Skocz do zawartości
IGNORED

Anizotropia skał łupkowych, optymalne materiały antywibracyjne

zjj_wwa

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem o koncepcji kanapki do swoich zastosowań. Problemem jest znalezienie materiału tłumiącego wibracje, który nie straci właściwości po x czasu. To co znalazłem to mata gumowa do izolacji szlifierek oscylacyjnych. Niestety, jest przepotwornie droga. Pamiętaj też, że grubość materiału zależy od obciążenia jakie chcesz na nim postawić, żeby pracował w optymalnych warunkach

Zbyt zgmieciony nie tłumi, za słabo też nie dobrze.

A co z takim pomysłem, aby stworzyć ścianki kolumny z dwóch płyt oddalonych od siebie, a przestrzeń między nimi wypełnić piaskiem?

Tak mam zrobioną górną ściankę kolumny. Wręga pod skosem, za nią kolejna, za nią płaskia góra. Pomiędzy ściankę płaską a skośną wlałem miękki wosk (taki ze świeczki). Ślicznie to wytłumiło górną ściankę, ale nadal słychać jak się coś położy na niej i nie mówię tutaj o zmianie geometrii ścianki przedniej w okolicach głośnika. Słychać nawet jak obciążenie jest mocno wycofane do tyłu kolumny.

W każdym razie docelowe budki będą na pewno w tej technologii zrobione - warstwowe.

Miłego.

Irek.N.

Jak widze niektóre tematy wracają jak bumerang. Kiedyś była dyskusja na temat materiału tłumiacego i pisałem o elastomerach stosowanych między innymi do zderzaków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pamiętam pokaz skuteczności tego materiału - zegarek mechaniczny został przykryty plackiem grubości małego palca po czym facet walił w to młotkiem. Zegarek przeżył bez śladu uszkodzeń.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Dzięki za te linki. Popatrzę, pomyślę.

...

Z innej beczki ...

Co sądzicie o takiej oto kanapce (koncepcja platformy antywibracyjnej, od góry do dołu, z propozycją grubości materiałów):

Pancerholz, 10mm

Mata korkowa średnioziarnista, 2mm

Blacha ołowiana, 3mm

Mata korkowa drobnoziarnista, 2mm

Blacha ołowiana, 2mm

Mata korkowa gruboziarnista, 2mm

Blacha ołowiana, 1mm

Mata korkowa średnioziarnista, 2mm

Granit, 10 mm.

zamknięte w "skrzynce" z 6mm corianu

Bardzo dob

zamknięte w "skrzynce" z 6mm corianu

Bardzo dobry pomysł.

Czym właściwie się "klei" Corian ? Jakiś rozpuszczalnik? Wiadomo jaki?

Zajmuję się corianem zawodowo . Corian klei się specjalnym klejem dwuskładnikowym na bazie żywic dostarczanym przez producenta i zbieżnych z kolorem . jest to konglomerat boksytu mineralnego i żywicy bodajże fenoloweje4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5_IMG_2811.jpg

Coś może być na rzeczy. Widywałem kostki taniego pumeksu z lokalnego GS'u jako podkładki pod dość drogimi kablami głośnikowymi w dość wypasionym systemie ... Właściciel również twierdził, że to nie jest przypadkowy dobór materiału i że różnice ... są.

Widywałem kostki taniego pumeksu z lokalnego GS'u jako podkładki pod dość drogimi kablami głośnikowymi w dość wypasionym systemie ... Właściciel również twierdził, że to nie jest przypadkowy dobór materiału i że różnice ... są.

Podstawki pod kable to już przegięcie

Podstawki pod kable to już przegięcie
Nie wypowiadam się. Ani na 'tak', ani na 'nie'. Tej różnicy to akurat nie potrafię uchem wychwycić.

Widziałem platformy antywibracyjne 3 warstwowe w których warstwę środkową najgrubszą stanowił pumeks. Dół i góra były zrobione z cienkich płyt piaskowca ,całość była czymś sklejona.

