Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Hegla H80 do 10 tys. złotych

DelphiX

Rekomendowane odpowiedzi

Dwlphix

Podstawowa sprawa ludzie słyszą skrajnie inaczej , skrajnie inaczej też odbierają muzykę dlatego jest tak wiele skrajnie grających systemów . Jeśli Tobie się podoba granie Hegla to mogę Ci powiedzieć z własnego doświadczenia nie bierz pod uwagę żadnych rad o zmianie wzmacniacza , zaproponowano Co ciepło grające wzmacniacze które sam bardzo lubię jednak jeśli mam wybrać na czym mam słuchać muzyki wybiorę Hegla dlaczego ? Bo nie jest sztuką zrobić dźwięk gdzie nieistotne staje się czy bas jest miękki czy twardy , czy średnica jest ciepła.czy chłofan czy g8lóra jest wycofana czy natarczywe . Sztuką jest zrobić dźwięk gdzie po kupnie sprzętu nie myślisz o dźwięku tylko o muzyce i odkruwać więcej gatunkówi kupować więcej muzyki , jak odkryłeś swój dźwięk nigdy nie słuchaj rad typu zmień wzmacniacz . Co do kolumn to najważniejszy element zestawu najtrudniejszy w instalacji z 2 powodów pierwszy muszy być zgrany z reeztą toru (tu mogą być pomocne rady z forum )drugi musi się zgrać z twoi pomieszczeniem ty.żadna rada z forum nie pokryje się w 100% bo każdy pokuj to inna akustyka . Dlatego proponuję ci olać porady z forum i albo tachac kolumny z salonów i słuchać kolumny z salonów do siebie i wybrać najlepsze ..Druga opcja poczytać testy onskupic się na ciepłej sygnaturze kolumn skreślając kluchowaty bas i inne życzy które ci przeszkadzają gwarantuję że trafisz lepiej niż doradzanie typu zmień wzmak . Amphiony helium posłuchaj choćby ciekawości dla porównania dla mnie jest za mało basu za szczupły dźwięk ale kto wie może tobie w twoim pomieszczeniu o taki chodzi na pewno jest selektywny i daje wgląd w nagranie .

Insaimz

W muzyce chodzi o to żeby zacząć jej słuchać a nie sprzętu mi H300 daje ten komfort Tobie też życzę takiego samego zadowolenia z zestawu nie będę Cię namawiał na Hegla bo to nie twoja sygnatura grania nie namawiam na Baltlaba kogoś kto wyraźnie pisze że lubi Hegla gdyż to nie te drogi .

Pozdrawiam .

Gość szuka kolumn a tu mu radzą zmienić wzmacniacz nawet jak mu dźwięk odpowiada :))

Panowie każdy ma inne gusta :) litości -pózniej ci każą zmienić pokój

:)

Gość szuka kolumn a tu mu radzą zmienić wzmacniacz nawet jak mu dźwięk odpowiada :))

Panowie każdy ma inne gusta :) litości -pózniej ci każą zmienić pokój

Skoro szuka zmiany to znaczy ze mu nie odpowiada

Może czytajcie ze zrozumieniem intencje autora. Temat nazwał tak a nie inaczej, poza tym napisał wyraźnie: Mam HD12 oraz H80 firmy Hegel. Obecnie posiadam kolumny Elac Fs 68.2 i chciałbym dokonać upgradu kolumn.

Ale nie ma to jak namieszać komuś w głowie i zepsuć satysfakcję posiadania fajnego zestawu...

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Gdyby autor jeszcze wiedział czego chce, to pół biedy....ale, autor myśli o Focalach lub Amphionach???, lubi ocieplone brzmienie, ale bez przesady z analitycznością. Z drugiej jednak strony uwielbia doszukiwać się szczegółów i niuansów.

Istna kołomyja :)

Gdyby autor jeszcze wiedział czego chce, to pół biedy....ale, autor myśli o Focalach lub Amphionach???, lubi ocieplone brzmienie, ale bez przesady z analitycznością. Z drugiej jednak strony uwielbia doszukiwać się szczegółów i niuansów.

Dokladnie.

Może czytajcie ze zrozumieniem intencje autora. Temat nazwał tak a nie inaczej, poza tym napisał wyraźnie: Mam HD12 oraz H80 firmy Hegel. Obecnie posiadam kolumny Elac Fs 68.2 i chciałbym dokonać upgradu kolumn.

Ale nie ma to jak namieszać komuś w głowie i zepsuć satysfakcję posiadania fajnego zestawu...

