzadku,oba kanaly rowno nagrywaja.W czym problem,nie wiem...Zdjecie tylko jedno,jutro w dzien zrobie lepszej jakosci to wstawie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A w tym Aurexie jest jakieś nie typowe mocowanie głowicy ? Mam jeszcze dwie głowice Alps, mam głowicę z Twojego Pioneera Ct 750. A na Allegro można kupić głowicę stożkową Teac,a. Może któraś by pasowała ?

To jest PC E-70. Poszukam oryginalnej bo na takiej mi zależy. Dopiero jak nie znajdę to może wyślę tę uszkodzoną Grzegorzowi i on dobierze jak najbardziej pasującą. Innego wyjścia nie widzę.

W.

W nim jest mechanizm Sankyo podobny do tego w Onkyo 2570 ? Jeśli tak to wyczyść papierem ściernym te styki którymi poruszają plastikowe krzywki. Zwróć uwagę na to, czy każdy z trzech styków jest na pewno rozwarty/zwarty wtedy gdy powinien. Pewnie już o tym wiesz albo pisałeś ale może....

Dzisiaj jeszcze spróbuję podpiąć całe mechanizmy do innej płyty głównej z kenwooda KX-880G jak będą zachowywały się identycznie to dalej będę próbował ustawić mechanizm ale jak zadziałają to znaczyć będzie że to elektronika. Styki za każdym razem czyściłem.

Jestem na etapie poszukiwania kogoś kto się na tym zna i ma wszystko co potrzeba do takiego zadania.

Napisz jak znajdziesz. Na 1166 stronach wątku nie ma takiego namiaru.

Pozdrawiam,

M.

Niestety jestem w martwym punkcie pierwszy Kenwood KX -1100 HX nadal szaleje podnosi i opada mostek cały czas, natomiast drugi Kenwood KX -1100G mimo iż silnik pomocniczy działa z plastikowymi przekładniami to gdy dołożę te styki to się blokuje. Już przekładałem styki z innego mechanizmu Kenwooda KX-880 i niestety to samo. Może macie pomysł gdzie szukać usterki?

Czy masz do niego serwisówkę?

Mój nowy nabytek przywieziony z giełdy Sandomierza był bardzo brudny kabel odcięty,kupiłem go za bardzo małe pieniądze.Po wymianie pasków oraz kabla bardzo ładnie zagrał.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-19370-0-09192600-1403788057_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to bardzo fajny deck, takiego ma chyba Radmar. Jednak ten na A... jest tak zmęczony, że ja bym się zastanawiał. Można wyrwać czasami w dużo lepszym stanie w podobnej cenie.

Prawda, mam DR-M44HX. Jest rewelacyjny, głowice SF tak jak ktoś napisałem wyżej nie do zarżnięcia. Mechanizm cichutki, ale najlepsze to jest przewijanie - bezszelestne! Zresztą DR-M22 też tak przewija (również mam, tylko trochę sfatygowany). Jedyne co czasem się w tych Denonach zdarza to problem z wyświetlaczem licznika. U mnie działa, ale za to trochę za szybko czas nalicza, przez co przekłamuje długość kaset. Nie zaglądałem do linku ale za 150 (ba, nawet za 200) to ja bym 44-ki w wersji HX nie sprzedał.

Mój nowy nabytek przywieziony z giełdy Sandomierza był bardzo brudny kabel odcięty,kupiłem go za bardzo małe pieniądze.Po wymianie pasków oraz kabla bardzo ładnie zagrał.Pozdrawiam

Mój kolega ma 5010.To płaska wersja tego magnetofonu.Z tego co pamiętam grał niezle , ale ma teraz padnięte głowice.Wskazniki są w nim obłędne.

Tak dla oka. Małe kasetki doczekały się większego brata. Wśród kaseciaków jest wspomniany wyżej Denon DR-M44HX. Mój egzemplarz niestety ma problemy z przewijaniem większości kaset jak i nagrywaniem. Czeka na lepsze czasy. Ale odtwarza. No i stan zewnętrzny idealny. Przynajmniej tyle...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluję!

Uwielbiam takie sytuacje jak Twoje okoliczności kupna Marantza. Myślę, że tego rodzaju przywrócenie do życia kolejnego decka to stuprocentowa satysfakcja.

Fajny sprzęt z mechanizmem, który bardzo mi się podoba (chyba Sankyo). Mam National RS-612 z takim układem kasety podświetlonej od góry i zamykaną frontową szybką.

I z innej beczki.

Właśnie udało mi się naprawić nabytego niedawno Pioneera 737 mk.2 i teraz jest moim "czasoumilaczem", bo brzmi świetnie.

Ostatnio miłą niespodziankę sprawił mi mój pierwszy deck Sony. Jest to TC-K 590. Jego brzmienie uważam za zrównoważone i dynamiczne. Bardzo dobry dźwięk z magnetofonu za 120 PLN. Ciekawe jak w takim razie brzmią decki z serii ES?

