Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa dziwne magnetofony-takie coś dziwnego dotyczące techniki magnetofonowej pokazało się na aukcjach.

Z ciekawości wpisałem skróty literowe z magnetofonów i wyszło mi- Centrum Badań Kosmicznych Polskiej Akademii Nauk Warszawa.

Kosmiczna technologia!

okazało się że nie trzyma dziad obrotów :-(( Można wyregulować tak że wszystko wydaje się być OK. Po czym włączam magnetofon i okazuje się że pracuje zbyt szybko lub wolno a błąd jest naprawdę duży +/- 10s na przestrzeni 6min30sek !

Już mam tego wszystkiego dosyć ! Sprawdziłem też ostatnio silnik EG-530AD-2B CCW który kupiłem w Kazpolu i okazało się że w rzeczywistości ma prawe obroty a to już drugi mój tego typu przypadek. Sprzedają jakieś buble, zwroty, odrzuty. Silniczki które kiedyś chyba w zasadzie miały pójść na przemiał ale ktoś zaradny je zatrzymał i teraz sprzedaje jako sprawne.

Kasjel,

Także mnie to ostatnio spotkało. Mam te silniki z KazPola i jeden z nich ma za wolne obroty (nie można ich podciągnąć wyżej bo kończy się zakres) a drugi pracuje niestabilnie (nie można ustawić prawidłowej prędkości, zmienia się i raz pracuje wolniej a po chwili szybciej). Najgorsze jest to, że taka sytuacja generuje mnóstwo niepotrzebnej pracy przy ponownym rozbieraniem mechanizmu (który już wcześniej był rozbierany i został uporzednio starannie oraz pieczołowicie poskładany)... Plaga jakaś?

Może tu ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu coś jeszcze znalazłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

No ja na szczęście poradziłem już sobie z tym problemem. Miałem dwa nowe silniczki Sankyo BFG 2R jeszcze zakupione w Bajanie. Zmiana obrotów na lewe w tym silniku to nie problem ale zawsze na lewych silnik jest słabszy. W magnetofonach z jednym wałkiem taka moc silniczka jest zupełnie wystarczająca ale Optonika RT 9100 ma dwa wałki więc też i dwa duże koła zamachowe które jakoś przecież ten silnik musi rozruszać. Dlatego nie mogłem zastosować tak po prostu silniczka BFG 2R z zmienionymi obrotami. Rozebrałem więc oryginalny Sankyo BFG 2L który teraz kupiłem, wylutowałem płytkę stabilizatora obrotów i zamontowałem ją w BFG 2R z Bajana oczywiście tak by obroty były lewe. Okazało się że tak poskładany silniczek ma pełną, normalną moc na lewych obrotach. Po zamontowaniu okazało się że silnik nie ma ochoty ruszyć z założonym paskiem napędowym. Gdy zdjąłem pasek to silnik pracował z normalną mocą. Myślałem że mnie szlag trafi ! Ale okazało się że podczas montażu silniczka źle mi wskoczył silniczek na tą gumową podkładkę która jest wewnątrz pomiędzy silnikiem a przednią ścianką "puszki" na ten silnik. Coś gdzieś musiało ocierać gdy pasek był nałożony na wałek silnika i dlatego nie chciał ruszyć z miejsca. Po korekcie ustawienia silnika wewnątrz puszki silnik pracuje bezproblemowo i się nawet nadmiernie nie nagrzewa. Ustawiłem prędkość przesuwu taśmy i trzyma !!! Wszystko jest OK ale ciężko było...ufff.

Edytowane przez Kasjel

North niby ma ale w opisie odtwarzacz CD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Pytanie, może ktoś wie od ręki.. Co jest przyczyną braku światełka i braku zasilania napędu w TCM200 SONY (TC-K590)

Dostałem taki padnięty. NIe świeci lampka, nie otwiera mechanizmu, reszta elektroniki działa prawidłowo. Bezpieczników nie ma

Dla nieznających tej konstrukcji, zdjęcie z Tapeheads. Jak to w ogóle działa :D. Miniaturyzacja w pełnej krasie :).

SONY TC-K370 jest podobny, tylko ma większą płytkę zasilania. Wbrew pozorom to potrafi nagrywać całkiem

nieźle, tylko przy odtwarzaniu "tego czegoś" mi brakowało. TC-K370 ma tez bias i dużo większe zasilanie od

tego ze zdjęcia (większe pojemności) no ale potwietrza jest dużo.

