Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

na jaki model, konkretnie.

Zciągnij schemat w pdf będzie widać przełożenie napędu.

No i dostałem zabawkę.To Philips N-2510.Niestety jest uszkodzony,ale się tego spodziewałem.Cześć mechanizmu się zdemontowała.Nie wygląda to na ingerencję człowieka.Po prostu wykręciło się kilka śrubek,ale wszystkie części są na miejscu.

Posiadam instrukcję serwisową i właśnie ją studiuje.Trochę to zawiłe,ale nie spieszę się.Pytałem o sprzęgiełko,bo w tym prostym wczesnym plaskaczu sprzęgiełko jest magnetyczne.Dawno już nie naprawiałem magnetofonu kasetowego i nie wiem,czy sobie poradzę,ale spróbuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę że godny zastanowienia i ewentualnego negocjowania ceny.

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Przyjrzałeś się wyświetlaczowi? Wydaje mi się, że widzę kilka nieprawidłowości.

Wskaźnik długości taśmy nie pokazuje prawidłowo ?

Ukryta Zawartość

Myślę że godny zastanowienia i ewentualnego negocjowania ceny.

chyba żart w tej cenie zwłaszcza zer mu wyświetlacz szwankuje chyba

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

chyba żart w tej cenie zwłaszcza zer mu wyświetlacz szwankuje chyba

Zer nie zauważyłem. Ale czy żart w tej cenie to nie wiem.

Zgaduję co do wyświetlacza 2570.

W polu accubias nie świeci pole cyfrowe . Jest c9 a powinno C 90.

Wydaje mi się że cyferki peak level czerwone od 0 do + 10 słabo świecą albo wcale?

Takie "efekty" widać, gdy fotografuje się magnetofon z tego typu wyświetlaczem, z bardzo krótkim czasem otwarcia przesłony. Tak naprawdę wyświetlacz mruga. Jeśli czas migawki będzie na tyle krótki, aby "wstrzelić" się pomiędzy cykl wyświetlania, to otrzymamy wskazany efekt.

Sprawdziłem na szybko w moim TA-2570.

Czas otwarcia migawki aparatu:

1/125 s - wyświetlacz ok.

1/320 s - podobny jak w aukcji.

1/500 s - kilka punktów wyświetlacza widać, reszta prawie nie świeci...

Dziwne że ktoś wstawia takie " głupie" fotki gdy może w epoce cyfrówek napstrykać kilka fotek i wybrać te prezentujące zalety.

No chyba ze celem jest sprytne ukrycie wad a potem można stwierdzić -przecież było widać na foto.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dziwne że ktoś wstawia takie " głupie" fotki gdy może w epoce cyfrówek napstrykać kilka fotek i wybrać te prezentujące zalety.

Dokładnie. To jest bardzo dziwne, że sprzedający tak robią.

No chyba ze celem jest sprytne ukrycie wad a potem można stwierdzić -przecież było widać na foto.

Zgadzam się. To jest robione specjalnie i z premedytacją.

znalezione w necie, czyli jak się chce to się da !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Co Ty chcesz. Świetny Nak. Panel przedni przemyślany. Miało być ręczne ustawienie rodzaju taśmy, ale pewnie potem pojawiał się koncepcja pełnej automatyki. Kolor pasuje do reszty wnętrza. Robota pierwsza klasa.

No tam po rusku opisane jest skąd to i jak to, oni to lubią handmade.

Z drugiej strony na blogu mają ładne sprzęty opisane, można zazdrościć.

Dlatego tez podejrzewam, że nie mieli blachy z przedniego panelu i dorobili z pleksi na wymiar. Potem na to przedni panel z tworzywa. I będzie działać. A tego co w środku to przecież nie widać.

daj linka o czym mówisz bo ja już nie kumam bo dałem linka do złomu co robili w szkole .

Dobry wieczór,

Jakiś czas temu udało mi się uratować przed zezłomowaniem taki oto wynalazek:

Overallpn_qxashra.png

Przestał ostatnie 25 albo i więcej lat w zapyziałym i zakurzonym magazynie. Tyle dobrze, że suchym. Kartka ze schematem na przedniej klapie opisuje go jako "Magnetofon MS-182". Próbowałem dowiedzieć się z sieci więcej o owym modelu jednak nie znalazłem nic, prócz innych modeli np. MS-115.

Oczyściwszy go zgrubnie z potwornej warstwy kurzu, jakichś zacieków po kleju i innego syfu okazało się, że ma morsko-kremowe malowanie. Wygląda na kompletny. Pod spodem wszystkie moduły są na miejscu, wewnątrz również wygląda że nikt nic nie wyjął.

Podpięty do zasilania obudził się z długoletniego snu cichym terkotaniem i zaświeceniem żarówki zasilania. Naciśnięcie klawisza "odtwarzanie" nie powoduje zbyt wielu reakcji. Bez problemu i chętnie jednak przewija. Pokrętło płynnej zmiany prędkości i kierunku przesuwu taśmy "trochę działa, trochę nie". Więcej się nie bawiłem.

