Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer Klipsch na 25m2 + szafka RTV

decybel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Postanowilem uzupelnic swoj zestaw o subwoofer. Ogolnie w muzyce mam basu w zupełnosci wystarczająco jednak do filmow wydaje sie brakuje "kopa". Kasa jest, akceptacja z drugiej połowy "prawie jest" tylko brakuje decyzji, który wybrać.

Salon 25m2 + otwarty na przedpokoj. Obecnie mam zestaw 5.0 - HK AVR 370 + Klipsch RP-260F + RP-250C + RP-240S jestem zadowolony j nie bede zmieniac firmy wiec wybór z Klipscha, który podobno do kina suby ma dobre.

Do wyboru R-110SW lub R-112SW (115 tu juz za duzy na pewno).

To moje pierwsze kino i zupelnie nie mam pojecia czy moze mniejszy bedzie wystarczający. Tu juz nawet nie chodzi o roznice w cenie w przypadku tych dwoch (chociaz wiadomo kilka stowek roznicy). Mniejszy łatwiej będzie wkomponowac w reszte klocków, a nie powiem, ze subwoofer jako stojący "swobodnie" kloc wyjatkowo nie podoba sie drugiej polowie ;). Poza tym wieczorne seanse i tak nie mogą być zbyt glośne ze wględu na pozostałych domownikow zwlaszcza tych najmłodszych :)

Tak jak wspomnialem mniejszy wydaje się latwiej wkomponowac w reszte. Miałem pomysł na sub'a coś w stylu ponizszego zdjecia znalezionego dzis na necie, moj pomysl jest troche inny ale głowne zalozenie tak jak na zdjeciu tzn. sub stoi na bezpośrednio na podlodze, blat szafki RTV jest przedluzony i zakrywa suba i wyglada to tak jakby sub stał "w szafce" (tylko bez szkła :) )

04-hometheater-como-planejar.jpg

Szafka nie ma styku z wooferem. Zastanawialem się czy szafka nie bedzie "grała" chociaż jak patrze na salony ludzi to często sub stoi zaraz przy szafce RTV (często nawet przyklejony) wiec nie wiem czy tak naprawde jest bardzo uciążliwe.

Wiec mniejszy to niższa szafka RTV finalnie - wieksza akceptacja drugiej polowy - ale czy wystarczajacy ?

Btw. Ktos ma jakis pomysl ile luzu powinno byc pomiedzy subem, a blatem i wewnetrzna czescia szafki ?

https://www.audiostereo.pl/topic/128070-subwoofer-klipsch-na-25m2-szafka-rtv/

Tak prawdę mówiąc to jak mi się wydaje gó.w.n.o widzać na tym zdjęciu. Czy te kolumny są za szafką, tzn poniżej linii szafki, tzn stoją przy samej ścianie, nie, tak nie można, kolumny powinny wystawać ponad linię szafek, nie mogą być schowane.

Na 25 m spokojnie 112-tka i wcale nie będzie za mocno czy za duzo a nawet śmiem powiedzieć, że może być za mało. Chodzi o zejście. To, że subwofer ma wzmak o mocy 300W nie znaczy, że słuchając z wieczorka musi naparzać jak wściekły, sub ma duży zapas mocy w razie nagłego i szybkiego przyspieszenia i mocnego dupnięcia wcale nie oznaczającego wariactwa po nocach. On gra inaczej niż kolumny więc nie łupie cały czas, prędzej kolumnami narobisz hałasu niż nim. A im większy przetwornik (głośnik) tym niższe zejście tym lepsze efekty podczas seansu a w połączeniu z mocnym i wydajnym wzmakiem odpowiednio mocna odpowiedz impulsowa.