Kenwood KX-1100 HX naprawiony pomogła wymiana mechanizmu z krzywkami i stykami- dawca Kenwood KX-880 G, natomiast Kenwood KX-1100 G również częściowo naprawiony poprawiłem styki przy silniku pomocniczym i polutowałem jeszcze raz styki i ożył niestety obroty są zdecydowanie za wolne teraz muszę znaleźć jeszcze regulację obrotów, czy te modele mają regulację obrotów muszę poszukać podejrzewam że to będzie na płytce od napędu Direct Drive tam jest potencjometr, no chyba że to któryś kondensator pada i zwalnia ale to się okaże.

Poszukam jeszcze w serwisówce do Kenwooda KX-1100G.

Witam,

Szanowni Koledzy potrzebuję porady jak ściągnąć sprężynkę (blaszkę) z kołków mocujących pleksi (szybkę) kieszeni kasety w magnetofonach Technics RS-B965, B765, B755.

Swego czasu któryś z Kolegów opisywał, że ściągał to przy pomocy szpilek - czy istnieje jakiś prostszy sposób ściągnięcia tych zabezpieczeń lub narzędzie do ściągania.

W późniejszych modelach RS-BX808 i BX828 rozwiązano ten problem stosując śrubki.

Dołączam fotki.

Pozdrawiam Mati73

Ukryta Zawartość

post-21204-0-89246700-1403858748_thumb.jpg

post-21204-0-22740700-1403858764_thumb.jpg

post-21204-0-07379400-1403858778_thumb.jpg

post-21204-0-00214100-1403858796_thumb.jpg

post-21204-0-66124900-1403858813_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Manius59 bardzo ładny ten Marantz gratuluję zdobyczy mam takiego samego z tego co widzę to ma wszystkie nakładki na przełączniki oryginalne, mój niestety część ma dorobionych ale przydałyby się oryginalne może ktoś ma niepotrzebne nakładki na potencjometr i przełączniki właśnie do Marantza 5020.

Polecony Teac V-3000 dotarł przed chwilą.

Genialny, piękny, świetnie gra!

Przepadłem, kaseta to nowa moja miłość ;o)

Z całą pewnością stwierdzam, iż jest to mój PIERWSZY magnetofon.

Bardzo dziękuję za polecenie tego Teaczka

EmilioE

"Tynk pożera dźwięk" 747

Witam,

Szanowni Koledzy potrzebuję porady jak ściągnąć sprężynkę (blaszkę) z kołków mocujących pleksi (szybkę) kieszeni kasety w magnetofonach Technics RS-B965, B765, B755.

Swego czasu któryś z Kolegów opisywał, że ściągał to przy pomocy szpilek - czy istnieje jakiś prostszy sposób ściągnięcia tych zabezpieczeń lub narzędzie do ściągania.

W późniejszych modelach RS-BX808 i BX828 rozwiązano ten problem stosując śrubki.

Dołączam fotki.

Pozdrawiam Mati73

Tam nie ma żadnej filozofii :-) Musisz po prostu podważyć płaskim śrubokrętem tą podkładkę by "wywinęła" się na drugą stronę.. Jak już będzie brzuszkiem do dołu to podważaj dalej tym śrubokrętem by zsunęła się z ośki. Jak nie chcesz pokaleczyć plastiku to podłóż chociażby żyletkę lub jej kawałek.

Tam nie ma żadnej filozofii :-) Musisz po prostu podważyć płaskim śrubokrętem tą podkładkę by "wywinęła" się na drugą stronę.. Jak już będzie brzuszkiem do dołu to podważaj dalej tym śrubokrętem by zsunęła się z ośki. Jak nie chcesz pokaleczyć plastiku to podłóż chociażby żyletkę lub jej kawałek.

Ok! Dziękuję, zastosuje się do wskazówek :)

Kenwood KX 1060 jest dostępny w "Uszkodzonych". Cena do przyjęcia ale zbyt duże uszkodzenia jeśli chodzi o stan wizualny. To takie uszkodzenia z którymi nie wiadomo co zrobić. Gdyby nie to....ech !

Piękny Marantz,to fakt-zwlaszcza te wskazniki :D

Pisalem,że mialem problem w CT-S550S,przy nagrywaniu z Dolby S uciekal prawy kanal.Dzis popsikalem Kontaktem S i U na plytke z Dolby S i na potencjometr Rec Level i pomoglo,wszystko dziala tak,jak trzeba!

W zwiazku z Dolby S mam pytanie.Strone wczesniej byla mowa o DBX w Technicsie RS-B405,że mozna nagrywac tasmy wysoko wysterowane,na +6,+8.Czy z Dolby S też mozna tak wysterowywac???

Jeszcze jedno zdjecie

Ukryta Zawartość

post-53755-0-55097300-1403890229_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś kupiłem demagnetyzator ręczny do głowic magnetofonowych . Przypadkiem zgadałem się z znajomym że ma takie ustrojstwo kupione kiedyś na zachodzie .O dziwo produkt okazał się dziełem z CCCP

Do tej pory demagnetyzację robiłem lutownicą i dawało to jakiś efekt, ale przyrządzik jest lepszy.