Napisal tez

Moje wymagania co do dźwięku: nieco ocieplone z fajnym miękkim basem, nieprzesadnie analityczne brzmienie z wielką przestrzenią.

Uwielbiam doszukiwać się w muzyce szczegółów i niuansów.

Lubię dynamiczny, rozdzielczy (scena, przestrzeń) dźwięk z masą szczegółów,

To nie Hegel

No z tą kołomyją to nie do końca Hegel daje dobry wygląd w nagranie bez przesadzonej góry stąd koledze się podoba ,skoro uzył mimo to stwierdzenia w domyśle niezbyt analityczny sądzę że kolega ma na myśli niezbyt krzykliwy ( walący po uszach górą ) . Poza tym łatwiej zawsze dopytać jeśli chce się coś doradzić . Wyrażenie napisał nieco więcej ciepła po zmianie kolumn oraz ze nie interesuje go lampowe granie a poleca mu się wzmaki nastawione na bardzo ciepłe granie wraz jego ułomnościami .

Wyrażenie napisał nieco więcej ciepła po zmianie kolumn oraz ze nie interesuje go lampowe granie a poleca mu się wzmaki nastawione na bardzo ciepłe granie wraz jego ułomnościami .

Ani Roksan ani Baltlab to nie jest cieple granie

Napisal tez

Wyświetl postUżytkownik DelphiX dnia 18.06.2016 - 00:21 napisał

Moje wymagania co do dźwięku: nieco ocieplone z fajnym miękkim basem, nieprzesadnie analityczne brzmienie z wielką przestrzenią.

Uwielbiam doszukiwać się w muzyce szczegółów i niuansów.

Lubię dynamiczny, rozdzielczy (scena, przestrzeń) dźwięk z masą szczegółów,

To nie Hegel

Ok. No to niech ma nauczkę, by pisać precyzyjniej. Bo ja to zrozumiałem tak:

Moje wymagania co do dźwięku [szukanych kolumn do zestawu Hegla]: nieco ocieplone z fajnym miękkim basem, nieprzesadnie analityczne brzmienie z wielką przestrzenią.

A takie właśnie kolumny mają prawo dobrze zagrać z Heglem.

ps. Jak Roksan to nie jest ciepłe granie, to inaczej rozumiemy ciepło.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Panowie

Wybaczcie za zamieszanie jakie wprowadziły moje niezbyt precyzyjne, pisane na szybko posty. Mam obecnie wiele projektów na głowie...

Jestem osobą, która swą przygodę z audio zaczęła, gdy rozpoczęła pracę - wiadomo, aby cokolwiek sensownego kupić trzeba na to zarobić.

Dlatego moje określenia co do "barwy" dźwięku mogą być nieprecyzyjne i amatorskie. Często będąc na odsłuchach, nie umiałem nazwać jak to brzmi, ale słyszałem dużą różnicę - nawet na porównywaniu kabli zasilających - tak kiedyś się śmiałem, że to nie ma prawa mieć wpływu, a tu zonk.

Posiadam Elac Fs 68.2, które grają nawet szczegółowo i szukam większej szczegółowości, sceny, przestrzeni.

Ciężko mi opisać jaki bas lubię. Wydaje mi się, że on nie może być zamulający, rozciągnięty, ma być wtedy kiedy ma być, może być deczko zaokrąglony.

Jutro posłucham kilku kolumn z H80 i powiem Wam, na podstawie marek i modeli co mi się spodobało.

Hegel H80 mi się strasznie podoba - być może kiedyś przy-większym nakładzie $ kupię sobie H300.

W chwili obecnej mam:

* źródło Tidal HI-FI, komputer PC z mocnymi podzespołami, wykorzystywany również do pracy (jestem programistą)

* Wireworld USB Starlight

* Hegel HD12

* Acustic Zen Matrix Reference II XLR

* Hegel H80

* Acustic Zen Satori

* Elac Fs 68.2

Jeszcze raz przepraszam za mój brak precyzji :-)

Pozdrawiam

No ja z tego mogę wyczytać , że potrzeba mu systemu brzmiącego naturalnie, neutralnie , muzykalnie , rozdzielczo.

Po wybraniu kolumn spełniających w jak największym stopniu te wymogi , jest jeszcze opcja pójść dalej w kierunku tego brzmienia wymieniając hegla na Epoce 3 , a jeśli da rade na Endo 1 Baltlaba.