Sony w deckach bez VFD (licznik mechaniczny i ledy) całą elektronikę walił do płyty za wyświetlaczem (pionowo)

J.

Do oddania w dobre ręce uszkodzony srebrny Denon DR-230. Z tego co widać gołym okiem, to przepala bezpiecznik. Wizualnie w ładnym stanie. Liczę jedynie na pokrycie kosztów przesyłki.

Ukryta Zawartość

nie komentuje bo jest cudo

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Komentuj, bo jest warto. Stylistyka mało komu odpowiada, ale da się przeżyć i przyzwyczaić. Zresztą, wiele da się mu wybaczyć. Wystarczy posłuchać... Pomnik techniki. Szkoda, że cena "jebajowa". U nas za tyle nie pójdzie. Na zachodzie też taniej się znajdzie.

stereo-hifi com

Ukryta Zawartość

nie komentuje bo jest cudo

Cudo cudem

Pewnie będę odosobniony .... ale takiego "cuda" to w salonie nie postawiłbym. Deko brzydki, choć pewnie pięknie gra.

Przeglądając znany portal natknąłem się na jeszcze inne "códo". Piszą, że Matejko umarł a ja nabrałem wątpliwości po obejrzeniu zdjęć, które daję poniżej. Zacytuję fragment opisu :

to urządzenie nie należy do często pojawiających się na wtórnym rynku, szczególnie w takim stanie wizualnym.

W pełni zgadzam się z autorem powyższego opisu.

post-17379-0-64715900-1495141290_thumb.jpg

post-17379-0-65364800-1495141299_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Stylistyka mało komu odpowiada, ale da się przeżyć i przyzwyczaić.

Chyba nie przyzwyczaiłbym się do tej skóry z penisozaura na kieszeni.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Cóż, taki jego styl. Wiadomo, gusta są różne. Ja, powiększając grono zainteresowań o trochę brzydoty, zwiększam szansę na trafienie jakiegoś niezłego urządzenia za dobre pieniądze. Ładne to wszyscy by chcieli a brzydkiego kaczątka nikt nie przygarnie :). Jak to mówią: "o gustach się nie dyskutuje", ale pogadać wskazane.

stereo-hifi com

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie odnosiłem się do tego konkretnego modelu, ale do tego co by było gdyby to dziś produkowane. Przecież widać to po sprzęcie na przestrzeni 30 lat od lat 70 do końca produkcji decków. A to, że wypasione niektóre sprzęty były to ja bym raczej widział to w tym, ze jeszcze w latach 90 nie stosowano tak elementów SMD i klejonych IC. Ten postęp widać np. po M/B komputerów. Jak by ktoś spojrzał na komputery na początku lat 90 to 80% elementów było lutowanych do płyty. Dziś może ich jest z 10%. Może mniej. TEn deck jest złym przykładem, nie tylko na oszczędność, ale także na niechlujstwo. Ale takiego niechlujstwa dziś jest równie dużo. Zwłaszcza tam gdzie oszczędza się na jakości.

Decki przełomu lat 80-tych i 90-tych są na pewno o wiele lepiej dopracowane niż te starsze. I często lepsze lub dużo lepsze jakościowo.

Pewnie będę odosobniony .... ale takiego "cuda" to w salonie nie postawiłbym. Deko brzydki, choć pewnie pięknie gra.

Przeglądając znany portal natknąłem się na jeszcze inne "códo". Piszą, że Matejko umarł a ja nabrałem wątpliwości po obejrzeniu zdjęć, które daję poniżej. Zacytuję fragment opisu :

to urządzenie nie należy do często pojawiających się na wtórnym rynku, szczególnie w takim stanie wizualnym.

żartujesz ? malowany jak pisanka i to żałośnie

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

<br />Decki przełomu lat 80-tych i 90-tych są na pewno o wiele lepiej dopracowane niż te starsze. I często lepsze lub dużo lepsze jakościowo.<br /> <br /> <br />

To prawda. Sam mam decka Sony z 1991 roku i nadal, mimo, że jest w wieku mojej siostry, działa sprawnie ;-) Ale ta jakość nie wzięła się znikąd. Kiedyś modele wychodziły co kilka lat. Był czas na ich zaprojektowanie, testy. Jak tu ktoś już wspomniał, to był czas inżynierów, a nie księgowych. Słynna "wpadka" Samsunga z Galaxy S7 w zeszłym roku to właśnie takie niechlujstwo techniczne. Nikt nie sprawdził czy bateria działa zawsze , nawet poddana ściśnięciu.

