Skocz do zawartości
IGNORED

HEGEL czy MF

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

ponoć podobnie w hybrydach Vicka

Tak ale mialem vicka i tri jednoczesnie w domu i japoniec na fabrycznych lampach byl wyraznie z wyzszej polki brzmieniowej.Oba byly na fabrycznych lampach. Moze sie okaza , ze vicek po upggreadzie dopiero dojdzie do poziomu zblizonego do Tri na fabrycznych bańkach.

Poza tym w w vicku sa do wymiany tylko lampy w pre, a moze nawet jedna lampa, nie pamietam dobrze, natomiast Tri masz ogólnie 4 lampy mocy i 3 pozostale. Wszystkie maja mniejszy lub wiekszy wplyw na brzmienie ale wszyskie mozna upgreadowac.

Gość numik

(Konto usunięte)

Tak ale mialem vicka i tri jednoczesnie w domu i japoniec na fabrycznych lampach byl wyraznie z wyzszej polki brzmieniowej.Oba byly na fabrycznych lampach. Moze sie okaza , ze vicek po upggreadzie dopiero dojdzie do poziomu zblizonego do Tri na fabrycznych bańkach.

Poza tym w w vicku sa do wymiany tylko lampy w pre, a moze nawet jedna lampa, nie pamietam dobrze, natomiast Tri masz ogólnie 4 lampy mocy i 3 pozostale. Wszystkie maja mniejszy lub wiekszy wplyw na brzmienie ale wszyskie mozna upgreadowac.

nie śmiałem ich porównywać w sensie muzycznym :), czyli jak ma się lampę audiofiloza się nasila? ;), a może takie lampki, a może te z tymi.....? ciężka choroba ;)

Z wiekiem człowiek słyszy gorzej to i potrzebuje zmian poza tym gust też się z czasem wyrabia/zmienia także zmiany sprzętu są z czasem wskazane .

Stachu

Tak się składa że to co znalazłem w Heglu odpowiada 1:1 moim preferencjom jak czytam numika widzę że dokładnie na te same aspekty zwraca uwagę jego ucho . Czy to stanowi dla Ciebie problem że podpasował nam ten rodzaj przekazu ?

nie śmiałem ich porównywać w sensie muzycznym :), czyli jak ma się lampę audiofiloza się nasila? ;), a może takie lampki, a może te z tymi.....? ciężka choroba ;)

Ja mam Tri na fabrycznych lampach i u mnie audiofiloza się nie nasila. Jak system gra dobrze to raczej się nie ma parcia na zmiany. Włącza muzykę , jest odjazd , dobre 3d i słuchasz a nie myślisz o zmianach.

Jedyne roszady jakie przychodzą to już konkretne wymiany na jakieś elementy conajmniej 2 razy droższe. Aby był postęp a nie krok w bok.

Stachu

Tak się składa że to co znalazłem w Heglu odpowiada 1:1 moim preferencjom jak czytam numika widzę że dokładnie na te same aspekty zwraca uwagę jego ucho . Czy to stanowi dla Ciebie problem że podpasował nam ten rodzaj przekazu ?

Ależ skąd taki wniosek. Rozmawiamy sobie i tyle. Ty za to reagujesz dziwnie nerwowo i nie sposób liczyć na konkretną odpowiedź, więc już o nic nie pytam. Dziękuję.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Gość numik

(Konto usunięte)

Ja mam Tri na fabrycznych lampach i u mnie audiofiloza się nie nasila. Jak system gra dobrze to raczej się nie ma parcia na zmiany. Włącza muzykę , jest odjazd , dobre 3d i słuchasz a nie myślisz o zmianach.

Jedyne roszady jakie przychodzą to już konkretne wymiany na jakieś elementy conajmniej 2 razy droższe. Aby był postęp a nie krok w bok.

czyli postępo geometryczny ;), pozostaje mi mieć nadzieję, że po skompletowaniu tego zestawu nic ponad 2xdroższego mi do głowy nie przyjdzie ;).

Tak czytam o tych Heglach (i innych) i ślinka cieknie.

Dla mnie Hegel to już wysoka półka (cenowo). Załóżmy, że go kupię jakoś i nie zostanie mi na odpowiedniego CD-ka. Czy dużo stracę, jeśli wykorzystam DAC Hegla i podłączę mu cyfrowo sygnał np. z CD63SE Marantza (mam taki na boku)? Innymi słowy z jakiego poziomu CD-ek podpięty analogowo do Hegla będzie znacząco lepszy niż założona wyżej kombinacja?