Od razu powiem, żadne wkładanie w szafkę szczególnie suba, jak ma się rozejść dzwięk skoro już na starcie ma przeszkodę. Albo stojący sam albo kicha nie kino. Nawet jedna ścianka szafki będzie stwarzała problem. Albo połówka się zgodzi albo będzie kupa i wtedy szkoda kasy na lepszego suba. Najlepiej kupić coś za tysiąc i możesz chować nawet do szafy a na czas seansu otwierać ją. Chcesz go chować w szafkę to kup REL T-5 i już.

Do wyboru R-110SW lub R-112SW (115 tu juz za duzy na pewno)

chyba tylko dla Twojej połówki gabarytowo

To zdjęcie nie ma nic wspólnego z kinem domowym, nie powielał bym tego sposobu ustawienia kolumn

zgadzam się.

a tam sie czepiacie kolegi, moze mu nie pozwolono wyciagnac glosniki do przodu i skierowac do sluchacza bo inaczej nie bedzie obiadu :D, sam wiem po sobie ze jak wyszly poza linie rtvki i do tego dostaly skosu to byly godziny biadolenia ze tak nie moze byc, a jak wyciaglem z pudla centralke ktora ma prawie metr to normalnie zawalu dostala :D

a co do tematu to juz tyle razy powielany, bierz najwiekszy / najmocniejszy sub na jaki cie stac, tylko musi miec czym oddychac wiec zadna szafka, u siebie mam suba miedzy szafka a kolumna i nie ma za duzo miejsca i byl problem z basem, no i musi stac przez to krzywo :D, a co za tym idzie horror z kobieta zaczol sie od nowa :D

Dzień dobry,

Biorąc pod uwagę wielkość Twojego salonu, lepszym wyborem będzie model większy Klipsch R-112SW, po prostu zapewni wiekszą swobodę, rezerwę mocy. Dodatkowo jest w stanie niżej zejść z basem. Bardziej martwi mnie kwestia ustawienia sub, czyli półka nad głośnikiem. Niestety takie ustawienie może powodować, że cały mebel będzie wpadał w wibracje. Jedynie możesz starać się pozostawić możliwie największą odległość pomiędzy subwooferem i półką (minimum 5cm), powinno wystarczyć. Kwestia postawienia i sprawdzenia.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Niestety faktycznie rozstaw kolumn frontowych jest mocno nie optymalny.

Co do samego suba to już widać że pomieszczenie nie jest małe. I sub powinien być jak największy. Jeżeli we wnęke nie wejdzie 115tka to faktycznie 112 była by ok. Chyba że zdołaśz to zrobić obok głośników?

I koniecznie wysuń kolumny do przodu skieruj na siebie.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Niestety faktycznie rozstaw kolumn frontowych jest mocno nie optymalny.

Co do samego suba to już widać że pomieszczenie nie jest małe. I sub powinien być jak największy. Jeżeli we wnęke nie wejdzie 115tka to faktycznie 112 była by ok. Chyba że zdołaśz to zrobić obok głośników?

I koniecznie wysuń kolumny do przodu skieruj na siebie.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Podoba mi się jak branża postów nawet nie czyta, byle coś sprzedać :)

To kolego nie jest pomieszczenie pytającego.

Decybel pokój na zdjęciu dizajnersko może jest fajny, ale jako kino bardzo kiepski, nie sugeruj się nim.

Suba bierz tak jak napisał Ryback, największego na jakiego Cię stać.

Wkładanie suba pod stolik czy półkę to ryzyko, może rezonować.

Do suba dolicz cenę kolacji w dobrej resteuracji i przekonaj kobietę.

Decybel, a jest coś w co Ty się nie wtrącasz i decyzję zostawiasz swojej połówce, nie mów tylko, że Wy tak zgodnie razem wszystko obgadujecie. Jeśli jest choć jedna sprawa w której dajesz kobiecie decydować to ta niech będzie tylko Twoja. I kropka. Jak mawia mój szef, trza być twardym a nie miękkim :) A kolacja nie zaszkodzi :) Ja nie rozumiem jednej sprawy, jak może się nie zgodzić, czy Ona sama tam mieszka, czy Ty ingerujesz w pomieszczenie, które należy tylko do niej.

