Skocz do zawartości
IGNORED

kabel zasilający w cenie 500-600 pln czy wartko kupić do wzmacniacza

dfx5

Rekomendowane odpowiedzi

a co na to powiecie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

piekny polski kabel w atrakcyjnej cenie 36 000 pln :-)

ironizujac zmierzam do konkluzji że jesli setki firm na całym świecie robią kable sieciowe od kilkset to jak widac nawet 36 000 pln no to do cholery chyba jednak ma to jakies znaczenie dla dzwieku ?!

najważniejsze jest dopasowanie, nie ma uniwersalnych kabli, czasem kabel za 500 pln lepiej sie wpasuje niż ten za 5000 pln

ale jedno jest pewne sieciowki graja !!! nie mozna byc az takim ignorantem zeby tego nie uslyszec.

odpowiadajac tworcy watku na kluczowe pytanie:

jesli w Twoim systemie uslyszysz pozytywne zmiany to warto kupic sieciowke w tym przedziale cenowym

pozyczaj, testuj, a przede wszystkim sluchaj muzyki a przy okazji kabli

amen

Ukryta Zawartość

Widzę że kompletnie się pogubiłeś.

Tam są zupełnie inne wymagania bo i sygnał ma inne właściwości .

Naskórkowość

Efekt polegający na tym, że prąd zmienny płynie w przewodniku bliżej jego brzegów. Mówiąc ściślej, gęstość prądu maleje w miarę wnikania ku wnętrzu przewodnika. Efekt naskórkowości jest tym silniejszy im wyższa jest częstotliwość sygnału. Dla wyższych częstotliwości spadek gęstości prądu postępujący wraz ze wzrostem głębokości jest większy. Dla bardzo wysokich częstotliwości prąd płynie tylko w cienkiej warstwie przy powierzchni przewodnika. Konsekwencją efektu naskórkowości jest zmiana rezystancji przewodnika zależna od częstotliwości. Im większa częstotliwość tym wyższa rezystancja, a to dlatego, że maleje przekrój przewodnika wykorzystany do przesyłania prądu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To teraz zobacz jaka strata jest przy 20kHz, bo już ktoś dawno temu policzył że to nie ma znaczenia no chyba, że słyszysz zmiany na poziomie 0,034 dB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piekny polski kabel w atrakcyjnej cenie 36 000 pln :-)

Ja swój mogę sprzedać za 1/5 tej ceny.

Wygląda też tak ładnie, ale niestety nie mam takiej walizeczki.

Stąd dużo niższa cena. ;-)

Ja swój mogę sprzedać za 1/5 tej ceny.

Wygląda też tak ładnie, ale niestety nie mam takiej walizeczki.

Stąd dużo niższa cena. ;-)

hehe :-)

pochwal sie jakas fotka na priv, cenie produkty DIY :-)

bo już ktoś dawno temu policzył że to nie ma znaczenia

Ciekawa jest reguła, że Ci co nie słyszą różnic zajmują się liczeniem i mierzeniem, a słyszącym wcale to niepotrzebne.

Chyba powinno być odwrotnie, no bo po co niesłyszącym te wszystkie pomiary, liczenie, wykresy, słupki skoro nie słyszą różnic?

Żeby w ten sposób dręczyć słyszących "udowadniając" im, że nic nie słychać? ;-)

Sound nie ma tam wykresów, słupków i skomplikowanych analiz tylko proste wyliczenie straty w dB przy granicznej częstotliwości, myślisz, że usłyszysz zmianę głośności o tysięczne części dB?

myślisz, że usłyszysz zmianę głośności o tysięczne części dB?

Pewnie nie usłyszę. Myślisz, że tylko ten parametr decyduje o różnicy między kablami?

Gdyby tak było, to faktycznie nikt by nie słyszał różnic.

Pewnie nie usłyszę. Myślisz, że tylko ten parametr decyduje o różnicy między kablami?

Juz dawno doszlismy do tego, ze kabel mozna traktowac jako filtr ale z racji na bardzo male wielkosci jest to filtr ktory po 1 dziala na czesrtotliwosciach poza akustycznych a po 2 modyfike pasmo wlasnie o takie drobe czesci dB

Naskórkowość

Efekt polegający na tym, że prąd zmienny płynie w przewodniku bliżej jego brzegów. Mówiąc ściślej, gęstość prądu maleje w miarę wnikania ku wnętrzu przewodnika. Efekt naskórkowości jest tym silniejszy im wyższa jest częstotliwość sygnału. Dla wyższych częstotliwości spadek gęstości prądu postępujący wraz ze wzrostem głębokości jest większy. Dla bardzo wysokich częstotliwości prąd płynie tylko w cienkiej warstwie przy powierzchni przewodnika. Konsekwencją efektu naskórkowości jest zmiana rezystancji przewodnika zależna od częstotliwości. Im większa częstotliwość tym wyższa rezystancja, a to dlatego, że maleje przekrój przewodnika wykorzystany do przesyłania prądu.