No z tą kołomyją to nie do końca Hegel daje dobry wygląd w nagranie bez przesadzonej góry stąd koledze się podoba ,skoro uzył mimo to stwierdzenia w domyśle niezbyt analityczny sądzę że kolega ma na myśli niezbyt krzykliwy ( walący po uszach górą ) . Poza tym łatwiej zawsze dopytać jeśli chce się coś doradzić . Wyrażenie napisał nieco więcej ciepła po zmianie kolumn oraz ze nie interesuje go lampowe granie a poleca mu się wzmaki nastawione na bardzo ciepłe granie wraz jego ułomnościami .

Zacznijmy dzielić granie na dobre albo złe a nie lampowe , czy tranzystorowe. Tutaj na forum jakis mit na temat lamp krąży , że ocieplaja, zamulają , bas się ciągnie itd. To samo, że srebrne kable wyostrzaja górę. Jak coś ociepla , zamula , wyostrza to po prostu nie gra.

Ani Roksan ani Baltlab to nie jest cieple granie

Dośc odosobnione i kontrowersyjne stwierdzenie .

Delphix

Jeśli słyszysz różnicę w sieciówkach a jesteś na początku drogi to gratuluję bardzo dobrego słuchu , tym bardziej nie dziwi mnie że wybrałeś Hegla . I gratuluję mądrego wyboru że posłuchasz sam osobiście kilku kolumn i dokonasz porównania i wyboru . Sam widzisz że ustalenie na początku o co biega jest trudne jednak z dobrym słuchem sam łatwo dokonasz właściwego wyboru .

K2 cytat z testów "K2 daje dawkę ciepła a średnica idzie w stronę pastelowości i zmiękczenia " Osobiście słuchałem tylko K1 , caspian mk2 oraz M2 to szkoła grania po ciepłej stronie przy czym k1 gra bardzo słabiutko w porównaniu z Caspianem . Pre determinuje w dużej mierze dźwięk więc sama końcówka raczej nie określa szkoły grania danego producenta a jedynie daje możliwość napędzania trudniejszych kolumn w bi-ampingu w podstawowym założeniu lub dzielony zestaw pre-końcówka .

Cytat z testu Baltlaba 2 " wzmacniacz jest na pewno cieplejszy od pozostałych testowanych wzmacniaczy . Osobiście dla.mnie Baltlab to jeden z lepszych wzmacniaczy grających po ciepłej stronie ma rewelacyjną scenę taką jak w Heglach .

Żadne z tych wzmacniaczy nie są uniwersalne i nie dadzą rady w tylu gatunkach muzycznych które kolega z wątku słucha . Aczkolwiek w spokojnej muzie myślę że by kolegę mocno oczarowały .

Gość numik

(Konto usunięte)

Aby doprecyzowac to chodzi o koncowke mocy Kandy K2 i Epoca 2

Aby doprecyzowac to chodzi o koncowke mocy Kandy K2 i Epoca 2

nie wiem co Ty masz z uszami, ale każdy Twój wpis to dla mnie 100% bzdura. Słuchałeś serio Roksana i Baltlaba E3? Jeśli to nie jest ocieplone granie to nie wiem już jak podchodzić do Twoich wpisów. E2 też ma magiczną, zmiękczoną fakturę i raczej jednak też nie po chłodnej stronie. A słuchałem końcówki Kandy, nie gra może jak wzmak ale nie nazwać tego iepłym dźwiękiem to mocno....odrębny głos i jak widać, tylko ty masz inny

Hegel H80 nie jest wydajny? Załamałeś mnie, jest i to konkretnie, widać, że kombinujesz w złych połączeniach albo nie wiem co. Po prostu nawet nie wiem co odpowiedzieć, strasznie lubisz "zamącić"

K2 cytat z testów "K2 daje dawkę ciepła a średnica idzie w stronę pastelowości i zmiękczenia " Osobiście słuchałem tylko K1 , caspian mk2 oraz M2 to szkoła grania po ciepłej stronie przy czym k1 gra bardzo słabiutko w porównaniu z Caspianem . Pre determinuje w dużej mierze dźwięk więc sama końcówka raczej nie określa szkoły grania danego producenta a jedynie daje możliwość napędzania trudniejszych kolumn w bi-ampingu w podstawowym założeniu lub dzielony zestaw pre-końcówka .

Cytat z testu Baltlaba 2 " wzmacniacz jest na pewno cieplejszy od pozostałych testowanych wzmacniaczy . Osobiście dla.mnie Baltlab to jeden z lepszych wzmacniaczy grających po ciepłej stronie ma rewelacyjną scenę taką jak w Heglach .

Żadne z tych wzmacniaczy nie są uniwersalne i nie dadzą rady w tylu gatunkach muzycznych które kolega z wątku słucha . Aczkolwiek w spokojnej muzie myślę że by kolegę mocno oczarowały .

100% zgoda co do Roksana. Co do Baltków..E3 nie jest tak przejrzysty jak E2 i nie jest w pełni uniwersalny - też zgoda, choć jest bardzo dobrym piecem. E2 jest wg mnie wręcz bardziej przejrzysta od Hegla, jest wzorcem wg mnie i jest dość uniwersalna. W zasadzie dowolnie kształtuje się ją źródłem i kablami.

Natomiast tak, ciepłe granie nie jest uniwersalne, raczej do King Crimson. Ja się kręcę raczej wokół Audiolabów, Hegli, Soul Note, Baltlaba E2 - uniwersalne, dobrze grają RÓWNIEŻ hard rock. MF czy Roksan nie są dla mnie. Rega też.

Prędzej Atoll, AMC, Vincent (muzykalność!!).

Zawsze pisze o tym czego slucham.

Kandy słuchałem bez pre.

Mozesz brac poprawkę na to ze moje kolumny graja dosc jasno, ale...jak wzmacniacz jest ciepły to nawet na nich to slychac.

Hegel jest mniej wydajny od w/w

Gość numik

(Konto usunięte)

Zawsze pisze o tym czego slucham.

Kandy słuchałem bez pre.

Mozesz brac poprawkę na to ze moje kolumny graja dosc jasno, ale...jak wzmacniacz jest ciepły to nawet na nich to slychac.

Hegel jest mniej wydajny od w/w

Roksan, który nie gra ciepło...ok :). Ciężko porównywać wzmaka z końcówką mocy, ale ok :). Zapewniam Cię, że H80 jest jednym z bardziej wydajnych prądowo wzmaków do 7.000. On po prostu gra specyficznie i może stąd takie wrażenie odniosłeś.

A co do końcówki Kandy, miałeś regulowane wyjście w cd? Jak jej słuchałeś??

<br />Zapewniam Cię, że H80 jest jednym z bardziej wydajnych prądowo wzmaków do 7.000. On po prostu gra specyficznie i może stąd takie wrażenie odniosłeś.<br />

Moje "pomiary" wykazały coś innego; jedynie z wysokowydajnymi kolumnami bas grał dobrze ale już z kolumnami o efektywności 84-86dB bas był już rozlazły , a na niskim poziomie głośności brakuje dynamiki. Nie czepiałbym się gdyby w Polsce był wyceniony na 4000zł.

Gość numik

(Konto usunięte)

no 84 db stanowi już jakiśtam problem, ale nie tylko dla Hegla. Na niskim poziomie głośności faktycznie jest kilka lepszych, Atoll i AMC choćby. Natomiast ten brak dynamiki...hmmmm.....nie wynika po prostu z jego charakterystyki? On oferuje coś innego niż "petardę".

To trochę podobnie jak Baltlab E2. Ja bym się nie obraził gdyby cała ta półka H80, Naim 5si, Audiolab 8300, MF m3si, Roksan K3 itp. kosztowała 4.000. Ceny wyjściowe tych wzmacniaczy są przesadzone, dlatego powoli Atoll, Baltlab, AMC, Dayens, Xindaki itp. zyskują. Dopiero ta wyższa półka MF M6si itp. popularnych marek daje spory przyrost jakości, ale też 13.000 bym nie dał.

A tak poza tym to może Xavian NEOX2 do Hegla, te z wyprzedaży ex-demo z Q21?

Skoro szukamy hektarów przestrzeni to taki produkt dałby radę, właśnie prowadzimy pierwsze testy i przestrzenność zwala z nóg

13501858_1134815863248515_2964336746273681084_n.jpg?oh=f42f1817c2669dbd379284b36c3611fe&oe=57D9C034

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Moje "pomiary" wykazały coś innego; jedynie z wysokowydajnymi kolumnami bas grał dobrze ale już z kolumnami o efektywności 84-86dB bas był już rozlazły , a na niskim poziomie głośności brakuje dynamiki. Nie czepiałbym się gdyby w Polsce był wyceniony na 4000zł.

Dokładnie tak, zeby pojawil sie bas trzeba podkrecic glosnosc, a i tak brak mu kontroli

Sprzedalem swojego sony ta f670es komus kto wczesniej mial hegla h 160, po kilku minutach stwierdzil, ze sony gra lepiej, to jako ciekawostka.

Ja co prawda slyszalem tylko 80 ale stwierdzam ze to nic specjalnego dzwiekowo i pod względem budowy, wydajności

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.