Panowie i Panie, proszę o Wasze (najchętniej) sprawdzone propozycje DIY podstawek antywibracyjnych pod sprzęt.

Jakby dało radę - z krótkim opisem, uzasadnieniem dlaczego akurat tak a nie inaczej, no i czy słychać różnice.

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Wasze (najchętniej) sprawdzone propozycje DIY podstawek antywibracyjnych pod sprzęt

Myślałem o zrobieniu podstawy na magnesach neodymowych... Tylko zastanawiam się czy to na pewno byłby dobry pomysł? Co o tym myślisz?
Myślałem o zrobieniu podstawy na magnesach neodymowych... Tylko zastanawiam się czy to na pewno byłby dobry pomysł? Co o tym myślisz?
To jest pomysł bardzo dobry, o ile rozmawiamy o jednym stopniu swobody, a nie o trzech stopniach swobody:

Czytaj tutaj:

Ukryta Zawartość

Twierdzenie Brytyjskiego matematyka, Pana Samuel'a Earnshaw'a orzeka, że zgrupowanie ładunków punktowych nie może być utrzymywane w warunkach stabilnej równowagi w przestrzeni, przy stacjonarnej konfiguracji, wyłącznie poprzez elektrostatyczne oddziaływania ładunków (... lub oddziaływania sił magnetycznych). Zostało to po raz pierwszy matematycznie udowodnione przez Earnshaw w 1842. Jego twierdzenie odnosi się równie dobrze do pola magnetycznego, ale po raz pierwszy zastosowano je do pól elektrostatycznych.

Twierdzenie Earnshaw'a dotyczy klasycznych oddziaływań bazujących na bazie siły opisywanych funkcją odwrotności kwadratu odległości (czyli zarówno: elektrycznych, jak i grawitacyjnych), a także dla sił magnetycznych, pochodzących magnesów trwałych (np neodymowych), jeżeli te magnesy są twarde (to znaczy siła oddziaływania tych magnesy nie jest zależna od uwarunkowań/sił zewnętrznych). Teoria Earnshaw orzeka, że nie jest możliwa lewitacja magnetyczna w wielu typowych sytuacjach.

Jeśli materiały nie są "Twarde", to rozbudowana teoria Braunbeck'a pokazuje, że materiały o względnej przenikalności magnetycznej większej niż jeden (paramagnetyczne) są jeszcze bardziej destabilizujące, natomiast że materiały o przenikalności mniejszej niż jeden (materiały diamagnetyczne) pozwalają uzyskać stabilne konfiguracje.

Gdyby nie pewne zobowiązania kontraktowe, to bym powiedział, że Twierdzenia Earnshaw'a .... można "oszukać". Ale nie powiem, bo nie mogę. A zatem: o lewitacji przy trzech stopniach swobody - czyli jednocześnie we wszystkich kartezjańskich osiach X, Y, Z - w warunkach statycznych - możesz zapomnieć.

W opublikowanych i publicznie dostępnych opracowaniach wzmiankuje się, że istnieją takie ciekawe urządzenia, jak żyroskopy, ale to bym sobie raczej podarował, bo jeśli wytworzone przez człowieka w warunkach domowych - to one same z siebie wniosą więcej wibracji, niż pożytku. No, chyba że jesteś właścicielem firmy TRANSROTOR lub czegoś podobnego.

Moim skromnym zdaniem, skoncentruj się raczej na pojedynczej osi "Z". Spróbuj gdzieś zdobyć 8 sztuk okrągłych magnesów neodymowych, ale takich z dziurką pośrodku. Do tego zrobisz platformę z czterema sterczącymi niemagnetycznymi śliskimi prętami (teflon, ... np.:

Ukryta Zawartość

...)

Dolny magnes w orientacji N-S. Drugi magnes nawlekasz w polaryzacji odwrotnej, czyli S-N. Tak aby się odpychały.