Podoba mi się jak branża postów nawet nie czyta, byle coś sprzedać :)

ta, też nie raz się z tym spotkałem.

Jeszcze jedno, wielu osobą wydaje się, że większy sub będzie za duży bo będzie napitalać, a to nie o to chodzi.

Większy sub będzie grał tak samo głośno tylko będzie w stanie odtworzyć niższe częstotliwoci, czego nie zrobi ten mniejszy.

Wtedy uzyskujemy fajny efekt, łącznie z tym już niesłyszalnym, a odczuwalnym.

Poza tym Adek ma rację, też czasami nie rozumiem dylematów, bo żona czy dziewczyna nie pozwoli. Panowie to kto w tym domu ma jaja ?

Rozumiem jakby ktoś chciał wystawić kolumny na środek pomieszczenia, przemeblować pokój i wepchnąć tam górę ustrojów akustycznych to kobieta może powiedzieć Veto. Jednak postawienie suba ?

Jeszcze jedno, wielu osobą wydaje się, że większy sub będzie za duży bo będzie napitalać, a to nie o to chodzi.

Większy sub będzie grał tak samo głośno tylko będzie w stanie odtworzyć niższe częstotliwoci, czego nie zrobi ten mniejszy.

no właśnie

Poza tym Adek ma rację, też czasami nie rozumiem dylematów, bo żona czy dziewczyna nie pozwoli. Panowie to kto w tym domu ma jaja ?

Rozumiem jakby ktoś chciał wystawić kolumny na środek pomieszczenia, przemeblować pokój i wepchnąć tam górę ustrojów akustycznych to kobieta może powiedzieć Veto. Jednak postawienie suba ?

dokładnie , amen :)

Fajnie popatrzec jak wątek sie rozwija, szkoda tylko, ze nie w tym kierunku co potrzeba. Uwielbiam ludzi, ktorzy przy wyborze suba, przemeblują pokój, wyprowadza do innego domu/pomieszczenia i wyrzuca pozostalych domownikow z żoną na czele :)(chyba inne fora bylyby bardziej odpowiednie - murator, jakies porady matrymonialne/życiowe - sorry nie znam żeby polecić).

Zdjecie oczywiscie nie jest moje ale np twierdzenie, ze to nie ma nic wspolnego z kinem domowym to chyba jakis żart. Chyba ktos nie odroznia kina domowego od salki kinowej - aaaaa taaak pewnie nie ma projektora i dlatego :). Co innego, ze ustawienie kolumn jest złe ale to w ogole nie bylo tematem.

Jednak troche informacji w tym szumie każdy dołożył za co dzieki, wybór dokonany trzeba zakupić :)

BTW: ktos narzekal na branże w tym wątku, a przeczytajcie sobie caly i oceńcie, ktory był najbardziej rzeczowy ?

Kolego decybel po pierwsze jeśli pisze się jakiś temat to wypadałoby uczestniczyć w jakiejkolwiek dyskusji i ewentualnie naprowadzać na temat jeśli zjeżdża z toru. Po drugie gdybyś właśnie uczestniczył w rozmowie to mielibyśmy więcej jakichkolwiek informacji a to, że ktoś przemeblowuje chate czy wyprowadza to są tylko ludzie i pisali do Ciebie a Ciebie tu nie było. Za to teraz na zakończenie pojawiłes się z wielkimi pretensjami nie informując z grzeczności co wybrałeś. Wiesz, to ważne dla Nas bo wiemy na przyszłość co mniej więcej ludzie wybierają i wiadomo co pózniej proponować. Wiem, gusta są różne i żaden temat nie jest taki sam ale ... I gdybyś uczestniczył w "rozmowie" to miałbyś nie tylko od branży więcej informacji ( to jest m.inn. ich praca- łapanie klientów chociażby takich jak Ty) a tak a propos branży to Oni wiele więcej nie zaproponowali ode mnie (powielili moją propozycję). A tak na zakończenie napiszę, że dobrze ,że chociaż na koniec się odezwałeś bo są tematy gdzie ktoś go zakłada ludzie się wypowiadają a ten ma wszystkich w dupie do samego końca. W sumie sam zastanawiałem się czy to nie następny taki temat .

