Skocz do zawartości
IGNORED

Merging - Nadac/ Horus/ Hapi

globtroter1

Rekomendowane odpowiedzi

nasze bardzo skomplikowane i pełne pułapek hobby

Czy skomplikowane? Raczej nie bardzo. Pełne pułapek? Tak, bez wątpienia, zwłaszcza dla ludzi podatnych na pewnego typu sugestie ;)

Dla teoretyków wszystko jest proste. Za praktykę się nie zabierają więc pułapek nie znają. Ot jakie to proste:)

Za to skrzyżowanie teorii z praktyką pozwala tych pułapek uniknąć i nie dawać się wpuszczać w maliny. I wtedy jest to rzeczywiście proste.

Szymon:

Osobne linie zasilające to pychotka!

Wiem coś o tym ;-)

Fantastyczna separacja, no i ta masa "powietrza" !. Pozostałych kolegów zachęcam do prób.

Ale ja nie za to chcę Ciebie "wyróżnić" tu przed innymi.

Mi osobiście zaimponowało to, że w obecnych czasach, jakże podłych dla dobrego dźwięku i pełnych głuchych ludzi, Ty posiadasz, jak dobrze pamiętam 5 topowych klasycznych transportów!

..... i to jest piękne....dla mnie...

Miło spotkać kolejnego fana dobrego grania, DCSa, Reimyo i innych klasycznych transportów. Jak widać w naszym hobby aż tak źle nie jest :)

Oj,bajarz bum. A twoje boomboxy sklecone własnoręcznie na stole kuchennym to mają jakiekolwiek znaczki firmowe?

Na stole kuchennym to tworzy swoje super kable Rafaell. Dzięki temu odzyskuje 5% energii. A pewnie będzie miał lepsze wyniki ;)

A znaczki firmowe są dla ciebie tak bardzo istotne? Bo dla mnie już nic nie znaczą.

Nie uprawiam kryptoreklamy. Nie jestem też sprzętowym ekshibicjonistą. Nie wypowiadam się na temat brzmienia, bo to bardzo subiektywna rzecz.

W świecie, w którym często wytwarza się sprzęt zmieniając tylko naklejki na płycie czołowej (oczywiście to przerysowanie), w którym jest mnóstwo fuzji, przejęć, kupowania marek, znaczki zupełnie straciły na znaczeniu. Więc co ci taka informacja da?

Widzę, że Stefkowi się nudzi, a reszta towarzystwa jak zwykle unika odpowiedzi, zasłaniając się porozumiewawczą wymianą mrugnięć okiem. A muzyka gra sobie dalej, zupełnie ignorując sprzętowy wyścig szczurów i ukochane przez audiofilów bezpieczniki, bo przecież ona będzie istnieć i cieszyć uszy bez względu na audiofilskie powietrze, które jest podstawowym składnikiem hi-endu i za które audiofile są w stanie posiekać każdego na kawałki.

Wpisy niezwiązane z tematem wątku będą usuwane, a ich autorzy banowani. Dziękuję za uwagę.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Z ciekawoscia sledze od dluzszego czasu ten watek jako ze od kilku lat walkuje temat ultymatywnego zrodla do mojego systemu (Staxy 009, senheisery orfeusze - LST-ayon crossfire). Podziele sie chetnie moimi doswiadczeniami. Ze wzgledow uzytkowych i bo wydawalo mi sie ze technika dojrzala dostatecznie zdecydowalem sie na system oparty o pliki. Za pomoca ripnas-a zdigitalizowalem moja plytoteke no i zakupilem sporo plikow HiRes.

Moj ostatni cd-pleyer to dcs puccini. Zacne zrodlo, aczkolwiek momentami zbyt kliniczne. Szukajac wybitnego zrodla ktore dodaloby "ciala" wybitnie detalicznym staxom zakupilem totaldac-a (dual) i po kilku tyg. reclockera tejze firmy. Chwalony na zagranicznych forach dac gral bardzo muzykalnie, przejrzyscie, aczkolwiek nie tak detalicznie jak dcs. Brakowalo mi tez momentami "mocy" w dole pasma. Po "napaleniu sie" tekstami/testami na temat lampizatora ktory posiada za granica sporo rzesze zwolennikow nabylem droga kupna big 7 z lampiami 101 we replica, z regulacja glosnosci. Szukajac odpowiedniego transportu (lampi gra wybitnie z DSD i tylko bardzo dobrze z PCM) ktory skonwertowalby kazdy plik do DSD 256 zelcilem budowe bezkompromisowego serwera (4 pudelka, oddzielne zasilania, ekspander USB, audiophile optimiser itp, itd) - kupa kasy, brzmienie troche lepsze od mojego macbooka, a interfejs uzytkownika zupelnie nie highendowy. Na oryg. DSD gralo tak ze mozna sie dac pociac, to bylo naprawde bardzo blisko dzwieku na zywo. Pliki PCM konwertowane do DSD (95% mojej plytoteki) graly troche na jedno kopyto, zbyt grzecznie, zbyt gladko, troche bez pazura. To oraz moja niechec do komputera (na windowisie) w moim systemie audio, ktory ma byc dla mnie relaksem a stawal sie od czasu do czasu stresem stalo sie powodem sprzedazy tego zrodelka.

Korzystajac z okazji na audio-markcie kupilem uzywanego dcs vivaldi i opad szczeny. Nieslychana dynamika (mikro i makro), 3-wymiarowa scena, rozciagniecie pasma bezkompromisowe no i ta detalicznosc. Dla takich "audiofili-detektywow" jak ja i w polaczeniu ze staxami niesamowite przezycie. A jak juz sie wydawalo ze nie mozna lepiej doszedl vivaldi upsampler oraz worldclock i jak napiesze ze gra to jeszcze lepiej/spojniej/muzykalniej to trudno uwierzyc (mi tez) ale tak jest. vivaldi clock to koniecznosc. Jezeli ktos ma dac-a to musi zbierac na zegar!

Bylbym bardzo ciekawy porownania takiego nadac-a z vivaldim, a nawet jeszcze bardziej niezwykle chwalonego chorda dave. Zaleta vivaldiego jest taka (opricz wygladu ;-)) ze regularnie wychodza updaty ktore poprawiaja nie tylko funkcjonalnosc ale rowniez jakosc dzwieku.

Acha streamer to poki co aries, za kilka tyg. dokonuje upgradu upsamplera i mam nadzieje ze bede go mogl uzywac jako streamera.

Mam nadzieje ze moje wypociny okaza sie przydatne.

pozdrawiam

Pawel

Używając bezpośrednio Ravenny potrzebę clocka masz właściwie z głowy. ;)

Dodatkowo urządzenia Merginga, a zwłaszcza Nadac mają bdb, podwójne i niezależne od sygnału na wyjściu sterowane wyjścia słuchawkowe.

Nie pisałem chyba tutaj o tym do tej pory, ale miałem okazję posłuchać gęstych plików z Merginga na słuchawkach Sony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... t-MDR7520/

Warto zwrócić uwagę na pasmo tych słuchawek : 5 - 80 kHz. ;-)

Wspomnę tylko, że słuchając "gęstych" skrzypiec na tych słuchawkach zapomniałem o wszelkich, często jałowych audiofilskich sporach dotyczących brzmienia.

Mogę tylko polecić to doświadczenie, zanim ktokolwiek rozpocznie autorytatywną dyskusję o brzmieniu jakiegoś nagrania, a nie daj Boże o wierności reprodukcji lub własnych na ten temat wyobrażeniach, zwłaszcza we własnym, najczęściej przypadkowym akustycznie salonie. :)

Jeżeli chodzi o soft, jego jakość i zaawansowanie, oraz uaktualnianie to Merging chyba nie ma sobie równych - patrz Pyramix.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

W takim razie w cenie 10 tyś PLN to jest duża okazja...tyle możliwości za taką kasę? I to jak piszesz na poziomie. Za 10 tyś to normalnie porządnego transportu plików co by naturalnie zagrał nie można upolować.

Trzeba rozpracować temat. Jako mieszkaniec Stolicy będzie mi dość łatwo. W razie czego pojadę do dystrybutora osobiście z kaucją:)

udało Ci się "rozpracować" temat HAPI ? czy w ogóle może mieć w sobie DAC 'a ? czy tylko może robić za transport do zewnętrznego DAC'a ? i jak z w pełni funkcjonalną wersją ( z wymaganymi kartami rozszerzeń) do podłaczenia do wzmaka ?

znasz już cenę i rodzaj takiej konfiguracji HAPI ?

• 1 miesiąc później...

słuchał ktoś jeszcze tego HAPI jako DAC,a ?

nieuważnie kolega przeczytał wątek:

Hapi to sieciowy interfejs audio. :))))

Ok. To jeszcze raz:

"Warto podkreślić, że sercem urządzeń Merginga nie jest sam dac. To właściwie wielofunkcyjny router dźwięku: przetwornik AD, DA i DD. Również pre oraz wzmacniacz słuchawkowy. Sercem jest właściwie Ravenna z możliwością przesyłu wszystkiego, aż do DXD/DSD. Merging zapewnia możliwość integracji wielu urządzeń i źrodeł peryferyjnych, w tym sieciowych . Są też sterowniki ASIO over Ravenna Windows i Core Audio over Ravenna dla Mac OS. W zestawie jest też oprogramowanie Ravenna EasyConnect i inne...

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Tu opis po polsku:

Ukryta Zawartość

Powtórzę w skrócie, obrazowo- do słuchania muzyki: Można do tego podłączyć ( w zależności od posiadanych i zamontowanych kart) w zasadzie wszystko; źródła analogowe i cyfrowe, konwertować i dekodować dane audio z sieci uzyskując na wyjściach sygnał analogowy lub cyfrowy. ( do DXD i DSD włącznie).

Jest to też przedwzmacniacz liniowy oraz wzmacniacz słuchawkowy. Urządzenie ma więcej funkcji, ale nie komplikujmy. :) i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nieuważnie kolega przeczytał wątek:

no OK rozumiem że "wiele" urządzeń można do HAPI podłaczyć w wielu typach konfiguracji ale czy ....

Można np. puścic sygnał z komputera przez interfejs Ethernet używając protokołu Ravenna do HAPI i zastosować go jako typowy przetwornik DAC (bez stosowania dodatkowego zewnętrznego DAC) jeśli będzie miał zamontowaną odpowiednią kartę rozszerzeń z wyjściem analogowym - i z tego wyjścia analogowego wypuścić sygnał na wzmacniacz stereo ???

pytanie :

Czy ktoś z kolegów używał "tylko" kompa + HAPI jako DAC+ karta z wyjściami analog RCA = do słuchania muzy na zwykłym wzmacniaczu stereo i jak się w takiej roli spisuje HAPI ?

no OK rozumiem że "wiele" urządzeń można do HAPI podłaczyć w wielu typach konfiguracji ale czy ....

Można np. puścic sygnał z komputera przez interfejs Ethernet używając protokołu Ravenna do HAPI i zastosować go jako typowy przetwornik DAC (bez stosowania dodatkowego zewnętrznego DAC) jeśli będzie miał zamontowaną odpowiednią kartę rozszerzeń z wyjściem analogowym - i z tego wyjścia analogowego wypuścić sygnał na wzmacniacz stereo ???

pytanie :

Czy ktoś z kolegów używał "tylko" kompa + HAPI jako DAC+ karta z wyjściami analog RCA = do słuchania muzy na zwykłym wzmacniaczu stereo i jak się w takiej roli spisuje HAPI ?

azis_light

Jak najbardziej Hapi może być DAC-kiem - trzeba tylko zamontować w nim odpowiednią kartę DAC. Słuchałem Hapiego bez DAC, Hapiego z DAC i NADAC-a. Jakość brzmienia jest powalająca. Tak jak pisaliśmy wcześniej - połączenie rozdzielczości i płynności, niesamowite bogactwo dźwięku, wybrzmienia i harmonia.

Pewnie jutro uda mi się wrzucić recenzję NADAC-a, tam będą szczegóły dotyczące brzmienia.

Pozdrawiam Stempur

azis_light

Jak najbardziej Hapi może być DAC-kiem - trzeba tylko zamontować w nim odpowiednią kartę DAC. Słuchałem Hapiego bez DAC, Hapiego z DAC i NADAC-a. Jakość brzmienia jest powalająca. Tak jak pisaliśmy wcześniej - połączenie rozdzielczości i płynności, niesamowite bogactwo dźwięku, wybrzmienia i harmonia.

Pewnie jutro uda mi się wrzucić recenzję NADAC-a, tam będą szczegóły dotyczące brzmienia.

Pozdrawiam Stempur

Orientujesz się ile wyniesie całkowity koszt HAPI w roli DAC z wyjściami analogowymi RCA ?

Niestety nie wiem, ile kosztuje karta DAC. HAPI bez niej to coś około 9 tys zł.

HAPI nie ma klasycznych wyjść w standardzie RCA czy XLR. Trzeba dokupić do niego specjalną przejściówkę. Od strony HAPI-ego jest profesjonalny port, z którego wychodzą końcówki na wejścia i wyjścia. Ale obawiam się, że są tylko XLR.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to udało się w końcu skończyć recenzję NADAC -a. Zapraszam do przeczytania:

(-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli wszystko jasne stempur to "niezależny" testujący z własną stroną. Znaczy wszystko po staremu :)

Oczywiście żaden prywatny audiofil bez namaszczenia sprzedawcy nie dostanie urządzenia na testy.

Tak się składa, że jestem oznaczony jako "Branża", niczego nie ukrywam. Więc o co chodzi?

Wielu ludzi miało już NADAC-a w domu. W czym problem?

Pewno w tym, że przez niedopatrzenie posiadasz tylko jedno konto od początku bycia na AS i jeszcze nieopatrznie je zbranżlowałeś :)

Pewno w tym, że przez niedopatrzenie posiadasz tylko jedno konto od początku bycia na AS i jeszcze nieopatrznie je zbranżlowałeś :)

No fakt, powinienem założyć sobie kilka kont i hulać, ile dusza zapragnie... Za uczciwy widać jestem :-) A zbranżowili to mnie chyba moderatorzy. Którzy jeszcze dodatkowo usunęli link do recenzji i władowali mi jakieś karne punkty.

Bardzo ciekawe, że inni "branżowi", na przykład sklepy, linkują do swoich stron kilkanaście razy dziennie :-)

Pozdrawiam Stempur

A jest jakiś lepszy DAC niż Nadac?

Nie ma przecież dostał 10/10, musisz go kupić tu i teraz. Najlepszość gwarantowana. Tylko nie zaglądaj do nirvanki bo dostaniesz lampim po głowie i Ci się wszystko pomiesza. Po zakupie skasuj konto i nigdy nie czytaj forum bo najlepszości zmieniają się średnio co pół roku :)

Szymon, kiedyś napisałeś że jest problem z wypożyczeniem tego urządzenia do testów

...jeżeli dystrybutor w jakiś sposób kuleje to niekoniecznie musi kuśtykać Nadac...tak se myślę

może warto posłuchać....a tak od razu pałą w łeb ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.