Aktualnie słucham Denon DCD3000 - Harman HK680 - Magnat Quantum 605. Zaczynam czuć niedosyt wrażeń dźwiękowych. Muzyka: akustyczny, instrumentalny jazz.

Może powinienem zacząć od wymiany kolumn?

M3si wam muli, to chyba słuchalismy innych wzmacniaczy, to jeden z bardziej rozdzielczych wzmacniaczy w tej cenie, do tego dochodzi piękna lampowa barwa, zupełnie nie jak z tranzystora,po przesiadce z hegela to wyraźny skok jakościowy, ja słuchałem na focalach 816 V z firmowym odtwarzaczem m3scd, granie bajka, hegel w tym zestawieniu krew z nosa i uszu

Tak czytam o tych Heglach (i innych) i ślinka cieknie.

Dla mnie Hegel to już wysoka półka (cenowo). Załóżmy, że go kupię jakoś i nie zostanie mi na odpowiedniego CD-ka. Czy dużo stracę, jeśli wykorzystam DAC Hegla i podłączę mu cyfrowo sygnał np. z CD63SE Marantza (mam taki na boku)? Innymi słowy z jakiego poziomu CD-ek podpięty analogowo do Hegla będzie znacząco lepszy niż założona wyżej kombinacja?

Aktualnie słucham Denon DCD3000 - Harman HK680 - Magnat Quantum 605. Zaczynam czuć niedosyt wrażeń dźwiękowych. Muzyka: akustyczny, instrumentalny jazz.

Może powinienem zacząć od wymiany kolumn?

Ja mam tak podpięte - CD Harmana HD710 i Hegla H80. Gra przyzwoicie, ważne aby było łączone cyfrowo - coaxialem. Jest wyraźna różnica w porównaniu z analogiem. Mimo wszystko wydaje się, że jeszcze lepiej brzmi odtwarzanie z plików przez USB (podpinam laptopa Thinkpad T530 z programem Jriver). A na marginesie: Twój wzmacniacz nawet nie ma porównania z Heglem. Wiem, bo miałem krótko ten model. Tak więc zamiana będzie miała ogromny wpływ na brzmienie.

Gość numik

(Konto usunięte)

M3si wam muli, to chyba słuchalismy innych wzmacniaczy, to jeden z bardziej rozdzielczych wzmacniaczy w tej cenie, do tego dochodzi piękna lampowa barwa, zupełnie nie jak z tranzystora,po przesiadce z hegela to wyraźny skok jakościowy, ja słuchałem na focalach 816 V z firmowym odtwarzaczem m3scd, granie bajka, hegel w tym zestawieniu krew z nosa i uszu

czyli słuchałeś na kolumnach faworyzujących MF, tyle. Równie dobrze mógłbyś słuchać z Dali Ikon. Do tego cd było firmowe MF :).

Posłuchaj Hegla z DAC Hegla na Audiosolutions / Kef r500 / Wigg Art.

Dla mnie na Fousach wygrał...Vincent....a już nawet na nich słyszałem większy potencjał Hegla niż MF. Jakby to ująć. MF gra za tyle ile kosztuje, tam masz może 5-10% przyrostu potencjalnego. Baltlab, a w nieco mniejszym stopniu Hegel, są do ułożenia ich źródłem i kolumnami dalece bardziej. I ważne na jakim repertuarze słuchałeś. W ostrym rocku MF już nawet na Focalach trochę mulił wg mnie, ale pewnie że mamy inne preferencje i git. Nie mam nic do MF, ok piec, wolę Hegla i Vincenta, Baltlaba również

Ja mam tak podpięte - CD Harmana HD710 i Hegla H80. Gra przyzwoicie, ważne aby było łączone cyfrowo - coaxialem. Jest wyraźna różnica w porównaniu z analogiem. Mimo wszystko wydaje się, że jeszcze lepiej brzmi odtwarzanie z plików przez USB (podpinam laptopa Thinkpad T530 z programem Jriver). A na marginesie: Twój wzmacniacz nawet nie ma porównania z Heglem. Wiem, bo miałem krótko ten model. Tak więc zamiana będzie miała ogromny wpływ na brzmienie.

to chyba na tyle mizerny cd, że lepiej brzmi przez znośny wewnętrzny DAC ;). Wydaje mi się, że lepszym wyjściem jest analog :), tylko ze źródłem wyższych lotów.

to chyba na tyle mizerny cd, że lepiej brzmi przez znośny wewnętrzny DAC ;). Wydaje mi się, że lepszym wyjściem jest analog :), tylko ze źródłem wyższych lotów.

