Skocz do zawartości
IGNORED

Wrażenia z budzetowych wzmacniaczy

kivlov

Rekomendowane odpowiedzi

ale aby uzyskac dobre brzmienie nawet z budżetowych sprzetów należy podłączyc go do źródła chociazby podobnej jakości, aby się nie rozczarować

Popieram w 100%

Miałem kiedyś Pioneera A676 z Klipschami. Źródłem był odtwarzacz cd Pioneer pds 502. Kiedy zamieniłem go na Pioneer'a Pds 901 dźwięk znacząco się poprawił w każdym aspekcie. Ta różnica w brzmieniu była ogromna w stosunku do niższego modelu odtwarzacza cd.

A powiedz mi czy CD ma DAC czy nie ma?

Jak nie znasz sie na sprzecie to nie isz glupot i prosiłem Cie o nie udzielanie sie w tym temacie.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Nie była to jednak zasługa samego DAC-a.

Jeśli nie zasługa DAC'a, to czego? Może napędu CD w odtwarzaczu?

Też przekonałem się, że źródło może diametralnie zmienić brzmienie, na niekoniecznie wysokiej klasy sprzęcie.

A powiedz mi czy CD ma DAC czy nie ma?

Jak nie znasz sie na sprzecie to nie isz glupot i prosiłem Cie o nie udzielanie sie w tym temacie.

Urządzenie DAC to nie tylko wzmacniacz operacyjny, to również elementy przetwarzające sygnał cyfrowy na analogowy, to rezystory, przełączniki elektroniczne, stopień zasilania części analogowej i cyfrowej a przede wszystkim rozbudowany tor analogowy.

Bez tego będzie to tylko cudowne pudełeczko.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Urządzenie DAC to nie tylko wzmacniacz operacyjny, to również elementy przetwarzające sygnał cyfrowy na analogowy,

Wszystko pokręcileś..Dac to przetwornik cyfrowo -analogowy, a wzmacniacz operacyjny to częśc toru analogowego.

7544 postówSzkoda, że taka osoba ma ponad 7 tys postów na forum. Masakra jakaś....

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Chłopaki macie jakiś problem?

Korzyści z DAC to nie tylko sam układ ale też i tor analogowy, o czym wspomniałem.

@ kivlov masz jakiś problem? Wlazłem wam w interes czy raczej jakieś kompleksy?

Sam DAC to nie wszystko. Goła turbina w Evo to też nie wszystko.

Nabijaj dalej sobie posty bo widzę chyba tylko to lubisz na forum.

kivlov - Masz na oku jakiś kolejny wzmacniacz do przetestowania? Ciekawy jestem kolejnych testów.

Pozdrawiam ...

Ps. Bardzo ciekawy temat i chwała Ci za jego realizację .

Ps2. Fajnie byłoby jakby co niektórzy nie zaśmiecali tego wątku. Ale widzę , że na tym forum to raczej nieuniknione niestety.

Powiem szczerze, że kończy mi się urlop, a tyle głupich wpisów przeczytałem, że prawie się zniechęciłem. Jak coś wpadnie w moje ręce dam znać. Na chwile obecna dziwie się jak Gra Pioneer A-335 (o ile nie pomyliłem cyferek), niby niski model, a mi się podoba jego spokojne naturalne granie bez efektów. A-656 To już wielki wzmacniacz, ale czuć, że dużo dodaje od siebie. Basu mu nie brakuje jest wszechobecny.

Ja lubię połączenie denona z kolumnami mission.

A za co je lubisz? Pytam, bo mam Mission 702e i staram się dobrać wzmacniacz. No i jakiej muzyki słuchasz?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ogólnie jestem fanem marki mission i często kupuje kolumny tej firmy na testy. Miałem już sporo modeli. Ze wzmakiem denona praktycznie jazdę grały super a jak podłączyłem je pod wzmacniacz sony z Seri es to była masakra. Tak jak byś kolumny nakrył kocem. Ale nie chce tu poruszać tematu odnośnie esów bo zaraz będzie lawina jakie to one są świetne. Może i są ale mi nie pasuje.

Typowy przykład wybitnie zlego spasowania, neutralne sony z zamulonymi missionami daly efekt koca na kolumnach, denon jakikolwiek bardziej tu pasuje ze swoim jasnym graniem.

Typowy przykład wybitnie zlego spasowania, neutralne sony z zamulonymi missionami...

To teraz poprosze o przyklady... no moze nie wybitnie dobrego, ale calkiem przyzwoitego spasowania. Osobiscie przerobilem 3xMarantz i 1xYamaha - nic nie gra choc kazdy wzmacniacz potrafil z kolumn cos dobrego wyciagnac. Interesuja mnie budzetowe uzywki. Arcam? Nad? Rotel? Denon? Bo Sony, Marantz i Yamaha to juz wien, ze raczej nie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

. Interesuja mnie budzetowe uzywki. Arcam? Nad? Rotel? Denon? Bo Sony, Marantz i Yamaha to juz wien, ze raczej nie.

Do Rotela z wielką rozwagą trzeba dobierać kolumny. Na pewno trzeba unikać budżetowych kolumn opartych o metalowe tweetery.

• 5 tygodni później...
  • 5 miesięcy później...

Dzisiaj przed chwilą podłączyłem Denona PMA 860. Pierwsze wrażenie, bardoz duży wzmacniacz. Rozgrzewam go i zobaczymy jak zagra. Wygląda bardzo ładnie.

Bo czasami mogą trafić się perełki.

Nie ma czegos takiego jak perełka za 500zł . Czy tak ciężko zrozumieć że te klocki były kupowane przez dziesieciolecia na całym swiecie przez setki tysięcy ludzi i własnie dlatego kosztują 500zł że są kiepskie ? Setki tysięcy miłośników muzyki testowało kazdy powtarzam KAŻDY wzmacniacz na świecie i te które okazały się słabe kosztują kilkaset zł. Perełke to mozesz znaleźć wśród produktów niszowych których zrobiono dziesiątki czy setki sztuk i niewiele osób miało okazję tego słuchać. Sęk w tym że takiego rarytasa nikt nie sprzeda za kilkaset zł. Perełka za 500zł ...........no błagam. A ta seria Pioneera jest wyjatkowo słaba nie warta więcej niz kilkaset zł.

niektorzy twierdza, ze sprzety sie z soba zgrywaja, choc to ucho sie przyzwyczaja, a i dla niektorych dopiero sprzet gra np. po godzinie, od wlaczenia

Czekaj czekaj czyli twierdzisz że dopieranie sprzętu pod siebie to mit?

Wygrzać tzn. rozgrzac sprzęt.

Pierwsze wrazenia słabe. Zawsze słuchałem sprzetu bez krecenia potencjometrem, ale tu faktycznie trzeba sie pobawić, aby uzyskac dużo lepszy efekt i warto sie pobawić Fajnie to zaczyna grać.

PMA 2000 fkatycznie jest wiekszy, ale nie te pieniądze, sam miałem 1500R

Darek Twoje podejście jest całkowicie inne, ale może faktycznie się nie znam i nie mam porównania do sprzętu trochę droższego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.