Skocz do zawartości
IGNORED

Mega SZOK! - wnioski wyciągnijcie sami

SoltysAudio

Rekomendowane odpowiedzi

Wolność Tomku w swoim domku. Można dać głośnik na dole,górze i po bokach. Alpharda,Scana,Lowthera albo Accutona. Dipola,Bipola mona zrobić albo było też coś takiego jak Omnipolar.

Nawet pomiar SPL jest za darmo i wkładka Panasonic za naście złotych.

Na tym filmie tylko gadają a muzyki zaledwie kilka sekund.

No zgadza się jednak jest to gościu bardzo szanowany zresztą zobaczyć wystarczy jego stronę internetową oraz filmiki z youtube wątpię żeby chciało im się bawić w coś takiego myślę , że nie mogą sobie na to pozwolić. To nie jest jakiś Janusz ze starego garażu tylko kompetentna osoba zajmująca się latami sprzętem audio.

Ja nic nie neguje. Kolumny będą tak dobre jak jej zwrotnice. Zdolność strojenia tak żeby było zgodnie ze sztuką a zarazem pod gust właściciela.

Ostatnio czytałem test niejakich Divine Acoustic, padały porównania do Revelatorów podczas gdy kopułka tam umieszczona kosztuje mało (nie bede publicznie pisał ceny).

Moim zdaniem da się fajnie z taniego. Jednak jak chce się bardzo dobrze to trzeba bulić 300-500 od jednego przetwornika.

New record day mógłby chociaż nagrać jak to gra przy jednym utworze dla różnych kombinacji, byłby wtedy jakiś pogląd, YTubowski ale jednak jakiś, tak jak to robi choćby AVequipmentReviews , AVshowreports ma swój album i ciąga go po prywatnych pokojach czy audioszołach, słychać różnice na tym samym utworze przy tej samej kamerce (jak zakładam) w różnych setupach sprzętowo -pokojowych

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Youtube wycina skraje pasma, jednak średnica zostaje. Po prostu masakra

Gratuluje słuchu.

pomieszczenie absolutnie nie nadające się.

Dobry głośnik w każdym pomieszczeniu będzie dobrze grał

Gratuluje słuchu.

Dziękujje

Dobry głośnik w każdym pomieszczeniu będzie dobrze grał

Za każdym razem inaczej, ale zawsze dobrze, tak? Tylko ciekawe kiedy jest to dobrze. Nie jest to prawda!

Nie oznacza to, że znakomite zespoły głośnikowe maja kosztować przynajmniej ponad $100 tys.

Nie muszą.

Dokładnie, za 900zł aktywny Adams za sztukę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

9763623_800.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9763623_800.jpg

Z tym słowem znakomity byłbym bardzo ostrożny, zamieniłbym go raczej na wyrażenie dobry stosunek cena/jakość.

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ukryta Zawartość

Nie są to takie znowu dobre kolumny. Bas mają rozmyty w porównaniu do A7X.

Ukryta Zawartość

Bas mają rozmyty w porównaniu do A7X.

Wiesz jeden lubi blondynki, drugi brunetki a ja lubię rude. Tak samo jest z tym basem.

Chciałem przytoczyć tylko przykład, że taka inżynierska firma jak Adams, potrafi wypuścić produkt z którego 90% klientów zajmujących się muzyką lub jej produkcją są na 5 gwiazdek zadowoleni. Ja osobiście mam w domu jeszcze tańsze, gdzie para BX5a, kosztują 900zł. A są naprawde dobre.

Ostatnio byłem na HiEnd w Monachium, i powiem, że mało jest wyśmienitych głośników. Bardzo popularne są Scanśpiki i odziwo tanie Indonezyjskie SB Acoustics. Cała reszta to walizkowi sprzedawcy świecidełek i cudów azjatyckich. Byli i Polacy pytający mnie, czy mam pytanie bo musiałem głupio patrzeć na jakieś grube kabelki. Byłem kulturalny i grzecznie podziękowałem.

Co do prezentacji kolumn, to tak jak spostrzegł Misior:

Wszyscy puszczali kawałki z muzą Diana Krall czy Stacey Kent, twierdząc, że średiotonowy sobie bardzo dobrze radzi z tak dużą ilością energii zawartą w ich pięknym głosie.

Osobiście wiem, że moje najgorsze poczynania z głośnikami w utworach pani Diany lub Stacey brzmiały bardzo ładnie ale w utworach Michael Buble już nie.

W basie puszczali przerysowane syntetyczne "perkusje" oczywiście bardzo głośno z wychyłem 15mm dla 2 30cm basowców, chwaląc się że mogą o 6cm wychyłu.

A frajerom oferowali cenę 30.000Euro za parę takich kolumn jako niezwykle niską w porównaiu z ceną za metr kwadratowy w centrum Monachium.

Na pewno coś dobrego kosztuje ale żeby wydawać 250 Ero za 12cm Scanśpika jak można za 70 Euro coś z Indonezji kupić i cieszyć się, że pomogło się azjatyckim dzieciom.

Kiedyś pomiędzy Mercedesem a Aldi była przepaść teraz to tylko mała szczelina. Widać po ilości sprzedanych Q8 w Chinach

Podobnie w elekronice. Tanie nie oznacza kiepskie.