Zgadza się CD jest mizerny, dlatego można wydusić z niego przyzwoite granie jedynie wykorzystując DACA. Duzo dobrych opinii mają odtwarzacze Hegla podpięte złączami XLR.

Witam, dorzucę Swoje 3gr... Hegel 100 gra świetnie, ale nie od razu. Wystarczy dobry interconnect i jest miodzio, a jeśli będą to jeszcze XLR to nic więcej nie trzeba. Sprawdza się świetnie w kinie jak i w stereo. Wcześniej z amplitunera grały kolumny, obecnie jest magia i scena (nie słychać bezpośrednio kolumn). Na koniec dodam jeszcze jedna rzecz warto zmienić kabel zasilajacy w źródle i można słuchać z przyjemnością...

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

...

Ciekawski

Daki wbudowane w heglach odstają zarówno od cdp2 jak i cdp4 . Ten w H300 jest porównywalny z dać H11 i h12 mimo to cedek cdp2 daje bardziej rasowy dźwięk mówię o barwie , rozdzielczości , zróżnicowaniu basu i wysokich tonów .

Osobiście uważam że wiele osób słucha Hegli że słabymi dakami a ponieważ Hegle są dość przezroczyste (im wyższa seria tym bardziej) ale jednak dość , a daki są dość suche i bez barwy ( poza typowymi modelami) to nagle pojawiają się opinię że Hegel im zagrał sucho a tak po prawdzie usłyszeli jaki dźwięk prezentuje reszta toru .

Stachu proszę Cię piszesz że za moim wpisem w klubie AP kupiłeś H 100 mimo że pisałem o porównaniu Caspiana z H200 i H300 a brak Ci konkretów oj kręcisz kolego kręcisz .

Gość numik

(Konto usunięte)

Ten DAC http://audiomagic.pl/wzmacniacze-sluchawkowe/cayin/21854-cayin-idac-6.html

Black Dragon

nowe Audio-gd (nie na sabre)

używany La Voce gdyby się trafił mogą być ciekawe jako źródło.

Nie zainwestowałbym 10k w nowy CD, tam jednak łatwo o techniczne problemy, łatwiej niż w DAC. Musiałby się trafić używany w dobrej cenie, może stara pierwsza wersja

Ciekawski

Daki wbudowane w heglach odstają zarówno od cdp2 jak i cdp4 .

Rozumiem, że CD za 11-16 Tys. PLN zagra lepiej niż Dac wbudowany w H80 za 7 Tys. PLN.

A CD-ki za 4-6 Tys PLN zagrają porównywalnie z tym Dac ?

Jeśli ma to grać wąski repertuar : tylko jazz . To ułatwia zbudowanie dobrego zestawu za niewielkie pieniądze kluczem jest ustalenie swoich preferencji dźwiękowych . W niższym pułapie cenowym rozbierzności w charakterze dźwięku są olbrzymie .

W cenie 4-6 tysięcy jest już trochę fajnych cedeków do wyboru i tutaj ta sama uwaga konieczny odsłuch bo różnice są spore .

Jedne firmy stawiają na dynamikę inne na barwę jeszcze inne na dobre wysokie tony jedne na ciepły inne na ciemny dźwięk niełatwo będzie znaleźć coś neutralnego .

Jak ustalisz który dźwięk ci najbardziej pasuje można szukać pod niego sprzęt , może się okazać że rozpłyniesz się nad barwą lampy i mimo jej ograniczeń w tej cenie nawet nie spojrzysz na tranzystor gdyż wąski zakres muzyki nie ujawni zbyt wielu wad .

Mimo wszystko uważam że kupowanie klocków po 6 000 zł do kolumn za 2 000 zł to słaby pomysł gdyż będziesz miał sprzęt tak grający jak najsłabsze ogniwo zdarza się że kolumny potrafią zagrać wybitnie z drogim sprzętem towarzyszącym niemniej jednak nie magnaty za 2000 zł .

Posłuchaj Polskich Minas Anor Studio 16 hertz z lampą może to się okazać w Jazzie twój dźwięk poczytaj w wątku jest o nich dużo pochlebnych opinii . Maiłem te kolumny i potrafią czarować w spokojnej muzyce oj potrafią .

Jeśli lampa to posłuchaj Octave V40, ale choć nie słuchałem, wiele osób bardzo chwali Cayina.