Niech Ci to gra jak najlepiej a co do żony to nikt jej nie wyrzucał tylko pomyśl logicznie

a to ma przecież polepszyć jakość grania co ma służyć domownikom, także i Jej a nie pogorszyć, proszę Cię. Pisać by o tym wiele a ludziom Stąd chodzi o dobre brzmienie co chcieli Ci przekazać widać Ty wiesz lepiej. Zastanawiam się kiedy trafisz znowu na jakieś forum z zapytaniem co jest nie tak..., dlaczego jest nie tak..., o co chodzi, że..., co zrobić, żeby... itd itp przykro patrzeć jak ktoś Nasze sugestie obraca przeciwko sobie.

Pozdrowionka.

"Do wyboru R-110SW lub R-112SW (115 tu juz za duzy na pewno)"

chyba tylko dla Twojej połówki gabarytowo

"To zdjęcie nie ma nic wspólnego z kinem domowym, nie powielał bym tego sposobu ustawienia ko"

zgadzam się.

Decybel, a jest coś w co Ty się nie wtrącasz i decyzję zostawiasz swojej połówce, nie mów tylko, że Wy tak zgodnie razem wszystko obgadujecie. Jeśli jest choć jedna sprawa w której dajesz kobiecie decydować to ta niech będzie tylko Twoja. I kropka. Jak mawia mój szef, trza być twardym a nie miękkim :) A kolacja nie zaszkodzi :) Ja nie rozumiem jednej sprawy, jak może się nie zgodzić, czy Ona sama tam mieszka, czy Ty ingerujesz w pomieszczenie, które należy tylko do niej.

Moze po prostu Adek45 niektore wypowiedzi skutecznie zniechecają do dyskusji ?

Śmieszne, ze troche krytyki tak bardzo Cie uraziło ;) Ja pretensji do nikogo nie mam, wyraziłem opinie na temat jakości cześci wypowiedzi i na pewno brak mojej osoby w dyskusji nie jest na to usprawiedliwieniem. I nawet podziekowałem za porady (wszystkie).

Będąc uszczyliwym interesuje Cie na prawde jaki sub zakupie czy moze ile batów musialem "sprzedać" żonie lub co jedlismy na kolacje żeby sie zgodzila ? :P (poza tym nigdzie nie napisalem, że żona sie nie zgadza na sub tylko, ze jej sie nie podoba)

Wez pod uwage troche krytyki i działaj dalej, a nie płacz, ze Ci przykro :)

Posłuchaj no Kolego, mam gdzieś krytykę, wiem, że nie jestem żadnym ideałem pod każdym względem i mam tego świadomość nie tak jak niektórzy a przykro jest dlatego, że człowiek chciałby pomóc i jak wspomniałem nie raz spotkałem się z brakiem jakiegokolwiek zainteresowania ze strony zakładającego temat i to jest przykre a nie jakieś krytyki.

Wcale mnie nie interesuje czy Twoja połówka preferuje latex i biczowanie czy wykwintną kolację przed. To jest tylko i wyłącznie Wasza sprawa i wcale nikt Cię nie namawiał do jakiegoś linczu żony. Ktoś tu coś wyolbrzymia. A gdybyś się wcześniej odzywał; to można byłoby uniknąć uszczypliwych komentarzy. Wcale też nie twierdziłem, żeby mieć gdzieś zdanie żony tylko próbować jej wytłumaczyć co daje subwoofer i jego dobre usytuowanie. Dobra, nie pisałem w ten sposób ale w pewien sposób może nie prawidłowy chciałem zasugerować takie Twoje zachowanie. Widzisz, tego brakowało w trakcie rozmowy dlatego, że i Ciebie nie było.

Moze po prostu Adek45 niektore wypowiedzi skutecznie zniechecają do dyskusji ?

po to jesteś założycielem tematu by nim kierować i naprowadzać na temat ludzi schodzących z niego a jak wspomniałem to są tylko ludzie i niektórzy po prostu mają swoje zdanie na pewien temat i spod stołu nie wyjdą i już :) .

I wcale nie musisz pisać coś zakupił mam to już gdzieś. A wiesz, czasami zachowanie lub brak zachowania ( w sensie nieodzywania się) zakładającego temat zniechęca do pomocy następnej osobie. Brak Twojej osoby w dyskusji jest podziękowaniem za porady, hm, dziwny tok rozumowania.

Teraz tylko dobrze odetnij suba by zgrał się z frontami oraz nastaw odpowiednio fazę (moze nie trzeba będzie zmieniać, musisz próbować podczas zmiany fazy kiedy bas będzie wg Ciebie najlepszy) i nie dawaj zbyt głośno potencjometrem na subie (10:00, 11:00max) i będzie git. A tak na koniec, niektórzy "biegają" po salonie/pokoju, żeby znalezć najlepsze miejsce na suba i co wtedy ma powiedzieć druga połówka. I co ma wtedy zrobić latający z subem.

Pozdrowionka.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam. Ja mam suba Klipsch R-12SW ma słabszy wzmak od 112sw wielkość przetwornika ta sam i Ci powiem ze słaby jest jak na 250 watt po przekroczeniu 1/4 mocy na potencjometrze moc nie wzrasta a na ampli mam na godzinie 9:45. Tak ze ja wiem ze następny bedzie 115sw lub cos ze stajni velodyne Eq-max15 owszem w kinie liczy sie gwałtowne uderzenie i chwilowe nie to co w muzyce. Pokój to 27 m2 płytki na podłodze średnio umeblowane. Pozdrawiam aha ja bym wypożyczył na twoim miejscu do testów ja tak zrobię właśnie jak bede kupował następny ten obecny kosztował mnie 250€ a nie to co w Polsce taki sam 1600zl

post-25069-0-56267300-1468674609_thumb.jpg

post-25069-0-14608900-1468675045_thumb.jpg

Jestem takiego samego zdania jak kolega Adek45 , jak chcesz mieć jakość, trzeba być w domu "Talibem" :)

I kawałek czarnego sufitu nad ekranem zaakceptowała .

Stivi89 mam SW 115 :) Chętnie zaadoptowalbym jeszcze jeden :) Wcześniej był SW 110 . Gdzieś wklejałem fotki z porównaniem abarytów .

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Stivi89 mam SW 115 :) Chętnie zaadoptowalbym jeszcze jeden :) Wcześniej był SW 110 . Gdzieś wklejałem fotki z porównaniem abarytów .

Pamietam o tym ale ty z tego co chcesz to z ta czarna membraną ... A tego 115SW moge mieć nowke za 550€ ;)

Wybacz Adek co do pierwszej czesci ostatniego Twojego postu ale nie chce mi sie dalej bić piany - na co tez w ogole nie mialem czasu w tygodniu :) Ale do jednego zdania sie odniose cytatami :)

Brak Twojej osoby w dyskusji jest podziękowaniem za porady, hm, dziwny tok rozumowania.

Jednak troche informacji w tym szumie każdy dołożył za co dzieki, wybór dokonany trzeba zakupić :)

Stivi za pozno :) Po wpisaniu komenta wsiadlem w auto pojechalem do sklepu :)

Kupilem 112 i bede dzisiaj sie bawil pewnie. Wbrew pozorom kupilem 4m kabla - zeby tancowac z subem po pokoju

Jestem takiego samego zdania jak kolega Adek45 , jak chcesz mieć jakość, trzeba być w domu "Talibem" :)

I kawałek czarnego sufitu nad ekranem zaakceptowała .

Ale tak jest tylko mi nie do konca o to chodzi :)

Ludzie są rózni i maja rozne priorytety np. oglodanie filmow moze stanowic 1% spedzanego czasu w salonie. I teraz dla jednego najwazniejsza jest jakosc i bedzie malowal czarne pasy na suficie, a inny chce sie dobrze czuc i bedzie uwazal, ze czarne pasy sa brzydkie. Kazdy ma na swoj sposob racje i to co dla mnie jest dobre niekoniecznie bedzie dobre dla Ciebie, Adka czy kogo innego. Jak bede chcial miec jakosc idealna to wezne nieuzywany pokoj i zrobie sobie salke kinową ale zupelnie nie o to chodzi ;). I teraz idac dalej czy w zwazku z tym tego swojego zdania nie mozna przekazywac innym tu na forum ? Oczywiscie, ze mozna, a nawet trzeba, bo po to jest forum, aby wyrazac swoje poglady i probowac przekazac je innym. Ale co innego jest zaproponowac komus "pomaluj se czarny pas bedziesz mial +10 do kontrastu" a co innego "to nie jest kino domowe, idz z tym i nie wracaj, nie masz czarnych pasow na suficie jestes zerem".

Przerysowany przyklad ale tak bywa, ktos wkleja w jednym z watkow na to przeznaczonych swoj zestaw to mu truja, ze to nie KD bo za małą kase, nie KD bo biala sciana, nie KD bo w ogole to powinna byc osobna salka kinowa, nie KD bo "nie ma jaj" itd itp :) Dla mnie to nie są powazne argumenty i jesli ktos sie zrazi i przestanie udzielac na forum z powodu tego, ze zwrocilem na to uwage to ... w sumie dobrze bedzie mniej komentarzy tego typu, chociaz mam nadzieje, ze jednak chociaz troche niektorzy zrozumieja o co mi chodzilo i po prostu bedzie lepsza jakosc :)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

"Decybel" bardzo dobrze to ująłeś w swojej ostatniej wypowiedzi, większość ludzi tu na forum tylko krytykuje a nawet garstka z nich nie ma nawet dobrego sprzętu w odniesieniu do tego co wygadują. Co do suba myśle ze bedziesz zadowolony kolumny frontowe maja łączna powierzchnie membran równa jednemu gł. 25cm ty teraz dolozyles 30cm wiec ustaw jak najniżej filtrowanie faza na 0 i miłego testowania w kinie dodam ze na pozycji 0 sub bedzie wolniejszy co właśnie chodzi w kinie a jak ustawiasz na 180 w tedy jest do muzyki jest szybszy ale przy obudowie bass-refleks to i tak jest jeszcze za wolny by nadążyć za uderzeniem w muzyce. Heh zdaje sobie sprawę ze i tak go bedziesz używał tylko i wyłącznie do KD . Pozdrawiam ;)

Kazdy ma na swoj sposob racje i to co dla mnie jest dobre niekoniecznie bedzie dobre dla Ciebie, Adka czy kogo innego

ale przecież ja się z tym w zupełności zgadzam i wcale nie chcę zmieniać Tobie umeblowania mieszkania czy coś w tym stylu Kolego, zdaję sobie sprawę, że to Twój salon/mieszkanie i pozmieniać to sobie mogę. Jeśli nie pamiętasz to przypomnę

Czy te kolumny są za szafką, tzn poniżej linii szafki, tzn stoją przy samej ścianie, nie, tak nie można, kolumny powinny wystawać ponad linię szafek, nie mogą być schowane.

nie odnosiłem się do Twojego mieszkania a do tego rysunku a pózniej stwierdziłem

Od razu powiem, żadne wkładanie w szafkę szczególnie suba, jak ma się rozejść dzwięk skoro już na starcie ma przeszkodę. Albo stojący sam albo kicha nie kino. Nawet jedna ścianka szafki będzie stwarzała problem

nie ma tam mowy o przemeblowaniu czy czymś w tym stylu

Ale co innego jest zaproponowac komus "pomaluj se czarny pas bedziesz mial +10 do kontrastu" a co innego "to nie jest kino domowe, idz z tym i nie wracaj, nie masz czarnych pasow na suficie jestes zerem"

a do której części Twojej wypowiedzi przypasujesz moje zacytowane

chociaz mam nadzieje, ze jednak chociaz troche niektorzy zrozumieja o co mi chodzilo i po prostu bedzie lepsza jakosc :)

duża część ludzi tu z forum ma naprawdę mega sprzęt za grube dziesiątki tysięcy i dla części tych ludzi będzie jak napisałeś, któryś z tych fragmentów

ktos wkleja w jednym z watkow na to przeznaczonych swoj zestaw to mu truja, ze to nie KD bo za małą kase, nie KD bo biala sciana, nie KD bo w ogole to powinna byc osobna salka kinowa, nie KD bo "nie ma jaj" itd itp :)

Temat audio to temat rzeka i ile ludzi tyle gustów i dla jednego wydanie 3 tys na kino to marzenie życia a dla innego to raptem zakup monitora do surroundu. Jeden "powie", skoro czas spędzania w salonie na oglądaniu filmów to zaledwie 1% to po kiego mu kino, lepiej kupić tzw kombajn a inny, że właśnie dlatego, nawet dla tego jednego procenta warto zakupić dobry zestaw, żeby każdy taki jeden seans nawet w miesiącu zapadł w pamięć. Ale, żeby tak było potrzeba nieco kompromisu i odpowiedniego usytuowania każdego z elementów kina d. Bez tego będzie kiszka i zawód.

Kupilem 112 i bede dzisiaj sie bawil pewnie. Wbrew pozorom kupilem 4m kabla - zeby tancowac z subem po pokoju

i bardzo dobrze, i o to właśnie chodzi

Poza tym popatrz na niektóre wypowiedzi z przymrużeniem oka. Trochę dystansu do życia Kolego.

Fajnie popatrzec jak wątek sie rozwija, szkoda tylko, ze nie w tym kierunku co potrzeba. Uwielbiam ludzi, ktorzy przy wyborze suba, przemeblują pokój, wyprowadza do innego domu/pomieszczenia i wyrzuca pozostalych domownikow z żoną na czele :)(chyba inne fora bylyby bardziej odpowiednie - murator, jakies porady matrymonialne/życiowe - sorry nie znam żeby polecić).

Zdjecie oczywiscie nie jest moje ale np twierdzenie, ze to nie ma nic wspolnego z kinem domowym to chyba jakis żart. Chyba ktos nie odroznia kina domowego od salki kinowej - aaaaa taaak pewnie nie ma projektora i dlatego :). Co innego, ze ustawienie kolumn jest złe ale to w ogole nie bylo tematem.

BTW: ktos narzekal na branże w tym wątku, a przeczytajcie sobie caly i oceńcie, ktory był najbardziej rzeczowy ?

Chłopie, przecież dostałeś odpowiedzi na wszystkie zadane pytania:

Twoje pytania w skrócie:

1. Mniejszy czy większy sub ?

2. Czy większy subwoofer nie będzie za głośny ?

3. Czy sub stykający się z szafką nie będzie powodował rezonansów ?

Ty skupiłeś się na najmniej ważnej części, w sumie bardziej żartobliwej i narzekasz na niemerytoryczność odpowiedzi, piszesz coś o jakichś muratorach, biciu kobiety, malowaniu pokoju i wyprowadzce.

Szukasz porady, a potem wszystkich pouczasz. To po co pytasz ? Chyba, że szukałeś potwierdzenia słuszności swoich założeń.

Co do zamieszczonego zdjęcia pokoju - tak, z punktu widzenia kina domowego jest kiepskie i wcale nie chodzi o to, że nie jest to dedykowana salka.

Jeśli Ty nie widzisz, że - kolumny frontowe są częściowo zasłonięte szafkami, a więc nie dociera do słuchacza dźwięk bezpośredni tylko jakieś odbicia, dosunięte są do ściany za nimi jak i szafek, powodując podbicia, rezonanse i zniekształcenia, wszędzie duże płaskie powierzchnie, gołe ściany, goła podłoga z twardej terakoty, sub wciśnięty pod szafkę ze szklanymi półkami itp., - no cóż może Ci się to podobać, ale nie wyśmiewaj zdania ludzi, którzy mają jako takie pojęcie.

To jest pokój, który został urządzony dizajnersko, ma wyglądać, ma się podobać właścicielowi, a na koniec został upchnięty sprzęt do kina, tam gdzie się zmieścił.

Poza tym, jeśli ktoś musi prosić kobietę o zgodę na zakup o 3" większego suba, to nie dziw się, że u niektórych wywołuje to uśmiech, choć żadnych złośliwości tu nie było :)

Radziliśmy Ci zabranie kobiety na kolację, a Ty chcesz ją okładać :)

Przykro mi to stwierdzić ale taka wypowiedz

Użytkownik decybel dnia 16.07.2016 - 09:08 napisał

Chłopie, przecież dostałeś odpowiedzi na wszystkie zadane pytania:

Twoje pytania w skrócie:

1. Mniejszy czy większy sub ?

2. Czy większy subwoofer nie będzie za głośny ?

3. Czy sub stykający się z szafką nie będzie powodował rezonansów ?

Użytkownik omen dnia 14.07.2016 - 21:16 napisał

Użytkownik omen dnia 15.07.2016 - 10:48 napisał

Użytkownik omen dnia 14.07.2016 - 21:16 napisał

Ty skupiłeś się na najmniej ważnej części, w sumie bardziej żartobliwej i narzekasz na niemerytoryczność odpowiedzi, piszesz coś o jakichś muratorach, biciu kobiety, malowaniu pokoju i wyprowadzce.

Szukasz porady, a potem wszystkich pouczasz. To po co pytasz ? Chyba, że szukałeś potwierdzenia słuszności swoich założeń.

Co do zamieszczonego zdjęcia pokoju - tak, z punktu widzenia kina domowego jest kiepskie i wcale nie chodzi o to, że nie jest to dedykowana salka.

Jeśli Ty nie widzisz, że - kolumny frontowe są częściowo zasłonięte szafkami, a więc nie dociera do słuchacza dźwięk bezpośredni tylko jakieś odbicia, dosunięte są do ściany za nimi jak i szafek, powodując podbicia, rezonanse i zniekształcenia, wszędzie duże płaskie powierzchnie, gołe ściany, goła podłoga  z twardej terakoty, sub wciśnięty pod szafkę ze szklanymi półkami itp., - no cóż może Ci się to podobać, ale nie wyśmiewaj zdania ludzi, którzy mają jako takie pojęcie.

To jest pokój, który został urządzony dizajnersko, ma wyglądać, ma się podobać właścicielowi, a na koniec został upchnięty sprzęt do kina, tam gdzie się zmieścił.

Poza tym, jeśli ktoś musi prosić kobietę o zgodę na zakup o 3" większego suba, to nie dziw się, że u niektórych wywołuje to uśmiech, choć żadnych złośliwości tu nie było :)

Radziliśmy Ci zabranie kobiety na kolację, a Ty chcesz ją okładać :)

po prostu aż prosiła się o napisanie

Stivi89 przy takiej akustykę pomieszczenia większy sub za dużo nie pomoże. Taniej wyjdzie dołożenie dywanu.

Max720 tak modele że złotymi membranami są lepsze. W seri r są one jedynie pomalowane na taki kolor. Seria to ma lepsze membrany. Cerametaliczne. Przy subwooferach to te 3 cyfrowe.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.