Ukryta Zawartość

Efekt naskorkowosci nie dotyczy niskich czestotliwosci, bylo o tym juz 1000x a gdybgys sam rozumial to zjawisko to bys sam do tego doszedl

Ukryta Zawartość

Rozmawiamy teraz o naskórkowości, a skoro twierdzisz, że nie usłyszysz to problem ten nie dotyczy częstotliwości akustycznych w paśmie słyszalnym dla człowieka i tyle.

ok :)

To ja mam lepszy pomysł.

Skontaktuj się z ministrem zdrowia i zaproponuj, żeby podłączali w szpitalach urządzenia tym kablem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (najlepiej 2.5m żeby lepiej odfiltrowało prąd)

Tutaj jakość też nie wzbudzi żadnych wątpliwości, a kto wie czy taki audiofilski kabel zasilający nie uratuje komuś życia w szpitalu? ;)))

Natomiast pewne jest, że taki audiofilski kabel zasilający uratuje niejedno serce i duszę audiofilską :D

Pewnie i tak też bywa, nie wnikam. Są tez tacy co maja projekcje" np. I problemy ego. Najważniejsze są jednak intencje.

Ukryta Zawartość

Już pisałem - drut zamiast linki. Lepiej przewodzi prąd, co wpływa na lepsze brzmienie.

A teraz śmiej się, śmiej... ;-)

No nie wiem czy śmiać się czy "zapłakać".

Takie myślenie jest wynikiem kolejnych nowych przyrostów "rośliny", która zakiełkowała i prężnie rozwija się (w niektórych głowach) od czasu kiedy to KTOŚ, kiedyś, błyskotliwie porównał przepływy prądu elektrycznego - do przepływów wody w rurze.

Stąd też się biorą teorie o wirach, zakłóceniach przepływu, wąskich gardłach itp.

KTOŚ, kiedyś, błyskotliwie porównał przepływy prądu elektrycznego - do przepływów wody w rurze.

No nie...nie zgadzam się z takim porównaniem.

Jak prąd natrafi na przerwę w kablu, to po prostu przestaje płynąć.

Natomiast woda natrafiając na uszkodzoną rurę płynie dalej, tyle że poza nią. ;-)

Naskórkowość

Ukryta Zawartość

Ktoś rzeczywiście się pogubił.

Oczywiście takie zjawisko występuje i jak widać ktoś o wiedzy "naskórkowej" chętnie to sobie tak wytłumaczy.

Niestety, niestety, niestety - (tego już nie doczytałeś), zjawisko to jest problemem przy wysokich częstotliwościach...ale nie wysokich akustycznych.

Wysokie akustyczne częstotliwości dla tego zjawiska są baaaaaardzo niskimi.

Wysokie częstotliwości dla których jest ono istotne mierzone są w Mega Hertzach, czyli by lepiej to było zrozumiałe - tysiąc razy wyższych niż pasmo akustyczne.

Ukryta Zawartość

Ciekawa jest reguła, że Ci co nie słyszą różnic zajmują się liczeniem i mierzeniem, a słyszącym wcale to niepotrzebne.

Regułą jest, że audiofile odrzucają pomiary w dyskusjach gdzie oczekuje się od nich mierzalnego dowodu wpływu sprzętu na dźwięk zamiast "ja słyszę", ale kiedy im wygodniej powołują się na pomiary bardzo ochoczo, jako nieraz główne hasło "za".

Przykład: wynik pomiarów poziomu jitter w przetwornikach ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

No nie...nie zgadzam się z takim porównaniem.

Jak prąd natrafi na przerwę w kablu, to po prostu przestaje płynąć.

Natomiast woda natrafiając na uszkodzoną rurę płynie dalej, tyle że poza nią. ;-)

Brawo! - to jest jedna z różnic, jak wyobrazisz ich (tych różnic) sobie więcej - będziesz na dobrej drodze...

...

wtedy też zrozumiesz, że dla prądów zasilających urządzenia domowego audio jest zupełnie nieistotne - czy kablem jest drut, linka (choć to też druty, tyle, że o mniejszym "fi"), stal, miedź, alu, srebro, złoto czy jakikolwiek inny PRZEWODNIK.

zrozumiesz, że dla prądów zasilających urządzenia domowego audio jest zupełnie nieistotne - czy kablem jest drut, linka

Może dla prądu to nieistotne czy płynie prostym drutem, czy skrętką bo przecież tak, czy siak jakoś dopłynie,

ale dla moich uszu jest to różnica istotna. Dlatego wolę jak prąd sobie płynie drutem. ;-)

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

To teraz zobacz jaka strata jest przy 20kHz, bo już ktoś dawno temu policzył że to nie ma znaczenia no chyba, że słyszysz zmiany na poziomie 0,034 dB

Ja nie zajmuję się liczeniem ale jest tu sporo takich osób.

Wolę wypożyczyć / wyrobić sobie zdanie w praktyce i oddać .

Ktoś rzeczywiście się pogubił.

Oczywiście takie zjawisko występuje i jak widać ktoś o wiedzy "naskórkowej" chętnie to sobie tak wytłumaczy.

Niestety, niestety, niestety - (tego już nie doczytałeś), zjawisko to jest problemem przy wysokich częstotliwościach...ale nie wysokich akustycznych.

