Skocz do zawartości
IGNORED

niedrogie, przywoite monitory

wujek_p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po raz pierwszy,

przymierzam się do wymiany kolumn podłogowych na monitory.

Nie mam wielkich wymagań audiofilskich. Podłogówki to zwykłe Jamo s406 zasilane amplitunerem Yamaha RX-V663.

Ten zestaw wystarcza mi w zupełności do muzyki i do kina. Na lepszy odsłuch nie mam budżetu.

W życiu bywają ważniejsze priorytety, a na razie na lepsze doznania zostałem przy słuchawkach.

W przyszłości może dorobię się porządnego zestawu stereo.

Do rzeczy. Chciałbym niedrogie, i nieduże monitory, które zastąpią mi dotychczasowe podłogówki.

Chcę wygospodarować miejsce, a Jamo to trochę klamoty (no i wizualnie takie sobie, choć tragedii nie ma).

Dorobię się też miejsca na SUB, którego mi brakuje do kina.

Poszukuję kolumn do max 800 zł zestaw, koniecznie zgrabnych, ładnych

i w brązach - najlepiej zgaszonych, mlecznych (tylko nie czarne!). W sumie fajny jest też "biały fortepian".

Może to głupie, ale wygląd stawiam na pierwszym miejscu. W końcu to centralne mebelki. ;)

No i kwestia dopasowania do reszty umeblowania.

Muzyki słucham każdej - z dużą przewagą rocka i nie walę muzą aż szyby wylatują.

Marzy mi się czasem jakiś jazz, ale na takim sprzęcie wszystko siada...

Salon 20m2.

Po krótkim przeglądzie rynku, podobają mi się np. (niestety trochę poza budżetem):

Monitor Audio BX2

Indiana Line Tesi 260 (tu ten czarny przód trochę szpeci)

W grę wchodzą też używane.

Poradźcie coś proszę, tak abym nie zamienił tych podłogówek na coś gorszego (choć pewno trudno o gorsze)..

A może ktoś chce się zamienić? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/128321-niedrogie-przywoite-monitory/

Te MA BX 2 można chyba dostać taniej, niż były pierwotnie sprzedawane. Ale i tak trzeba posłuchać. Pomimo różnych opinii wokół firmy, posłuchałbym również Pylon Opal Monitor. Potrafią miło zaskoczyć, jak na swoją cenę oczywiście.

ok, ale co z dołem? Te małe pudełka dają radę??

Dół jest adekwatny do rozmiaru kolumn, w małym pomieszczeniu jest OK choć oczywiście z ograniczeniami.

Jest do dokupienia firmowy sub.

Q Acoustics 2020i bardzo ładne i zgrabne. Mogłyby u mnie stanąć. ;)

W sieci same superlatywy (jak na tak małe monitory).

Subwoofer firmowy niestety poza zasięgiem. :(

Muszę je znaleźć w Poznaniu lub okolicach i posłuchać.

Ogolnie do 20m polecalbym podlogowki, ale pytasz o monitory...wiadomo, ze dolu nie bedzie glebokiego z przytupem, ale to nie znaczy, ze gorzej zagraja niz podlogowka. Niski bas dla mnie nie jest wyznacznikiem dobrego dzwieku.

Wieza STEREO Technics :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sklep w Poznaniu więc co stoi na przeszkodzie.

Ukryta Zawartość

mam je więc prawie pod nosem, cena git, nic tylko posłuchać. :)

Szkoda, że sub do kompletu poza zasięgiem. Ładna jest ta seria. Zwłaszcza ta w brązach.

Niestety będę się musiał zadowolić albo Jamo 210 albo STX S-200n.

Jakby ktoś sobie przypomniał o takich ładnych cackach-monitorach jak te QA 2020,

to chętnie się zasugeruję. ;)

Skoro budżet nie pozwala, to może warto by się pochylić nad Pylon Monitor Pearl.

Wielu audiofilii zbluzga tę propozycję ale mimo wszystko warto posłuchać...

D*** może nie urywa, ale w swojej cenie (jako nowe) nie mają dużej konkurencji.

Za 800 zł kupiliśmy z moim przyjacielem pylon pearl 20 nowki sztuki . Szukaliśmy niedrogich kolumn dla dla niego do amplitunera i Porównywaliśmy je z topazami i którymś monitor audio - Zagrały jak za wyjściowe 1000 zł znakomicie a były najtańsze . Polecam naprawdę warte każdej złotówki - monitory bedą miały mniej basu ale przestrzeń i barwy super . Oczywiscie w tym budżecie . Q acousticow tez słuchałem i znakomite ,ale to inne ceny . Co do indiana line - mam takie i są rowniez w swojej cenie bardzo dobre , ale śmiem twierdzić ze barwa z pylonów będzie lepsza a stereofonia i przestrzeń nie gorsza

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

• 2 tygodnie później...

Niestety już nie ma Q Aqoustics 2020i w tej fajnej cenie i w kolorze orzech... :(

Czarne są niefajne, a z nowej serii - QA-3020i - już sporo droższe.

Zamiast QA-2020i zaproponowano mi Dali Zensor 1. Niestety już też droższe niż 2020i.

No i nie są tak ładne jak QA-2020i. Przynajmniej na zdjęciach... :/

Poszukuję kolumn do max 800 zł zestaw,

B&W 602S2 z drugiej ręki powinny tę Yamahę zadowolić.

Są ładne, prawie 50 cm wysokości, dźwięk otwarty, dynamiczny z Yamahą powinny się zgrać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

bym nie dawał bw 6.. do yamahy zreszta ja do niczego bym ich nie dawał :) starego papirusa do yamahy jak juz

dali zensor to niska półka wiec raczej zapomnij , dali sie zaczyna od ikon2

nie widze tam sensowniejszych od bx2 albo grzebac w graciarni

infinity 5000 w takich ceniach bywają

biale -

pilot cd400mk3

braun rm 6

cantony caraty 920

a jak inne to rzeczywiscie zapominij o jazzie i skup sie na hiphopie ;)

duze podłogówki sa w bardzo dobrych cenach - skoro takie masz to jednak moze nie waro sie rozstawac tylko wymienic te badziewną serie od jamo

kefy Q5 q7 jbl xti - wszystko za cwierc darrmo

przy takim wyborze wydawac nie najmniejsze w koncu pieniadze na brzeczyki "Q" "aqoustics "to strach sie bac ;) a potem opowiesci ze nie moge słuchać jazzu, niczego bym na tym nie mogł słuchac bo to sie nie nadaje do słuchania ;)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

bym nie dawał bw 6.. do yamahy .....

nie widze tam sensowniejszych od bx2 albo grzebac w graciarni

Nie są takie złe, choć z Rotelem to z B&W poniżej CM nic bym nie polecał. Oczywiście są też inne rozwiązania, ale uważam, że B&W 602 lepiej poradzą sobie z jazzem niż BX2. Mają więcej życia, no i ta zjawiskowa stereofonia i przestrzeń, kevlar robi swoje. Stare papirusy to B&W DM302, czasami można je wyhaczyć za 400/500 zł. Mają wysoką dynamikę, więc dadzą radę, ale 602 jak dla mnie byłyby ciekawsze. Yamaha ta jest dość płaska, więc nie byłoby źle.

ooo naszła mnie mysl jak masz kupic badziew to sprzedaj te yamahe

tu masz dobry sprzet za 1200zł

monitory aktywne wystarczajaco wysokiego lotu i mam na mysli konkretnie te nie inne przy okazji zwolnisz miejsce po klamocie yamahy zbednym i nieciekawym.. moze nawet ta zmiana wyjdzie Cie darmo jak dobrze zagrasz ;)

samsonrxa6pair.jpg

P.S.

wybacz Sitek ale w mojej absurdalnie odstajacej od powszechnej opinii membrany z pleciony kewlarowej nadaja sie na poszycie butów w gory i na nic wiecej- nienawidze tych kolumienek ot poprostu ;)

polimery rzadzą :) a raczej papier/celuloza rzadzi tyle ze mody nie ma

w kategorii zgrozy pleciony kewlarowe plasuja sie zaraz obok bebniaków aluminiowych - tych kipesko zrobionych, bo nawet zakładam ze istnieją aluminiaki "wyskiego" lotu ale zadko spotykane

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

wiem ze przesadzam - "dmucham na zimne"

ps

a za reszte pieniedzy dokupic DAC nie puszczac sygnału z dvd - chyba ze wiesz iz jest to dvd z odpowiedniej jakosci sygnałem ale bardzo w to watpię.... - wowczas nie bedzie strachu

proponuje po taniosci jadąc na poczatkek a moze i koniec muse 4xtda1543

własnie tego zachwalanego od BW w jednej z "technicsem" i do konca zycia mi wystarczy - zaraz po philipsach 489 uszy mi odpadły i do dzis sie nie podniosły ;)

ani nie chce ich wiecej słuchac ani zmieniac zdania

u kolegów na innych tez ale to pomijam bo jest jeszcze gorzej tam m audio rzadzi i wharfedale - dla mnie to na zawsze pozostanie pomyłką dziejową i wielkim faux pas jakie popełniło audio wymyslajac to "cudo"

Panowie, ja potrzebuję nieduże, niedrogie, nieczarne monitory. Ma być lekko. Już miałem pomysł kupić fajną dechę (nie MDF) i coś skleić - proste pudełko, ładnie spolerowane + lakier i koniec. Taka eco prostota. To fajnie wygląda jako mebelek. Ale nie mam doświadczenia, cierpliwości i czasu. Muzyką nie lutuję aż szyby drżą. Sobie plumkam. Podłogówki nie wchodzą w grę, bo to zbyt duże meble. Mocniejszej muzyki (oraz głośniej) słucham na słuchawkach. Chciałbym doposażyć 5.0 w sub, a fronty zubożyć, zyskać miejsce. W zasadzie zamieniając klocki Jamo s406 na monitory w cenie do 8 stów, to raczej front zyska. Te B@W są za duże i za klockowate - takie dwa czarne kontrabasy. ;) W stosunku do nowych B&W są brzydkie (ale "de gustibus..."). Aktywne nie wchodzą w grę, Yamaha zostaje - nie jest zła. QA 2020i bardzo podobają mi się wizualnie i gabarytowo. W necie dobre noty. Niestety seria na wykończeniu.

ku sprostowaniu - duze kolumny nie sa duze po to by słuchac głosno

to czy słuchasz głosno czy cicho to nie ma wiele do rzeczy

yamaha nie jest zła - skad wiesz ? ;)

wiesz co nie jest złe pioneer elite a ta yamaha jest bardzo zła ;)

masz mylne podejscie do audio i stad problemy - wiesz ze je masz lecz ... no własnie ;)

creative t20 tez ma dobre noty ;) dobre noty a dobre audio to rozne swiaty

szukasz po omacku i jesli nie zmienisz podejscia kompleksowo, po omacku skonczysz

własnie tego zachwalanego od BW w jednej z "technicsem" i do konca zycia mi wystarczy - zaraz po philipsach 489 uszy mi odpadły i do dzis sie nie podniosły ;)

No to za dużo sie nie nasłuchałeś. Jeśli B&W grały z Technicsem to nie ma się co dziwić. Pewnie źródłem był też Technics, a może Bambino?

@wujek_p to ty szukasz monitory czy raczej mebelek pod kwiatka? Tania Yamaha i takie same tanie głośniczki, po co ci to?

ta lody bambino :)

do tego technicsa w sklepie za nowosci bys sie modlił na kolanach zdartych tyle kosztował i to bedac japonczykim nie polakiem z biedy , cudzysłow nie jest przypadkiem no ale nich Ci bedzie ze bambino :))

tu masz dobry sprzet za 1200zł

monitory aktywne wystarczajaco wysokiego lotu

Żartujesz sobie? Wysokiego lotu jakiś Samson z wooferami 6 cali?

A nie lepsze te? Też można używane kupić spokojnie do 1200:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skoro lubisz yamahe i test Ci mowi ze gra lepiej to czemu nie - mi mowi ze gra "gorzej" ;)

nie jestem ani w studio ani wielbicielem yamahy (nie ma to nic wspolnego z tutejszym amplitunerem kina i nie z powodu napisu "yamaha" bym go wyrzucił z zestawu)

za to jestem wielbicielem stereofonii/przestrzennosci nitek, i polimeru - a test mowi mi ze samson sie doskonale wpisuje w chałupę

masz taką propozycję - tez fajnie

a inna sprawa ze w takim razie samsony uzywane mozna za 600 komplet ;) kto da taniej ;) od poczatkowej 2k

tyle ze autora i tak to nie interesuje wiec nie ma co zawracac gitary :)

.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.