Wiesz jeden lubi blondynki, drugi brunetki a ja lubię rude. Tak samo jest z tym basem.

Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Kolumny mają reprodukować nagranie jak najwierniej i gust nie ma tu nic do rzeczy. Także porównanie do kobiet nietrafione.

Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Kolumny mają reprodukować nagranie jak najwierniej i gust nie ma tu nic do rzeczy. Także porównanie do kobiet nietrafione.

Nie prawda, gust ma dużo do rzeczy. Jeden woli więcej twardego basu, a inny mało miękkiego. Cała piękna teoria o tym, co jest właściwa kończy się w momencie, kiedy ludzie preferują różne brzmienia i gatunki muzyczne. Gwarantuje, że mało kto by chciał słuchać idealnie przezroczystego sprzętu.

A ja się z Kyle zgadzam.

Chcę słuchać zamierzeń artystów, reżysera dźwięku i ew, producenta...

Oczywiście niektóre wydawnictwa są na tyle sknocone, że lubię podkręcić to i owo.

Nie jest to jednak zasadą.

Nie cierpię żadnych "sygnatur" składowych systemu.

Nie prawda, gust ma dużo do rzeczy. Jeden woli więcej twardego basu, a inny mało miękkiego. Cała piękna teoria o tym, co jest właściwa kończy się w momencie, kiedy ludzie preferują różne brzmienia i gatunki muzyczne. Gwarantuje, że mało kto by chciał słuchać idealnie przezroczystego sprzętu.

Jeżeli kwestią jest podejście realizatora nagrania do równowagi tonalnej, wtedy rzeczywiście mamy miejsce na dobór charakterystyki tonalnej sprzętu. Oczywiście w przypadku najlepszych nagrań, bez przesadnych studyjnych ingerencji, problem przesuwa się w stronę dyrygenta i jego gustu odnośnie głośności gry poszczególnych instrumentów, choć tu już wszelkie manipulacje należałoby robić z większą ostrożnością.

Jest jednak inne zjawisko - niektórzy wpadają w pułapkę zniekształcającego upiększacza (z jakąś formą dodatniego sprzężenia zwrotnego), i niejedokrotnie lądują z brzmieniem "10 minut krew z uszu", którego sami nie mogą wytrzymać przy dłuższym odsłuchu, i właściwie przestają słuchać muzyki.

PS. Mody własne skrzynek głośnikowych jeszcze bardziej spektakularnie wychodzą jak się przebzyka kolumnę przestrajanym generatorem sinusa, bo po usłyszeniu brzęczenia można na ucho dostroić dokładnie do częstotliwości modu.

Można też użyć akcelerometru.Taki prawdziwy kosztuje ze 2, 3 stówy ale podobno da się zrobić z taniego mikrofonu elektretowego - Jak ktoś wie jak, to niech podzieli się wiedzą.

The acceleration sensor is used to measure vibrations on speaker casings, car body’s or machine parts. A acceleration measures the actual substance vibrations only and not the air sound waves. During the measurement the vibrations are transmitted to the sensor casing. In the casing there is an elektret foil, whose mass works against that of the casing. Thus creating a voltage that relates to the casing vibration.

Ukryta Zawartość

phpThumb_cache_kirchner-elektronik.de_src1cfb39393b7e9bca05766d2633c012f2_par79b518dc34810929745d0983417afc3a_dat1361554515.jpeg

Ukryta Zawartość

Ani to szok ani niedowierzanie.

Ta płyta ma świetnie zarejestrowaną przestrzeń, i czy głośnik jest czy nie skierowany do góry nie ma to na efekt żadnego wpływu (słuchałem przed chwilą na głośnikach które pomogły indonezyjskim dizeciom :) ). A zdziwienie że 8' głośnik w ca. 35l skrzynce zagra wytarczająco nisko dla takiej ścieżki też jest mocno naciągane.

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Żaden szok pewnie dla kogoś kto tam nie siedzi trzeba by popatrzeć na to z innej strony od strony słuchacza. Wiem doskonale co takie głosniki Dynaudio potrafią przerabiałem je niejednokrotnie zreszta niedługo w dziale DIY umieszcze stosowny temacik i bardzo chętnie zaproszę na odsłuch ( na nie hi-endowym sprzęcie ).

Gość

(Konto usunięte)

Wszyscy puszczali kawałki z muzą Diana Krall czy Stacey Kent, twierdząc, że średniotonowy sobie bardzo dobrze radzi z tak dużą ilością energii zawartą w ich pięknym głosie.

Dobre sobie...energia...ciekawe co by "powiedziały" na taką energię średnicy...

http://youtu.be/Q-bLt2tc_W8

a jeszcze lepiej na tym...sczególnie od 4 minuty...to dopiero jest duża ilość energii średnich tonów...

http://youtu.be/vgJzlkdcVNY

A prawdziwego szoku to głośniki "doznają" na tym...

http://youtu.be/v0mpEK9btGM

Wydanie...

http://www.amazon.com/Grieg-Peer-Gynt-Edvard/dp/B0007Z47JI

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.