Kasety odtwarza u mnie aktualnie Onkyo TA-2070 i Technics RS-BX 747. Onkyo robi to lepiej dając pełniejszy i lepszy dźwięk ,ale przewaga nie była jakaś druzgocąca. Zrobiłem demagnetyzację w Onkyo odpaliłem ulubiona kasetę z szantami i .. kurde jest znacznie lepiej. Muzyka stała się bardziej trójwymiarowa i

bardzo realistyczna . Dla porównania przełączyłem na Technicsa bo przecież grał podobnie , a tu jejku jak cienko w porównaniu do zdemagnetyzowanego Onkyo. To taki wpis na gorąco , pod wrażeniem.

A taki trafiłem demagnetyzer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />W zwiazku z Dolby S mam pytanie.Strone wczesniej byla mowa o DBX w Technicsie RS-B405,że mozna nagrywac tasmy wysoko wysterowane,na +6,+8.Czy z Dolby S też mozna tak wysterowywac???<br />

Mam CT-93, który ma dolby S. W instrukcji do tego decka nie ma różnicowania do jakiego poziomu db możesz nagrywać zależnego od wyboru systemu redukcji szumów jaki chcesz zastosować. W przypadku tego magnetofonu czynnikiem determinującym wybór poziomu wysterowania przy nagrywaniu jest rodzaj typu nośnika. I tak przy nagrywaniu na taśmie żelazowej lub chromowej możesz wysterować poziom nagrywania do +6 db, a przy taśmie metalowej do +8 db.

Witam po długiej przerwie. Jestem w trakcie składania do kupy decka Optonica RT-9100. Wszystko już działa, poza jednym drobiazgiem - nieco za szybko odtwarza taśmę. Żadnego potencjometru regulacji prędkości przesuwu tam nie ma, w serwisówce napisano "quartz locked". Jakieś sugestie gdzie szukać?

Dodam jeszcze, że szukam blaszki ozdobnej nad kieszeń kasety do Duala C839/C830. Tej z napisem "Direct Load & Lock System"

Edytowane przez tomektoon

Koledzy czy ja już zupełnie zwariowałem ?? Żona moja jedyna twierdzi tak z całą stanowczością a ja nie umiem przestać...

Ukryta Zawartość

post-1944-0-04996500-1404077357_thumb.jpg

post-1944-0-44779500-1404077370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Koledzy czy ja już zupełnie zwariowałem ?? Żona moja jedyna twierdzi tak z całą stanowczością a ja nie umiem przestać...

jakby u mnie to stało to złomiarz by miał co robic.... po co trzymać takie truchła ? Ani to gra ani wartości żadnej...

jakby u mnie to stało to złomiarz by miał co robic.... po co trzymać takie truchła ? Ani to gra ani wartości żadnej...

No cóż bardzo konstruktywne podejście do tematu mojej kolekcyjki. Nie patrzyłem na to nigdy z tej strony - kolekcjonerskie zaślepienie ;) Ale mam jedno pytanie - czy jak obok siebie staną 40-letni piękny Mercedes i 40-letni piękny Wartburg bądź Syrenka to tenże Wartburg czy ta Syrenka będzie dla Ciebie jedynie truchłem godnym zezłomowani ?? Chciałem Ci powiedzieć że każde z moich "truchł" jest 100% sprawne, albo takie nabyłem albo sam osobiście je usprawniłem. Koledzy również niejednokrotnie ratowali, często kosztem wielu godzin pracy i wydanych pieniążków decki które teoretycznie nie były tego warte. Dziś cieszą oko i ucho - hi-endem wcale nie będąc. Zresztą pisałem, że chyba już zwariowałem...

No,nazbierales troche :-) a nie sprzedajesz nic z kolekcji? Pozdrawiam!!!

Rozstać się - nigdy prędzej zginę ;) A tak poważnie to zobaczyłeś u mnie coś ciekawego ?? Bo podobno mam same truchła... Pozdrawiam

Lubię kiedy gra muzyka...

Tak,widze tam Pioneery i Sony! Srebrny Pioneer,deck z centralnie umieszczona kieszenia,to CT-S620,czy 710?

Zadne truchla! Super kolekcja,ktora tym bardziej daje satysfakcje ze jak piszesz wiele z tego sam doprowadziles do stanu uzywalnosci :-)

Rozstać się - nigdy prędzej zginę ;) A tak poważnie to zobaczyłeś u mnie coś ciekawego ?? Bo podobno mam same truchła... Pozdrawiam

Nie daj sobie zabrać radości z kolekcji. Jest tyle warta ile sprawia Ci radości. Zresztą parę fajnych decków tam masz, Aiwy, Pioneera, Technicsa... już zapomniałem, że Fonica miała kiedyś taki midi zestaw z CD. Mój pierwszy odtwarzacz CD to była właśnie Fonica CDF 001. Kupiłem jak się tylko pokazała w sklepach.

Mam tego Kenwooda KX-9050, to był topowy deck Kenwooda kiedyś.... fajny jest ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi