Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki do 15tys

Huberto1984

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zakupic monitory Diapasona dwa razy drozsze od Tannoy , ktore chce sprzedac.

Choc chodza mi jeszcze po glowie uzywki art loudspeaker.

Sluchajac przez lata kolumn nie tylko dwa ale i wielokrotnie drozszych od moich Tannoy-i, nie bylo mi dane - jak na razie - uslyszec lepszych, tak wiec cena a poziom dzwieku nie ida w parze.

Jaki model Tannoy-i masz w tej chwili ?

tak wiec cena a poziom dzwieku nie ida w parze.

dlatego napisałem

cos umownie dwa razy drozszego. Przy spelnieniu warunku, ze sprzet jest uczciwie wyceniony.

obecnie mam serię Precision 6.2, które uważam za kolumny o dobrym stosunku jakości do ceny. Dlatego właśnie aby progres był zauważalny, chcę je wymienić na inne, uczciwie wycenione głośniki dwa razy droższe. Porównywałem bezpośrednio i gra jest warta świeczki.

Gość

(Konto usunięte)

dlatego napisałem

obecnie mam serię Precision 6.2, które uważam za kolumny o dobrym stosunku jakości do ceny. Dlatego właśnie aby progres był zauważalny, chcę je wymienić na inne, uczciwie wycenione głośniki dwa razy droższe. Porównywałem bezpośrednio i gra jest warta świeczki.

Jakie aspekty dźwięku były lepsze...? Myślę, że nie wykorzystałeś potencjału swoich głośników...

Z czym grały Diapasony...jakie?

Jakie aspekty dźwięku były lepsze...?

Wystarczy zamienić odpowiednio centymetry na cale i wszystkie będą lepsze. Co za pytanie :-)

Można zostać przy Tannoy - wystarczy jakiś Dual Concentric starszej daty i masz dźwięk za x-krotność tego, co zapłacisz.

A co byscie polecili do 25m2 salonu otwartego na 20m2 kuchnie?

Musi umiec znikac z pomieszczenia a dzwiek odrywac sie od glosnikow

Wokale musza byc duzo i cieple

Dzwiek bardziej gesty i nasycony niz analityczny

Moje typy to spendor a6, cos z vienna acoustic moze pmc ob1i lub dynaudio focus 260

Można zostać przy Tannoy - wystarczy jakiś Dual Concentric starszej daty i masz dźwięk za x-krotność tego, co zapłacisz.

> insaimz - no wlasnie..., wez to do serca co napisal Wuelem. Wspolczesne Tannoy-e i nie tylko Tannoy-e - "slupki" - z glosnikami np. 15-to centymetrowymi jak Precisjony 6,2, to nie to. Staraj sie posluchac prawdziwych starych Tannoy-i na glosnikach wspolosiowych (Dual Concentric). Jak bys mial ochote, to u mnie mozesz takich posluchac na 12-to calowych (30cm) D.C. i po odsluchu ocenisz roznice.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

A co byscie polecili do 25m2 salonu otwartego na 20m2 kuchnie?

Musi umiec znikac z pomieszczenia a dzwiek odrywac sie od glosnikow

Wokale musza byc duzo i cieple

Dzwiek bardziej gesty i nasycony niz analityczny

Moje typy to spendor a6, cos z vienna acoustic moze pmc ob1i lub dynaudio focus 260

OK :)

Czy suma 6 głośników np. 2-calowych będzie ok?

Pojedź pierwszy raz w życiu na zbliżające się Audio Show i po nim (coś ciekawego zawsze się trafi wśród 150 zestawów) będziesz wiedział, przez ile musisz mnożyć :-)

Gość

(Konto usunięte)

Pojedź pierwszy raz w życiu na zbliżające się Audio Show i po nim (coś ciekawego zawsze się trafi wśród 150 zestawów) będziesz wiedział, przez ile musisz mnożyć :-)

Nie bawią mnie takie wycieczki...mam kolegę, który miał Heco Statement...nie podobało mi się...

ja chyba jadę! ;)

obiektywnie o audio

<br />Nie bawią mnie takie wycieczki...<br />

Wielu po takim wypadzie robi plany zakupowe. Na pewno nie zmieniają tego co mają na gorsze. Sam jestem takim przykładem. Gdybym kiedyś nie pojechał...

@Sonic990

Życzę udanego polowania :-)

> insaimz - no wlasnie..., wez to do serca co napisal Wuelem. Wspolczesne Tannoy-e i nie tylko Tannoy-e - "slupki" - z glosnikami np. 15-to centymetrowymi jak Precisjony 6,2, to nie to. Staraj sie posluchac prawdziwych starych Tannoy-i na glosnikach wspolosiowych (Dual Concentric). Jak bys mial ochote, to u mnie mozesz takich posluchac na 12-to calowych (30cm) D.C. i po odsluchu ocenisz roznice.

Czasami słucham 15" Dual Concentric Tannoy-a, więc wiem o czym mówisz.

Warto posłuchać tych staroci ;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość

(Konto usunięte)

Wielu po takim wypadzie robi plany zakupowe.

...I zaczynają żonglowanie, z którego nic nie wynika...poprzestańmy na tym co każdy z nas lubi...

Pozdrawiam :-) A.

Na pewno nie zmieniają tego co mają na gorsze. Sam jestem takim przykładem.

Cieszę się...

Czasami słucham 15" Dual Concentric Tannoy-a

Pewnie z lampą, a to nie typ do lampy. Choć Lutek zdaje się też w ten sposób wyciska ostatnie soki.