Z lampami na dużego doświadczenia nie mam ale zmieniałem jakiś czas temu H200 na Cayina właśnie. Kupiłem A-88t i był to dla mnie bardzo duży progres. Lampami "dopasowałem" jeszcze brzmienie pod siebie i jest naprawdę super. Ceny używanych na podobnym poziomie.

Możliwe, że system faworyzował MF w porównaniu. Hegel wymaga odpowiedniego doboru kolumn

Każdy wzmacniacz wymaga właściwego doboru kabli i kolumn. H80 to równo i chłodno grający wzmak, M3si jest po drugiej stronie mocy, więc nic dziwnego, że Ci nie odpowiada. Co ciekawe, profesjonalni recenzenci nie bali sie porównywać H100 i M6si i wnioski mieli dość jednoznaczne, wskazując, że M6si jest wzmacniaczem o najbardziej zrównoważonej charakterystyce, grając i równo i barwnie i z większymi emocjami

http://sklep.rms.pl/img/product_media/14001-15000/Musical_Fidelity_M6scd_M6si.pdf?iframe=true&width=1280&height=800

"Musical nawiązuje do Hegla, najogólniej to podobna szkoła, w której ważne są wszystkie obiektywne kryteria i parametry brzmienia uniwersalnego, transmisji możliwie wiernej i neutralnej. Różnica polega na tym, że brytyjski zestaw trochę odpuszcza z ostatecznej precyzji, za to od pierwszego wrażenia gra bardziej spontanicznie, swobodniej, a przede wszystkim potężniej.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Gość numik

(Konto usunięte)

Każdy wzmacniacz wymaga właściwego doboru kabli i kolumn. H80 to równo i chłodno grający wzmak, M3si jest po drugiej stronie mocy, więc nic dziwnego, że Ci nie odpowiada. Co ciekawe, profesjonalni recenzenci nie bali sie porównywać H100 i M6si i wnioski mieli dość jednoznaczne, wskazując, że M6si jest wzmacniaczem o najbardziej zrównoważonej charakterystyce, grając i równo i barwnie i z większymi emocjami

http://sklep.rms.pl/img/product_media/14001-15000/Musical_Fidelity_M6scd_M6si.pdf?iframe=true&width=1280&height=800

"Musical nawiązuje do Hegla, najogólniej to podobna szkoła, w której ważne są wszystkie obiektywne kryteria i parametry brzmienia uniwersalnego, transmisji możliwie wiernej i neutralnej. Różnica polega na tym, że brytyjski zestaw trochę odpuszcza z ostatecznej precyzji, za to od pierwszego wrażenia gra bardziej spontanicznie, swobodniej, a przede wszystkim potężniej.

M6si to klasa!! sam słyszałem na własne uszy, gdyby był w cenie m3si ;). W M3 słychać trochę, że to podstawowy wzmacniacz. Dość ciekawą opcją jest Soul Note SA 300

Rafko małe sprostowanie. M6si porównywali chyba do H160 nie do H100. Myślę, że wszystko to też kwestia kolumn jakie dobierzemy. MF fajne wzmacniacze tylko dość mocno podrożały.

Mimo wszystko uważam że kupowanie klocków po 6 000 zł do kolumn za 2 000 zł to słaby pomysł gdyż będziesz miał sprzęt tak grający jak najsłabsze ogniwo zdarza się że kolumny potrafią zagrać wybitnie z drogim sprzętem towarzyszącym niemniej jednak nie magnaty za 2000 zł .

Potwierdzam miałem kolumny za 2 tys i wzmacniacz MF za 6....

w planie wymiana kolumn była w terminie odległym została bardzo szybko przyspieszona

Jest bardzo duża różnica i przyjemność ze słuchania muzyki o wiele większa

M3si i M6si graja tak samo, z tą różnicą że ten drugi jest mocniejszy i na tym się kończą różnice, ten drugi lepiej wysteruje trudne kolumny, na wysokoefektywnych zero różnic.

Gość

(Konto usunięte)

M3si i M6si graja tak samo, z tą różnicą że ten drugi jest mocniejszy i na tym się kończą różnice, ten drugi lepiej wysteruje trudne kolumny, na wysokoefektywnych zero różnic.

Dokładnie...kumpel ma oba od kilku lat...

Dokładnie...kumpel ma oba od kilku lat...

Kilka lat ? z tego co orientuje sie ta wersja najwyżej 2 lata a u nas ponad rok ......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.