{{{ Być może da również radę zrobić to "odwrotnie" czyli ze śliską rurą teflonową, i z litymi okrągłymi magnesami wpuszczonymi do jej środka, o ile średnice odpowiednio spasowane, a wysokość rury odpowiednio niska. Chodzi o to, aby uniemożliwić górnemu magnesowi wykonanie "fikołka" }}}

W przypadku takiego rozwiązania - osiągniesz lewitację górnego magnesu w osi Z. Cztery takie osie (cztery śliskie pręty lub rury), no i lewitacja w osi Z jest zapewniona.

Lewitację w osiach X oraz Y można uzyskać zupełnie inną, dość prozaiczną metodą.

Może takie coś ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te rurki grafitowo-teflonowe - facet odpowiedział, że nie ma problemu aby je "dociąć" precyzyjnie na długość, np. 30mm. Ma tokarki, frezarki, więc uzyskanie idealnego prostopadłego i gładkiego brzegu - to też nie problem. Zauważ, że wewnętrzna średnica to jest 31,5 mm. A na aukcjach są neodymowe okrągłe magnesy 5mm wysokie i 30 mm średnicy. Co za sympatyczny zbieg okoliczności .... Aha, czy wspominałem że ta rura teflonowo-grafitowa jest śliska jak jasna cholera? Wręcz "wymarzona" do ślizgania się ... a przy okazji: nie brudzi. Kolor: ciemny.

Gąska ołowiu - wychodzi 10 zł / kg, ale z przyczyn zdrowotnych - nie zaleca się.

Gąska z czystej cyny - wychodzi 90 zł netto / kg. Zdrowotnych przeciwwskazań nie znalazłem.

Patent z magnesem jest znany. Pierwszy link z Google

Ukryta Zawartość

Jest więcej.

Słuchałem czegoś podobnego zrobionego przez Chińczyków. Bez rewelacji. Problem polega na tym że układ się buja. Aby rzeczywiście działało należałoby chyba dołożyć drugi magnes od góry, tak by płyta czyli blat była ściskana,inaczej działa to jak sprężyna. Pamiętacie resorki, takie samochodziki? Mniej więcej tak to działa.

Ponadto gro wysiłków producentów idzie w kierunku wyeliminowania pola magnetycznego w okolicy sprzętu, a tu wprowadzamy silne magnesy praktycznie pod sprzęt. ..

Ukryta Zawartość

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Ponadto gro wysiłków producentów idzie w kierunku wyeliminowania pola magnetycznego w okolicy sprzętu, a tu wprowadzamy silne magnesy praktycznie pod sprzęt. ..

Właśnie dlatego zastanawiam się czy to dobry pomysł...
Właśnie dlatego zastanawiam się czy to dobry pomysł...

Wyjaśnijcie mi proszę, niby w czym statyczne, STAŁE pole magnetyczne miałoby w jakikolwiek sposób zakłócać pracę urządzenia audio lub pogarszać jakość odtwarzanego sygnału. Powtarzam: statyczne pole, a nie zmienne.

Wygina trasę elektronów :)

Ciekaw jestem kto podejmie się badań nad wpływem silnego pola magnetycznego na przepływ prądu w przewodnikach i półprzewodnikach w zależności od częstotliwości ?

No właśnie, bo przedtem wsponimaliście dużo o tłumieniu, a w tej chwili pakujecie prawie idealną sprężynę (o ile jeszcze coś ze średniej szkoły na takie tematy pamiętam)

Jeszcze np. zawieszenie na gumie to rozumiem, guma sporo pochłania, ale pole magnetyczne?

Wyjaśnijcie mi proszę, niby w czym statyczne, STAŁE pole magnetyczne miałoby w jakikolwiek sposób zakłócać pracę urządzenia audio lub pogarszać jakość odtwarzanego sygnału. Powtarzam: statyczne pole, a nie zmienne.

A głośnik to na jakiej zasadzie działa?

A głośnik to na jakiej zasadzie działa?

Jarek, Chłopaki piszą ciekawe rzeczy i chyba są blisko obalenia obwiązujących praw fizyki.

Nie psuj zabawy!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.