Ale taki już np. Arden (i podobne - duże pudło) z lampą nie za bardzo. No i kolumna nie może być grzebana poza zmianą kabli wewnętrznych.

@ziko

Jak się usłyszy dźwięk 10 x lepszy, to nie ma żonglowania. Żongluje się tylko kręcąc w kółko, wśród podobnych. Na 100 prób jest jakieś 5 niepodobnych.

Pewnie z lampą, a to nie typ do lampy. Choć Lutek zdaje się też w ten sposób wyciska ostatnie soki.

Ale taki już np. Arden (i podobne - duże pudło) z lampą nie za bardzo. No i kolumna nie może być grzebana poza zmianą kabli wewnętrznych.

@ziko

Jak się usłyszy dźwięk 10 x lepszy, to nie ma żonglowania. Żongluje się tylko kręcąc w kółko, wśród podobnych. Na 100 prób jest jakieś 5 niepodobnych.

Nie bardzo rozumiem okreslenie 10x lepszy - to znaczy ze zamiast jednego gra 10 glosnikow??? ;)

Takie okreslenia przysluguja tylko panom recenzentom sprzetu HiFi :D Zrozumialbym jakbys napisal ze dzwiek jest wyraznie lepszy w odbiorze, bardziej przejrzysty, detaliczny, nasycony - ale 10 razy lepszy? Serio???

Porownywalem jakis czas temu Precision I Focale Sopra I oczywiscie dzwiek focali byl pelniejszy, bas byl sprezysty I szybki, nie nazwalbym tego dzwieku zrownowazonym czy zbalansowanym - taki nie byl - ale byl duzo bardziej efekciarski niz dzwiek Precisionow, ktore nie czarowaly tymi samymi przymiotami - ale mialy jedna przewage - cudownie aksamitnie oddawaly ludzki wokal troszke go eksponujac. Poza tym nie dorownywaly Focalom, ale ten jeden aspekt dzwieku wystarczyl zeby he polubic. Nie Wiem jak graja stare tannoye ale podejrzewam ze idealne nie sa.

Najwazniejsze jest osobiste nastawienie i odbior dzwiekow. Nie chce powiedziec ze jedne kolumny nie graja lepiej czy gorzej od innych ale ze nie koniecznie graja tak samo dla kazdego :D

Zupelnie inaczej wyszlo niz myslalem. Niestety nie udalo mi sie odsluchac wszystkich kolumn. Sluchalem spendorow, dali, proac, pmc, neat... Czailem sie tez na diablo utopie, ale ze sprzedajacym nie szlo sie dogadac, wiec pal go licho! Caly czas stoja te jego utopie na ebay od kilku miesiecy I sie uparl, zeby sprzedac prze ebay tylko...dziwne. Dawalem mu £3400 za nie.

Odrzucilem po jakims czasie podlogowki. Insaimz rekomendowal Arty, ale glosnik 26cm do mojego pomieszczenia to bez szans, zeby sie zmiescil. Zostaje w pokoju 17m, wiec zdecydowalem sie na podstawki. Tym sposobem zakupilem Dali Epicon 2. O dziwo zagraly bardzo dobrze. Juz wczesniej sluchalem opticon I bardzo mi przypadl do gustu. Neat ultimatum chyba troche lepsze (inne brzmienie), ale brak ich na rynku w rozsadnej cenie, wiec odpuscilem (ile mozna zyc bez muzyki) :) Teraz tylko czekam na standy az przyjda, bo musialem nowe zamowic z Danii. Cena £2300 z dostawa za komplet (glosniki uzywane od dealera, maja rok I sa na gwarancji przez nastepne cztery lata).

Wieza STEREO Technics :)

I jak porównanie do podlogowych precision? To jednak całkiem udane konstrukcje.

Znam dobrze podłogowe epicony i uważam że to bardzo dobra kolumna. Zadko wybierana ze względu na cenę.

Nie bardzo rozumiem okreslenie 10x lepszy

To proste: pomyśl o zestawie Diora plus Tonsil, a potem przeciwstaw temu zestaw np. Sugden plus Spendor.

A potem wejdź na jeszcze inną półkę i wyjdzie... że te 10 razy to ulgowe ujęcie łatwo dostrzegalnej różnicy :-)

To proste: pomyśl o zestawie Diora plus Tonsil, a potem przeciwstaw temu zestaw np. Sugden plus Spendor.

A potem wejdź na jeszcze inną półkę i wyjdzie... że te 10 razy to ulgowe ujęcie łatwo dostrzegalnej różnicy :-)

Chodzilo mi bardziej o to ze takie ilosciowe porownywanie jakosciowych cech nie ma sensu :)

Opisze wszystko w weekend I wkleje zdjecia... Jeszcze kable musze dobrac do nich... Ogolnie poza zwrotnica, ktora troche odstrasza to nie ma sie do czego przyczepic :)

Wieza STEREO Technics :)

WLM - chodzi o to o czym napisalem w poprzednim poscie - dla jednego to moze byc 10x dla innego 4x a jeszcze innego 2.5 raza - nie mozna tak oceniac systemow bo nie ma w tym zadnego obiektywizmu. Tak samo jak teksty typu: x zmiazdzyl y - dla mnie to niewiele mowiace "babole" popelniane przez #znawcow ;)

Bez urazy.

Pewnie, że bez urazy. Ale przyznasz, że dla kogoś też może być i 20 x?

Proponuję sparing największe Wilson Audio vs. minimonitor np. Chario. Jak określić różnicę, na ile razy?

Mówię o ewidentnej zmianie wielkościowej. Jako wstęp dla dywagacji o jakości. Bo jak granie porusza, skoro nie porusza? :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.