Edytowane przez Dariusz_61729

żartujesz ? malowany jak pisanka i to żałośnie

Nie czaisz ironii.

Teraz już wiadomo o co "kaman"? Jak nie to przeczytaj uważnie mój wcześniejszy post. Nagminnie zdarzają się na a...o "malowanki", ale ten akajec to już :dzieło" ;)

A co do Twojego NIKKO: mam na stole operacyjnym model ND-800. Wizualnie jest bardzo dobrze, ale w środku niestety katastrofa. Stan ciężki, stabilny. Rokowania dość pomyślne. Spore obrażenia wewnętrzne: połamane elementy plastykowe mechanizmu, urwana rolka dociskowa. Elektronika tak na 99% sprawna, ale to okaże się w jak go uruchomię. Na razie pokleiłem co się dało i dodatkowo słupki dystansowe umocowałem małymi wkrętami. Narządy wewnętrzne to Toshiba. Zarówno mechanizm jak i cała elektronika.

stereo-hifi.com

ech, u mnie też Toschiba jest na płytkach ale mi się wskaźnik podoba . . . . . .

Tandberg TCD 3014 A, był w pełni sprawny, słuchałem od czasu do czasu, aż tu nagle któregoś dnia, wkładam kasetę, ale silnik nie ciągnie, PLAY włączam, chwilę pochodzi, nie ciągnie taśmy i wyłącza się; żeby była jasność, przewijanie w te i wewte działa; M a ktoś pomysł, jak to naprawić i co może być przyczyna?

Pasek ?

Dzisiaj przywiozłem Denona DRM 22 i zaczyna mi się kolekcja Denonów 3 gł powiększać, niestety pasek będzie do wymiany, bo ten co jest jest już za słaby, idzie ale predkosć nie ta jest co trzeba i pewnie od razu idera gumka za jedną robotą .

No i pare kasetek ciekawych, wkleiłem w temat o kasetach

Ukryta Zawartość

Na uwagę załuguje kaseta Tandberga, szkoda że pudełka niet.

Żal mi też, że nie zabrałem szpulowca Philipsa i teraz żałuje . . . . . .ale kasa na życie też potrzebna jest.

Ukryta Zawartość

Tandberg TCD 3014 A, był w pełni sprawny, słuchałem od czasu do czasu, aż tu nagle któregoś dnia, wkładam kasetę, ale silnik nie ciągnie, PLAY włączam, chwilę pochodzi, nie ciągnie taśmy i wyłącza się; żeby była jasność, przewijanie w te i wewte działa; M a ktoś pomysł, jak to naprawić i co może być przyczyna?

Sprawdź w instrukcji serwisowej jak jest zbudowany mechanizm autostop. Prawdopodobnie pasek napędzający licznik pękł, rozciągnął się. Jeśli licznik nie jest powiązany z tym mechanizmem (zatrzymania odtwarzania) to sprawdź jak zachowuje się silnik napędzający wałek. Wtedy można będzie coś więcej wywnioskować.

Wspaniałą maszynę posiadasz......

Na tym zdjęciu masz podejrzany pasek do sprawdzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

DBX ma to do siebie, że jest niekompatybilny z innymi systemami. Na Dolby B czy C odtworzysz muzykę i zniekształcenia będą niewielkie lub niezauważalne. Chyba, ze nagrywać będziesz bez reduktorów.

DBX ma to do siebie, że jest niekompatybilny z innymi systemami.

SuperANRS, ADRES, High-Com też są kompatybilne "same ze sobą". Zresztą w obrębie jednego systemu NR i decki bywają niekompatybilne.

Dbx niestety "wzdycha".

A przeważnie to "jąka się". Sporo zależy od sposobu implementacji jak i też rodzaju nagrywanych sygnałów. O ile "na papierze" i nagrywaniu materiału niemuzycznego wygląda to ładnie, to już w realu i z muzyką bywa różnie. Mam dużo kaset nagranych lata temu i dużo w dbx'ie. Z tymi starymi kasetami słabo sobie radzi RS-B965, lepiej 905'tka. Jak na razie decki Yamahy z serii K radzą sobie najlepiej (960,1020).

stereo-hifi.com

• Pokaż nowe odpowiedzi