Wysokie akustyczne częstotliwości dla tego zjawiska są baaaaaardzo niskimi.

Wysokie częstotliwości dla których jest ono istotne mierzone są w Mega Hertzach, czyli by lepiej to było zrozumiałe - tysiąc razy wyższych niż pasmo akustyczne.

Co za bzdety próbujesz tu ogłaszać / ogarnij się kapkę :

Oczywiście żartuję - muszę to pisać bo nie mam uśmieszków na kompie .

Ale do rzeczy :

20 Hz – 14,77 mm

100 Hz – 6,61 mm

1kHz – 2,09 mm

5kHz – 0,93 mm

10kHz – 0,66 mm

20kHz – 0,46 mm

Na przykład, mając przewód o średnicy 4 mm sygnał o częstotliwości mniejszej niż 1 kHz będzie przesyłany całą grubością kabla. Natomiast sygnał o częstoliwości 20 kHz tylko zewnętrzną warstwą o grubości 0,5 mm. Z tego wynika, że najlepsze przewody głośnikowe to takie, które zbudowane są z izolowanych przewodów o średnicy nie większej niż 1 mm. Uwaga! Przewody głośnikowe zbudowane z plecionki, czyli z wielu cienkich, nieizolowanych przewodów, są pod względem elektrycznym traktowane jako pojedyńczy przewodnik.

Innym sposobem zmniejszenia efektu naskórkowości jest zastosowanie w przewodach głośnikowych srebrzanki czyli drutu miedzianego pokrytego zewnętrzną warstwą srebra, gdyż srebro ma trochę niższą rezystywność niż miedź (dokładnie o 0,13·10-8 Ohm·m). Dlatego warto stosować przewody ze srebrzanką. Ale trzeba zwrócić uwagę, żeby drut miedziany nie był cynowany.

Cyna ma 6-krotnie większą rezystywność od miedzi. Jak odróżnić srebro od cyny przy zakupie kabla to już inny problem.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Ale do interkonektów używasz linki a tam dobre przewodzenie jest istotniejsze.

Widzę że trochę cię ominęło i jesteś nie w temacie / cofnij się o stronę i poczytaj.

A co ma efekt naskórkowy do kabla zasilającego?

Ma ktoś w domu instalację zasilającą o wysokiej częstotliwości???

Była sugestia aby zrobić interkonekt z litego drutu bo to "PODOBNO" to samo co na zasilaniu....i tak lecimy do tej pory.

Wcześniej wyraziłem się jasno - jak zasilanie to tylko na litym drucie.

Moim zdaniem oczywiście i z mojego doświadczenia.

Efekt naskorkowosci nie dotyczy niskich czestotliwosci, bylo o tym juz 1000x a gdybgys sam rozumial to zjawisko to bys sam do tego doszedl

Ale temat poleciał w kierunku interkonektu - a to zupełnie co innego

Na przykład, mając przewód o średnicy 4 mm sygnał o częstotliwości mniejszej niż 1 kHz będzie przesyłany całą grubością kabla. Natomiast sygnał o częstoliwości 20 kHz tylko zewnętrzną warstwą o grubości 0,5 mm.

Pięknie. Teraz napisz mi kto stosuje np. w interkonektach, albo w kablach głośnikowych przewody o średnicy 4mm.

Regułą jest, że audiofile odrzucają pomiary w dyskusjach gdzie oczekuje się od nich mierzalnego dowodu wpływu sprzętu na dźwięk zamiast "ja słyszę"

A Ty nie słyszysz wpływu sprzętu na dźwięk?

Pięknie. Teraz napisz mi kto stosuje np. w interkonektach, albo w kablach głośnikowych przewody o średnicy 4mm.

A jak będzie np. 2,5 mm?

Zależy jaki sprzęt :)

Dokładną odpowiedź na Twoje pytanie znajdziesz w moim opisie "o mnie".

W skrócie: bardzo mało kiedy słyszę różnicę w dźwięku pomiędzy urządzeniami :)

A jak już wyłapałem różnicę, to jak dotąd dlatego, że jeden ze sprzętów to był bubel o fatalnych parametrach elektrycznych.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Wcześniej wyraziłem się jasno - jak zasilanie to tylko na litym drucie.

Moim zdaniem oczywiście i z mojego doświadczenia.

To jest nas dwóch. ;-)

A jak już wyłapałem różnicę, to jak dotąd dlatego, że jeden ze sprzętów to był bubel o fatalnych parametrach elektrycznych.

albo są niewyrównane poziomy głośności :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Zależy jaki sprzęt :)

Dokładną odpowiedź na Twoje pytanie znajdziesz w moim opisie "o mnie".

W skrócie: bardzo mało kiedy słyszę różnicę w dźwięku pomiędzy urządzeniami :)

To bardzo się zawiodłem. Myślałem, że coś tam jednak słyszysz... oprócz muzyki. ;-)

albo są niewyrównane poziomy głośności :)

Nie drażnij Lecha. ;-)

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

A takie ktoś stosuje ?

20kHz – 0,46 mm

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.