Mechanizmy wyglądają na zastane. Ramię napinające porusza się z wielkim oporem, podobnie inne "ruchome" części. Rolki metalowe kręcą się bez problemu, podobnie te na które zakładane są szpule. Działa również zegarek i mechanizm jego resetowania.

Orientuję się, że jest to magnetofon "studyjny", użytkowany w radiach, teatrach i studiach nagraniowych. Czy istnieje jakaś możliwość podpięcia go do współczesnego sprzętu celem sprawdzenia sprawności? Nie posiada on żadnych standardowych wyjść. Jeśli jest taka opcja bez budowy dodatkowego stołu mikserskiego z epoki, naprawię z powrotem zastane mechanizmy i chętnie bym sprawdził czy jeszcze śmiga.

Pozostałe zdjecia:

DSC0339JP_qxashex.jpg

DSC0336JP_qxashen.jpg

DSC0335JP_qxashes.jpg

DSC0341JP_qxashea.jpg

DSC0333JP_qxashwp.jpg

Ożesz Ty ale wynalazek . . . jest dział o magnetofonach szpulowych może tam zapytaj jeszcze.

Fajna zabawka. Jest jakaś tabliczka znamionowa, kto to wyprodukował ? Zapodaj sprawę na sąsiednim wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba muszę pochwalić G.M . . .

miałem problem bo leżał mi MiniDisc Yamahy parę lat, odtwarzał ale nie nagrywał, nie mogłem uwierzyć w to że nie nagrywa.

Przytargałem dzisiaj i dzięki poradom niestety na innym forum G.M spróbowałem szturnąć prowadnice głowicy górnej zgodnie z opisami i fotkami i . . . . .zaczął nagrywać prawidłowo.

Dzięki zamieszczonej tam poradzie co i jak odpaliłem sprzęt co mnie ucieszyło bo jednak ma swoją wartość .

Ot taka mała rzecz a cieszy.

To tyle offtopa.

To ci od Opla ? (hihihi)

Nie, to ktoś kto ma wiedzę i pomaga, ale poza tym bywa nadęty. Dziwny gość :)

Jak go znam, teraz prześwietli moje posty i poszuka haka :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mam gorąca prośbę.

Przyjmę każdą krytykę tego co tu piszę, ale analizy i sugestie co do mojego charakteru, proszę sobie tutaj darować.

Zwłaszcza te, które są okraszone infantylnymi uśmieszkami.

Edytowane przez G.Mark

@Bilbo, @sk-victor

Osz holender, przegapiłem ów temat dedykowany szpulowcom. Zauważyłem że w tym wątku też się przewijały więc uznałem że więcej nie ma. Przepraszam więc za pomyłkę, dziękuję i przenoszę się tam.

Prócz logo naszego rodzimego CENRiT FONIA nie namierzyłem jeszcze innych oznaczeń. Być może są gdzieś we wnętrzu. I tak będę tam grzebał żeby wyczyścić 25 letni kurz i wyeksmitować pająki więc może jeszcze coś się znajdzie.

Osz holender, przegapiłem ów temat dedykowany szpulowcom. Zauważyłem że w tym wątku też się przewijały więc uznałem że więcej nie ma. Przepraszam więc za pomyłkę, dziękuję i przenoszę się tam.

To nie to że komuś to przeszkadza - Boże broń, ciekawych urządzeń nigdy dosyć, tylko że tam pewnie znajdzie się więcej kolegów z wiedzą o takich maszynach.

Edytowane przez sk-victor

Panowie, czy będzie nietaktem przerzucenie się na MD z kaseciaków ? człowiek się starzeje i coraz bardziej wku....a się jak mu gnie taśme . . . . tak, wiem że to świętokradztwo i kajam się pejczem jak wkładam płytke . . . . .

Panowie, czy będzie nietaktem przerzucenie się na MD z kaseciaków ? człowiek się starzeje i coraz bardziej wku....a się jak mu gnie taśme . . . . tak, wiem że to świętokradztwo i kajam się pejczem jak wkładam płytke . . . . .

Będzie nietaktem. Nie dość że cyfra, to jeszcze stratna. To już lepiej jakiś rekorder wav/mp3. Serio.

nagrywamy.com

Ja też mam zakątek MD.

I nie przeszkadza mi ta stratność. Przy najwyższym Atracu nie słyszę żadnej degradacji dźwięku. Mam Sony MDS-JB980, Pioneera MJ-D707 i jeszcze małego MZ-N707. Małego mam po to żeby po nagraniu płytki podłączyć go do komputera i ładnie i wygodnie opisać kawałki. MDS-JB980 też ma USB ale musiałbym ciągnąć kabel dosyć daleko a tak malucha sobie podłączam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jeszcze jakoś mogę zrozumieć tych, co lubią kaseciaki, ale minidyski? Jedyne zalety na estradzie do puszczania podkładów, a i to dlatego, że tradycja taka...

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi