Skocz do zawartości
IGNORED

Merging - Nadac/ Horus/ Hapi

globtroter1

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli instrukcji nie przeczytałeś. Strona 11 jest napisane z jakimi systemami masz dop. P

Niby gdzie?

TdzS2v.jpg

DSD nie jest moim priorytetem. Moim priorytetem jest wejście zegara.

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie, tez nie ma. Kolejnej strony nie będę wklejał. Dziękuje za taka pomoc. Widzę na podobnym poziomie jak od ProfiAudioIP. Pomagasz mi tak samo jak dystrybutor umawiał się ze mną na odsłuch.

Po prostu zapytam dystrybutora w Czechach albo na Słowacji. Wystarczy w tym temacie.

Wszystko jest napisane w instrukcji dostępnej na stronie Merging. Interesujecie się urządzeniem za kupę szmalu i czytać się nie chce, pewnie za dużo stron po angielsku. Widać że jesteście mocno zainteresowani urządzeniem, ale nie od tej strony co trzeba.

Skoro mamy Dystrybutora , to i instrukcja też powinna być w jego ojczystym języku.

Bo my nie gęsi i też .........

To znaczy że są braki w czytaniu prostej tabeli. Na to już nic nie poradzimy. Może reszta będzie wiedziała gdzie odnaleźć sample rate dla Aes i Spdif. Z całej instrukcji także jasno wynika, że RJ45 jako wejście obsługuje dxd/dsd, tylko na karcie premium.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I gdzie w tej tabelce jest napisane, że obsługuje DoP, jak twierdzisz tylko przez Ethernet jak piszesz w poście #292? Bo ja nie widzę ... miszczu.

Z tej tabelki wynika tylko jaki karty i jakie I/O obsługują jakie sygnały. I NIC więcej.

Z tej tabelki wynika, że karta DA8P i AD8DP przyjmą sygnał DSD z karty głównej z routera. Ale nie napisano w jakiej postaci.

Co ma sample rate AES/EBU czy SPDIF do DoP?

Nie odpisuj już proszę.

A najgorsze, że zapomniałem się dopytać, czy oba Mergingi obsługują DoP (dla niewtajemniczonych DSD over PCM czyli DSD na wejściach SPDIF i AES/EBU). Bo nawet mój Mytek za 5 tysiów takie sygnały przyjmuje, a oba playery plików potrafią go wysłać.

No to już masz w tabelce, że nie obsługuje. Nic dziwnego, że dystrybutor cie omija jak masz problemy z czytaniem tabeli. A co ma sample rate do DoP, no to już zostawię bez komentarza.

Zdaje się że jest taki ustawowy wymóg.

Jest wymóg ale na rynku konsumenckim. A dystrybutor właśnie na nim zaczyna się poruszać. Drugim wymogiem jest podawanie konsumentowi cen brutto, a nie netto.

HISTORIA: ...

Doskonale ciebie rozumiem, sam miałem negatywne doświadczenie z dilerem Nissana:

Skontaktowałem się z Nissan Polska w celu wypożyczenia na jazdy testowe Nissana 370Z, ewentualnie GTR-a ( z zastrzeżeniem, że to ponad mój budżet i decyzja zakupu w wypadku tego modelu będzie zależała od wysokości rabatu i oczywiście właściwości jezdnych)

Nadmieniłem także lojalnie o fakcie prowadzenia bloga motoryzacyjnego grynioskuternirvana.moto.xxx.xx.

Po tygodniu(sic!) oczekiwania przyszła odpowiedź, że dziękują za zainteresowanie, ble,ble,ble i proszą o info na temat użytkowanego auta!!!

Odpisałem więc grzecznie że to auto na pompo-wtrysku, dolot 3 cale stożek, zawiecha gwint,down pipe 2x 2,5 cala, akumulator Exide Premium, program, tył na ledach, szyby przyciemniane, fele 8,5 x 19.

I na tym kontakt się urwał, zero odzewu.

Tak w Polsce traktują potencjalnego klienta.

Na zachodzie nie do pomyślenia.

Pozdrawiam

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Dystrybutor tego Merginga,powinien ustawić się w kolejce po zasiłek,albo zacząć handlować chrzanem.Katastrofa a już pytania o sprzęt domowy,kompletne kuriozum.Co by ten gigant powiedział,gdyby ktoś bogaty,chciał sobie tego Merginga kupić jako przycisk do papieru?Szkoda gadać,olać gościa kupić w Europie,bo w kołchozie to najlepsze są buraki.

Jest wymóg ale na rynku konsumenckim. A dystrybutor właśnie na nim zaczyna się poruszać. Drugim wymogiem jest podawanie konsumentowi cen brutto, a nie netto.

W Selgrosie np. wytłuszczają ceny netto

W Selgrosie np. wytłuszczają ceny netto

Bo Selgros podobnie jak Makro są do sprzedaży dla firm. Przynajmniej w teorii.

Tak w Polsce traktują potencjalnego klienta.

Tu wg mnie jednak mamy tak naprawdę do czynienia przede wszystkim z przynajmniej równoległą ( albo wręcz priorytetową) historią samozwańczego i obr/ urażonego "recenzenta", gdzie chęć zakupu oczywiście jest; bo musi być przynajmniej deklaratywna skoro nie występuje się z jawnym i formalnym zapytaniem o możliwość udostępnienia urządzenia do testu, nie wspomina o blogu, linkowaniu, zajawianiu na forach itp przyszłej recenzji tych urządzeń płynącej z czysto opiniotwórczych aspiracji.

Kwestię kompetencji i warunków tech. do przeprowadzenia takiej opiniotwórczej oceny świadomie zostawiam na boku, choć wydaje się ona nie mniej ważna w tym przypadku.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Tu wg mnie jednak mamy tak naprawdę do czynienia przede wszystkim z przynajmniej równoległą ( albo wręcz priorytetową) historią samozwańczego i obr/ urażonego "recenzenta", gdzie chęć zakupu oczywiście jest; bo musi być przynajmniej deklaratywna skoro nie występuje się z jawnym i formalnym zapytaniem o możliwość udostępnienia urządzenia do testu, nie wspomina o blogu, linkowaniu, zajawianiu na forach itp przyszłej recenzji tych urządzeń płynącej z czysto opiniotwórczych aspiracji.

Kwestię kompetencji i warunków tech. do przeprowadzenia takiej opiniotwórczej oceny świadomie zostawiam na boku, choć wydaje się ona nie mniej ważna w tym przypadku.

Czemu wróżysz z fusów. Prawdziwe Perełki audio , nie boją się krytyki. A Wy cały czas dmuchacie na zimne.

Wypożyczamy tylko naganiaczom , reszta może co najwyżej kupić ,,jak grzecznie poprosi ".

Z tego, co wiem tylko Szymon I Pmcomp mieli dziwnym trafem :) problem, który jak widać wcale ich nie uraził i zachowali go dla siebie.

I nadal nawet nie domyślają się dlaczego, udając publicznie (!) jedynie źle traktowanych, zwyczajnych, potencjalnych klientów. :)

Urządzeń Merginga miało możliwość posłuchać wiele osób.

Większość z nich boi się nawet o tym pisać na forum. Zastanów się dlaczego? - Bo to pewnie naganiacze. :)

W sumie, to żałuję, że poinformowałem kiedyś ( dawno temu, kiedy nawet nei było jeszcze Nadaca i pewnie nawet dystrybucji Merginga w Polsce) część forum o istnieniu i b. dobrym stosunku jakości do ceny tych urządzeń.

Trzeba było pisać raczej o etatowych wydmuszkach sprzedawanych tępym audiofilom za pierdylion. :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Nawet,powtarzam,nawet gdyby ktoś miał taki kaprys żeby sobie Merginga kupić tylko po to żeby opisać go na blogu,to dystrybutor jest od sprzedawania ja dupa od sr... a pytania o to jaki sprzęt ma się w domu,są szczytem buractwa.

Powtórzę: CHCĘ KUPIĆ DAC Z WYŻSZEJ PÓŁKI Z WEJŚCIEM ZEGAROWYM. Koniec kropka. To czy coś potem napiszę czy nie jest moją prywatną sprawą. I jak już zadeklarowałem na pewno nic nie napiszę w tym hiendowym grajdole. A na swoim blogu opisuję to co chcę i wara Ci do tego. A walę tam prawdę prosto z mostu. Dlaczego do tej pory nikt z super recenzentow Merginga nie napisał, że Nadac ma gówniany zasilacz? Ja już napisałem. Fora zagraniczne również. W audiofilskim klocku za ponad 40 tys złotych zasilacz za dwa dolary. WSTYD !!! Wszyscy tu wiemy jak ważne jest zasilanie. Widocznie to urządzenie nie jest tak dobre jak piszą skoro dystrybutor tego się obawia.

A o jego działaniu świadczą jego cytowane słowa, a nie Twoje przypuszczenia.

Nawet Axolotl musiał ciągnąć Nadaca z Niemiec. Dystrybutor nie ma zielonego pojęcia jak działa dystrybucja na rynku konsumenckim. Wystarczy popatrzeć na Jego portfolio. A ocenę wystawił sobie sam swoimi słowami. Internet zapamiętuje. Przy zakupie tak drogich klocków raczej każdy trafi na ten wątek i poczyta o podejściu do sprzedaży tej firmy i tego Pana.

Przeciez Merging ma tak wspaniałe recenzje na polskim rynku, że kupujacy powinien kłaniać się w pas i kupować w ciemo. Czy to moje słowa? A kogo dystrybutor miał na mysli jak nie Ciebie ... Panie Recenzencie? I kto tu jest naganiaczem Merginga w Polsce, bo na pewno nie ja.

A Umka od czci i wiary był odsądzany. I bardzo mnie ciekawi czy miał rację. A ja Jego zdanie cenię sobie bardziej niż wszystkich całej branży razem wziętej.

Nawet,powtarzam,nawet gdyby ktoś miał taki kaprys żeby sobie Merginga kupić tylko po to żeby opisać go na blogu,to dystrybutor jest od sprzedawania ja dupa od sr... a pytania o to jaki sprzęt ma się w domu,są szczytem buractwa.

Urządzenia pro są często dość specyficzne dla domowego odbiorcy. W rękach niekompetentnego amatora mogą wyrządzić spore szkody. i jemu i innym. :)

Gdybyś znał Hapi, to byś wiedział o czym tu mówimy i dlaczego pytanie o posiadany sprzęt, oprogramowanie, możliwości konfiguracyjne itp, a nawet kompetencje :) jest jak najbardziej na miejscu. To nie jest domowy plug and play, a Pmcomp biorąc to urządzenie do testu bez kompletnego wsparcia tech., instalacji, konfiguracji i niezbędnych adaptacji i przeróbek do swojego systemu mógłby sobie tylko na nie popatrzeć lub co najwyżej uszkodzić swój lub wypożyczony sprzęt. Co ma w zasadzie i tak nikłe znaczenie, ponieważ, jak widać teraz zarówno on, jaki i wcześniej Szymon już dawno ocenili te urządzenia zaocznie i na podstawie budowy ( w tym taniego zasilacza - bo przecież nie ważne jak działa, a ile kosztuje), nie znając do końca nawet ich możliwości tech. , funkcjonalnych i konfiguracyjnych oraz na podstawie forumowej "obiektywizacji" swoich dziwnie nieudanych, osobistych kontaktów z dystrybutorem.

Podsumowując wątek:

Urządzenia Merginga są kiepskie i kiepsko zbudowane, a obsługa i wsparcie techniczne poniżej krytyki.

I tym optymistycznym ( zwłaszcza dla paru osób) akcentem możemy właściwie go zakończyć i skierować naszą forumową uwagę na inne, prawdziwie audiofilskie urządzenia. :)))

Powodzenia!

Urządzenia pro są często dość specyficzne dla domowego odbiorcy. W rękach niekompetentnego amatora mogą wyrządzić spore szkody. i jemu i innym. :)

Gdybyś znał Hapi, to byś wiedział o czym tu mówimy i dlaczego pytanie o posiadany sprzęt, oprogramowanie, możliwości konfiguracyjne itp, a nawet kompetencje :) jest jak najbardziej na miejscu. To nie jest domowy plug and play, a Pmcomp biorąc to urządzenie do testu bez kompletnego wsparcia tech., instalacji, konfiguracji i niezbędnych adaptacji i przeróbek do swojego systemu mógłby sobie tylko na nie popatrzeć lub co najwyżej uszkodzić swój lub wypożyczony sprzęt. Co ma w zasadzie i tak nikłe znaczenie, ponieważ, jak widać teraz zarówno on, jaki i wcześniej Szymon już dawno ocenili te urządzenia zaocznie i na podstawie budowy ( w tym zasilacza) oraz forumowej "obiektywizacji" swoich dziwnie nieudanych, osobistych kontaktów z dystrybutorem.

Czemu kłamiesz? Umówiłem się z Panem Pogorzelskim na Jego wizytę u mnie w domu, a nie tylko na wypożyczenie sprzętu. Wynika to wyraźnie z załączonej korespondencji. Pewnie jej nawet uważnie nie przeczytałeś. To raz.

Dwa to fakt, że instrukcja do Hapiego jest rewelacyjnie napisana i wszystko jest jasne (oprócz wspomnianego już brak opisu czy obsługuje DoP) co jak i do czego podłączyć oraz jak poustawiać wszystkie opcje. BTW obsługa z menu Nadaca i Hapiego jest praktycznie identyczna. A czy wtykam kabelki XLR/RCA czy kabel DB25 to nie ma najmniejszego znaczenia.

Przeceniasz stopień komplikacji obsługi tego sprzetu. Tam nie ma żadnego vodoo ani czarnej magii. Urządzenia na rynek pro mają TYLKO niższą cenę niż ich audiofilskie odpowiedniki na rynek konsumencki. patrz Nadac vs. HAPI. Poza tym proponowana cena Nadaca przez Dystrybutora to 5000 EUR, nieduzo więcej niż HAPI.

Sterowniki i oprogramowanie, jesli ktos chce skorzystać z RJ45, instaluje sie tak samo prosto jak w przypadku USB. Poza tym mozna skorzystać wyłącznie z wejść AES/EBU. Demonizujesz problem instalacji. Instalacja tak samo prosta jak Nadaca czy Myteka.

Wracając do zasilania.

Czy to jest zasilacz "godny" audiofilskiego urządzenia za ponad 40 tysięcy złotych? A tak na poważnie czy jest on tej samej jakości jak w innych urządzeniach z tej półki cenowej? Zasilanie np. w moim Jay's Audio CDT-3 pokazywałem. 3 toroidy i 23 stabilizatory. Zasileanie innych DACów znajdzeicie w necie. Oceńcie sami:

HAPI, dla niewtajemniczonych to ta mała płytka w lewym, dolnym rogu zdjęcia:

461213d1428755244-merging-hapi-switching-pyramix-foto.jpg

Nadac. ta sama płytka zasilacz ukryta pod stalowym ekranem po lewej stroni zdjęcia:

daLstr.jpg

Ten zewnetrzny zasilacz to też plastikowa kostka rodem z notebooków.

Czy mam pokazać jak wygląda zasilanie w Esotericu czy dCSe?

A może rzeczywiście "wystarczy" taka impulsówka? I to inni producenci robią nam wodę z mózgu stosując wyszukane transformatory i stabilizację, odseparowanie sekcji analogowej i cyfrowej, stand-by itp?

I kończąc już. Oooo, widze że dokonałes edycji posta kasując treść zarzucającą mi i Szymonowi, że juz dokonalismy oceny urządzenia.

Ja nie dokonałem żadnej oceny urządzenia bo go nie słuchałem w swoim systemie.

Nie dokonałem także żadnej oceny dystrybutora, On sobie ocenę wystawił sam, odsyłam do cytowanej korespondencji.

Urządzenia Merginga są kiepskie i kiepsko zbudowane, a obsługa i wsparcie techniczne poniżej krytyki.

Skoro tak twierdzisz to może dobrze, że go nie posłuchałem?

Mam nadzieję, że posłuchasz sobie kiedyś Hapi i ....jego zasilacza :).... po wcześniej, samodzielnej konfiguracji.

Nie jest wykluczone, że nawet w przyszłości ( jak już ochłoniesz) w tym celu Ci go prywatnie pożyczę - bez kaucji. :)))

Czy byłbyś łaskaw przybliżyć temat?

Takie urządzenie może wybuchnąć, popieścić prądem czy coś może innego?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Czemu kłamiesz? Umówiłem się z Panem Pogorzelskim na Jego wizytę u mnie w domu, a nie tylko na wypożyczenie sprzętu.

Jeżeli uważnie przeczytasz i ochłoniesz, to zauważysz, że wyjaśniam tylko innej osobie dlaczego pytanie o posiadany sprzęt jest w tym przypadku mocno uzasadnione.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Gdybyś znał Hapi, to byś wiedział o czym tu mówimy i dlaczego pytanie o posiadany sprzęt, oprogramowanie, możliwości konfiguracyjne itp, a nawet kompetencje :) jest jak najbardziej na miejscu. To nie jest domowy plug and play, a Pmcomp biorąc to urządzenie do testu bez kompletnego wsparcia tech., instalacji, konfiguracji i niezbędnych adaptacji i przeróbek do swojego systemu mógłby sobie tylko na nie popatrzeć lub co najwyżej uszkodzić swój lub wypożyczony sprzęt. Co ma w zasadzie i tak nikłe znaczenie, ponieważ, jak widać teraz zarówno on, jaki i wcześniej Szymon już dawno ocenili te urządzenia zaocznie i na podstawie budowy ( w tym taniego zasilacza - bo przecież nie ważne jak działa, a ile kosztuje), nie znając do końca nawet ich możliwości tech. , funkcjonalnych i konfiguracyjnych oraz na podstawie forumowej "obiektywizacji" swoich dziwnie nieudanych, osobistych kontaktów z dystrybutorem.

Podsumowując wątek:

I tym optymistycznym ( zwłaszcza dla paru osób) akcentem możemy właściwie go zakończyć i skierować naszą forumową uwagę na inne, prawdziwie audiofilskie urządzenia. :)))

Powodzenia!

Matko co za bzdury. "Urządzenie może być niebezpieczne"litości a co tam się odbywa?niekontrolowana reakcja łańcuchowa? To tylko sprzęt a nie przedmiot kultu,Gość chciał go kupic,ale trafil na zaprzeczenie sprzedawcy,wiec sobie kupi w Europie,z czym masz problem?

Jeżeli uważnie przeczytasz i ochłoniesz, to zauważysz, że wyjaśniam tylko innej osobie dlaczego pytanie o posiadany sprzęt jest w tym przypadku mocno uzasadnione.

Tak mówisz?

Zobaczmy, tym razem cytuję Ciebie:

"a Pmcomp biorąc to urządzenie do testu bez kompletnego wsparcia tech., instalacji, konfiguracji i niezbędnych adaptacji i przeróbek do swojego systemu mógłby sobie tylko na nie popatrzeć lub co najwyżej uszkodzić swój lub wypożyczony sprzęt"

No widzisz, Ty znasz mnie lepiej niz ja sam. Chciałem tylko popatrzeć i dystrybutor się połapał. On SPRZEDAJE, a nie daje do popatrzenia.

Ciekawe jakie to niezbędne adaptacje i przeróbki sa potrzebne w moim systemie? Przybliżysz?

SIC !

Jeśli chcesz do mnie przyjechać z HAPIm, zapraszam serdecznie. Postawię dobra kawę, ciasteczka, dobrego single malta. Zapraszam, jestem z Warszawy. Nawet dzisiaj. Porównamy HAPIego do Majtka Manhattan. Łeb w łeb.

Dalej mam ochotę go posłuchać. BTW Hapi w interesującej mnie konfiguracji jest do kupienia we Francji za 2.500 EUR. Ponowienie listingu z września więc zapewne jeszcze jest:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Nie urządzenia, a niekompetentne manipulowanie w nich ustawieniami i samodzielne przeróbki ich podłączeń do czasem dość "egzotycznej" audiofilskiej elektroniki.

Nie chodzi tu nawet o fizyczne szkody. Znam przypadki konsumentów, którzy słuchali urządzeń w mono, z różnym poziomem dla kanałów, z jawnym przesterem itp.itd nie mając tego świadomości, wydając przy tym bogate opinie na temat ich brzmienia. :)

Jeśli chcesz do mnie przyjechać z HAPIm, zapraszam serdecznie. Postawię dobra kawę, ciasteczka, dobrego single malta. Zapraszam, jestem z Warszawy. Nawet dzisiaj. Porównamy HAPIego do Majtka Manhattan. Łeb w łeb.

Aktualnie nie mam u siebie Hapi, ale będę przebudowywał system i zastanawiam się nad jego wstawieniem na stałe.

Umawiamy się, ze jak do tego dojdzie to wpadnę do Ciebie, ale pod jednym warunkiem. Sam go będziesz sobie podłączał i konfigurował. Ok?

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Aktualnie nie mam u siebie Hapi, ale będę przebudowywał system i zastanawiam się nad jego wstawieniem na stałe.

Umawiamy się, ze jak do tego dojdzie to wpadnę do Ciebie, ale pod jednym warunkiem. Sam go będziesz sobie podłączał i konfigurował. Ok?

Eee a miało być tak fajnie...

.... i nie jest wykluczone ( jak napisałem wyżej), że będzie. :)

To są normalnie jaja. Już wiem dlaczego dystrybutor tak się obawiał testu i pokazania wnętrza urządzenia. W rzeczywistości droższy Nadac to przebrany Hapi w najtańszej odmianie. Nawet się nie chciało nowej płytki zaprojektować. Wrzucili kartę -gotowca z Hapi i pospinali w ordynarny sposób kablami zewnętrznymi. Żeby chociaż porządny zasilacz liniowy, a tak masa audiofilskiego powietrza i opowieści wróża Macieja.

Jak mawiał Krasicki "Prawdziwa cnota krytyk się nie boi". Co chce osiągnąć sprzedawca ukrywając to urządzenie? Niech napisze wprost, że spękał na myśl o konfrontacji z DCSem, Esotericiem, Forsellem, AN a nie wymyśla bajki dla naiwnych. Takie teksty niech zostawi dla pani w teatrze...

Zdjęcia mojego systemu przesłałem Panu Igorowi.

Globtroter1 używałem kart studyjnych Lynx i RME przez kilka lat więc nie wiem gdzie widzisz trudności odnośnie konfiguracji banalnego przetwornika. Póki co nie mam problemu z podłączeniem przejściówki Dsub 25 - XLR. Tor w pełni zbalansowany również posiadam :)

Na pozostałych zdjęciach 2 daczki, jeden staruszek kosztujący 1k$, drugi nowszy 4-5kzł (o zgrozo też na 2 Sabre).

Ukryta Zawartość

post-58347-0-25344600-1477045400_thumb.jpeg

post-58347-0-18909200-1477045481_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To są normalnie jaja. Już wiem dlaczego dystrybutor tak się obawiał testu i pokazania wnętrza urządzenia. W rzeczywistości droższy Nadac to przebrany Hapi w najtańszej odmianie. Nawet się nie chciało nowej płytki zaprojektować. Wrzucili kartę -gotowca z Hapi i pospinali w ordynarny sposób kablami zewnętrznymi. Żeby chociaż porządny zasilacz liniowy, a tak masa audiofilskiego powietrza

Ni emówiłem?! Wszystko w temacie! ( :))) )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.